Rikkaille annetaan, köyhiltä ja nuorilta otetaan
Vietin äitienpäivää lueskelemalla Vesa Vihriälän johdolla työskennelleen työryhmän raporttia. Se herättää vakavia kysymyksiä vastuullisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta.
Kysymys vastuullisuudesta liittyy siihen, kuinka paljon Suomen valtiolla on varaa velkaantua ja mitä riskejä siinä suhteessa otetaan.
Suomi oli jo korona-laman alkaessa raskaasti velkaantunut.
”Vahvan markan” politiikan synnyttämä 1990-luvun alun lama lisäsi Suomen valtion velkaa muutamassa vuodessa noin 10 miljardista noin 60 miljardiin euroon.
Vuoden 2008 finanssikriisin yhteydessä alkanut euro-Suomen ”menetetty vuosikymmen” kasvatti velkataakkaa saman verran. Korona-laman alkaessa velkaa oli noin 110 miljardia ja julkisen velan suhdeluku noin 60 prosenttia.
Euroalueen ulkopuolella pysyttäytyneiden ja talouspoliittisen itsenäisyytensä säilyttäneiden Tanskan ja Ruotsin velkasuhteet ovat noin 35 ja noin 40 prosenttia.
Uusimmissa ennusteissa Suomen velkasuhteen on ennustettu nousevan jopa 100 prosenttiin, eteläisen Euroopan kriisimaiden tasolle.
x x x
Vihriälän raportissa nojaudutaan Suomen Pankin ja valtiovarainministeriön ennusteisiin. Työryhmä sijoittaa oman skenaarionsa niissä esitettyjen ennusteiden välimaastoon.
Kummassakaan ennusteessa ei ole otettu huomioon sitä mahdollisuutta, että syntyy maailmanlaajuinen finanssikriisi ja syvä lama, joka koettelee erityisesti euroaluetta. Jos tämä varsin todennäköinen tulevaisuudenkuva toteutuu, sekä Suomen Pankin että valtiovarainministeriön pessimistisetkin ennusteet saattavat olla liian toiveikkaita.
Näissä epävarmoissa oloissa talouspolitiikassa tulisi harjoittaa suurta varovaisuutta. Kun valtion velka joka tapauksessa vaarallisella tavalla kasvaa, varainkäytössä tulisi noudattaa tiukkaa säästäväisyyttä. Tämän näyttävät sekä hallitus, oppositio että Vihriälän työryhmä unohtavan.
Korona-virusta on tietysti tehokkaasti taltutettava. Lisäksi on huolehdittava erityisesti lasten ja nuorten hyvinvoinnista.
On oikein ja tärkeää, että yrityksiä on autettu sopeutumaan laman oloihin helpottamalla työntekijöiden lomauttamista ja keventämällä tilapäisesti niihin kohdistuvaa maksurasitusta. On ollut tärkeää myös turvata yritysten lainansaanti.
x x x
Yritysten laajamittainen suora tukeminen laman alkuvaiheessa ei sen sijaan ole ollut eikä ole perusteltua.
Kun keinoista korona-viruksen taltuttamiseksi keskusteltiin, esitin, että ravintoloita ei kokonaan suljettaisi. Ehdotin tiukkoja rajoituksia asiakasmääriin ja samankaltaisia muita keinoja, joita Ruotsissa oli toteutettu. Siellähän mm. on edellytetty, että ravintoloissa on pöytiintarjoilu.
Perustelin ehdotustani sillä, että valtio saattaisi joutua korvausvastuuseen tappioista, joita ravintoloiden lakisääteinen sulkeminen aiheuttaa. Vahinko ravintoloille olisi tietysti ollut paljon pienempi, eikä olisi jouduttu niiden uudelleen käynnistämisen aiheuttamiin ongelmiin.
Nyt eduskunta joutuu käsittelemään hankalaa tukipakettia. Huutokauppaa aletaan käydä siitä, kuinka paljon hallituksen ehdottamaa tukea pitäisi korottaa.
Valmisteilla on myös yleistuki, jonka kautta yrityksiä aiotaan tukea vielä useilla sadoilla miljoonilla.
Huomattava osa yritystuista menee suurituloisille ja varakkaille. Elinkelpoiset yritykset selviytyisivät ilman sitä. Osa heikommista menee tuesta huolimatta vararikkoon.
Poliittista hyötyä tästä ei ole. Tukea saavat alat ja yritykset ovat tyytymättömiä sen määrään. Muut pitävät tukea epäoikeudenmukaisena ja kilpailua vääristävänä.
x x x
Rahaa olisi ollut ja olisi viisasta säästää vaiheeseen, jossa laman pohja on saavutettu. Vasta silloin on lujaa perustaa kehittämishankkeiden toteuttamiselle. Silloin tulee varautua myös tukemaan kansallisesti tärkeitä yrityksiä siten, että valtio menee tarvittaessa niiden osakkaaksi, kuten Vihriälän työryhmä ehdottaa.
Vihriälän työryhmä esittää, että yrityssektorin tukemisvaiheen jälkeen tarvitaan tuntuva elvytyspanos kasvun käynnistämiseen. Mitähän tällä tarkoitetaan?
Valtiontalouden alijäämä kasvaa rajusti joka tapauksessa. Tänä vuonna finanssipolitiikka on ennätysmäisen elvyttävää. Sama koskee ensi vuoden budjettia.
Sen sijaan että menoja tämän lisäksi elvytyksen nimissä lisättäisiin, tulisi niitä karsia ja suunnata uudelleen siten, että ne tukevat kasvua ja työllisyyttä. Esimerkiksi ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaan liittyvien investointien tulee olla taloudellisesti järkeviä.
Vihriälän työryhmä ehdottaa, että valtiontalouden sopeuttamisen aika olisi vasta elvytysvaiheen jälkeen. Mitä enemmän rahaa käytetään yritysten tukemiseen ja finanssipoliittiseen elvyttämiseen, sitä kovempia ovat tietysti sopeutustoimet. Työryhmä puhuukin ”kipupaketista”.
Velkaantuminen on pysäytettävä mahdollisimman nopeasti. Tähän on ryhdyttävä jo tänä ja ensi vuonna. Myös välttämättömät rakenneuudistukset on käynnistettävä välittömästi.
x x x
Nyt tietysti sanotaan, että valtiontaloutta tulee tasapainottaa oikeudenmukaisesti. Niin pitää, mutta viime kädessä lasku pakostakin lankeaa pääosin pieni- ja keskituloisten maksettavaksi.
Valtion menoilla rahoitetaan sosiaaliturvaa ja julkisia palveluja, jotka ovat tärkeitä pienituloisille ihmisille. Verotusta ei voida ainakaan kovin paljon kiristää. Suurituloisilta ja varakkailta ei kovin suuria summia kerry. Painopistettä siirretään välillisiin veroihin, jotka rasittavat myös ja erityisesti pienituloisia.
On syytä pelätä, että Vihriälän työryhmän ehdotukset toteutetaan. Ne ovat miellyttäviä sekä hallitukselle että oppositiolle. Ensin tuetaan yrityksiä, sitten jaetaan elvytyksen nimissä varoja moniin hyvin tarkoituksiin ja kipupakettiin palataan vasta vaalikauden lopulla tai seuraavalla.
On kysyttävä, onko meillä nyt oikeutta ja onko meillä enää edes mahdollisuutta elää velaksi?
Nyt valtion velka uhkaa joka tapauksessa kasvaa useilla kymmenillä miljardeilla euroilla. Tieten tahtoen sitä ei voida enää lisätä.
Olisihan se omituista, jos ”laman lasten” sukupolvi kasvattamalla kasvattaisi valtion velkataakkaa ja sysäisi taloudellisia vaikeuksia itsensä ja lastensa kannettaviksi.
On rohkeiden ikävien päätösten aika.
Velan pysäyttämisellä ei ole niin kiire ,kuin uusien hävittäjien hankinnalla? Ainakin minun mielestäni joitakin piirejä lainanotto niitä leluja varten ei hetkauta tään taivaallista joku valtionvelka. Rengit ja piiathan sen työllään maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
Näin Natottajana totean HX moinitoimihävittäjä hanke on toteutettava aikatalun mukaan. monitoimihävittäjiksi ehdotan vaikkei minulla ole kompetenssia sanoa mikä hävittäjä on paras niin kuitenkin Lockheed Martin F-35 USA hävittäjiä 80 kpl. Tämä on tulevassa Natossa hyvin kelpaava vaihtoehto.
Muuten vaikkei nyt NATO ole aiheena sanon kuitenkin että presidentin pitää neuvotella yhdessä puolustusministerin kansa Naton täysjäsenyys Suomelle ja kun joku aamu hätäämme tulee vain ilmoitus että olemme täysjäseniä mitään huutoäänestyksiä ei tarvita.
Näillä mietteillä evakon poika,
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko viimein aika luopua Suomen perustuslain vastaisesti käyttöön otetusta Eurosta? Tämä velkavankeus tarkoittaa että Suomi tulee olemaan pankkiirien ja globalistien talutusnarussa hamaan tulevaisuuteen. N-liiton sodanaikainen ulkoministeri V.Molotov totesi Kremlissä hallituksen kokouksessa että ainut millä Suomi voidaan valloittaa on taloudelliset tekijät..??? Sitähän N-liitto yrittikin valtavine sotakorvausvaatimuksineen mutta ei onnistunut. Nyt samaa taloudellista valloittamista harjoittavat sekä EU sekä globalistit. Maat alistetaan velkavankeudella..!!! Katsokaa miten Euroopan maat ovat velkaantuneet..??? Lopputulos, jos mitään ei tehdä, tulee olemaan karsea. Sitä ei kukaan toivo. Suomen itsenäisyys on palautettava..!!! Vaihtoehtoja Suomella ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
”… lasku pakostakin lankeaa pääosin pieni- ja keskituloisten maksettavaksi.”
Aivan varmasti käy noin. Maan hiljaiset kun ovat hiljaa – roolinsa mukaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Tekemisen määrä on merkittävästi laskenut ja pysyy laskettuna voidaanko nykyistä elintasoa ylläpitää verottamalla ja velkaantumalla?
Ilmoita asiaton viesti
””On kysyttävä, onko meillä nyt oikeutta ja onko meillä enää edes mahdollisuutta elää velaksi?””
Se jos vaikka lisää 100 miljardia € velkaannutettas lasten ja nuorten taakaksi . Ei välttämättä auta mitään jos väärin käytetään raha kasat taas .
Sekin kun nyt enenemässä määrin kylmän viileästi kansainvälisesti kilpailutetaan&huutokaupataan vähintään EU:n sisällä Suomenkin nuorison ja aikuisväestön työteho pertunti . Niin Suomen valtion velkarahaurakoissakaan joita huutokaupataan ei oteta mitenkään huomioon tekijän kotimaansa yleiskustannys&ostovoima tasoa .
Niin sit kun ehdotellaan jotain tyyliin 10 miljrd infra hankkeita nuorison piikkiin velaksi .
Mitä ihmeen hyötyy jos tekijöistä TAAS suurinosa on Venäjältä , Uzbekistanista , Romaniasta jne. ???
Toki kojamo yms saa maksimoitu asumistuista kvartaali voittonsa taas jne.. mutta..
Jos tämä kuplatalous korttitalo sortuu kunnolla . Niin tässä voidaan olla samalla viivalla ja tasan yhtäköyhiä kuin maailman slummien miljardit ihmiset . Sitten jokainenhan voi tienposkessa myydä mitä myytävissä on …
Yli 6 miljrd tekee alle 3€/tunti duunii .
Ilmoita asiaton viesti
Talouspoliittisessa keskustelussa unohdetaan kenties tarkoituksellisesti EKP:n rahapolitiikka ja sen tulevat vaikutukset.
EKP.n roskalainojen osto-ohjelma ja tulevat kenties tuhansien miljardien tukipaketit johtavat väistämättä hyperinflaatioon.
Voimakkaassa inflatoorisessa kehityksessä hinnat ja palkat nousevat jyrkästi ja samoin verotulot joilla valtionvelkaa hoidetaan.
Koska Saksa on myös lähtenyt voimakkaaseen elvyttävään talouspolitiikkaan kuten Välimeren-maat niin likkeellä olevan valuutan määrä heijastuu väistämättä inflatoorisena kehityksenä heti kun maailmantalous mahdollistaa nousukauden.
Jos nyt Suomi hirttäytyy ajatusmaailmaan jossa Euron arvo on muuttumaton riippumatta eurojen määrästä niin se tulee osoittautumaan vakavaksi virheeksi.
Ei voi olla niin että jotkut maat ottavat surutta velkaa ja pitävät talouden tekijät kuten yritykset ja julkiset palvelut hengissä ja Suomi leikkaa palvelut alas ja imee verotuksella elinvoiman niin yrityksiltä kuin ostovoimalta.
Jos Suomi onnistuisikin olemaan velkaantumatta lisää kovalla ja tuhoisalla talouskuurilla niin euron arvon romahtaessa ja hyperinflaation saapuessa tuotantokoneisto ei ole siinä kunnossa kuin sen pitäisi olla.
Jos eurosääntöjä liudutetaan niin Suomen on tehtävä kuten muutkin sillä muutoin jäämme maksumiehiksi ja oman talouden pohja on rapautuu.
Olennaista on pitäytyä euroveloissa eikä ottaa velkaa muussa valuutassa, 90-luvun opetus oli siinä selkeä. Velkaa vain omassa valuutassa joka nyt on toistaiseksi Euro.
Toistaiseksi sillä euro on kahdesta syystä kestämättömällä pohjalla joka on jo tullut euroaikana selväksi.
Välimerenmaat elävät omassa talouskulttuurissa ja pohjoinen omassaan ja niistä ei päästä eroon eivätkä ne sulaudu yhteen.
Toinen syy on se että jos Tupo-alueella ei ole omaa valuuttaa niin se johtaa juuri siihen miten Suomellekin on käynyt.
Tupo rahoitetaan tuoton riittämättömyyden takia ylimenevältä osin velkaantumalla ja valtion omaisuuden myymisellä pilkkahinnalla. Ja joka tapauksessa se johtaa velkakriisiin ja jossain vaiheessa myytävä loppuu.
On siis syytä varautua markan paluuseen jolloin säilytämme mahdollisuuden, kuten Ruotsi, palauttaa tarvittaessa kilpailukyky.
Ilmoita asiaton viesti
Tyhmä kysymys: Lasketaanko velkaantumisraja 60%;a ennen koronalamaa vallinneesta BKT:sta vai sen jälkeisestä BKT;sta?
Väittäisin että kun kynttilää poltetaan liekinheittimellä molemmista päistä, päästään aika komeisiin prosentteihin ennenkuin näpit palaa.
Ilmoita asiaton viesti
Viisas vastaus: ei sitä lasketa mistään, koska konsensuksen mukaan hölmöimpiä sääntöjä ei noudateta.
Avauksessa ennusteltu 100% ei muuten olisi lähelläkään Italian tai Kreikan nykytasojakaan, ja jos velkaantuminen johtuisi yhteisvastuusta, muut eurojäsenet velkaantuisivat (yhä) Suomea enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö perustaa entisten ulkoministereiden suojeluyhdistys?
Historian tutkija Erkki Tuomioja kävi parisen vuotta sitten Moskovassa luomassa suhteita venäläisiin tutkijapiireihin. Hän toimii Helsingin yliopiston yhteyteen ulkoministeriön tuella 2015 perustetun Historioitsijat ilman rajoja- yhdistyksen puheenjohtajana. HS:n entinen päätoimittaja Janne Virkkunen kuuluu yhdistyksen hallitukseen.
Vuonna 2015 perustettiin myös Paavo Väyrysen Kansalaispuolue. Samoihin aikoihin Tarja Halonen aloitti Helsingin yliopiston hallituksen puheenjohtajana. Kaikki kolme entisiä ulkoministereitä. Halonen huokuu tyytyväisyyttä Anna-tyttärensä asetuttua pysyvästi Englantiin.
Ehkäpä emme olekaan maailman onnellisin maa, vaan maailman materialistisin maa? Tai militaristisin, taitaa olla sama asia.
Mikä se Manukin oli muuta kuin esikuva Erkki Tuomiojalle joka on myöntänyt ettei voi oikeastaan mitään politiikkaa tehdä koska semmoiseksi se on mennyt että kaikkea mitataan rahalla. Hän ei ota nokkiinsa jos häntä sanotaan yhdeksi eduskunnan paksulompsaisimmista. Suomen Pankin pääjohtajan poika.
Timo Soini näki USA:ssa tosirikkaita joiden ympärillä toimittajien silmät loistivat. Paavo Väyrynen lienee legendaarisin pennin venyttäjä. Sanna Marin on luvannut rahaa hävittäjiin aina löytyvän.
Ilmoita asiaton viesti
Ulkoministerien kasvatus, retkeily ja tuki ry.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä samansuuntaisia ajatuksia:
https://www.youtube.com/watch?v=cHx00oF8cPU
Kannattaa katsoa pitkä video ja vertailla. Ehkä Paavo voisi kommentoida?
Ilmoita asiaton viesti