Suomen tappiot ”maailmojen sodassa” kasvavat
Heinäkuun 2. päivänä julkaisemassani kirjoituksessa varoitin, että ”uudessa maailmojen sodassa” olisi vain häviäjiä – Suomi olisi yksi suurimmista.
Kirjoitin, että Ukrainassa käynnissä oleva sota saattaa levitä ja johtaa lopulta jopa maailmansotaan.
Vaikka maailmansota kyettäisiin välttämään, on käynnistymässä ”uusi kylmä sota”, ”maailmojen sota”, jota käytäisiin kaikkia muita keinoja käyttäen ja mitään niistä kaihtamatta.
Ennustin, että nyt käynnistyneessä ”maailmojen sodassa”, olisi vain häviäjiä. Yksi suurimmista olisi Suomi.
Jo tähän mennessä Suomen tappiot ovat olleet mittavat ja ne näyttävät kasvavan nopeasti. Sotaan liittyvät pakotteet ja vastapakotteet iskevät erityisen kipeästi Suomeen.
Suurimmat taloudelliset tappiot Suomi näyttää kokevan energia-alalla. Pakotteiden vuoksi Fortum joutui alihintaan luopumaan Venäjällä toimineista sähköä ja lämpöä tuottaneista laitoksistaan. Hanhikiven ydinvoimala jää rakentamatta.
Suomessa ehdittiin jo iloita siitä, että pääsimme vähällä öljyyn ja kaasuun liittyneistä pakotteista. Viime päivien uutiset kuitenkin osoittavat, että Suomi onkin joutunut energiasodan etulinjaan.
Meitä uhkaavat uskomattoman suuret tappiot Fortumin Saksaan suuntaamista investoinneista. Ne käyvät havainnollisesti ilmi Helsingin Sanomien tänään julkaisemasta artikkelista ”Fortumin ja Uniperin miljardien kohtalon pitäisi kiinnostaa Suomenkin poliittista johtoa”.
Valtionyhtiöiden omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen on sysännyt julkisuudessa vastuuta Fortumin aikaisemmalle toimivalle johdolle, joka päätti hankkia Uniperin yhtiön omistukseen. Viime kädessä vastuussa ovat tällä ja viime vaalikaudella vallassa olleet hallitukset ja niissä omistajaohjauksesta vastanneet ministerit.
Keskustelussa on mukana paljon jälkiviisautta. Päätöksiä tehtäessä ei tiedetty eikä edes aavistettu, että syttyy ”maailmojen sota”, jossa energialla on puolin ja toisin keskeinen rooli.
Nyt pitäisi syyttelyn sijaan keskittyä siihen, kuinka suomalaisten veronmaksajien maksettaviksi tulevia Uniper-tappioita voitaisiin vähentää.
Samaan aikaan pitäisi keskustella siitä, kuinka mieletön sota saataisiin nopeasti päättymään ja siihen liittyneet pakotteet ja vastapakotteet puretuiksi.
”Maailmojen sodan” tappiot ovat uhkaavalla tavalla kasvamassa. Samalla kasvaa myös maailmansodan vaara.
x x x
Suomen tappioita on kasvattanut se, että ulkopolitiikassamme on tällä vaalikaudella siirrytty kansallisten etujen ajamiseen perustuvalta linjalta ihmisoikeusperustaiselle linjalle.
Olen turhaan pyrkinyt saamaan aikaan keskustelua tästä perustavanlaatuisesta muutoksesta.
Helmikuun 21. päivänä 2020 julkaisemassani kirjoituksessa kysyin, ”Onko Suomen linja muuttunut?”. Vuotta myöhemmin 22.1.2021 julkaisin blogin, jossa vaadin, että kansalliset edut on otettava Suomen ulko-, turvallisuus- ja EU-politiikan ytimeksi.
Kuluneena keväänä palasin tähän aihepiiriin 22.3. julkaisemassani kirjoituksessa, jossa kysyin, ”Vievätkö vihreät meidät sotaan?”.
Harmittelin sitä, Suomen ulkopoliittisesta linjasta ei ollut käyty julkista keskustelua.
Keskustelu olisi saattanut johtaa siihen, että toivomallani tavalla Suomen kansalliset edut olisi asetettu ”ulko-, turvallisuus-, ja EU-politiikan ytimeksi”. Muita tavoitteita olisi toteutettu siten, että toiminta olisi palvellut aina myös omia kansallisia etujamme.
”Venäjän hyökkäys Ukrainaan on asettanut Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan kovaan testiin. Yliotteen näyttää saaneen vihreiden johtama ihmisoikeusperustainen linja.
Hyökkäys ja siihen liittyneet ihmisoikeusloukkaukset ovat aikaansaaneet suuttumuksen, joka on vienyt Suomen niiden maiden kärkeen, jotka ovat ajaneet kovaa linjaa Venäjää vastaan.
Tähän on liittynyt muun muassa se, että Suomi on rikkonut ikiaikaisen periaatteensa ja hyväksynyt aseiden viennin Ukrainaan. Muutoinkin pakotepolitiikassa on jätetty huomiotta Suomen kansalliset edut.”
Suomi on todellakin tukenut kaikkein kovimpia pakotteita Venäjää vastaan. Lisäksi niitä on tulkittu mahdollisimman tiukasti.
Yksi esimerkki tästä on, että Suomi kieltäytyi maksamasta Venäjältä tuotavaa maakaasua ruplissa, mihin moni muu EU-maakin oli suostunut. Tästä suomalaiset kaasun käyttäjät ovat joutuneet ja joutuvat kärsimään. Nesteytettyä maakaasua varten hankittava LNG-alus on kallis ratkaisu.
Pahin esimerkki on Suomen suostuminen Venäjälle asetettuun lentokieltoon.
Suomen olisi tullut painaviin kansallisiin syihin vedoten pidättäytyä tätä pakotetta koskevassa päätöksenteossa ja jättäytyä sen ulkopuolelle. Lennot Siperian yli Aasiaan olisivat jatkuneet.
Suorien Aasian lentojen katkeaminen on aiheuttanut ja aiheuttaa Finnairille ja Finavialle valtavat menetykset. Myös lentoyhteytemme Eurooppaan olivat ratkaisevalla tavalla Aasian lentojen syöttöliikenteen varassa. Nyt sekin on menetetty.
Monet muut jäsenmaat ovat EU:ssa puolustaneet tiukasti ja menestyksellisesti omia kansallisia etujaan.
Nato-maa Turkin lentoyhteydet Venäjälle ja Venäjän yli ovat pakotteista huolimatta jatkuneet ennallaan.
x x x
Tämän kirjoitukseni alussa mainitussa blogissa kirjoitin, että yksi suurimmista häviäjistä ”maailmojen sodassa” olisi Suomi, ”osittain sen vuoksi, että maamme harhautui sen osana luopumaan turvatusta ja edullisesta asemastaan sotilaallisesti liittoutumattomana, puolueettomana maana”.
Suomen Nato-jäsenyys kytkeytyi todellakin olennaisella tavalla Yhdysvaltain suunnitelmaan käynnistää ”uusi kylmä sota”. Suomen ja Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys oli yksi niistä pelotteista, joilla Yhdysvallat uhkasi Venäjää, jos se hyökkää Ukrainaan.
Nato-jäsenyydet pantiin vireille puhelinkeskusteluissa, jotka presidentit Joe Biden ja Sauli Niinistö kävivät joulu-tammikuussa. Niistä käynnistyi kabinettien tiivis yhteydenpito, jolla Niinistön kertoman mukaan oli ratkaiseva vaikutus jäsenyyden hakemiseen.
Sitä emme vielä tiedä, millaisia tappioita Nato-jäsenyyden hakeminen ja itse jäsenyys ajan oloon meille aiheuttaisivat.
Sekin on vielä mahdollista, että ”maailmojen sodan” tuoksinassa jäsenyys jää toteutumatta. ”Kelvoton yritys” olisi meille pahin vaihtoehto, kuten Niinistökin on todennut.
Jos jäsenyys toteutuu, saatamme karvaasti kokea sen, mitä luopuminen turvatusta ja edullisesta asemasta sotilaallisesti liittoutumattomana, puolueettomana maana saattaa käytännössä merkitä.
On merkkejä siitä, että lähialueemme vakaus ja turvallisuus ovat jo järkkymässä.
Liettua pyrkii EU:n komission kantaa uhmaten vaikeuttamaan Venäjän yhteydenpitoa Kaliningradiin. Virossa näköjään aiotaan ryhtyä heikentämään venäjänkielisen vähemmistön oikeuksia.
Ja kriisitilanteessa Suomelle lankeaisi erityinen tehtävä puolustaa Viroa ja muita Baltian maita.
Alexander Stubbilta tuli hyvä vastine Väyrysen ja Mearsheimerin kannattamalle poliittiselle realismille.
https://www.youtube.com/watch?v=vlB-pRqdyBg
Koska nykyisen Venäjän tavoitteet perustuvat imperialismiin ja tsaarien perinteeseen, niin normaali logiikka ei toimi.
Ilmoita asiaton viesti
Noam Chomskyn … tuo maailmankuulu kielitieteilijä, filosofi ja poliittinen aktivisti (Chomsky on kirjoittanut yli 100 kirjaa eri aiheista kuten kielitieteet, sodat, politiikka ja media.) … vastine Stubbin arvoliberalismille/Uusliberalismille ja USAn nykypolitiikalle:
https://youtu.be/dCVN7iV5kVo
(Tässä Wikipedian esittely Chomskysta
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Noam_Chomsky
)
Ilmoita asiaton viesti
”osittain sen vuoksi, että maamme harhautui sen osana luopumaan turvatusta ja edullisesta asemastaan sotilaallisesti liittoutumattomana, puolueettomana maana”.
”
Tuo oli karmea virhe 90-luvulta asti olla Venäjän hyökkäyksen vaarassa liittoutumattomana/puolueettomana maana. Putinin tullessa valtaan olisi viimeistään pitänyt älytä Venäjän kehittyvän todella huonoon suuntaan. Hyvä että virhe korjataan edes osittain ajoissa – myöhässä toki ollaan rajusti (juuri ”väyryslaisten” takia), mutta nyt Suomella on vielä aikaa sentään Venäjän hyökätessä toiseen liittoutumattomaan rajanaapuriinsa eli Ukrainaan. Valko-Venäjä toisena ”liittoutumattomana” on jo Venäjän otteessa, ja Putinin haaveet ovat tsaarien aikojen rajoissa (siltä estää vain NATO ja halu laittaa rajat Venäjän imperialismille). Muut Venäjän rajanaapurit näillä alueilla ovatkin järkevästi jo NATOssa. Venäjällä kun on tapana valloittaa juuri tuollaisilta liittoutumattomilta/typeriltä mailta alueita imperialisminsa kiimassa. Toivotaan siis todella, että olemme nopeasti NATO-jäsen. Muutoin voikin olla todella vaikeat ajat edessä. Aivan tarpeeksi vaikeita aikoja tulee joka tapauksessa.
————————
”Ja kriisitilanteessa Suomelle lankeaisi erityinen tehtävä puolustaa Viroa ja muita Baltian maita.
”
No olisihan se aika ikävää katsella vain vierestä, kun fasistinen Venäjä imperialisminsa hulluudessa alkaa valloitella vierestä maita (tavoitteenaan varmasti vallata myös Suomi ennemmin tai myöhemmin). Onneksi NATO-liittolaisia lienee tarpeeksi pysäyttämään roistovaltio. Se täytyy näet pysäyttää tai valloituksensa vain jatkuvat. Länsimaat kohtelevat edelleen Venäjää liian helläkätisesti. Osin koska antoivat Venäjälle energia-aseen vuosikymmenten aikana ihan vapaaehtoisesti ja tyhmyyttään. Ei kai voi sanoa, ettei tuosta varoiteltu. Venäjä oli aina tuleva uhka, ja lähinnä naiiveimmat olivat eri mieltä (niitä nyt oli valtaosa tällä kertaa kieltämättä). Ja nyt sitten tässä ollaan. Väyrysen tyylillä Venäjä saisi valloittaa mitä haluaa. En suosittele sitä tyyliä kenellekään (ellei saa paljon paljon ruplia yms. vastineeksi, mutta onko sekään nyt sitten tarpeeksi hyvä syy… ainakin moraali on pohjalukemissa ja vain oma etu tärkein).
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan sodan syy on sama kuin Kuwaitissa, Irakissa, Afganistanissa, Libyassa ja vähän muuallakin. Tyhmä Putin vaan lankesi lopulta retkuun, kun oli tarpeeksi monta vuotta provosoitu. Esimerkiksi P jätti reagoimatta Israelin useaan ohjushyökkäykseen venäläisten joukkojen päälle Syyriassa, mutta sopimusten pettäminen, sodan jatkaminen 8 vuotta venäjänkielisiä vastaan ilman sovittua autonomiaa, oli liikaa, ja tietenkin yhdessä Nato-jäsenyyden uhan kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Samaan aikaan pitäisi keskustella siitä, kuinka mieletön sota saataisiin nopeasti päättymään ja siihen liittyneet pakotteet ja vastapakotteet puretuiksi.
——————————–
Ei, kun pitäisi saada venäjä työnnettyä pois Ukrainasta ja saada vastuuseen sotarikoksista ja maksamaan aiheutuneet vahingot. Tämän jälkeen voidaan keskustella pakotteiden purkamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei, kun pitäisi saada venäjä työnnettyä pois Ukrainasta ja saada vastuuseen sotarikoksista ja maksamaan aiheutuneet vahingot. Tämän jälkeen voidaan keskustella pakotteiden purkamisesta.
”
Makkonen on tässä kohtaa varsin oikeassa. Enkä nyt ole niin naiivi, että kuvittelisin kovinkaan todennäköisesti Venäjän maksavan sotakorvauksia tai että johtonsa joutuisi sotarikoksista syytetyiksi (saati tuomituiksi), mutta kyllä kova kovaa vastaan joskus täytyy laittaa. Tai muutoin Venäjä kyllä etenee eikä todellakaan jää vain Ukrainaan. Alkaa meinaan olla Suomikin/suomalaiset vaarassa ellei Venäjän imperialismia saada pysäytettyä. Olisi todellista typeryyttä vähätellä taas vaaraa.
Ilmoita asiaton viesti
Imperialistinen roistovaltio pitää saada polvilleen ja se hetki tulee, katsokaa vaan. Vienti kun ei vedä eikä tule ulkomailta valuuttaa alkaa jättimäinen inflaatio Venäjällä.
Ilmoita asiaton viesti
Pakotteilla on kyllä suomalaisen enemmistön tuki.
Siinä mielessä hyvä, että lopullisemman jäljen tänne, voikin jättää Venäjä, kansan tahdon mukaisesti, jos täällä enää on järkeä edes vierailla.
Näissä on niin paljon saatavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen tappioita on kasvattanut se, että ulkopolitiikassamme on tällä vaalikaudella siirrytty kansallisten etujen ajamiseen perustuvalta linjalta ihmisoikeusperustaiselle linjalle.
———————————————
Kaikkien ihmisten ihmisoikeudet ovat moraalisesti ajattelevalle ihmiselle yhtä tärkeitä. Ja ennen kaikkea tässä on kysymyksessä valtioiden itsemääräämisoikeus jota venäjä törkeästi rikkoo ja jonka sinä näytät hyväksyvän kuvitellen, että se ei osuisi meidän omaan nilkkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos on tarkoitus jutella yleistä (kaikkia koskevia), väritys on sitä luokkaa, että Venäjä-sanaa ei tulisi käyttää enää.
Ilmoita asiaton viesti
Voisitko tarkentaa mitä yrität sanoa?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on törkysana, eikä sitä tulisi käyttää, asiayhteyksissä.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on törkysana
—————————–
Niin onkin. Siksi kirjoitan sen aina pienellä kirjaimella.
Ilmoita asiaton viesti
Ei riitä.
Jos on tarkoitus käsitellä asiaa, asiattomuudet jätettävä.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla tulee venäjä vahingossa aina ensin pienellä. Tähän asti olen aina korjannut tekstiin. Antaas katsoa miten kauan enää viitsin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen Nato-jäsenyys kytkeytyi todellakin olennaisella tavalla Yhdysvaltain suunnitelmaan käynnistää ”uusi kylmä sota”. Suomen ja Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys oli yksi niistä pelotteista, joilla Yhdysvallat uhkasi Venäjää, jos se hyökkää Ukrainaan.
————————————–
Väyrynen, ihan oikeasti. Se oli venäjän hyökkäys Ukrainaan joka käynnisti sodan ja sai Suomen liittymään NATOON. Oletko vähän tyhmä kun näin yksinkertainen asia ei mene perille? Siihen ei tarvittu USA:n suostuttelua pätkän vertaa vaan me Suomalaiset halusimme sinne ihan itse.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Väyrynen tietenkään täysin tyhmä ole. Hän ajaa omaa etuaan – ja siinä sivussa Venäjän johdon etua. Eli vasta-argumentit hänelle ovat kuin seinälle puhuisi. Seinä tosin osaa olla edes hiljaa, eikä yritä vahingoittaa ketään.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Väyrynen tietenkään täysin tyhmä ole. Hän ajaa omaa etuaan
———————————————
Jos Väyrynen kuvittelee näillä typerillä blogeillaan ajavansa omaa etuansa niin sehän oikein alleviivaa hänen typeryytensä. Tehtaankadulta ei saa enää nostetta politiikassa vaan paskaa niskaan eikä hän näytä asiaa huomaavan runsaasta palautteesta huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
”Tehtaankadulta ei saa enää nostetta politiikassa vaan paskaa niskaan eikä hän näytä asiaa huomaavan runsaasta palautteesta huolimatta.
”
Njaah. Mikäli Venäjä valtaa Suomea (ja kuinka paljon muita vaihtoehtoja on Ukrainan jälkeen… onhan siinä Moldovaa/Georgiaa toki, mutta ihan kärkisijoilla olemme imperialistisen kökkövaltion hyökkäyslistoilla etenkin mikäli emme ole vielä Natossa), niin ketä kuvittelet Venäjän suosivan Suomen johtoon…. siinä voi jäädä Johan Bäckmaninkin ”meriitit” täysin toiseksi Väyrysen rinnalla. Väyrysellä on sentään kirjakaupalla ja vuosikymmenet meriittejä Venäjän/Neuvostoliiton puolella olemisesta. En nyt ihan helpolla keksi ketään enemmän ansioitunutta.
Normaalioloissa Väyrysen poliittinen ura on finaalissa, ja hänen täytyy tietää se.
Ilmoita asiaton viesti
Karmiva tulevaisuudenkuva kerrassaan. Jos Suomelle kävisi huonosti, niin selvähän on, että yhteistoimintamiehiä olisi jonoksi asti. Niinhän noita oli myös 1944.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä hallituksen omistajaohjauksen ministeri olisi voinut tehdä?
Kirjoittaisitko realistisen kuvauksen asiasta?
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole mitään maailmojen sotaa. On Väyrysen toimeksiantajan raaka ja brutaali hyökkäys jossa kyseenalaistetaan suvereenin maan olemassaolo ja murhataan sen kansalaisia vähintään kymmenin tuhansin samalla kun sen kaupunkeja pommitetaan murskaksi.
Ukrainaan verratuna Suomi ei ole minkäänlainen kärsijä.
Halvatun trolli kun ei viitsi pahemminkaan sanoa.
Ilmoita asiaton viesti
Paavon oletukset Venäjän kyvyistä ja resursseista tässä sodassa kyllä vertautuvat maailmojen sotaan. Aivan kuin marsilaiset pyyhkäisivät Maan vastarinnan tipotiehensä maailmojen sodassa Venäjän sotilaallinen ja taloudellinen potentiaali pyyhkivät Paavon fantasioissa Lännen olemattomiin – ellei Suomi sitten pelastaudu YYA-sopimuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Jälleen briljanttia analyysia Väyryseltä. Ulkopolitiikan peruskysymyksistä ei Suomen valtamedia salli keskustelua. Vain militantit venäjävihan tunteeseen perustuvat linjaukset pääsevät julkisuuteen. Suomen tulevaisuus näyttää todella huonolta.
Ilmoita asiaton viesti
Vain militantit venäjävihan tunteeseen perustuvat linjaukset pääsevät julkisuuteen.
——————————————
Sellainen ihminen joka ei vihaa venäjän tekemiä viattomien ihmisten joukkomurhia, kidutuksia, raiskauksia ja kaupunkien tuhoamisia ei ole normaali ihminen. Mutta näköjään teitäkin on.
Ilmoita asiaton viesti
Kysynpä vaan, miten huonolta näyttää Suomen ja Euroopan tulevaisuus, jos sinun ja Väyrysen tavoin hyväksytään tyynesti Venäjän valloituspolitiikka ja tsaari-Venäjän rajojen hamuaminen ml. Baltia ja Suomi. Venäjä ei pysähdy Ukrainaan, vaikka te nuoleskelijat haluatte niin uskotella ja kuvittelette, että uhraamalla Ukraina rauha säilyy, eikä Putinin Venäjällä muka ole muita vaateita.
Ilmoita asiaton viesti
Esittämäsi näkemys osoittaa suhteellisen puutteellista näkemystä euroopan geopoliittisista syy-seuraussuhteista. Tai, kyse on tarkoitushakuisesta vääristelystä.
Kysehän on Naton eikä Venäjän valloitushalusta, sen on Venäjä selvästi indikoinut vuosien ajan. On oikein, että Venäjä vastustaa Naton pyrkimystä parempien sotilaallis-strategisten asemien saamiseksi Venäjän rajoilla. Ei USkaan koskaan vastaavaa hyväksyisi.
Ukrainassa on käynnissä Naton laajenemissota ja puheet Baltia ja Suomen hamuamisesta on pelkkää perusteetonta propagandaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Ukrainassa on käynnissä NATO:n laajenemissota, niin mikä on tämän laajenemisen tavoite?
Ilmoita asiaton viesti
Montako maata Nato on valloittanut ja miehittänyt Euroopassa? Onko Nato uhannut Baltiaa tai Suomea millään tavoin? Entä onko Nato ilmaissut jotakin Venäjän valtaamiseen liittyvää?
Venäjä on sen sijaan miehittänyt Krimin ja Itä-Ukrainaa, se on uhannut Baltiaa ja Suomea sekä Putinin ja monen muunkin suulla uhannut mm. keisarikunnan rajojen palauttamista ja todennut Neuvostoliiton romahtamisen olleen geopoliittinen katastrofi.
On kuvottavaa, että jotkut puolustelevat Venäjän toimia ja osoittavat kiduttaja- ja raiskaaja-armeijalle ymmärrystä.
Ilmoita asiaton viesti
”Montako maata Nato on valloittanut ja miehittänyt Euroopassa?”
Höh. Natohan on juuri valloittamassa Suomen ja Ruotsin, jos Turkin vastarinta pettää. Baltithan se on jo alistanut valtaansa.
Ilmoita asiaton viesti
No niin tietysti. Sitä varmaan Hannu Hämäläinen tarkoittaa…Nato ja USA pahoja, Venäjä hyvä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt Juha missasi Jannen sarkastisen kommentin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei, kyllä tuon tajusin heti. Hämäläinen se vaan selostaa Naton valloitushalusta…
Ilmoita asiaton viesti
Onko maailmojen sota vai eikö ole ja mitä maailman eliitti nykyisin pohtii. Foreign Affairs lehteä maailman eliitti seuraa ja siksi olen vuosia seurannut sen kirjoituksia. Välillä tilannut ja välillä vain lukenut maksuttomia juttuja. Tosin ymmärtääkseni myös ilmaisia juttuja varten pitää joskus kirjautua. En siten tiedä aukeaako ao. jutun linkki jossa varsin loogisesti pohditaan eri vaihtoehtoja jos Venäjä käyttää taktista ydinasetta Ukrainassa (esim. 0,5 – 2 kt ja Hiroshima oli noin 20 kt).
https://www.foreignaffairs.com/articles/russian-federation/2022-07-04/thinking-about-unthinkable-ukraine
Jos tuo aukeaa niin todella kannattaa lukea. Yhdyn tuohon vaihtoehtoon mitä jutussa on esitetty ja en kerro mistä on kyse. No sen verran, että kyllähän tuo muistuttaa maailmojen sotia. Kiinan rooli taitaa olla ratkaiseva.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjällä täytyy mennä todella heikosti, kun täytyy propagandan levittäjänä turvautua Väyryseen.
Ilmoita asiaton viesti
Huvittavaa on tuo Väyrysen näkemys, että menossa on ”maailmojen sota” kun menossa on Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainaan tavoitteena alistaa tuo kansakunta Venäjän vallan alle. ”Jos sinä lampaaksi ryhdyt, niin kyllä sinut keritään” ja tätä Väyrynen nyt ukrainaisilta ja länneltä edellyttää. Bogista toiseen Väyrynen pyrkii kaikkein mahdollisin tavoin hämärtämään sitä tosiasiaa, että Kremlin tavoitteena on palauttaa takaisin vähintäänkin entisen NL:n alueet takaisin Venäjän haltuun ja Ukraina on tuon pyrkimyksen ensimmäinen uhri. Väyryseltä kysyisin, jos saataisiin aikaan tulotauko ja poliittiset neuvottelut käyntiin niin uskooko Väyrynen, että a) Suostuisiko Venäjä vetäytymään vallatuilta alueiltaan, Krim mukaanlukien omalle maaperälle vai b) liittäisi vallatut maa-alueet osaksi Venäjää tai c) tunnustaisi Ukrainan, suvereenin valtion oikeuden itse valita mihin tahansa liittymään se haluaa kuulua. Itse veikkaan vaihtoehtoa b) ja sitä eivät YK:n alaiset valtiot, Suomi mukana, voi hyväksyä koska siinä rikotaan kv, oikeutta.
Ilmoita asiaton viesti
Joskus muinoin Suomen hallitus oli juurikin Suomen hallitus, ja edisti suomalaisten etua. Eivät herrat silloinkaan normikansalaisista piitanneet, mutta pitivät kuitenkin Suomen puolta. Olivat ikään kuin lahjuksensa ansainneet. 1990-luvulta alkaen hallitukset ovat ajaneet ulkomaalaisten etua, eivätkä edes teeskentele olevansa Suomen puolella. Kaipa ne cocktaikutsujen eväät houkuttelevat…
Ilmoita asiaton viesti
Idänkauppa on ollut Suomelle kautta aikojen äärimmäisen ongelmallinen ja kerta toisensa jälkeen tuhoisa.
Venäjän markkinoilla ei laadulla ole pärjännyt. Suomen elintarvike- ja vaateteollisuus otti kuitenkin laatutasokseen Venäjän markkinat. Kun vienti itään hiipui, olimme kerta toisensa jälkeen vaikeuksissa. Muilla mailla ei ollut ongelmaa, sillä niiden laatu kelpasi kaikkialle maailmaan, vain Suomi rajoitti toimintansa, valtiovallan tukemana ja tukipolitiikan ohjaamana, yksin Neuvostoliiton markkinoille.
Kansallinen etumme on ollut ulkopoliittisista syistä kytketty Venäjään. Kansallinen etumme olisi ollut hakea länsimarkkinoilta asema, johon turvautua. Idänkaupan ei olisi koskaan pitänyt kasvaa niin määrääväksi.
Saksa on nyt energianhuollon kanssa samanlaisissa vaikeuksissa kuin Suomi on ollut kauan koko taloutensa osalta. Luottamus Venäjään osoittautuu Saksalle katkeralla tavalla virheeksi. Ihan samalla tavalla kuin Suomelle on käynyt monen monta kertaa.
Väyrynen on tavallaan oikeassa moittiessaan Fortumia Uniper-kaupoista. Fortumin ongelmat johtuvat siitä, että liian suurelta osin liiketoiminta nojasi epäluotettavimpaan mahdolliseen kumppaniin: Venäjään.
Jos me nyt jostain Ukrainan ja ”maailmojen” sodasta voimme kiittää, niin siitä, että viimein päättäjiemme silmät ovat auenneet. Hanhikiven voimala ei koskaan toteudu. Venäjän energiaan emme enää ikinä turvaa, eikä yrityksemme enää tule sijoittamaan tuotantoaan Venäjän maaperälle.
Lisäksi olemme sotilaallisesti turvassa Venäjän pullistelulta.
Ilmoita asiaton viesti
Olemmehan kuitenkin hengissä selvinneet Venäjänkaupan ongelmista. Ja elintarvikkeemme kyllä kestävät jatkossakin vertailun muihin nähden. Ainakin puhtauden suhteen. Vaateteollisuudesta en niin hyvin tiedä,mutta onhan meillä käsittääkseni vakuuttavaa osaamista siltäkin saralta. Liekö törmäreitä valmistettu venäläisille enään vuosikymmeniin?
Ja pääsemmehän jatkamaan puhtaalta pöydältä. Venäjälle ei tarvi valmistaa mitään,ja Saksa ei pysty ostamaan sitäkään. Mersun tekokin loppuu Uudessakaupungissa.
Suurin uhka meille on jatkossa omien järjettömyys viheruudistuksessa. Pitäisi ymmärtää,että tilanne on katastrofaalisesti muuttunut.
Nyt tarvittaisiin pääministeriltämme ymmärrystä tosiasioiden suhteen valokuvauksellisuuden sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi Suomen johtavat puolueet ja poliitikot ovat niin sokeita etteivät näe, että Suomi on tuhon tiellä. Olipa kyse EU:n tukipaketeista, Natosta tai mistä tahansa, Suomi näyttä joutuvan aina maksumieheksi.
Enää ei kannata hallituksen taholta hokea, että pitäähän meidän osallistua, kun Suomella menee niin hyvin.
Valtiolla on velkaa tällä hetkellä n.140 mrd. euroa ja vuotuinen uuden velan tarve n. 7 mrd. euroa/v. Korkojen nousu tulee lisäämään velkaa useita miljardeja/ v.
Meillä ei mene hyvin. On aika ryhtyä todellisin toimiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kun tämä kahdeksatta vuotta jatkuva Venäjän hyökkäyssota sai uuden käänteen Venäjän tehtyä massiivisen hyökkäyksen 24.2.2022 niin jo silloin muutama politiikan kommentaattori osasi ennustaa Paavon ja muiden idän asialla olevien tulevat argumentit:
”Ennustin, että nyt käynnistyneessä ”maailmojen sodassa”, olisi vain häviäjiä. Yksi suurimmista olisi Suomi.”
”Meitä uhkaavat uskomattoman suuret tappiot Fortumin Saksaan suuntaamista investoinneista. Ne käyvät havainnollisesti ilmi Helsingin Sanomien tänään julkaisemasta artikkelista ”Fortumin ja Uniperin miljardien kohtalon pitäisi kiinnostaa Suomenkin poliittista johtoa”
Tottakai oli typerää investoida Venäjän kaltaiseen maahan. Syynä ei kuitenkaan ole se, että Suomi kannattaa sopimuspohjaista kansainvälistä järjestystä vaan syynä on se, että Venäjä toimii kuten on nyt nähty – niin kotimaassa kuin ulkomailla.
Pahinta mitä Suomi tässä tilanteessa voisi tehdä, olisi ryhtyä noudattamaan Paavon ja Putinin toiveita. Fortumin Venäjälle tehtyä virheinvestoinia ei pidä lähteä korjaamaan Paavon ehdottamilla uusilla virheillä.
Ilmoita asiaton viesti