Suomella on Matti kukkarossa
Sanontaa ”Matti on kukkarossa” on käytetty kuvaamaan tilannetta, jossa rahat ovat loppuneet.
Suomen kielessä käytetty Matti-nimi tulee saksankielisestä nimestä Matteus. Saksanmaalla käytetään ilmaisua ”Matteus on lopussa”, millä tarkoitetaan sitä, että joku on lopussa terveydellisistä tai taloudellisista syistä. Sanonta on syntynyt Matteuksen evankeliumista, joka päättyy sanoihin ”Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.”.
Matti-nimi on ollut käytössä meidänkin suvussamme. Se on minun toinen nimeni ja yksi poikamme kolmesta etunimestä. Meille kahdelle se tuli äitini isältä, jonka nimi oli Matti Kaijankoski.
Matti Kaijankoski oli maanviljelijä ja yrittäjä.
Yrittäjänä Matti oli ennen muuta liikemies, joka osti ja myi tiuhaan sekä hevosia että maatiloja. Parhaimmillaan Matti omisti useita asuintaloja Oulun Heinäpäässä, mutta 1920-luvun lama vei lähes kaiken. Elämänsä loppupuolella hän omisti enää puolet yhdestä kaksikerroksisesta puutalosta. Matti Kaijankoski oli Oulun ensimmäinen taksiyrittäjä.
Kun isäni oli puutarhayrittäjä, olen saanut yrittäjyyden geenin kahta kautta. Tähän liittyy myös säästäväisyys, joka minun osaltani on johtanut suoranaiseen pihiyteen.
x x x
Nyt Suomella on Matti kukkarossa kahdessakin mielessä. Rahat eivät riitä, ja elämme velaksi. Kukkaromme nyörejä pitelee Matti Vanhanen.
Viime päivinä julkisuudessa on kauhisteltu valtion voimakasta velkaantumista. Tänä vuonna ylimääräistä velkaa otetaan parinkymmenen miljardin verran. Ensi vuoden varsinaisen budjetin alijäämä on lähes 11 miljardia euroa.
Tässä yhteydessä on muistutettu siitä, että Matti Vanhasen toimiessa pääministerinä edellisen laman aikana vuosina 2007-2011 Suomi velkaantui yhtä hurjaa vauhtia. Vuonna 2010 budjettialijäämä oli peräti 13 miljardia euroa.
Vanhasen/Kiviniemen hallituksen talouspoliittisena strategiana oli rakentaa taantuman yli silta valtion velkaa kasvattamalla. Tämän minäkin hallituksen ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä hyväksyin.
Samalla linjalla jatkoivat Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin johtamat hallitukset. Kun taantuma kuitenkin muuttui lamaksi ja pitkittyi, kasvoi valtion velka kaikkiaan noin 50 miljardilla eurolla. Velkaantumiskierrettä ryhdyttiin katkaisemaan vasta Juha Sipilän johtaman hallituksen voimin.
Näiden kokemusten perusteella ryhdyin heti korona -kriisin puhjettua varoittamaan liiallisen velkaantumisen vaaroista.
Lukuisissa julkaisemissani blogeissa kirjoitin, että kysymyksessä ei ollut lyhytaikainen taantuma, jonka yli voitaisiin valtion varoin silta rakentaa. Varoitin, että olemme ajautumassa pitkäaikaiseen kansainväliseen lamaan. Arvioilleni sain heti vahvaa tukea Tuomas Malisen julkisuudessa esittämistä ennusteista (13.3. Koronan talousvaikutuksia vähätellään, 14.3. Väärää politiikkaa meillä ei ole varaa jatkaa).
Kun valtio joka tapauksessa raskaasti velkaantui, tuli varainkäytössä noudattaa tiukkaa säästäväisyyttä. Oli varauduttava pitkäaikaisen laman oloihin. Suorastaan kauhistelin sitä, että Sannan Marinin johtama hallitus ryhtyi jakamaan valtion varoja hyvin avokätisesti erilaisiin hallitukselle mieluisiin tarkoituksiin.
Maaliskuun lopulla arvostelin hallitusta siitä, että se rohkaisi kaikkia kuluttamaan. En pitänyt viisaana sitäkään, että sekä yrityksiä että kuntia kehotettiin välttämään lomautuksia. Maaliskuun 29. päivänä julkaisemassani blogissa kysyin, ”Pitääkö nyt tuhlata vai säästää?”.
x x x
Huhtikuun 15. päivän blogissani ”Lamojen opetukset”, varoitin siitä, että velkaantuminen syventää lamaa ja pidentää sen kestoa:
”Suomessakin velkaantumista pitää hillitä ja käyttää valtion varoja hyvin, hyvin harkiten.
Toinen keskeinen syntymässä oleva virhe on leväperäinen suhtautuminen EU:n ja EKP:n toimintaan, joiden kautta velkaantumiskierre uhkaa kiihtyä ja Suomenkin yhteisvastuu muiden maiden veloista kasvaa. Tähän meillä ei kerta kaikkiaan ole varaa.”
Huhtikuun 22. julkaisemassani blogissa ”Nyt ei ole aika elvyttää, vaan sopeuttaa” arvioin eduskunnassa käytyä talouspoliittista keskustelua. Se oli murheellista kuultavaa, kun sekä hallitukselta että oppositiolta puuttui kestävä talouspoliittinen linja.
”Valtiontalouteen on syntymässä suuri rakenteellinen alijäämä. Tänä vuonna se uhkaa kasvaa jopa 30 prosenttiin. Seuraavina vuosina valtiontalouden alijäämä uhkaa pysyä 15-20 prosentin tasolla.
Velaksi elämistä emme voi toisaalta jatkaa, kun valtion velkataakka on jo entuudestaan kovin raskas. Velkasuhteemme on nousemassa eteläisen Euroopan kriisimaiden tasolle.
Tasapainon saavuttaminen on äärimmäisen vaikeaa. Tämä pitäisi muistaa, kun menoja nyt huolettomasti lisätään.
Tähän tilanteeseen ei sovi ollenkaan se, että EU:ssa ja euroalueella ollaan perussopimuksen vastaisesti kehittämässä yhteistä finanssipolitiikkaa.”
Sekä hallitusta että oppositiota moitin siitä, että ne vaikenivat suunnitelmista lisätä taloudellista yhteisvastuuta.
x x x
Nyt on jo nähtävissä, että hallituksen keväällä ja alkukesästä harjoittama talouspolitiikka perustui liian toiveikkaaseen tilannearvioon. Nyt tiedetään, että korona -viruksen leviämisessä on alkamassa toinen aalto ja vientiteollisuus on ajautumassa syviin vaikeuksiin.
Tästä huolimatta kesäkuussa valtiovarainministeriksi ryhtynyt Matti Vanhanen jatkaa aikaisemmin valitulla linjalla. Valtion budjetti perustuu valtavaan velkaantumiseen, vaikka siinä ei ole otettu huomioon kaikkia korona -viruksen ja sen synnyttämän talouslaman vaikutuksia.
Menopuolella on kaikki vaatimukset ja toiveet täytetty. Talouskasvua vahvistavat ja työllisyyttä parantavat ratkaisut ovat mitättömiä. Jotkut päätökset jopa heikentävät taloutemme pohjaa.
EU:n elpymisväline ei auta Suomen kansantaloutta. Joudumme päinvastoin tukemaan muiden jäsenmaiden taloutta ja työllisyyttä. Oma velkataakkamme kasvaa.
Matti Vanhanen oli lauantaina Marja Sannikan haastateltavana. Hänen mukaansa Suomi ei voinut kaataa Saksan ja Ranskan ajamaa elpymisvälinettä, mutta tulevat paketit voitaisiin torjua. Kukahan tähän uskoo?
Eipä taida Matti Suomen kukkarosta Matin opein ja voimin poistua.
Yllä mainitut kirjoitukset ovat luettavissa kotisivuni blogi-arkistosta. Siellä on muutakin mielenkiintoista luettavaa.
Matti kukkarolla … italialaiset tietävät että matti on hullu.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen pitkäaikaisin valtiovarainministeri on Sauli Niinistö. Mitä sitten? Ei auta olla pitkäaikainen, ellei ole pitkäjalkainen.
Kun Matti Vanhanen istuu rahakirstun päällä, ovat hänen jalkansa tukevasti lattiassa, ja se jos mikä on vakauttava tekijä. Ja eikö juuri vakaus ole valtiontalouden hoidossa tärkeää?
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on kyllä Paavo asialla.
Ilmoita asiaton viesti
Läntisen ajattelun rehelliset sielut kääntävät kelkkaa hyvin sukkelasti kun on sen aika. Siksi se menestyykin tulevaisuudessa myös täällä pohjan perukoilla. Taiteilija oli jo aamu-tv:ssä kansallispuku päällä. Olemmeko olleet niin tyhmiä? kysellään kuin absoluutin romahdettua NL:ssä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen valtionvelka tulee ylittämään uudelleen EU:n asettaman kriisirajan, kuten Kataisen hallituksen kaudellakin.
Seurauksena velkojen takaisinmaksu kallistuu kun luottoluokitus tippuu.
Kataisen ajalta:
”Julkinen velka nousee yli 60 prosenttiin BKT:sta – ylittää EU:n kriisirajan”
https://yle.fi/uutiset/3-6832867
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä on blogistin puskista huudella ja arvostella sekä hallitusta että oppositiosta ylivelkaantumisesta. Blogistilla ei ole samat huolet kuin mitä on hallitusherroilla ja opposition herroilla ……. anteeksi, siis hallituksen rouvilla ja opposition herroilla.
Puoluejohtajien ensisijainen paine on puolueen kannatuksen säilyttämisessä. Se on se sama paine sekä hallituspuolueiden rouvilla että oppositiopuolueiden herroilla ja sillä rouvalla.
Se puolue joka esittää verojen korottamista tai menojen leikkaamista, häviää seuraavat vaalit.
No, eihän blogistikaan toki esitä niitä asioita joilla vaalissa hävitään, vaan ilmeisesti jotain taikatemppua ja ihmettä, ihmettä jonka avulla vältytään sekä menojen leikkauksista, että veronkorotuksista, että myös valtion velan kasvattamiselta.
Ihmettä tarvitaan, sillä Elon laskuopin mukaan se yhtälö ei toimi muuten kuin ihmeen avulla.
Ilmoita asiaton viesti
Oman kannatuksen säilyttäminen on puoluettakin tärkeämpi, ks. Keskusta. Vaan hyväksihän tuo lappusilmäinen strategia on osoittautunut; lupaamalla kolminkertaiset lapsilisät tai ilmaisen päivähoidon nousee komissaariksi. Valtion velkaantuminen ei vaikuta ohjaamoon.
Ilmoita asiaton viesti
Olen esittänyt tiukkaa säästäväisyyttä valtion varojen käytössä. Olen esittänyt ratkaisuja, joilla vahvistetaan Suomen kansantaloutta ja parannetaan maamme työllisyyttä.
Tällä tavoin voidaan pienentää tulevia menoleikkauksia ja veronkorotuksia.
Enemmän tietoa löytyy blogeistani.
Ilmoita asiaton viesti
”Olen esittänyt tiukkaa säästäväisyyttä valtion varojen käytössä. Olen esittänyt ratkaisuja, joilla vahvistetaan Suomen kansantaloutta ja parannetaan maamme työllisyyttä.”
Juu, tämä on sitä politikon puhetta, normaalia sellaista ja varmaan se vaikuttaa äänestäjiin. Äänestäjät uskovat että kyllä Väyrynen varmaan haluaa ja osaa hoitaa maan asiat kuntoon ja äänestävät Väyrystä. Jos tämä puhe ei toimisi, niin eihän politikkojen kannattaisi puhua tällaisia, vaan pitäisi pitää toisenlaisia puheita.
Minä olen siitä ikävä ihminen että nämä tällaiset politikkojen jutut ovat minulle yhtä tyhjän kanssa.
Valtion talousarvion tuloiksi vuodelle 2021 arvioidaan 54,6 miljardia euroa, josta 46,5 miljardia euroa on verotuloja.
Valtiovarainministeriön budjettiehdotus ensi vuodelle on 61,6 miljardia euroa. Budjetti on 7 miljardia alijäämäinen.
Jotta valtiontalous olisi tasapainossa pitäisi valtion menoja leikata 7 miljardia tai valtion tuloja kasvattaa 7 miljardia. Haluan selkeitä vastauksia siihen mistä leikataan tai mistä saadaan valtiolle lisää tuloja.
Tiedän että politikot eivät halua tähän ottaa kantaa, sillä mitä tahansa leikkauksia budjettiin he esittävätkään, aina katoaa gallupkannatusta ja vaaleissa pienenee äänisaalis ja mitä tahansa verolisäyksiä he esittävät, taas käy samalla tavalla.
Siksi politikot eivät sano koskaan mitään konkreettista, eivätkä tee mitään konkreettista budjetin tasapainottamiseksi, vaan rahoittavat alijäämän ottamalla lisää velkaa.
————————-
Valtion ensi vuoden budjetti on 61,6 miljardia euroa ja siitä pitäisi leikata pois 7 miljardia. Mistä tahansa voi leikata, torjuntahävittäjistä voi leikata ja rikkaiden lapsilisistä. Valtion kustantamista terveys- ja koulutuspalveluista voisi leikata, tai niistä palveluista voisi alkaa perimään maksua. Jotkut haluavat leikata rikkailta, toiset köyhiltä, pitäisi vain päästä yksimielisyyteen mistä leikataan, varmasti vähän kaikilta, mutta kun ei, politikot eivät osaa päättää, lainaavat vain lisää rahaa.
Valtio voisi myös kerätä vajeen kansalaisilta verottamalla, se tekisi vähän toista tonnia per lärvi. Voitaisiin käyttää erilaisia veromuotoja, tuloveroja, pääomaveroja, autoveroja, arvonlisäveroja kiinteistöveroja, bensaveroja, tai voisi vaikkapa keksiä uusia veromuotoja. Tämä olisi ihan mahdollista, mutta politikoista ei ole päättämään tätäkään asiaa.
Jos tuntuu liian rankalta verottaa alijäämän verran lisää, tai jos leikkaukset tuntuvat liian hurjilta, voitaisiin leikata vähemmän, vaikkapa vain 4 miljardia ja koota verotuksella vain se 3 miljardia, mikä tekisi noin 500€ kansalaista kohti.
Mutta ei, politikot eivät voi esittää näitä realistisia käytännön vaihtoehtoja, vaan puhutaan vain politiikkaa, eli ei sanota yhtään mitään, eikä tehdä mitään, otetaan vain lisää velkaa.
———————-
Mitä ihmisten työllistämiseen tulee, mikä on sekä hallituksen että opposition politikkojen ääneen lausuttu tavoite, niin mistään suunnasta, ei oppositosta sen kummemmin kuin hallituksestakaan, tule mitään konkreettista esitystä, turhaa löpinää vain. Ne toimet joita hallitus on esittänyt eivät lisää työllisyyttä, vaan ne lisäävät työn tarjontaa, mikä on kyllä sekin hyvä juttu.
Työn kysynnästä vastaavat työtä tarjoavat tahot, jotka eivät työtä tarjoa elleivät ne saa siitä tehdystä työstä voittoa, josta voivat jakaa osinkoja investoijille. Jos investoijille ei ole osinkoja tarjolla, ei ole investointeja, eikä töitä.
Hallitus koettaa järjestää lisää työntekijöitä yritysten käyttöön mm, eläkeputkea lyhentämällä tai poistamalla kannustinloukkuja, tai potkimalla työttömiä hakemaan töitä, tai auttamalla vajaatyökykyisiä taloudellisesti, tai yleensä kouluttamalla porukkaa, jotta siitä olisi työnantajalle enemmän hyötyä.
Hallituksen toimet ovat hyviä, mutta jos yrityksillä ei ole kilpailukykyä, eivät ne myöskään tarjoa töitä, eikä sitä kilpailukykyä voi oiken saada muuten kuin työntekijäjärjestöjen ja työnantajajärjestöjen keskinäisissä neuvotteluissa. Hallitus on siinä asiassa melkoisen voimaton, sen osoittaa edellinen hallituskausi, jolloin Sipilä puski turhaan päätään seinään yrittäessään painostaa työntekijäjärjestöjä kikyyn, Saatiin aikaan jotain nahkapäätöksiä, jotta hallitusta ei olisi liikaa nöyrytetty, mutta nekin nahkapäätökset purettiin jo ennen tätä koronaepidemiaa.
En odota blogistilta vastausta siihen miten kilpailukykyä parannetaan, koska politikot eivät siihen aiaan voi vaikuttaa sen enempää kuin Sipilän hallitus vaikutti, tai Marinin hallitus yrittää vaikuttaa, mutta haluaisin tietää mitä leikkauksia blogisti tekisi budjettiin ja mitä veroja blogisti korottaisi, jotta burjetti saataisiin tasapainoon.
Ilmoita asiaton viesti
En ole blogisti! Yksi asia jolla Suomi voidaan saada jaloilleen on ottaa ero Eurosta..!!! Vienti lähtisi välittömästi vetämään kun olisi oma valuutta (vaikka Markka). Markka devalvoituisi muihin valuuttoihin verrattuna ja Suomen vientiteollisuuden tuotteet halpenisivat ulkomaalaisille. Näin kävi viimeksi kun Markka pantiin kellumaan Mauno Koiviston ns.”vahvan Markan” jälkeen..!!! Neuvostoliiton sodanaikainen ulkoministeri V.Molotov sanoi aikanaan Kremlissä (kun olivat aikansa hakanneet päätään siihen ”Karjalan mäntyyn”) että Suomi on sellainen maa jota mikään valtio maailmassa ei pysty valloittamaa ja miehittämään sotilaallisesti. Suomalaiset ovat niin isänmaallisia että eivät ikinä anna periksi. Ainut millä Suomi voidaan valloittaa on taloudelliset tekijät, hän sanoi. Nyt tätä taloudellista valloittamista harjoittavat tämä ihana EU ja globalistit..!!! Jos et ole tätä vielä huomannut niin suosittelisin ottamaan selvää tästä ihanasta EU:sta.
Ilmoita asiaton viesti
”Ainut millä Suomi voidaan valloittaa on taloudelliset tekijät, hän sanoi. Nyt tätä taloudellista valloittamista harjoittavat tämä ihana EU ja globalistit..!!! Jos et ole tätä vielä huomannut niin suosittelisin ottamaan selvää tästä ihanasta EU:sta.”
Minä en tuossa puhunut mitään Suomen valloittamisesta, enkä EU:sta, vaan siitä miten Suomen budjetti saataisiin tasapainoon ja vienti vetämään.
Jos rahan arvon alentaminen olisi vastaus kaikkiin ongelmiin, niin miksi Suomi oli ongelmissa ennen EU:ta, vaikka rahan arvoa laskettiin koko ajan. Sama tilanne oli Saksassa ja Italiassa jossain vaiheessa. Rahan arvo laski niin ettei sillä lopulta ollut arvoa. Liiran arvo laski niin kovasti että tiskiin piti lyödä iso nippu seteleitä jos halusi ostaa kahvia tai tupakkaa.
En usko että rahan arvon laskeminen olisi se onnen ja autuuden lähde ja omasta valuutasta seuraa muitakin hankaluuksia. Jos teet kaupan ulkomaille kovassa valuutassa, vaikkapa tonnilla, mutta ennenkuin kauppa toteutuu markka onkin menettänyt arvoaan, joudut pulittamaan siitä tavarasta puolitoista tonnia.
Tällainen epävarmuus rahan arvon pysyvyydestä on suuri riski kauppaa käyville. Sen takia kaikkien pitäisi käyttää samaa rahaa, se takaisi kauppaa käyville sen turvan minkä he tarvitsisivat, mutta jota heillä ei nyt ole.
Ilmoita asiaton viesti
Saadaanko Suomen budjetti tasapainoon sillä että kun rahat on loppu pitää mennä hattu kourassa anomaan EKP:ltä lisää Velkaa..??? Markka-aikana kun rahat loppuivat painoi Suomen Pankki lisää seteleitä ja yhteiskunnan pyörät pyörivät ja Suomen vienti veti..!!! Nyt yritykset muuttavat ulkomaille tai myydään ulkomaalaisille tai sitten lyövät lapun luukulle..!!!!
Ilmoita asiaton viesti
”Saadaanko Suomen budjetti tasapainoon sillä että kun rahat on loppu pitää mennä hattu kourassa anomaan EKP:ltä lisää Velkaa..??? ”
EKP:ltä ei lisää rahaa heru, sitä pitää käydä kerjäämässä muilta tahoilta. EKP kyllä mahdollistaa Suomen ja Euroopan muiden velalla pyörivien talouksien velansaannin lunastamalla valtion verlkakirjoja valtion velkojilta, mutta se ei ole sama asia, eikä EKP ole syyllinen valtioiden velkaantumiseen, vaan valtiot itse, itseasiassa äänestäjät.
Rahan arvon alentamisella aikaansaatu kasvu on huijausta, halpa kikka jonka kaikki osaavat ja jolla heikennetään kilpailijoiden asemaa markkinoilla. Jos kaikki turvautuvat samaan kikkaan, joka on kaikille yhtä mahdollista ja yhtä luvallista, kikka on hyödytön, sillä jos kaikki devalvoivat valuuttaansa saman verran, koska kukaan ei halua antaa kilpaolijavaltioille mitään devalvointietua, mitään devalvointia ei itseasiassa pääse tapahtumaankaan. Sen takia koko maailmassa pitäisi tehdä sen verran taloudellista yhteistyötä että päästäisiin yhteiseen valuuttaan ja kaikki tuo keplottelu ja vehkeily valuutan arvolla loppuisi siihen.
Yhteistaloudessa jo käytännössä eletään, vaikka asioita pyritään hoitamaan kuten oltaisiin erillistalouksia, mikä ei ole järkevää, yhteistaloudessa kun kerran eletään,
Ilmoita asiaton viesti
Oletko ihan tosissasi että haluat koko maailmaan yhteisen valuutan..??? Etkö ole huomannut miten Euron käyttöönotto on velkaannuttanut Euroopan Euro-maat? Keinottelijat pystyvät toimimaan yhteisen valuutan olosuhteissa riskittömämmin kuin jos eri maiden valuuttojen arvot muuttuisivat jatkuvasti. Euroopan maat ovat niin erilaisia ettei yhteinen valuutta toimi. Ja mikä pahinta kun Suomi menee hakemaan sitä velkaa niin lainan myöntäjä asettaa lainalle ehtoja mitä saat tehdä ja mitä et..!!! Koita vaan avata ne silmät jollet kuulu näihin keinottelijoihin..???
Ilmoita asiaton viesti
”Ja mikä pahinta kun Suomi menee hakemaan sitä velkaa niin lainan myöntäjä asettaa lainalle ehtoja mitä saat tehdä ja mitä et..”
Se on tosi hyvä että laitetaan ehtoja, että mitä saa tehdä ja mitä ei.
Kun Viinanen Ahon hallituksen aikana kävi kerjäämässä lainaa, mistä ikinä sai, jotta menot saataisiin katettua, lainanantajat halusuvat sanoa Viinaselle mitä Suomessa piti tehdä, jotta lainaa myönnettäisiin. Viinanen kertoi sen sitten Aholle ja Aho hallitukselle ja niin päätettiin ja eduskunta hyväksyi, koska oli pakko, piti saada rahaa lainaksi.
Näin tehtiin vaikka oli vielä markka-aika.
Ne olivat hyviä päätöksiä, koska valtio sai rahaa millä maksoi menonsa ja Suomi pelastettiin, vaikka oli siinä asiassa Nokialla ja noususuhdanteellakin oma osansa.
On hyvä ottaa vastaan hyviä neuvoja taloutensa pitoon jos ei osaa omatoimisesti hoitaa omaa talouttaan.
Ilmoita asiaton viesti
Iiro Viinasen aikana yrityksille oli myyty edullisia valuuttalainoja pankkien kautta. Mauno Koiviston ylläpidettyä ”vahvaa Markkaa” Suomen Pankissa, Suomen saattamiseksi EU-kuntoon, yritykset joutuivat vaikeuksiin. Kun Markka pantiin tämän takia kellumaan Markan arvo putosi saman tien 30%. Yritykset menivät konkurssiin ja pankit/sijoittajat ostivat yrittäjien omaisuudet puoleen hintaan. Pankit saivat Valtion Vakuusrahastolta hyvitystä asiakkaan velkojen ja myydyn omaisuuden erotuksen verran. Pankit pelastettiin Suomessa, yrityksiä ei!
Ilmoita asiaton viesti
”Markan arvo putosi saman tien 30%. Yritykset menivät konkurssiin ja pankit/sijoittajat ostivat yrittäjien omaisuudet puoleen hintaan.”
Etkös sinä juuri halunnut sitä että pitää palata markkaan, jotta markan arvoa voitaisiin laskea. Etkö nyt sitten enää olekaan sitä mieltä että on hyvä jos valuutan arvoa voitaisiin laskea.
Minun mielestäni on ihan hyvä jos rahan arvo pidetään vakaana ja se pysyy vakaana, kuten euro.
Jos Suomessa AY- liilleet haluavat hinnoitella itsensä pois maailmanmarkkinoilta, se ei ole sen vika että euro on liian vahva, vaan se johtuu siitä että palkat on liian korkeat.
Mutta kyllä AY- liikkeissä tiedetään tilanne varsin hyvin. Ne hinnoittelevat työn niin korkealle että se ammattiväki joka on töissä suurimmaksi osaksi saavat pitää työnsä. työttömien kohtalosta ne eivät piittaa, vaikka hyvin tietävät että vähän vähemmän työkykyisten on mahdoton päästä työmarkkinoille jossa palkat on kiristetty kannattavuusrajalle rimaa hipoen.
Kansantaloudestakaan AY- väki ei mitään piittaa, se ei tietenkään myöskään kuulu AY- liikkeen toimialaan, vaikkakin kansantalous on riippuvainen nimenomaan AY- väen tekemistä sopimuksista. Hallituksella ei ole konsteja vaikuttaa työllisyyteen, se voi vain lisätä työn tarjontaa, lyhentämällä eläkeputkea, potkimalla työttömiä työnhakuun ja kouluttamalla nuorisoa pitempään ja työttömiä myös.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi tarvitsee oman valuutan joka ei ole lukittu johonkin tiettyyn arvoon. Vaan se kelluu ja sen arvo määräytyy markkinatilanteen mukaan. Esittämäsi ”vakaa valuutta” tarkoitta sitä että kun markkinatilanteet muuttuvat joudutaan turvautumaan ns. sisäiseen devalvaatioon eli palkkojen alentamiseen ym. Sisäisessä devalvaatiossa ostovoima heikkenee ja kurjuus lisääntyy kun raha ei pyöri yhteiskunnassa. Sitäkö haluat?
Ilmoita asiaton viesti
”Esittämäsi ”vakaa valuutta” tarkoitta sitä että kun markkinatilanteet muuttuvat joudutaan turvautumaan ns. sisäiseen devalvaatioon eli palkkojen alentamiseen ym. Sisäisessä devalvaatiossa ostovoima heikkenee ja kurjuus lisääntyy kun raha ei pyöri yhteiskunnassa. Sitäkö haluat?”
Sinä et taida muistaa mitään elinoloista silloin kun Suomessa oli se markka. Minä muistan sen hyvin. Elintaso oli siihen aikaan kurja. Silloin ei ajateltu että kärsittäisiin nälkää, mutta tämän päivän elämään verrattuna nälkää silloin nähtiin. Ei ollut varaa ostaa sellaista ruokaa kuin halusi, elintarvikkeiden tarjontakin oli peräti onnetonta, tyyliin nakit ja muusi, koristeena pari kuihtunutta salaatinlehtä. Jos puhutaan asunnoista, autoista, tai vaatteista, tilanne vertailussa on aivan sama.
En todella kaipaa takaisin siihen markka aikaan. Elämä siihen aikaan oli todella kurjaa tähän euro-aikaan verrattuna. Sinä saat kaivata takaisin sitä nakit ja muusi- lada-, mustavalo TV ja lähiökaksio-aikaa, minä en.
Olen verrattain tyytyväinen tähän euro-aikaan ja muistelen kauhulla markka-aikaa, jolloin ei edes rahan arvoon voinut luottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Muistan hyvin Markka-ajan. On sen verran ikää kertynyt. Markka-aikana ihmiset pääsivät eroon mm. asuntolainoistaan 10 vuodessa. Entäs nyt? Ihmiset on velkaannutettu Euro-aikana. Ja lisää on tulossa Suomelle tämän EU:n elvytyspaketin seurauksena. Kannattaa olla itselle rehellinen. Sen olen oppinut.
Ilmoita asiaton viesti
”Markka-aikana ihmiset pääsivät eroon mm. asuntolainoistaan 10 vuodessa.”
Niin, kun rahan arvo putosi, niin on luonnollista että lainat hupenivat, vaikka korko oli kova, minä muistelen että maksoin itse joskus jopa 10%:n korkoja. Sillä korolla ei voinut ottaa kovin isoja lainoja. Pankinjohtajaa piti lähestyä hattu kourassa ja piti yrittää olla kohtelias, että saisi edes pieneen lainan, jolla saisi surkean kerristalokaksion jossain lähiössä. Etukäteen piti myös säästää. Se oli sitä markka-aikaa se.
Nykyisin nuoret joilla on töitä saavat niin paljon lainaa kuin itse haluavat ja voivat heti muuttaa hyvin varustettuun omakotitaloon hyvällä paikalla, ilman ennakkosäästämistä. Korkoja ei juuri tarvitse maksaa ja laina-aika on pitkä. Tämä on sitä euroaikaa, ero markka-aikaan on kuin ladalla ja mersulla ja euroajan hyväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Katsotaan nyt miten tässä käy. Kunhan Britit lähtevät EU:sta ilman sopimusta ja Italia ottaa Liiran käyttöön..???
Ilmoita asiaton viesti
Että miten käy
Että mitenkö käy?
No, jos EU hajoaa ja euro, niin kurjuus palaa.
Kyllä me sen kestämme, ennenkin kestettiin, mutta tämä nykyelämä olisi kyllä parempaa minun mielestäni ainakin.
+
Ilmoita asiaton viesti
Matti Vanhanen voitti aikoinaan pääministerivaalit lupaamalla ruoan arvonlisäveron alennuksen. Nyt hänellä olisi mahdollisuus korjata virheensä, josta hyötyivät ensi sijassa palvelutiskin asiakkaat.
Ilmoita asiaton viesti