”Suomi – Pohjoismaa vai Baltian maa?”
Tämän kirjoitukseni otsikon olen poiminut viime kesänä julkaisemastani blogista. Kerroin siinä seminaarista, jonka Pohjantähti-keskus heinäkuun lopulla 2021 järjesti.
Viime päivinä otsikon kysymys on tullut jälleen ajankohtaiseksi.
Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten jouduttua pahaan vastatuuleen olen pyrkinyt virittelemään keskustelua siitä, olisiko ne vedettävä ainakin tässä vaiheessa takaisin ja ryhdyttävä rakentamaan Pohjoismaiden omaa turvallisuuspoliittista ratkaisua, Pohjolan yhteisöä.
Pohjolan turvallisuusyhteisö perustuisi nykyisille turvallisuuspoliittisille perusratkaisuille. Mukana olisi kolme Nato-maata ja kaksi sotilaallisesti liittoutumatonta. Tätä kautta Suomi ja Ruotsi voisivat saada Yhdysvaltain antamat turvatakuut.
Tässä ratkaisussa olisi sekin hyvä puoli, että Suomi ja Ruotsi erottautuisivat selkeästi Baltian maista. Naton jäseninä ajautuisimme helposti niiden mukana reunavaltiopolitiikan kaltaiseen yhteistyöhön ja jopa päävastuuseen niiden puolustamisesta.
Viime päivien uutiset Virosta ja Liettuasta osoittavat, että Baltian maiden ratkaisut eivät välttämättä ole omiaan edistämään vakautta meidän lähialueillamme.
x x x
Pohjoismaiseen yhteistyöhön perustuva turvallisuuspoliittinen ratkaisu olisi johdonmukaista jatkoa sille kehitykselle, jonka historiallista taustaa professori Kari Hokkanen Pohjantähti-keskuksen seminaarissa valotti.
Esitelmässään ”Onnekas Suomi” Hokkanen kertoi niistä maamme kohtaloihin vaikuttaneista onnekkaista tapahtumista, joiden ansiosta Suomesta tuli itsenäinen valtio, länsimaa ja Pohjoismaa.
Hokkanen kertoo luentonsa sisällöstä Polaris-TV:n julkaisemassa Youtube-videossa. Esitelmä on luettavissa Polaris-TV:n arkistosta.
Hokkanen korosti erityisesti sen merkitystä, että Suomesta tuli historian saatossa nimenomaan Pohjoismaa eikä Baltian maa. Tähän ryhmään me historiamme, yhteiskunnallisten olojemme ja kulttuurimme puolesta kuulumme.
Luennossa ja haastattelussa Hokkasen viesti oli, että nimenomaan onnekkuutensa ansiosta Suomi on nyt maa, jonka kansa kuuluu maailman onnellisimpien joukkoon.
Haastattelun lopuksi Hokkanen kuitenkin muistutti siitä, että hän oli vastustanut Suomen liittymistä Euroopan unioniin. Tyylilleen uskollisena hän sanoi, ettei ole vielä tullut vakuuttuneeksi siitä, että hän olisi ollut väärässä.
Tämä oli melkoinen ”understatement”. Kari Hokkanen johti vuonna 1994 Keskustan puitteissa muodostettua ”Vastuu Suomesta”-nimistä yhdistystä, joka kampanjoi jäsenyyttä vastaan. Sen jälkeen hän on murehtinut meidän muiden isänmaan ystävien kanssa sitä, että olimme oikeassa, kun kansanäänestyksen yhteydessä kerroimme, mihin kaikkeen EU-jäsenyys johtaisi.
Suomi ja muut Pohjoismaat olisivat vielä nykyistä onnellisempia, jos olisimme jääneet osaksi Euroopan talousaluetta (ETA) ja tiivistäneet pohjoismaista yhteistyötä Pohjolan yhteisöksi. ETA:n jäsenenä olimme jo päässeet EU:n sisämarkkinoille.
EU:ssa itsenäisyytemme on voimakkaasti kaventunut ja se uhkaa edelleen murentua.
Kirjoitin blogissani:
”Unionin puitteissa Suomi rinnastetaan usein Baltian maihin, senkin vuoksi, että kuulumme niiden kanssa ainoana Pohjoismaana euroalueeseen. EU:n puitteissa meille pyritään sysäämään jopa vastuuta Baltian maiden puolustamisesta.”
x x x
Suomen Nato-jäsenyys johtaisi siihen, että samaistuisimme entistäkin vahvemmin Baltian maihin. Tämä riski on erityisen suuri Suomen osalta senkin vuoksi, että meitä yhdistää Viroon myös kielisukulaisuus.
Kun Suomelle on jo EU:n puitteissa pyritty sysäämään vastuuta Baltian maiden puolustamisesta, Naton puitteissa tämä toteutuisi kovan sotilaallisen toiminnan muodossa.
Ennen jäsenyyshakemuksen jättämistä tämä vastuu kiistettiin.
Nyt on jo myönnetty, että joutuisimme vastuuseen ainakin ilmavalvonnasta ja kriisitilanteessa myös osasta ilmapuolustusta. Vieläkin vältellään sen tosiasian myöntämistä, että Suomi joutuisi kriisitilanteessa lähettämään ainakin Viroon myös maajoukkoja.
Ruotsi saisi vastuulleen erityisesti Latvian puolustuksen.
Viittasin edellä Liettuan ja Viron viimeaikaisiin ratkaisuihin.
Liettua on puuttunut Venäjän sisäiseen tavaraliikenteeseen tavalla, jolle on vaikea löytää perusteita. Jos maayhteyden käyttöä ei palauteta, Venäjä joutuu hoitamaan yhteydet Kaliningradiin meri- ja ilmateitse kapeaa Suomenlahden väylää käyttäen. Tämä lisäisi jännitteitä ja riskejä.
Virolaisten ja maan venäläisvähemmistön välit ovat vaarallisella tavalla kärjistyneet.
Kaikki puhuu sen puolesta, että Ukrainan sota on saatava välittömästi loppumaan ja poliittiset neuvottelut käyntiin, kuten viimeksi maanantain blogissani vaadin.
Suomen on palattava niinistöläisen vakaus- ja rauhanpolitiikan tielle.
”Liettua on puuttunut Venäjän sisäiseen tavaraliikenteeseen tavalla, jolle on vaikea löytää perusteita. ”
Perusteet on varsin helppo löytää: Liettua on EU:n pakoterintamassa mukana ja koska rahti menee Liettuan kautta, ei siis Venäjän sisällä, on luonnollista että pakotteet koskevat tätä kauppaa.
On se kumma että Venäjä-paran ongelmille löytyy aina ymmärrystä. Et ole kuullut pakotteiden johtuvan hyökkäyssodasta Ukrainaa vastaan? Siis sodasta jossa Venäjä tappaa, kiduttaa ja raiskaa naisia, lapsia ja miehiä.
Ilmoita asiaton viesti
En ole huomannut Väyrysen kritisoivan koskaan sanallakaan Venäjän toimia.
Ilmoita asiaton viesti
Emme ole skandinaaveja, balteiksi emme halua tulla, olkaamme siis siinä välissä.
Baltiassa asuu sukulaiskansa. Ei se passaa että heidät laitetaan taas uudelle Siperian reissulle. Yhdessä kykenemme estämään uudet miehitykset.
Yhtenäistä Pohjoismaa-Baltia-rintamaa ei voi voittaa.
Unidos, venceremos!
Ilmoita asiaton viesti
PV!
Ilmoita asiaton viesti
”meitä yhdistää Viroon myös kielisukulaisuus”.
Harmin paikka. Nikolai II jäi homma kesken.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä Väyrynen luottaa Putinin vievän homman päätökseen vaikka ottikin vähän ennakkoa, kun kutsui Liettuan kautta tehtäviä kuljetuksia Venäjän sisäiseksi tavaraliikenteeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Balttian jälkeen Venäjän eheyttämisessä onkin Suomen vuoro. Onkohan uusi kenraalikuvernööri jo valittu?
Ilmoita asiaton viesti
Ja tähän se Väyrysen hissikuva.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Tanska, Norja ja Islanti ovat Nato-maita joilla on jo Naton ”sateenvarjo” päällä niin miksi nämä maat lähtisivät tuhlaamaan voimavarojaan Suomen ja Ruotsin takia näiden vetäessään Nato-hakemuksensa pois, eihän siinä näiden maiden kannalta olisi mitään järkeä. Ukrainan sota loppuisi välittömästi jos Venäjä vetäisi joukkonsa pois Ukrainasta omalle maaperälle ja tämä on Putinille useammalta taholta kerrottu.
Ilmoita asiaton viesti
Suomesta ei saa Baltian maata tekemälläkään, kun Suomenlahtikin on välissä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei saa, mutta minä en oikein tykkää siitä, että Viron pääministeri käy Suomessa yllyttämässä meitä Natoon ja samassa lauseessa kehuu, että heillä ei ole velkaa kun eivät ole hankkineet eivätkä hanki hävittäjiä. Taas meitä ”kahisevia poroja” kusetetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Putin yllytti Suomen Natoon. Jos sinulla on se ongelma, että jälleet koet, että sinua kusetetaan, niin se ongelma on sinun. Ei minun, eikä meidän.
Ilmoita asiaton viesti
En ole kuullut Putinista mitään. Eikös se ole jossain bunkkerissa.
Ilmoita asiaton viesti
No, sekään ei ole minun tai meidän ongelma. Uutisiin tutustumalla olisit voinut tulla tietämään, että vuodesta 2014 alkaneessa sodassaan Ukrainaa vastaan Venäjä aloitti suurhyökkäyksen 24.2.2022.
Tämä suurhyökkäys sai suurimman osan hidasälyisistäkin tajuamaan, että Suomen on syytä liittyä Natoon. Hidasälyisten kaikkein hitain joukko jäi elämään omassa kuplassaan, jossa ”Viron pääministeri käy Suomessa yllyttämässä meitä Natoon.”
Ilmoita asiaton viesti
Mistä keksit nuo ongelmat. Minä en ole puhunut sanaakaan ongelmista. Hitaan älyn vastapainoksi syön kyllä aika nopeasti.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitat, että väitteesi siitä, että meitä kusetetaan, ei ole ongelma. No hyvä niin. Kykysi syödä nopeasti ei kompensoi älyn hitauttasi.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se kompensoi.
Sain 70-luvun alussa ihan hyvän viran seuraavasti:
Virkaan oli hakenut 40 henkilöä joista 4 pääsi haastatteluun.
Sitten sain kutsun lounaalle kyseiseltä haastattelijalta. No muutaman viikon jälkeen sain tiedon siitä, että minut oli valittu virkaan.
Parin vuoden virassa olon jälkeen kysyin esimieheltäni, että miksi olin tullut valituksi.
Vastaukseksi sain, että meillä kaikilla neljällä hakijalla oli suunilleen samanarvoiset cv:t ja kaikki täytimme koulutus-ja kielitaitovaatimukset, joten hän kutsui kaikki 4 vuorollaan lounaalle.
Ja koska minä olin syönyt nopeimmin, niin se ratkaisi valinnan. Sittemmin vuonna -77 perustin oman firman jota johdan ja toimin yrittäjänä edelleenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei viran saaminen tai yrittäjyys kerro siitä, että älyn puutetta kompensoisi kyky syödä nopeasti. Vähä-älyisiä virkamiehiä ja yrittäjiä löytyy suht helposti.
Ilmoita asiaton viesti
Kumpaan joukkoon itse kuulut.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys oli typerä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kun olet ylentänyt minut hidasälyisistä vähä-älyisiin ja koska et itse pysty vastaamaan yksinkertaiseen kysymykseen etkä edes ole tunnistanut sarkasmia aiemmista kirjoituksistani, niin totean keskustelun kanssasi olevan hyödytöntä.
Sinun älykkyydestäsi en halua mainita mitään, koska minulla ei ole mitään halua loukata ihmisiä.
Hyvää Juhannusta ja loppuelämä sinulle!
Ilmoita asiaton viesti
Näin. Viron pääministeri kiukuttelee NATO-suunnitelmasta, jossa NATO alkaisi vasta puolen vuoden päästä vallatun Viron takaisin oton.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008903700.html
Samaisen ministerin mielestä on kaikkien etu, että Suomi ja Ruotsi liittyvät NATOon. Mun mielestä se ei ole hyvin puolustuksestaan huolehtineen Suomen etu. Baltian sotilaallisesti minimaiden kannalta tietenkin on ja Suomen jäsenyydestä on hyötyä armeijansa alas ajaneelle Ruotsille.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008903700.html
Pitäisiköhän siellä Balttiassa vähän enemmän panostaa omaankin puolustukseen, esim yleisellä asevelvollisuudella.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti: ”Tässä ratkaisussa olisi sekin hyvä puoli, että Suomi ja Ruotsi erottautuisivat selkeästi Baltian maista.”
No mutta Suomihan on erottunut selkeästi Baltian maista koko tämän vuosituhannen ajan suomettuneena turvallisuuspoliittisena ääliönä, joka ei ymmärtänyt liittyä Baltian maiden kanssa Natoon silloin, kun se olisi ollut helppoa, lähes ilmoitusasia.
2000-luvun alkuvuosina tilannetajuiset ja nopeaälyiset baltit hommasivat itsensä Suuren Kaalimaan aggressioilta turvaan heti, kun tilaisuus tuli. Suomenlahden eteläpuolella turvallisuuspoliittinen järki siis juoksi liukkaasti samaan aikaan, kun se Suomenlahden pohjoispuolella oli umpijäässä ja myös pysyi umpijäässä aina helmikuuhun 2022 asti.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys: miksi sadat ja tuhannet, ja taas sadattuhannet suomalaiset ovat muuttaneet Ruotsiin?
Vastaus: siellä maalainen ei vaikene seurakunnassa kuuntelemassa kummitustarinoita.
Ilmoita asiaton viesti
Näin rauhan aikana. Kuinka kriisitilanteessa?
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008903697.html
Ilmoita asiaton viesti
Koska Venäjä hyökkäsi patriakka Kirillin opeilla Ukrainaan pelastamaan venäjänkielisiä, niin miksi Suomi ei voisi samalla perusteella hyökätä Ruotsiiin estämään kansanmurhaa opettamalla suomenkieliset vaikenemaan seurakunnassa kuuntelemassa kummitustarinoita? Aseita on ainakin hankittu huru mykky.
Ilmoita asiaton viesti
”Venäjä joutuu hoitamaan yhteydet Kaliningradiin meri- ja ilmateitse kapeaa Suomenlahden väylää käyttäen.”
Meriliikenne idästä länteen ja päinvastoin ei kulje mitään kapeaa väylää pitkin Suomenlahdella. Katsomalla merikarttaan se jo selviää tai ainakin pitäisi selvitä. Kyllä siellä tilaa riittää yllin kyllin jopa yli 300 metriä pitkille ja 50 metriä leveille aluksille.
https://fi.wikipedia.org/wiki/MarineTraffic
Ilmoita asiaton viesti
Ihan kohtuutonta edellyttää, että venäläiset rahtialukset osaisivat pysyä väylillä kun kerran sotilaskoneet ja -helikopteritkin lentelevät valtakunnanrajojen yli ihan vahingossa.
Ilmoita asiaton viesti
Komissiokin totesi, ettei Liettuan toiminnalle ollut perusteita.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008903965.html
Ilmoita asiaton viesti
Paavon linkittämässä artikkelissa todetaan toisin kuin mitä Paavo väittää:
”Maan ulkoministeriö kertoi tiedotteessaan 20. kesäkuuta, että ”maa ei ole asettanut kauttakulkua koskevia yksipuolisia rajoituksia, yksittäisiä rajoituksia tai lisärajoituksia. Liettua panee johdonmukaisesti täytäntöön EU:n pakotteita, joilla on erilaiset siirtymäajat ja voimaantulopäivät”.
Ulkoministeriö kertoi myös tiedotteessaan, että matkustajien ja pakotteiden piiriin kuulumattomien tavaroiden liikkuminen Liettuan kautta jatkuu normaalisti.
Liettuan pääministeri Ingrida Šimonytė toisti tulkinnan, jonka mukaan teräksen ja rautametallien kuljetuskielto EU:n kautta on osa unionin pakotepakettia, josta kaikki 27 jäsenvaltiota sopivat 15. maaliskuuta.”
Liettua on pannut täytäntöön EU:n asettamat pakotteet.
Ilmoita asiaton viesti
Tai totesi, että perusteita oli vaikka niin ei ollut tarkoitettu:
”Komission virkamiehet ja diplomaatit väittävät verkkolehti Politicon mukaan, että Liettuan päätös estää Kaliningradiin suuntautuva tavaraliikenne on tahaton seuraus unionin neljännestä pakotepaketista, jonka nojalla unioni kielsi teräksen ja rautapitoisten materiaalien tuonnin Venäjältä.”
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008903965.html
X
Ilmoita asiaton viesti
Ihmettelen miksi tämä Kekkosajan jäärä yhä vieläkin elää suomettumisen aikaa.
Vihollismaa Venäjä ei mielestäni kaipaa puolustelijaa. Vihollismaan johto kuuluu sotarikostuomioistuimeen ja sieltä loppuiäkseen kalterikartanoon.
Ilmoita asiaton viesti