Suomi vietiin Natoon ”luikerrellen”
Tämän kirjoitukseni otsikkoon sisältyvä sana ”luikerrellen” on peräisin Iltalehden toimittajan Lauri Nurmen suusta.
Uudessa teoksessani ”Mitä Suomelle on tapahtunut?” kerron (ss. 40-46), että Nurmi antoi sisäpiirin tietoa Suomen F-35 -hävittäjien käytöstä Alfa-TV:ssa 28.10.2022 esitetyssä haastattelussa:
”Amerikkalaiset ja britit tekivät suomalaisille selväksi Nato-tunnusteluissa, että teillä ei ole Ruotsin kanssa asiaa liittoon, jos te valitsette minkäänlaisen tällaisen Ranskan tien, että te jäätte Naton ydinaseiden suunnitteluryhmän ulkopuolelle. Ainoastaan Ranska on. Kaikki muut jäsenmaat ovat mukana.
Nurmi perusteli, että Pohjois-Norjassa ja Lapissa tulee olemaan valmius taktisilla ydinaseilla vastata Venäjän muodostamaan uhkaan. On aivan itsestään selvää, että Suomen lakiin ei ole tulossa rajoitusta sille, että Suomeen voidaan tarvittaessa tuoda ydinaseita ennalta ehkäisevästi, luonnos on käytännössä valmis, kertoi Nurmi tietävänsä.
Siis Suomi on osa Naton ydinasepelotetta. Tämä nyt pitää kunnolla tehdä kansalaisille selväksi. On nyt turhaa luikerrella minkäänlaisten selitysten kanssa, vaan sanoa suoraan se, mistä on kysymys. Nyt ei ole kyse siitä vastustanko ydinaseita, vaiko en, vaan siitä miten avoimesti todellisuus kerrotaan kansalle.”
x x x
Lokakuun alussa 2023 ilmestyi Lauri Nurmen teos ”Suomen salattu tie Natoon”.
Omassa teoksessani kirjoitan (ss. 172-185), että Nurmi on toimittajan työssään toiminut aktiivisesti Suomen Nato-jäsenyyden puolesta. Hänellä on ollut pääsy myös sisäpiirin tietoihin. Niihin kuului edellä mainittu vuotta aikaisempi paljastus, että Suomi oli jo jäsenyysneuvottelujen yhteydessä sitoutunut olemaan täysin mukana sotilasliiton ydinasepolitiikassa ja – toiminnassa.
Minulle Nurmen kirjassa oli erityisen mielenkiintoista se, että hän vahvisti syksyllä 2022 ilmestyneeseen kirjaani ”Sota vai rauha Suomelle?” sisältyneen olettamuksen. Omassa kirjassani väitin, että Suomen voimakas aseellinen tuki Ukrainalle liittyi Suomen pyrkimykseen päästä Naton jäseneksi.
Tästä saimme nyt todisteita. Teltat, kypärät ja muut suojavarusteet eivät riittäneet. Päästäkseen Natoon Suomen oli annettava Ukrainalle myös tappavaa aseistusta, raskastakin.
Mainittakoon, että vanha Nato-maa Norja ryhtyi antamaan Ukrainalle tappavaa aseistusta vasta viime vuodenvaihteessa.
Toinen hyvin mielenkiintoinen yksityiskohta Nurmen kirjassa on hävittäjähankinnan kytkeytyminen Nato-jäsenyyteen.
Jäsenyyden ansiosta saimme hankituksi kalleimmat amerikkalaiset F-35 -hävittäjät edullisemmin kuin olisimme joutuneet maksamaan selvästi niitä heikommista ja halvemmista koneista.
Omassa kirjassani kommentoin, että aika näyttää, kuinka paljon joudumme niistä lopulta maksamaan.
x x x
Paljon aukkoja on edelleen tiedoissa siitä, millä tavoin Suomen Nato-jäsenyys kytkeytyi Yhdysvaltain toimintaan ”uuden kylmän sodan” käynnistämiseksi.
Nurmen kirjassa kerrotaan presidenttien Joe Biden ja Sauli Niinistön yhteydenpidosta lokakuussa 2021. Tämä oli tullut esille myös The New York Timesin äskettäin julkaisemassa Niinistön haastattelussa.
Jo aikaisemmin Niinistö oli A-studion haastattelussa kertonut keskustelleensa Suomen Nato-jäsenyydestä syksyn mittaan useita kertoja Bidenin kanssa.
On ilmeistä, että keskusteluja on ollut jo ennen julkisuuteen kerrottua lokakuun yhteyttä.
Washington Postin 26.5.2022 julkistamien tietojen mukaan Yhdysvaltain johto Bidenin johdolla kehitti keväällä 2021 suunnitelman uuden kylmän sodan käynnistämiseksi. Silloin päätettiin ryhtyä patoamaan Kiinan nousevaa mahtia jakamalla maailma sen ja Venäjän johtamiin autoritaarisiin maihin ja Yhdysvaltain johtamiin demokraattisiin valtioihin. Jo silloin mukana oli ajatus Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä.
Myöhempien tapahtumien valossa tuntuu mahdottomalta, että Yhdysvallat ei olisi jo tuolloin avannut Suomen kanssa keskustelua maamme Nato-jäsenyydestä. Siinä määrin läheiset keskusteluyhteydet ja yhteistoiminta meidän maittemme välillä noina aikoina näyttää olleen.
Ehkä joku ottaa aikanaan ”kunnian” myös tästä yhteydenpidosta.
Lauri Nurmi siitä varmaankin jotakin tietää. Hän teki tammikuussa 2021 Iltalehteen sen tasavallan presidentti Sauli Niinistön haastattelun, jossa hän paljasti pyrkimyksensä viedä Suomi Natoon. (Sota vai rauha Suomelle? ss. 17-28)
Teoksensa ”Suomen salattu tie Natoon” Nurmi kirjoitti tiiviissä yhteistyössä Sauli Niinistön kanssa.
x x x
”Luikerrellen” toteutettiin myös päätöksenteko Suomen liittymisestä Natoon.
Ainakin kolmella tavalla poikettiin perustuslakimme määräyksistä
Ensiksikään Nato-jäsenyyden hakemisesta ei järjestetty kansanäänestystä, kuten tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli tammikuussa 2022 luvannut. (Sota vai rauha Suomelle? ss.71-82)
On häpeällistä, että ennalta luvattua kansanäänestystä ei toteutettu. Sen yhteydessä kansalle olisi jouduttu antamaan puolueetonta asiatietoa. Nyt tietoa ei annettu kansan edustajillekaan, eikä edes kunnollisia mielipidetutkimuksia tehty. (mt. ss. 157-171)
Toiseksi perustuslakia aivan ilmeisesti rikottiin niissä keskusteluissa, joita tasavallan presidentti Sauli Niinistö kävi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa syksyn 2021 kuluessa. Olivatko ulkoministeri Pekka Haavisto ja puolustusministeri Antti Kaikkonen edes tietoisia näistä Niinistön käymistä keskusteluista?
Tasavallan presidentin verkkosivuilla keskusteluja ei edes mainita.
Marraskuun alussa 2021 Glasgowin ilmastokokouksessa käydystä keskustelusta Yhdysvallat julkaisi tiedotteen, jonka mukaan presidentit käsittelivät Itämeren ja Pohjois-Euroopan turvallisuustilannetta mukaan lukien Suomen vahvaa kumppanuutta Naton kanssa.
Niinistö puolestaan kertoi vain Twitterissä ja vain sen, että keskustelussa käsiteltiin globaalia turvallisuutta ja transatlanttisia suhteita.
Kolmas poikkeama perustuslain määräyksistä oli se, että tasavallan presidentti antoi puolueiden puheenjohtajille ratkaisevan roolin jäsenyyshankkeen toteuttamisesta.
Puolueiden puheenjohtajat muodostivat epävirallisen tasavallan presidentin vetämän ”johtoryhmän”, jonka avulla eduskuntapuolueet ja eduskuntaryhmät sidottiin jäsenyyshankkeen ajamiseen. Heille annettiin keskeinen rooli myös eduskunnan päätöksenteossa.
Ottamalla puolueiden puheenjohtajat valmistelujen keskiöön saatiin Nato-jäsenyyttä jyrkimmin ajaneet oppositiopuolueet, Kokoomus ja Perussuomalaiset, päätöksenteon sisäpiiriin.
Nato-jäsenyyden kaltainen ulko- ja turvallisuuspolitiikallemme ratkaisevan tärkeä päätös olisi tullut valmistella asianomaisten valtioneuvoston jäsenten johdolla.
Valittu prosessi oli perustuslain vastainen. Perustuslakimme ei edes tunne puolueita.
Kun moitin julkisuudessa päätöksenteon menettelyjä, tasavallan presidentti otti minuun yhteyttä ja keskustelimme asiasta. Tästä on löydettävissä tietoa teokseni ”Sota vai rauha Suomelle?” sivuilta 186-212.
x x x
Edellä esittämäni kolme perustuslakiin liittyvää moitetta liittyvät toisiinsa.
Monet ovat väittäneet, ettei kansanäänestystä tarvittu, kun kansan edustajien valtava enemmistö hyväksyi liittymissopimuksen.
Tämä argumentti on heikko sen vuoksi, että kansanedustajien kädet sidottiin tasavallan presidentin johtamalla prosessilla, jossa puolueiden puheenjohtajilla oli ratkaiseva rooli.
Tässä kirjoituksessa esitettyjen Nato-jäsenyyden päätöksentekoon liittyvien moitteiden lisäksi on vielä neljäs, johon siihenkin voidaan esittää perustuslakiin liittyviä perusteluja.
Tämä neljäs moite liittyy siihen, kuinka päätöksentekoa sekä Nato-jäsenyydestä että Yhdysvaltain kanssa solmitusta DCA-sopimuksesta eduskunta- ja presidentinvaalien vuoksi kiirehdittiin.
Tämä aihepiiri ansaitsee oman blogikirjoituksensa.
x x x
Blogissa mainitut kirjoitukset voi lukea sekä kotisivuni blogiarkistosta (paavovayrynen.fi) että kirjoistani ”Sota vai rauha Suomelle?” ja ”Mitä Suomelle on tapahtunut?”.
Molemmat teokset ovat nyt luettavissa kotisivuni kirja-arkistosta.
Sama blogi taas hieman eri sanoilla ja viittaukset aiempiin. Eikö tämä ala jo väsyttämään? 😀
Ei Suomi enää Natosta lähde, joten olisi ehkä aika keksiä jotain muuta..?
Ilmoita asiaton viesti
Sama blogi. Edellisten kommenttiosuuksissa väitteet on aika lailla kumottu mutta ei anneta sen häiritä vaan toistetaan väärät argumentit uusiksi.
Perustuslaki ei edellytä kansanäänestystä. Minusta on hyvin huvittavaa että samat ihmiset jotka eivät arvosta edellisen kansanäänestyksen tuloksia, olivat vaatimassa natosta kansanäänestystä. Sitä edellisen kansanäänestyksen tulokset on jo pikkuhiljaa hyväksytty.
Niinistön höpinät kansanäänestyksestä hän itsekin nieli nopeasti, eikä presidentillä edes ole toimivaltaa edellyttää kansanäänestyksiä. Se oli osa Niinistön natoon liittyvää neliraajajarrutusta mutta ymmärsi viime tipassa siirtyä historian oikealle puolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Miten Eu:hun,Euroon mentiin?.
Vastustit,mutta äännestit puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Polku on saattanut olla mutkainen, mutta perille oikeaan paikkaan se on vienyt. Naapurin jokapäiväinen toiminta sen osoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Tämä aihepiiri ansaitsee oman blogikirjoituksensa.”
– Sitä odotellessani olen tikahtua jännityksestä.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti blogistia lohduttaa tieto siitä, että suomalaisten reilu enemmistö kannattaa maamme NATO jäsenyyttä ja vain noin 8% väestöstä vastustaa sitä.
NATOn suosioluvut ovat jopa samaa ennätyksellistä luokkaa, kuin PreIdentti Niinistöllä oli silloin, kun hän hoiti tasavallan asioita.
Harvoin suomalaiset ovat olleet mistään asiasta niin yksimielisiä, kuin maamme NATO jäsenyydestä.
Ilmoita asiaton viesti
Manu Korkman: ”Toivottavasti blogistia lohduttaa tieto siitä, että suomalaisten reilu enemmistö kannattaa maamme NATO jäsenyyttä ja vain noin 8% väestöstä vastustaa sitä.”
Älähän nyt, Väyrynenhän tässä vain todistaa aukottomasti, että suomalaisten reilu enemmistö on nyt Nato-kannatuksellaan tehnyt massiivisen rikoksen ihmiskuntaa vastaan ja vain noin 8% väestöstä on syyttömiä.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomi vietiin Natoon ”luikerrellen”
Ainoa, joka täällä luikertelee, on Paavo Väyrynen. On syytä huomata, että hän jättää mainitsematta Suomen ulkopoliittisen ympäristön muuttumisen helmikuun 24. päivän vuonna 2022 jälkeen, jolloin Venäjä aloitti täysimittaisen laittoman hyökkäysotansa Ukrainaa vastaan.
”The Russian invasion of Ukraine violated international law (including the Charter of the United Nations).[8][9][10][11] The invasion has also been called a crime of aggression under international criminal law,[12] and under some countries’ domestic criminal codes – including those of Ukraine and Russia – although procedural obstacles exist to prosecutions under these laws.[13][14]”
Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Legality_of_the_Russian_invasion_of_Ukraine
On huolestuttavaa, että Väyrysessä ei ole miestä tuomita Venäjän laitonta hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan, eikä Venäjän Ukrainassa tekemiä sotarikoksia. Tästä herää se kysymys, että kenen etua nämä Väyrysen harhaiset kirjoitukset palvelevat?
Lisään tähän vielä merkittävän kohdan, jossa Väyrynen on täysin väärässä:
”Valittu prosessi oli perustuslain vastainen. Perustuslakimme ei edes tunne puolueita.”
Suomen perustuslain 13. pykälä on kokoontumis- ja yhdistymisvapauden olemassaolosta, joka mahdollistaa poliittisten puolueiden olemassaolon. Tarkemmin ne asiat määritellään alemmilla laeilla normihiearkian mukaisesti.
Lähde koskikien kokoontumis- ja yhdistymisvapautta: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731#L2P13
Miten voi olla, että entinen pitkäaikainen ulkoministeri ei tiedä tällaista perusasiaa maamme perustuslaista?
Ilmoita asiaton viesti
”Amerikkalaiset ja britit tekivät suomalaisille selväksi Nato-tunnusteluissa, että teillä ei ole Ruotsin kanssa asiaa liittoon, jos te valitsette minkäänlaisen tällaisen Ranskan tien, että te jäätte Naton ydinaseiden suunnitteluryhmän ulkopuolelle. Ainoastaan Ranska on. Kaikki muut jäsenmaat ovat mukana”
Eiköhän Suomen ja Ranskan ydinase politiikassa ole melkoinen ero siinä että Ranska on EU:n ainoa ydinasevaltio jolla on omat ydinaseet. Muut EU:n alueella olevat ydinaseet ovat EU:n ulkopuolisten Nato-maiden hallinnassa.
Eikös ihan lähiaikoinakin Venäjän johtohahmoista joku puhunut ydinaseista ja uhkaili niillä jos sodan toinen osapuoli hyökkää liian pitkälle heidän maahansa.
Putin ja Venäjä usko kuin ”voimaa”. NL:n aikaan asioita hoidettiin Tehtaankadulla ”takamusta nuoleskelemalla ja mielistelemällä”. Mutta sen aika meni ohi NL:n hajottua ja Putinin noustua valtaan.
Ne entiset neuvostotasavallat ”menestyivät” taloudellisesti ja ovat päässeet ilman sotia jotka suuntautuivat ”länteen”, EU:hun ja Natoon. Muut eivät niinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on Naton jäsen, jolloin jäsenyysprosessin moittiminen on myöhäistä.
Näyttää siltä, että Suomella on vakaa pyrkimys mennä kaikkiin mahdollisiin Naton ytimiin.
Paavo Väyrysen ulkopoliittinen linja kaivannee perusteellista päivitystä. Suomen jäsenyys Natossa on yhtä kiistämätön asia kuin se, että Neuvostoliitto oli toisen maailmansodan voittajavaltioiden joukossa. Paasikivi ja Kekkonen painottivat aina tosiasioiden huomioonottamista.
Ilmoita asiaton viesti
Salonen ja Virta ottivat jo esiin kaksi suurinta omituisuutta, mutta esitetään ne nyt yhdessä:
1. Kohtalaisen outoa väittää, että olisi poikettu ”perustuslain määräyksistä”, kun ei järjestetty kansanäänestystä.
2. Kohtalaisen outoa edes mainita ”Ranskan tie” Naton ydinasepelotteen vaihtoehtona, kun Ranskalla ei ole Naton ydinaseita vaan ihan omat.
Jos sellainen katastrofi sattuisi, että eristäytymispolitiikasta innostuneet joskus hallitsisivat sekä Yhdysvaltoja että Britanniaa, EU-jäsenillä olisi tietysti apua Ranskan pelotteesta. Ihan kivaa on kuulua molempiin järjestöihin, mielestäni.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai NATOlla ole ydinaseita, vaan ne ovat ydinaseellisten jäsenvaltioiden omassa hallinnassa. Myös tulevat jossain määrin olemaan Suomen F35 hävittäjät jenkkien peukalon alla ja kontrollissa.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni Nato-asian suhteen pääasia kuitenkin on, oliko Nato paras todellinen vaihtoehto vai ei. Ainoa valmiiksi tarjolla oleva sotilasliitto se kuitenkin oli ja on.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan sama miten liittyminen tapahtui. Tämä olisi pitänyt hoitaa jo 1990-luvulla, mutta esteenä olivat suomettuneet poliitikot. Teille ei ole annettu sitä anteeksi, mutta onneksi isompaa vahinkoa ei ehtinyt sattumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Melkoista luikertelua tosiaankin, mutta onneksi lopulta jäseneksi päästiin. Sitten vielä kaikki mahdolliset ydinasetukikohdat meille, kiitos. Paras vaihtoehto Suomelle toki olisivat omat ydinaseet, mutta koska se ei ymmärtääkseni jostain syystä käy, niin NATOn ydinaseet ovat realistisista vaihtoehdoista paras.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen on vuosikymmeniä hellinnyt ajatusta Suomea puolueettomana ja sotilaallisesti liittoutumattomana maana idän ja lännen välissä. Sotavetraani-isäni kannatti Naton liittymistä sanoin ”ettemme taas olisi yksin” ja tuo Väyrysen hellimä ajatus olla sotilaallisesti liittutumatta olisi ollut varmin tae yksin jäämisestä, aivan päätön ajatus. Väyrynen puhuu mielellään puolueettomasta Suomesta, tosiasiassa sodanjälkeinen Suomi aina NL:n romahtamiseen ja YYA-sopimuksen raukeamiseen asti oli osa NL:n ”sateliittia” vaikka itse sen kiistimme ja Väyrysen opin mukaan olisimme sitä taas ilman EU:a ja Natoa, omasta tahdostamme ja johon Putin Ukrainaa pyrkii sotimalla alistamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysen puolueettomuus ajattelun oleellinen osa on se, ettei Suomi auttaisi Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutuvia maita, kuten Viro ja muut baltit.
Mielestäni on aika epärealistinen ajatus, että juuri Suomi voisi jäädä Euroopassa sotilaallisen konfliktin ulkopuolelle, kun sellainen syntyy.
Tämä ei ole onnistunut ennenkään ja syy löytyy karttaa katsomalla.
Ilmoita asiaton viesti
Puolueettomuuden maksimoimiseksi Suomen pitää paitsi erota Natosta, myös saada muilta mailta vakuutus että ne eivät kriisin sattuessa missään tapauksessa auttaisi Suomea.
Tästä voidaan tehdä Venäjän kohdalla poikkeus, koska avunantosopimus vain korostaa puolueettomuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Paveli voi luikerrella sinne YYA-ajan jalasmökkiin…ja laittaa valot pois.
Jankkaamisesi ei muuta mitään mihinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Luikerrellen tai ei, pääasia, että ”vietiin”.
Ilmoita asiaton viesti
”On häpeällistä, että ennalta luvattua kansanäänestystä ei toteutettu.”
Miten valtiotieteen tohtori Väyrysellä voi olla näin huono tuntemus Suomen Perustuslaista. Ei presidentillä ole oikeutta ”luvata” kansanäänestystä Naton jäsenyyden hakemisesta.
Käsitykseni siitä että valtiotieteen tohtori Väyrynen on täysin ”ulalla” Suomen Perustuslaista sai vahvistuksen viimeistään tästä. Siis kuvitelkaa … Suomen Perustuslain vastainen keskustelu…. Melkein samaa kun NL:ssa neuvostovastainen hymyily:
”Toiseksi perustuslakia aivan ilmeisesti rikottiin niissä keskusteluissa, joita tasavallan presidentti Sauli Niinistö kävi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa syksyn 2021 kuluessa.”
Ilmoita asiaton viesti
”Ei presidentillä ole oikeutta ”luvata” kansanäänestystä Naton jäsenyyden hakemisesta.”
Ei tosiaan ole, mutta muistakaamme, että Väyrynen on oppinut poliitikoksi Kekkosen aikana – ja sinne hän on jäänytkin. Hän toivoo niin kovasti kahta asiaa: että presidentin valta olisi kuin Kekkosen ja että presidentti olisi Paavo Väyrynen.
Pöyristyminen kansanäänestyksestä vaatii todellisuuden unohtamista. Natoon liittymisen jälkeen maassa on käyty eduskuntavaalit. Silloin Natoa vastustavilla ehdokkailla oli mahdollisuus mennä äänivyöryillä eduskuntaan, mutta eipä semmoista tapahtunut. Syynä oli todennäköisesti se, että äänestäjien keskuudessa Naton vastustaminen ei ollut kovin suosittua. Väyrysen unohdus on kylläkin ymmärrettävää, koska hänhän oli itse ehdolla ja sai Lapissa 1396 ääntä. Tulos ei riittänyt edes varasijalle, kun edelle äänimäärissä meni viisi muuta keskustalaista. Ihmekös tuo, jos tämmöisiä ei Väyrynen halua muistaa.
Puolueiden lisäksi perustuslakimme ei tunne myöskään Paavo Väyrystä, mutta tämä ei mitenkään estä puolueita ja Paavo Väyrystä toimimasta yhteiskunnassamme.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen varmasti tietää asian, ei hän ole ulalla vaan valehtelee niin että korvat heiluvat.
Minulle on hyvin epäselvää, kenelle hän näitä horinoitaan kirjoittelee. Melkein kävisi sääliksi, ellei hänen koko uransa olisi ollut yhtä saatanan kieroilua ja pyrkyryyttä, tarvittaessa Venäjän tukemana.
Ilmoita asiaton viesti
Matti Villikari: ”Miten valtiotieteen tohtori Väyrysellä voi olla näin huono tuntemus Suomen Perustuslaista. Ei presidentillä ole oikeutta ”luvata” kansanäänestystä Naton jäsenyyden hakemisesta.”
Aivan. Väyrysen edellisen Nato-vaikerrusblogin kommenttiosiossa pari päivää sitten tällä palstalla kysyin blogistilta: ”Kuka tuon kansanäänestyksen oli luvannut ja millä valtuuksilla?”
Ei vastannut.
Ilmoita asiaton viesti
Nurmi kirjoitti vuonna 2022 niin paljon huuhaata, että hänen uskottavuutensa on nolla.
Nurmi raapusteli aikoinaan, että Suomelle on tulossa samanlainen NATOn ulkopuolinen asema kuin esim. Japanilla, eli ”major non-NATO ally (MNNA)”.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi vietiin Natoon kun kansalaisten (ja kansanedustajien) enemmistö tajusi Suomen olevan seuraava hyökkäyskohde mikäli Ukrainan valtaus toteutuisi.
Ilmoita asiaton viesti
Miten asiaa kysyttiin kansalaisilta? Sopivasti viritetyillä Gallupeilla ja pelko perseessä. Muokkaus klo 20.58. Pelko perseessä ja aivan turhaan. Ryssien voimavarat ilman ydinaseita menevät Ukrainaan pitkikisi ajoiksi. Itärajamme Venäjän puolella alkaa olla tyhjä sotavoimista, eivätkä saa rekrytoitua uutta voimaa. Liikekannallepanoa eivät ole suorittaneet siksi, etteivät saa kuitenkaan väkeä riveihin. Sama muuten koskee Ukrainaa ja Suomessa jotkut kyselevät, että eikö täältä pitäisi lähettää sotilaita Ukrainaan. 5 miljoonaisesta kansasta yli 40 miljoonaiseen. Ihaan sairasta ajattelua.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrohan Halonen, miten nuo gallup-tutkimukset olivat ”sopivasti viritettyjä” ja millä mielipideryhmällä ja miksi oli ”pelko perseessä”?
Ilmoita asiaton viesti
Jos kysytään pitäisikö Suomen liittyä Natoon, niin miten tuo kysymys pitäisi tehdä sopivammin? Aihettaako tuollainen kysymys ”pelkoa perseeseen”?
No, vastaan itse. Olisiko saatu erilainen tulos jos kysymys olisi ollut: ”Pitäisiko Suomen olla hakematta Naton jäsenyyttä nyt kun meillä ei ole mitään sotilaallista uhkaa?”
Vielä siihen sotilaalliseen uhkaan voisi lisätä Väyrysen usein käyttämän määritteen: ”Näköpiirissä olevan tulevaisuuden aikana”.
Siis kunnon poliitikko pystyy näkemään tulevaisuuteen, toiset kauemmaksi, toiset vaan lähemmäksi.
Rehellinen poliitikko sanoo, että tehdään tämä varuilta, kun emme näe mitä huomenna tapahtuu.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä me, Paavo, mentiin Natoon avoimin lyhdyin.
Ei sinne luikerreltu ja kun lisää vielä että se ehkä oli ainoa keino saada Suomi säilymään ehjänä niin tuo on kyllä turhaa puhetta
Ilmoita asiaton viesti
https://www.youtube.com/watch?v=7joPZtFfi6k
Et tietääkseni kuitenkaan polta.
Ilmoita asiaton viesti
Vastauksena kommentteihin kirjoitan pari riviä.
Olen julkaissut syyskuun kuluessa peräti seitsemän blogikirjoitusta.
Niissä olen perustellut mielipiteeni, että Natoon pyrkiminen ja liittyminen oli virhe.
Ennen jäsenyysprosessin aloittamista sekä tasavallan presidentti että puolustusvoimien komentaja totesivat, että Suomeen ei kohdistunut mitään sotilaallista uhkaa, eikä sellaista ollut näköpiirissäkään.
Uhkat Suomen turvallisuudelle syntyivät vasta sen jälkeen, kun Naton jäsenyyttä ryhdyttiin tavoittelemaan. Jäsenyys ei ole poistanut sotilaallisten iskujen uhkaa. Pahimmillaan saatamme joutua suursodan taistelutantereeksi.
Tästä saimme taas muistutuksen Charly Salonius-Paternakin äskeisestä kannanotosta: https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tutkija-jyrahtaa-870000-suomalaiselle-taytyy-hankkia-sodan-ajan-suojavalineet-ja-ihmisten-oltava-elamansa-kunnossa-pahimman-varalle-jo-4-kk-paasta/ce9b8a0f-01cd-46ae-a1e9-11a62412ec1d
Jäsenyyden taloudellinen hinta on korkea. Se on jatkoa niille suurille taloudellisille menetyksille, jotka olemme kokeneet sen vuoksi, että Suomi on askel askeleelta menettänyt itsenäisyyttään. Pahimpia askeleita olivat ”vahvan markan” politiikka ja liittyminen sekä Euroopan unioniin että euroalueeseen.
Omalta osaltani olen koko poliittisen urani ajan puolustanut Suomen itsenäisyyttä – ensin suhteissa Neuvostoliittoon ja sitten läntiseen yhdentymiseen ja yhteistyöhön liittyneissä ratkaisuissa.
Nato-jäsenyyden inhimillinen hinta selviää aikanaan. Olisi ollut viisaampaa harjoittaa turvallisuuspolitiikkaa, jonka avulla olisimme voineet pysyttäytyä sotien ja sotilaallisten selkkausten ulkopuolella.
On ilmeistä, että Suomi olisi säilyttänyt asemansa sotilaallisesti liittoutumattomana, puolueettomana maana, jos Suomen perustuslakia olisi kaikissa vaiheissa tiukasti noudatettu. Tätä asiaa käsittelen eilen julkaisemassani blogissa.
Kirjaan tämän kommentin loppuun linkit syyskuun aikana julkaisemiini blogikirjoituksiin. Niissä olen perustellut ne mielipiteeni, jotka olen edellä esittänyt.
Lisää tietoa löytyy kirjoistani ”Sota vai rauha Suomelle?” ja ”Mitä Suomelle on tapahtunut?”. Molemmat ovat luettavissa kotisivuni kirja-arkistosta (paavovayrynen.fi).
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/paavovayrynen/mita-suomelle-on-tapahtunut/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/paavovayrynen/miksi-suomessa-on-alhaiset-tulot-ankara-verotus-ja-valtiolla-raskas-velkataakka/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/paavovayrynen/paavo-vayrynen-tasavallan-presidentti-sauli-niiniston-neuvonantajana/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/paavovayrynen/mika-on-suomen-nato-jasenyyden-taloudellinen-hinta/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/paavovayrynen/vasta-natoon-pyrkiminen-ja-liittyminen-synnyttivat-uhkan-suomen-turvallisuudelle/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/paavovayrynen/mika-on-suomen-nato-jasenyyden-inhimillinen-hinta/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/paavovayrynen/suomi-vietiin-natoon-luikerrellen/
Ilmoita asiaton viesti