Tarvitaanko jälleen ”jarrutuskeskustelu”?
Viime viikkoina ajatukseni ovat usein palanneet syksyn 1994 tapahtumiin.
Yhtäläisyydet kevääseen 2022 ovat vahvat. Yhdistävänä tekijänä on myös Sauli Niinistön rooli näiden kahden ajankohdan tapahtumissa.
Syksyllä 1994 järjestettiin neuvoa antava kansanäänestys Suomen jäsenyydestä Euroopan unionissa. Se liittyi siihen ”luovaan” perustuslain tulkintaan, jonka eduskunnan perustuslakivaliokunta Sauli Niinistön johdolla hyväksyi.
Jos liittymissopimus olisi käsitelty silloin voimassa olleen perustuslain mukaan, lopullinen käsittely olisi vaatinut 2/3 määräenemmistön seuraavien vaalien jälkeen kokoontuvassa eduskunnassa. Aikataulullisesti tämä olisi ollut mahdollista, sillä seuraavat vaalit olivat maaliskuussa 1995.
Kun oli hyvin epävarmaa, olisiko uudessa eduskunnassa saatu aikaan tarvittava määräenemmistö, jäsenyyden ajajat keksivät mallin, jolla vanha eduskunta saattoi sen hyväksyä.
Kun kiireellinen menettely olisi vaatinut 5/6 enemmistön, päätettiin, että sopimus voitaisiin hyväksyä kiireellisenä 2/3 enemmistöllä, kun kansan enemmistö sen neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä ensin hyväksyisi.
Keskustan edustajat perustuslakivaliokunnassa edellyttivät normaalia perustuslain mukaista käsittelyä.
Käytännössä perustuslain vähemmistölle antamaa suojaa heikensi vielä se, että kansanedustajia painostettiin äänestämään vastoin omaa vakaumustaan sopimuksen puolesta sillä perusteella, että kansalaisten enemmistö oli sen hyväksynyt.
Jatkoa seurasi, kun Suomi vietiin muutamaa vuotta myöhemmin ainoana Pohjoismaana euroalueeseen ilman kansanäänestystä ja vain tiedonantomenettelyä käyttäen.
Pääministeri Paavo Lipponen ja valtiovarainministeri Sauli Niinistö perustelivat tätä sillä, että asia heidän mielestään ratkaistiin vuoden 1994 kansanäänestyksessä.
Tässä toimittiin perustuslakia suorastaan rikkoen, mutta perustuslakivaliokunta tämän menettelyn siunasi.
x x x
Kansanäänestyksen jälkeen hallitus yritti saada kovalla kiireellä jäsenyyssopimuksen hyväksytyksi eduskunnassa. Tavoitteena oli, että Suomen jäsenyys olisi saatu lyödyksi lukkoon ennen Ruotsin kansanäänestystä
Tätä en voinut omalta osaltani mitenkään hyväksyä.
Olin suostunut pitkin hampain jäsenyyden hakemiseen sen vuoksi, että olisi ollut vaikea jäädä ulkopuolelle, jos Ruotsi liittyisi.
Minun oli täysin mahdotonta ajatella, että Suomi liittyisi unioniin, jos Ruotsi jäisikin ulkopuolelle. Sopimus oli Suomelle hyvin epäedullinen, kun me olimme jo päässeet Euroopan talousalueen (ETA) kautta EU:n sisämarkkinoille.
Käynnistin yhdessä noin kymmenen muun kansanedustajan kanssa jarrutuskeskustelun.
Perustelimme pitkiä puheitamme sillä, että tätä Suomen tulevaisuuden kannalta tärkeää asiaa piti voida perusteellisesti käsitellä.
Tavoitteemme oli saada lykätyksi sopimuksen lopullinen käsittely Ruotsin kansanäänestyksen yli. Tässä onnistuimme.
Ruotsalaisille ei kuitenkaan kerrottu, että Suomessa odotettiin heidän ratkaisuaan. Siellä päinvastoin sanottiin, että sopimus on pakko hyväksyä, kun Suomi on liittymässä unioniin.
Kansanäänestyksessä ruotsalaisten tilapäinen enemmistö siunasi maansa jäsenyyden. Ennen äänestystä ja sen jälkeen ruotsalaisten selvä enemmistö oli ollut ja oli jäsenyyttä vastaan.
Tämä ratkaisi Suomen jäsenyyden.
Harkintaani ja jarrutuskeskustelun käynnistämiseen vaikutti vahvasti jäsenyyden vaikutus Suomen kansainväliseen asemaan.
Ensi sijassa pyrin siihen, että molemmat maat olisivat jääneet yhdessä Norjan ja Islannin kanssa osaksi Euroopan talousaluetta, ja olisimme ryhtyneet yhdessä luomaan sen puitteisiin Pohjolan yhteisöä.
Toinen mahdollisuus oli, että liittyisimme unioniin yhdessä Ruotsin kanssa, jolloin voisimme luoda yhdessä Tanskan kanssa sen puitteisiin pohjoismaista rintamaa.
Ajatus vain Suomen liittymisestä oli mahdoton senkin vuoksi, että olisimme ajautuneet unionin laajentuessa neljänneksi Baltian maaksi. Jarrutuskeskustelulla varmistettiin, että tämä vaihtoehto ei voinut toteutua.
Sama pelko joutumisesta neljänneksi Baltian maaksi on tullut esille myös keskustelussa Ruotsin ja Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.
On laaja yksimielisyys siitä, että Ruotsin ja Suomen tulisi päätyä samaan ratkaisuun.
x x x
Tänä kevätkautena ovat ikävinä palanneet mieleen ne ratkaisut, joilla Suomi vietiin perustuslakia laveasti tulkiten ja sitä jopa rikkoen Euroopan unionin jäseneksi ja euroalueeseen.
Nyt Suomen liittymistä sotilasliitto Natoon valmistellaan hyvin arveluttavalla tavalla. Olen käsitellyt siihen liittyviä perustuslaillisia ongelmia muun muassa 20.4. julkaisemassani blogissa.
Kysymys on ennen muuta tasavallan presidentin toiminnasta.
Tasavallan presidentti kyllä perustuslain mukaan johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa, mutta johtamisessa on noudatettava perustuslain määräyksiä.
Perustuslain 57 § rajaa tasavallan presidentin tehtävät: ”Tasavallan presidentti hoitaa hänelle tässä perustuslaissa tai muussa laissa erikseen säädetyt tehtävät.”
Perustuslain 58 § määrää, että ”tasavallan presidentti tekee päätöksensä valtioneuvostossa sen ratkaisuehdotuksesta”.
Päätösten valmistelu ja ratkaisuehdotusten tekeminen kuuluu siis eduskunnan luottamusta nauttivan valtioneuvoston tehtäviin.
Päätöstä Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden hakemisesta valmistellaan kuitenkin nyt poliittisten puolueiden puheenjohtajien muodostamassa ”johtoryhmässä” ja eduskunnan ”koordinaatioryhmässä”, jossa siinäkin puoluejohtajilla on ratkaiseva rooli.
Tässä prosessissa Nato-jäsenyyttä jo pitkään ideologisista ja poliittisista syistä ajaneet poliittiset voimat ovat saaneet alusta pitäen johtavan roolin.
Kuitenkaan perustuslaki ei edes tunne poliittisia puolueita. Ne mainitaan vain siinä yhteydessä, kun on kysymys ehdokkaiden asettamisesta valtiollisiin vaaleihin.
Poliittisten puolueiden roolia korosti myös ulkoministeri Pekka Haavisto eilisessä Ylen Ykkösaamussa. Niiden katsotaan edustavan jatkuvuutta, joka ulottuu myös ensi kevään eduskuntavaalien yli.
Perustuslain kannalta tämäkin on hyvin kyseenalaista.
Perustuslain 29 § sisältää määräyksen kansanedustajan riippumattomuudesta:
”Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset.”
Puoluepäätökset eivät voi sitoa kansanedustajaa. Vielä mahdottomampaa on ajatella, että nykyisen eduskunnan toimikaudella tehdyt puoluepäätökset voisivat sitoa seuraavissa vaaleissa valittuja kansanedustajia.
x x x
Kerrotaan, että puoluejohtajien johtoryhmässä ja eduskunnan koordinaatioryhmässä olisi sovittu, että jäsenyyttä päätetään hakea jo parin viikon kuluessa.
Kerrotaan, että ratkaiseva päivä olisi 12.5., J.V. Snellmanin syntymäpäivä ja suomalaisuuden päivä.
Jos tämä on tarkoitus, symboliikka on huonosti valittu. Snellman oli Suomen itsenäisyyden rakentaja, ja hän edusti turvallisuuspoliittista realismia.
Nämä suunnitelmat tuovat mieleen vuoden 1994 tapahtumat.
Silloin kansanedustajia painostettiin voimakkaasti kannattamaan Suomen liittymistä Euroopan unioniin. Keskustan kansanedustajista jäsenyyden puolesta äänesti 31 ryhmän 55 jäsenestä. Meitä vastaan äänestäneitä oli 24.
Seuraavan kevään eduskuntavaaleissa moni vastoin omaa vakaumustaan jäsenyyden puolesta äänestänyt kansanedustaja menetti paikkansa.
Nykyisten kansanedustajien tulisi muistaa, että ensi keväänä järjestetään eduskuntavaalit. Olipa tilanne Suomen Nato-jäsenyyden suhteen mikä tahansa, tällä asialla on suuri merkitys vaalien tulokseen.
Kansanedustajat näyttävät ottavan kantaa nykyisen poliittisen ilmapiirin perusteella. Kansalaismielipide saattaa kuitenkin muuttua.
Jos Nato-jäsenyyttä on päätetty hakea ja jos sopimusta ei ole vaaleihin mennessä ratifioitu, tästä tulee keskeinen vaalikysymys.
Etenkin näin suuressa kysymyksessä on viisasta toimia oman vakaumuksensa mukaisesti.
Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden käsittelemiseen synnytetty prosessi on johtanut siihen, että nyt ollaan pelaamassa vaarallista uhkapeliä isänmaan kohtaloilla, kuten 22.4. julkaisemassani blogissa kirjoitin.
Jos päätöstä Nato-jäsenyyden hakemisesta yritetään viedä läpi kovalla kiireellä, saattaa myös kasvaa riski siihen, että Suomi liittyisi, mutta Ruotsi jäisi ulkopuolelle.
Jos tätä yritetään, olisi toivottavaa, että eduskunnasta löytyisi kymmenkunta kansanedustajaa, jotka olisivat tarvittaessa valmiit jarruttamaan päätöksentekoa.
x x x
Pekka Haavisto sanoi eilisessä Ykkösaamussa:
”Jos Suomi ei nyt käytä Nato-optiota, kynnys sen käyttämiselle kasvaisi valtavan suureksi.”
Hän kysyi:
”Jos tämä ei olisi sellainen tilanne, kun haetaan jäsenyyttä, niin milloin sellainen tilanne sitten tulisi.”
Outo väite ja outo kysymys, etenkin ulkoministerin esittäminä.
Vastaan Haaviston kysymykseen:
Nato-jäsenyydelle on olemassa todellinen tasavallan presidentin esittämä vaihtoehto: ”Nato-option” säilyttäminen ja tiivistyvä yhteistyö Ruotsin ja Yhdysvaltain kanssa. Tämä turvaisi myös sen, että Suomella ja Ruotsilla olisi samanlainen turvallisuuspoliittinen asema.
Sekä maamme korkein poliittinen johto että puolustusvoimien ylipäällikkö ovat todenneet, ettei Suomeen kohdistu tällä hetkellä sotilaallista uhkaa.
Tarve Nato-option käyttämiseen saattaisi syntyä tilanteessa, jossa Venäjä alkaisi muodostua uhkaksi Suomen turvallisuudelle. Silloin ”kynnys” olisi matalampi kuin nyt, kun Ukrainassa riehuu täysimittainen sota.
Tässä vaihtoehdossa Suomen Nato-optiosta tulisi tähänastista tehokkaammin Venäjän käyttäytymiseen vaikuttava tekijä.
Jo huoletti kun eilen ei tullut ”Päivän Paavoa”, jatka ihmeessä päivittäin!
Olet Putinin lisäksi yksi parhaita ”Natottajia”. <3
Ilmoita asiaton viesti
Ruokapula uhkaa maailmaa. Kannabiksen viljely kiellettävä,. Tomaatteja ja muuta purkkeihin kasvamaan, koska ruoka on elämälle välttämätöntä.
Ilmoita asiaton viesti
Iirolta kuva ja järki kadonnut juttujen perusteella.
Ilmoita asiaton viesti
”Nato-jäsenyydelle on olemassa todellinen tasavallan presidentin esittämä vaihtoehto: ”Nato-option” säilyttäminen ja tiivistyvä yhteistyö Ruotsin ja Yhdysvaltain kanssa.”
Paitsi että mikäli Yhdysvaltain poliittinen ilmapiiri kokee äkillisen muutoksen, on NATO edelleen ylivoimaisesti paras pelote Venäjän nykyiselle hallinnolle pysyä ruodussaan, jopa tilanteessa jossa Yhdysvallat vetäytyisi Euroopan puolustusjärjestelmästä ja jättäisi NATO:n.
Ilmoita asiaton viesti
30 maata, vai Ruotsi ja hyvin epävakaa USA, missä jo syystalven välivaaleissa tulee voimasuhteet vaihtumaan lähes varmasti…
Nato siis totta kai.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä pointti. Nato-jäsenyys ilman jenkkejä on parempi vaihtoehto kuin jäädä yksin ja vain luottaen yhteistyöhön Ruotsin kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Itseasiassa, tämä on todennäköisesti jopa Yhdysvaltojen pääasiallinen tavoite, saada Eurooppa ottamaan enemmän vastuuta Euroopan puolustamisesta, heillä kun on omat ongelmat jälleen Tyynellämerellä. Toivon vain, että Ranskassa nyt äänestäjien keskuudessa ymmärretään, mikä on ulkopoliittinen hinta mikäli” sisäpoliittinen lirkuttelija” pääsee lyömään kiilaa väliin. Ranska on kuitenkin merkittävä ulkopoliittinen vaikuttaja Euroopassa, Saksaa pitäisi vielä painostaa, mutta on heilläkin sisäpoliittisia ongelmia liittyen tähän energiaongelmaan, joka pitäisi olla nyt koko Euroopan kärkihanke, äärimmäisen kiireellinen asia NATOn ohella.
Ilmoita asiaton viesti
Blogistin päivittäinen nato – kirjoitus on aina yhtä viihdyttävää luettavaa.
”Suomeen ei kohdistu tällä hetkellä sotilaallista uhkaa”
-> turha ’uhrata’ puolueettomuus nato – alttarille hakemalla jäsenyyttä tms
Jos nyt sivuutetaan tuon lauseen analysointi, joka on mielenkiintoinen ilmaisu jo sinänsä, ja edes hetki mietitään tuota logiikkaa. Ihan vaikka niin simppelisti, että jos niin kävisi, että sotilaallista uhkaa esiintyisi, olisiko esim. liian myöhäistä natoon hakea, kun prosessi vie kuukausia? Missä vaiheessa on tuo sotilaallinen uhka vaikka Ukrainassa ja missä vaiheessa nato – hakemus?
Sotilaallinen uhka kun juuri nyt on muualla kuin Suomessa on juuri se oikea hetki hakea natoon ettei se sotilaallinen uhka tule tännekin. Voi se toki nytkin tulla, mutta ei täydessä voimassaan, koska uhkailee muualla
Ilmoita asiaton viesti
Paavo meinaa, ettei kannata ottaa palovakuutusta, kun naapurin talon on sytyttänyt paikkakunnalla riehuva pyromaani. Otetaan se vakuutus vasta sitten kun hän on kaatanut bensan porstualle ja raapaissut ensimmäisen tikun.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo tulee saamaan jarrutukselleen Venäjän täyden tuen.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeinen oljenkorsi?
Ilmoita asiaton viesti
Petaako kenties parempia mahdollisuuksia saada turvapaikka Venäjältä Natoon liittymisen jälkeen?
Ilmoita asiaton viesti
Luulen, että pystyisi luovimaan ja nuolemaan Otto Willen tapaan ja tulisi kuoltuaan 100-vuotiaana haudatuksi Kremlin muuriin 😁
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla jo ikuisempi. Voi tietysti olla, että hänenkin ikuisuutensa käy samoin kuin väikkärinsä ennusteen neukkulasta.
Suosittelen sen jarrutuspuheen pitämistä Ruotsin parlamentissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ehtii ehkä ennen turvapaikkahakemuksen jättämistä kuolla vitutukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Taisi jäädä Stalinilta tapattamatta vain Otto Ville Kuusinen?
(Eräs aikalainen nimitti miestä ”Kusiseksi”. Kai oli sen verran vastarannan kiiski.
Ilmoita asiaton viesti
Nuori polvi ei tiedä Väyrysen vanhoista, ystävällisistä ”itänaapurikytköksistä” juuri yhtään mitään. Kannattaisi tutustua Väyrysen henkilöhistoriaan Wikipediassa. Ne tulevat esille osiossa ”Suhteet ja suhtautuminen Neuvostoliittoon ja Venäjään.”
Nykyinen Natoon liittymistä vastustava toiminta on häneltä suoraa johdonmukaista jatkumoa hänen aikaisemmalle poliittiselle toiminnalleen suhteessa itänaapuriin. Sitä sopii yleensäkin ihmetellä.
Ihmettelen sitä, että hän on jälkikasvua, lapsia ja lapsenlapsia, omaavana valmis jättämään Suomen Naton ulkopuolelle, vaikka se lisäisi heille ulkopoliittista turvattomuutta tuleviksi vuosiksi/vuosikymmeniksi.
Itsekin yli 70-vuotiaana jälkikasvua, lapsia ja lapsenlapsia, omaavana pidän erittäin tärkeänä sitä, että jälkikasvulla on turvattu tulevaisuus, kun Suomi on arvaamattoman maan rajanaapurina. Se tapahtuu vain liittymällä puolustusliitto Natoon.
Itänaapuri on imperialistinen valtio ja se tulee esille oheisesta linkistä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Osnovy_geopolitiki
Norja on ollut Naton jäsen aina sen perustamisesta 4. huhtikuuta 1949 lähtien ilman mitään ongelmia.
Ilmoita asiaton viesti
Nelikymppisenä muistelen, imitoin Väyrystä ja (Johannes) Virolaista jo pikkupoikana, ei tarvita Wikiä. Paavon kujeet varmaan kaikki tietää, joille politiikka on ”viihdettä”, kuten itselleni ollut. Parasta tahatonta komiikkaa ja tahaton komiikka on parasta.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen on usein esittänyt väitteen, että poliittinen eliitti ja tiedotusvälineet vie Suomea Natoon, väärin, nyt on vaan niin, että kansa on se joka istuu veturin kuskin paikalla ja on Suomea Natoon viemässä ja poliitikot seuraavat perässä. Syy tähän on yksinkertainen, suomalaiset tuntevat suurta turvattomuutta jonka aiheuttaa Venäjän toimet Ukrainassa sekä Suomea kohtaan julkilausutut uhkailut ja siksi kansan enemmistö hakee turvaa Natosta ja jos koskaan niin nyt toteutuu kansanvalta, kansa vie ja vastuuntuntoiset poliitikot seuraavat perässä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomeen sosialismia haluavat nimenomaan jarruttavat eniten. Vasta kaksi rikkuria perjantain tiedon mukaan: https://hs.mediadelivery.fi/img/svg/999bd20bf38e100f1aff1dac5f99836c.svg
Kaikkein tasa-arvoisimmat panttaavat äänestysmääräystä kansanedustajille.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi USA ryhtyisi puolustusyhteistyöhön erikseen Suomen ja Ruotsin kanssa? Heillä on asiaan jo valmis ratkaisu Nato, jota he pitävät parhaana vaihtoehtona.
Uuden, erillisen puolustusliiton perustamisajatus on haihattelua vailla realiteetteja. Erkki Tuomioja (sd) esitti HBL:lle, että Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist olisi tällaisen idean takana. Tämä kiisti väitteen jyrkästi. Olen valmis uskomaan Hultqvistiä.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä samaa Paasikivikekkostelu YYA jargonia jossa suuri ja mahtava Neuvostoliitto ei uhkaa ketään … Paavo voisi käydä kertomassa tämän ilosanomansa ukrainalaisille …
Ilmoita asiaton viesti
Kansa teki jo viime eduskuntavaaleissa ratkaisunsa. Väyrysen valtakunnallinen kannatus on Kansalaispuolueen tasolla.
Ilmoita asiaton viesti
Eduskunnasta löytyy 5/6 enemmistö Natolle. Liittymisen jälkeen meillä on irtisanoutumisoptio. Jos sen käyttäminen tulee joskus ajankohtaiseksi, sen käyttöä ei mikään estä. Tuleeko sellaista tilannetta koskaan eteen, jää nähtäväksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Tarvitaanko jälleen ”jarrutuskeskustelu”?”
Kyllä.
Voitte suorittaa sen Pikkuparlamentin puistikossa. Pienellä vaivalla sen voi laittaa suorana nettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Turtiainen ja vasemmistoliiton änkyrät plus Tuomioja voisivat riittää jarrutuskeskusteluun vähäksi aikaa. Mutta epäilen vahvasti, etteivät vasemmistoliiton änkyrät jaksaisi kovin kauaa höpöttää, ellei saada paikalle juomatarjoilua tai ainakin salapulloja kiertoon. Ihmisen pitäisi ymmärtää, kun on jo hävinnyt. Mutta ymmärtäisikö sitä itsekään mikäli olisi oikein kovasti itselleen tärkeä asia kyseessä…
En kyllä käsitä mikä siinä Venäjän edun ajamisessa on noin tärkeää, kun tuskin kaikille siitä edes maksetaan.
Presidentin ja pääministerin vielä ilmoittaessa kannattavansa NATO-jäsenyyttä, niin suomalaisista yli 80% kannattanee NATO-jäsenyyden hakemista. Vastustajia ei taida siinä vaiheessa olla edes yhtä kymmenestä.
Ilmoita asiaton viesti
Jarrutuskeskustelu = muutama edustaja ei voi sietää sitä että on eduskunnan enemmistön kanssa eriä mieltä ja käyttää hyväkseen kansanedustajan puhevapautta omien tavoitteidensa ajamiseen parlamentarismin vastaisesti ja pitämällä demokratiaa panttivankinaan.
Voisko jotkut tosiaan lukea vaikka raamattua vuoden putkeen niin Nato-ongelma ratkeaisi kuin itsestään? Dostojevskistä ei ole apua, se ei jarruttaisi kuin viikonlopun verran.
”On laaja yksimielisyys siitä, että Ruotsin ja Suomen tulisi päätyä samaan ratkaisuun.”
Suomi liittyy riippumatta Ruotsin ratkaisusta vaikka Ruotsia toivotaankin mukaan. Kumma jos tämä ei ole oikeasti Väyryselle valjennut.
Ilmoita asiaton viesti
Se edellinen jarrutuskeskustelu oli sen kokoinen farssi, että Väyrysen vapaa pudotus taisi alkaa just silloin. Nyt painopiste alkaa olla sadunkerronnassa, mutta siihenkin toimeen Suomesta löytyy enemmän osaamista.
Ilmoita asiaton viesti
Jotkut ovat sitä mieltä, että liittoutumiseemme tarvitaan suuri enemmistö eduskunnassa. Jos sitä ei ole, pitää mennä vähemmistön soittaessa säkkipilliä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt ehtii vielä lyödä tulosvetoa. Löytyykö kannattajia 190, vai joudutaanko tyytymään lukuun 180?
Ilmoita asiaton viesti
Jarrutuskeskustelua ei synny, sillä Nato-hakemusta vastustavat kansanedustajat on eri puolueissa eristetty keskustelusta. Eikä vain puolueissa vaan myös mediassa.
Suomen myönteinen Nato-kanta on ajettu läpi muutamassa pienessä mielipidekyselyssä ja median omistajien päätöksellä, Näin tehtiin myös EU-päätöksessä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi menee puolustusliitto NATOn jäseneksi vaikka kommunistit muuta haluaisi, ainahan oikea kommunisti voi muuttaa kommunistiseen Pohjois-Koreaan ja todistaa vakaumuksensa siellä.
Ilmoita asiaton viesti
” Suomen myönteinen Nato-kanta on ajettu läpi muutamassa pienessä mielipidekyselyssä ”
Kansalaisaloitteet keräsivät 50.000 kannattajaa muutamassa päivässä. Jos aloitteet olisivat olleet avoinna normaalit kuusi kuukautta, olisi aloitteiden kannattajia näin ollen kertynyt kolme miljoonaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kovimmatkaan NATO:n kannattajat eivät voi kiistää etteikö asiassa ole myös vakavia riskejä.
Kansanedustajat haluavat nähtävästi katsoa loppuun Putin-kortin vaikka Ukrainassa riehuva sota jatkuu ja jatkuu.
Ehkä viisainta olisi laittaa jäitä hattuun ja katsoa asiaa kun maailmanpoliittinen tilanne on vähemmän jännittynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Hybridi-vaikuttaminen on enemmän kuin todennäköistä liittymisprosessin aikana. Akula-luokan sukellusveneen törmääminen jollekin karikolle on täysin mahdollinen skenaario.
Ilmoita asiaton viesti
Ei.
Ilmoita asiaton viesti
Huvittavaa. Nyt Väyrynen on sitä mieltä, että eduskuntapuolueet eivät voi muodostaa asioihin yhtenäistä kantaa ja jos muodostavat ei tämä kanta sido edustajaa perustuslain vuoksi. Olikohan hän Keskustapuolueen johtajana samaa mieltä?
Lisää naurua irroittaa kommentti, ettei kansanedustajien vaalikaudella tekemä päätös sido uutta eduskuntaa edustajineen. Tuolla pohjalla eduskunta olisi kuin YK:n yleiskokous: pelkkää puhetta eikä päätöksiä.
Ilmoita asiaton viesti
On muuten vekkulia, kun vuorotellen saa mediasta lukea, että Ruotsi on ajanut puolustuksensa alas ja toisaalta Suomen pitäisi rakentaa puolustusta Ruotsin varaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sotapsykoosi siellä, NATO-fobia täällä. Vaikka ongelma olisi omani ja henkilökohtaisen rajallisen ymmärryskyvyn seurausta, niin en millään löydä enää kumma(s/ll)takaan kiintopintaa otteelle nimeltä ”vak(uutt)avuus”.
Ilmoita asiaton viesti
VALITETTAVASTI Väyrynen et enää voi esiintyä eduskunnassa kansanedustajana, eikä meillä ole juuri nyt aikaa odottaa, että pääset toteuttamaan jarrutuskeskustelua seuraavana presidenttinämme.
Yksi mahdollisuus Sinulle pelkän blogismivaikuttamisesi ohella olisi kai laittautua eduskunnan lehtereille seuraamaan keskusteluja sopivin asustein ja pinssein ym. varustautuneena. Joku edustaja voisi ehkä pyytää sinut vierelleenkin jollain verukkeella, vaikka jotain muistiota tuomaan. Esimerkiksi Valta kuuluu Kremlille -puolueen kantaa Suomessa yksinoikeudella julistava A Turtiainef. Hänhän viittasi pari päivää sitten eduskunnassa, että Suomen jäsenhakemus johtaa täydelliseen katastrofiin ellei ihan sotatilaan ennen hakemuksen käsittelyä.
Kuulemma Anolla ja Kärkkäisen tavarataloketjulla on myös suunnitteilla Z-hakasymboliin perustuva t-paitabisnes, joka olisi omiaan televisiointeja varten ks.
https://2sj8jt43nx8s3fh0fpaz8wf7-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2022/04/Zpaita.jpg
Ilmoita asiaton viesti
V.S:”Anolla ja kärkkäisellä..”
Kannattaakohan tota photoshoppia spämmätä ihan joka ketjussa?
Ilmoita asiaton viesti
Tarve Nato-option käyttämiseen saattaisi syntyä tilanteessa, jossa Venäjä alkaisi muodostua uhkaksi Suomen turvallisuudelle. Silloin ”kynnys” olisi matalampi kuin nyt, kun Ukrainassa riehuu täysimittainen sota.
-ettekö te enää kuuntele putleria- se on” sotilaallinen erikoisoperaatio”
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan löytyy, mutta löytyy myös ko. henkilön koko poliittisen uran ajan ulostuloista, mikä viitteenomaisesti usein ilmaistaan esimerkiksi toteamalla Väykän olevan kremlinnarussa tai ikikatkera kun ei päässyt kalifiksi kekkosen tilalle, kun presidentinvirka ryöstettiin häneltä, vaikka se oli jo kaikissa kassakaapeissa skoolattu.
Olet kuitenkin oikeassa siinä, että asioista pitäisi puhua eikä henkilöistä.
On totta, että takkeja tuuletellaan nyt kiivaasti eri parvekkeilla. Vaikka olisikin kovin houkuttelevaa esimerkiksi muistuttaa joitain entisiä TorjuNatoAina-kellokkaita joidenkin kuukausien takaisista ’Venäjä ei ole uhka vaan mahdollisuus’ -hokemista.
Mutta tärkeää eduskuntakäsittelyä ajatellen kaikki jaa-äänet lasketaan siinä missä ei-äänetkin. Niin että jos kuitenkin piikiteltäisiin turvallisuusympäristön muutoksen vuoksi aiheellisen uudelleenarvionsa tehneitä kansanedustajia hersyvämmin vasta sitten, kun äänestystulos on varmistettu.
Ei olisi kiva, jos puhemiehen ääni joutuisi ratkaisemaan, vaikka Matti Vanhasen taustasta ei vielä tiedetäkään löytyvän mitään idänmatkoilla salakuvattua tuppeenhöylättyä lautatavarakohtausta tai muuta ruususskandaalia, jota FSB voisi käyttää kiristykseen.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysen teesit ovat aina samoja. Mutta ei meidän tarvitse niitä edes yrittää kumota, kun Nato-jäsenyyttä kohti mennään.
Tämä on sitä, mitä te väitätte vaientamiseksi. Ei tällä keskustelulla ole mitään tilausta. Voitte kirjoittaa vaikka kaksi blogia päivässä ja jutustella. Ei jarrutuskeskusteluakaan ole päättäjiltä tulossa. Juna vie ja Erkki vähän huhuilee tuuleen.
Ilmoita asiaton viesti
On hassua, miten käännätte jarrutuskeskustelunne itsellenne optimaaliseksi. Kansanäänestyksessä suomalaiset ilmoittivat haluavansa EUn jäseneksi. Kysymyksessä ei mainittu: ”jos Ruotsi liittyy”.
Tilanne oli se, että historiallisessa neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä kansa ilmoitti halunsa liittyä Euroopan Unioniin. Väyrynen kokosi 10 kansanedustajan ryhmän, jolla pyrittiin kumoamaan kansanäänestyksen tulos. Tapaus osoitti täydellistä piittaamattomuutta kansan enemmistön tahdosta ja demokratiasta.
Huvittavaa onkin, että henkilö, joka ei kansanäänestyksen tulosta ole koskaan kunnioittanut, on vaatinut kansanäänestystä sekä eurosta, EUsta että Nato-jäsenyydestä.
Nato-jäsenyyden jarrutuskeskustelun voit Paavo pitää haluamassasi paikassa. Jos se sattuisi olemaan Kehä III:n sisäpuolella, lupaan tulla paikalle – hetkeksi. Koko jarrutuspuhettasi en lupaa kuunnella.
EDIT: On minulla ideakin puhepaikasta: voit mennä pitämään puhettasi Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitotielle, silloin kun presidentti Niinistö on noussut Brysselin koneeseen Nato-jäsenhakemus mukanaan. Voit puheellasi vaikuttaa koneen lähtöön ja näin myös jarruttaa hakemuksen lähtemistä.
Ilmoita asiaton viesti
– ”Käynnistin yhdessä noin kymmenen muun kansanedustajan kanssa jarrutuskeskustelun.”
Hieno homma, että et ole enää kansanedustaja.
– ”Tarve Nato-option käyttämiseen saattaisi syntyä tilanteessa, jossa Venäjä alkaisi muodostua uhkaksi Suomen turvallisuudelle.”
Eli ei koskaan, sillä sellaisessa tilanteessa NATO ei ottaisi Suomea jäseneksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsista kantautuvat tiedot antavat toivoa siitä, että järki on sittenkin voittamassa: Suomi on hidastamassa päätöksentekoaan. Toivottavasti lykkäys on riittävän pitkä.
Ilmoita asiaton viesti
Se, että järki voittaa ja se, että sinä voitat, eivät ole sama asia. Mutta toivotaan, että nuo tiedot ovat vääriä.
Ilmoita asiaton viesti
Minä puolestani toivon, että aikalisä antaisi mahdollisuuden siihen, että päätettäisiin yhdessä jäädä liittoutumattomiksi, säilyttää ”Nato-optio” ja tiivistää yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa.
Puheet Ahvenanmaan miehittämisestä viittaavat siihen pelkoon, että Ahvenanmaalla saatettaisiin pyrkiä toteuttamaan se ”alueloukkaus” tai ”alueen haltuunotto”, josta maan ulkopoliittinen johto on puhunut.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi ihan mielenkiintoista tietää miksi US on ryhtynyt Väyrysen äänitorveksi. Käsittääkseni mikään muu aviisi ei enää anna palstatilaa noille horinoille. Sen sijaan tähän asti asiasta kysyminenkin on sensuroitu. Että sen verran vapaata lehdistöä.
Ilmoita asiaton viesti