Syyskuun puoluekokous olisi laiton

Tiistaina Alfa-TV lähetti Dosentti-ohjelman, jossa olin Arto Luukkasen haastateltavana. Ohjelma oli tavanomaista pidempi, joten siinä ehdittiin keskustella perusteellisesti sekä menneestä että tulevasta.

Haastattelun lopussa Luukkanen kysyi, olisiko Keskustan puoluekokouksen pitämisellä syyskuun alussa riittävä legitimiteetti, laillinen oikeutus.

Vastasin, että legitimiteetti olisi hyvin heikko. Poikkeusolojen vuoksi puoluekokousedustajia ei ole voitu puolueen sääntöjen ja yhdistyslain mukaisella tavalla valita. Lisäksi varsinkin vanhempi väki arkailee tartuntavaaran vuoksi siihen osallistua.

Saman käsityksen olin esittänyt jo muun muassa 9.8. julkaisemassani blogissa Uhkapeliä kansalaisten terveydellä:

”Jos puoluekokous korona-kriisistä huolimatta järjestetään, sen legitimiteetti on olematon. Tämä jättäisi pahoja jännitteitä puolueväen keskuuteen.

Kuntavaalien ehdokastilanne viittaa siihen, että parhaimmassakin tapauksessa jäämme kuntavaalien tuloksessa pahasti jälkeen edellisistä.

Ei olisi ihme, jos surkeasti sujuneen puoluekokouksen ja kuntavaalien kehnon tuloksen perusteella viisi puolueen piirijärjestöä vaatisi ensi kesäksi koolle ylimääräistä puoluekokousta vaihtamaan puolueen ylintä johtoa.

Kaikki järkisyyt puhuvat sen puolesta, että sääntömääräinen puoluekokous siirretään ensi kesään.”

Päätöksellä kokouksen lykkäämisestä ensi kesään on vahva laillinen oikeutus.

Puoluekokouksen ajankohta on eduskunnan säätämän poikkeuslain nojalla jo siirretty sääntöjen määräämästä ajankohdasta touko-heinäkuusta syyskuun alkuun. Uusi lykkäys ei ole periaatteellisesti katsoen uusi ratkaisu.

Uusi kokouskutsu ensi kesäksi ehditään esittämään sääntöjen määräämällä tavalla vähintään viisi kuukautta ennen kokouksen järjestämistä.

Sääntöjen mukaan varsinainen puoluekokous järjestetään joka toinen vuosi. Tämänkin valossa lykkäyksellä on painava peruste, kun viime vuonna pidettiin täysimittainen ylimääräinen puoluekokous, jossa puolueelle valittiin reilun kilpailun kautta uusi johto.

”Joukkue” oli viime syksynä Antti Kaikkosen kannalla. Se ei näytä tyytyvän puoluekokouksen päätökseen valita Katri Kulmuni puolueen johtoon. Puheenjohtaja pitäisi jo nyt hinnalla millä hyvänsä vaihtaa.

Puoluehallitus on pyrkinyt tämänpäiväisellä päätöksellään kiertämään kokouksen legitimiteettiä kohtaan esitettyä kritiikkiä. Samalla se on sortumassa suoranaiseen laittomuuteen. Kokouksen pitämiseen etäyhteyksiä käyttäen usealla eri paikkakunnalla ei ole säännöissä minkäänlaista perustetta.

Päätöksen järjettömyyttä osoittaa sekin, että puoluesihteeri on jo julkisuuteen todennut olevan mahdollista, että nyt tehtyä päätöstä joudutaan vielä muuttamaan.

Puoluehallituksen tulisi viipymättä purkaa laiton päätöksensä ja peruuttaa kokouskutsu. Uuden päätöksen kokouksen pitämisestä se ehtii myöhemminkin tekemään.

Järkevin ajankohta olisi ensi kesäkuu. Kokouspaikaksi Oulu sopii silloinkin erinomaisesti.

AlfaTV:n studiossa minulla oli mukana pino kirjojani, joihin haastattelussa tukeuduin. Viime aikoina olen täydentänyt ja järjestellyt kotisivuni kirja-arkistoa. Sieltä nuo teokset ovat ilmaiseksi luettavissa.

Alfa-TV esittää Dosentti-ohjelman uusintana huomenna perjantaina klo 11. Jo nyt se on katsottavissa Alfan Permanto-palvelusta osoitteesta permanto.fi

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu