Tehdään bensaa ja dieseliä turpeesta, Timo Harakka
Olin hyvin iloinen, kun huomasin, että liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka oli eilisessä Uutissuomalaisen haastattelussa ilmoittanut kannattavansa biopolttonesteiden ja biokaasun osuuden kasvattamista maantieliikenteessä. Tämän Harakka esitti yhtenä vaihtoehtona hänen oman ministeriönsä tilaamassa selvityksessä esitetyille polttonesteiden hinnankorotuksille.
Tässä hän näyttää olevan eri mieltä valtiovarainministeri Matti Vanhasen kanssa, joka ajaa liikenteen nopeaa sähköistämistä ja siihen liittyen kokonaan uuden järjestelmän luomista liikenteen verottamiseen.
x x x
Julkaisin 14.10. kirjoituksen ”Matti Vanhasen esittämää uutta veroa ei tarvita”, jossa esitin ulkomailta tuotavien fossiilisten polttoaineiden korvaamista kotimaisilla uusiutuvilla sekä liikenteessä että lämmön ja sähkön tuotannossa.
Huomautin, että Suomella on henkeä kohden laskien Euroopan unionin rikkaimmat uusiutuvat luonnonvarat. Niillä voisimme korvata lähes kokonaan maassamme käytettävät uusiutumattomat tuontipolttoaineet. Vientiinkin niitä riittäisi.
Jätteistä ja puusta tehdään jo biopolttoaineita. Niiden tuotantoa voidaan edelleen lisätä. Äskettäin uutisoitiin, että pelkästään jätteiden lajittelemisella ja biojätteiden hyödyntämisellä voitaisiin saada polttoaine noin 90 000 autolle.
Mittava biopolttoaineiden lisäys saadaan aikaan, kun ryhdytään hyödyntämään joutilaina olevia peltoja ja käytöstä poistettuja turvesoita erilaisten energiakasvien viljelyyn.
Valtavat mahdollisuudet sisältyvät turpeen käyttämiseen biodieselin ja bioetanolin tuottamiseen. Tähän tarvittava teknologia on kehitetty jo sotavuosina.
Suunnitelmat turpeen hyödyntämiseksi olivat runsas vuosikymmen sitten jo pitkällä.
Kaleva uutisoi 24.1.2007, että tuotanto voitaisiin aloittaa jo vuonna 2011. ”Turpeesta saisimme kaikki Suomen liikennepolttoaineet eli voisimme olla omavaraisia bensiinin ja dieselin suhteen”, vakuutti lehden haastattelema valtioenemmistöisen Vapo Oy:n kehitysjohtaja Kari Mutka. (Turpeesta voi tulla dieseliä)
Kesällä 2008 Yle tiesi kertoa, että kuivatusta turpeesta tehty biodiesel ei täyttäisi EU:n asettamaa kestävyyskriteeriä ( https://yle.fi/uutiset/3-5889749 ).
Nämä suunnitelmat tyssäsivät siis Euroopan unionin ja Suomen ympäristö- ja energiapolitiikkaan, jotka ohjaavat kehitystä luonnontaloudellisesti ja ympäristöllisesti kestämättömään suuntaan.
x x x
Kirjoituksessani ehdotin myös, että lämpöä ja sähköä tuottavissa voimalaitoksissa käytettävä ulkomailta tuotava uusiutumaton kivihiili korvattaisiin kotimaisella uusiutuvalla turpeella, turvepelleteillä. Tällöin voitaisiin käyttää olemassa olevia voimalaitoksia.
Turvepelletit ja niiden rinnalla poltettava hake voitaisiin kuljettaa osittain laivoilla. Kanavaverkkoa kehittämällä ekologisesti kestäviä laivakuljetuksia voitaisiin saada aikaan myös sisämaan järvialueilta.
Onhan se suorastaan järjetöntä, että kivihiili aiotaan ainakin pääkaupunkiseudulla korvata lähinnä lämpöpumpuilla eli sähkön avulla. Sähkön tuotantoa pitäisi tällöin lisätä tuntuvasti senkin vuoksi, että kaukolämpölaitosten nyt tuottama sähkö olisi korvattava muulla sähköntuotannolla.
Kaikki tavat tuottaa ja siirtää suuria määriä sähköä aiheuttavat vakavia ympäristöongelmia.
Suunnitteilla on erityisesti tuulisähkön tuotannon voimakas lisääminen. Tämä on luonnonvarojen käyttöä ajatellen ja ympäristöhaittojen vuoksi suorastaan mieletöntä, kun tarjolla on taloudellisesti edullinen ja ympäristöllisesti kestävä mahdollisuus käyttää kotimaisia uusiutuvia polttoaineita sekä liikenteessä että lämmön ja sähkön yhteistuotannossa.
x x x
Esteeksi järkevälle energia- ja ympäristöpolitiikalle on muodostunut se, että Suomessa cityvihreät poliitikot ovat ajaneet läpi virheellisen tulkinnan, jonka mukaan turve on fossiilinen tai ainakin fossiilisiin rinnastettava polttoaine. Tämä kanta on ajettu läpi myös EU:n päätöksenteossa.
Ajattelua on vienyt harhaan muun muassa puhe turpeesta ”hitaasti uusiutuvana” luonnonvarana.
Hehtaarilla suota kasvaa vuosittain 15-20 kuutiometriä biomassaa, josta syntyy kymmenkunta kuutiota turvetta. Pääosa soista sijaitsee alueilla, joilla metsähehtaari tuottaa vuosittain vajaat kymmenen kuutiota puuta. Nämä luvut ovat karkeita arvioita. Soiden ominaisuudet eroavat kovasti toisistaan.
Puuta korjataan eri vaiheissa. Hitaan kasvun alueilla päätehakkuut toteutetaan yli sadan vuoden ikään ehtineissä metsissä. Energiakäyttöön nostettava turve on kerrostunut hyvin pitkän ajan kuluessa.
Luonnontalouden kannalta asian ydin on siinä, että metsiä ja soita tulee uusiutuvien luonnonvarojen tuottajina kohdella ilmastopolitiikassa samalla tavoin.
Metsistä tulee voida korjata vuosittain puuta suunnilleen sama määrä kuin sitä kasvaa. Turvetta tulee voida käyttää paljon nykyistä enemmän, sillä soihin kertyy biomassaa kaiken aikaa moninkertaisesti se määrä, joka niiltä turvetuotannossa poistetaan.
x x x
Uusi uhka kestävälle energia- ja ympäristöpolitiikalle on Suomen ja koko EU:n ajama ”kunnianhimoinen” ilmastopolitiikka.
Kuten 13.10. julkaisemassani kirjoituksessa ”Uljas universumi” ja MOT osoitin, maapallon ilmastoon vaikuttavat ratkaisevalla tavalla geologiset ilmiöt ja etenkin avaruudesta tulevat tekijät. Niitä ei ole otettu ilmastopolitiikassa lainkaan huomioon, vaikka historialliset tosiasiat osoittavat juuri niiden selittävän lähes tyhjentävästi tähänastiset vaihtelut maapallon ilmastossa.
Kirjoitin:
”On käsittämätöntä, että on saatu aikaan teoria, jonka mukaan ihmisen ilmakehään päästämä hiilidioksidi nostaa tarkkaan lasketulla tavalla ilmakehän lämpötilaa. Vielä hullumpaa on se, että on saatu aikaan valtavia kustannuksia aiheuttavat ja ympäristöä vahingoittavat ohjelmat tämän muutoksen torjumiseksi.
Tosiasiassa meillä ei ole varmuutta siitä, onko ilmasto nyt lämpenemässä vai viilentymässä. Meillä ei ole varmaa tietoa siitä, mikä on hiilidioksidin osuus mahdolliseen lämpenemiseen. Sitäkään emme tiedä, mikä on vuorovaikutuksen suunta: nouseeko lämpötila hiilidioksidin määrän lisääntyessä vai kasvaako hiilidioksidipitoisuus sen vuoksi, että ilmasto jostakin muusta syystä lämpenee.
Kaikesta tästä huolimatta on viisasta vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä, mutta järkeä pitää käyttää siinä, kuinka pitkälle ja miten tähän on syytä mennä.
Nyt pyritään puuttumaan hiilen luonnolliseen kiertoon luonnossa rajoittamalla uusiutuvienkin polttoaineiden (puu ja turve) polttamista ja muuttamalla metsät ja suot hiilinieluiksi.”
x x x
Ministeri Harakan lausunto osoittaa, että SDP saattaa olla siirtymässä kestävän energia ja ympäristöpolitiikan suuntaan. Tähän viittaa myös Eurooppa-ministeri Tytti Tuppuraisen taannoinen kannanotto, että korona-kriisin vuoksi aikataulua turpeen käytöstä luopumiseen tulisi lykätä.
Kun tätä toivon, mielessäni ovat mieluisat muistot punamultayhteistyöstä, jolla aikanaan edistettiin omiin luonnonvaroihin perustuvaa energia-, teollisuus- ja ympäristöpolitiikkaa.
Muutos tarvitaan myös sekä Suomen Eurooppa-politiikkaan että maamme linjaan maailmanlaajuisessa ympäristöyhteistyössä.
”Tosiasiassa meillä ei ole varmuutta siitä, onko ilmasto nyt lämpenemässä vai viilentymässä. Meillä ei ole varmaa tietoa siitä, mikä on hiilidioksidin osuus mahdolliseen lämpenemiseen”
On järkyttävää miten vielä näin kokeneet poliitikot, kuten esimerkiksi Väyrynen, esittävät täysin vääriä väittämiä, eivätkä ilmeisesti tutustu lainkaan asiaan, josta puhuvat. Tällaisten ulostulojen jälkeen on vaikea uskoa, että Väyrysen muillakaan väitteillä olisi mitään totuuspohjaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedoksi Anton, että tiede ei tuota varmoja totuuksia. Parhaimmillaan kyse on tiedosta, joka on hyvin perusteltu ja siksi todennäköinen.
Tiede edistyy korjaamalla ja parantamalla aiempia tuloksia.
Perehdy tieteenfilosofian perusteisiin. Suosittelen klassikkoa: Thomas Kuhn, Structure of Scientific revolutions.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä me mielestäsi sitten ylipäätänsä teemme tieteellä jos sen tuottamat tulokset ovat aina epävarmoja eikä niistä pidä sen takia välittää?
Ilmoita asiaton viesti
Epävarmuuksien vuoksi on järkevää toimia harkiten.
Kirjoitin: ”Kaikesta tästä huolimatta on viisasta vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä, mutta järkeä pitää käyttää siinä, kuinka pitkälle ja miten tähän on syytä mennä.”
Ilmoita asiaton viesti
Mistähän ”epävarmuuksista” puhut? Oletko oikeasti tutustunut ollenkaan siihen, mitä asiasta tiedetään ja kuinka hyvin? En tiedä onko tämä teiltä puhdasta populismia jolla kosiskellaan tiettyä kansanosaa vai etkö oikeasti tutustu asioihin lainkaan ennen kuin teet niiden pohjalta politiikkaa. Kumpikaan näistä vaihtoehdoista ei herätä arvostusta.
Ilmoita asiaton viesti
Vain mallinnusporukalla kaikki on tiedossa ja jopa julistavat että tietävät jo ilmastosta kaiken.
Oikeat tiedemiehet sen sijaan tekevät koko ajan uusia löytöjä mikä ilmastoon vaikuttaa ja millä tavalla.
Yksi hyvä esimerkki tieteen korjaavuudesta on vaikkapa co2 ”ilmastoherkkyys”. Mitä enemmän asiaa tutkitaan niin sen vähäisempi se on.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on harvinaisen helppo osoittaa sinun ensimmäinen väite vääräksi: Ilmastossa on paljon tutkittavaa, emmekä tiedä ilmastosta läheskään kaikkea. Ja näin ainakin yksi mallintaja on todistetusti sanonut päinvastaista mitä väität.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakaan IPCC:n käsitys hiilidioksidin lämmitysvaikutuksesta ei ole käytännössä muuttunut miksikään 30 vuodessa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen seurannut tarkkaan keskustelua maailmanlaajuisista ympäristöongelmista 1970-luvun alusta alkaen, jolloin Rooman klubin raportti julkaistiin.
Olen ollut mukana myös päättäjänä ja mm. johtanut ulkoministerinä Suomen valtuuskuntaa Rion ympäristö- ja kehityskonferenssissa vuonna 1992. Viimeksi vastasin kehityspolitiikasta Vanhasen II hallituksessa 2007-2011.
Olen käsitellyt ympäristöasioita myös tällä palstalla mm. tässä kirjoituksessa:
https://www.paavovayrynen.fi/2019/08/25/ilmastopolitiikka-osaksi-kestavaa-kehitysta/
Olen käsitellyt ympäristökysymyksiä myös uusimmassa kirjassani ”Yhteinen vuosisatamme”. Se on luettavissa kotisivuni kirja-arkistosta.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä suuremmalla syyllä sinun tulisi olla perillä näistä asioista.
Ilmoita asiaton viesti
Turpeesta tehdyn dieselin CO2-päästöt ovat kaksinkertaiset fossiiliseen dieseliin verrattuna. Ja tämän päälle tulevat energiaturpeen tuotannon muut ympäristöhaitat, jotka eivät ole vähäiset nekään.
Täysin mielettömiä Väyrynen ehdottelee.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentti osoittaa, kuinka outoihin päätelmiin IPCC:n ja EU:n ilmastopolitiikan pohjalta voi joutua.
Kuinka voisi olla parempi tehdä polttoainetta ulkomailta kuljetetusta fossiilisesta tuontiraaka-aineesta kuin valmistaa sitä uusiutuvasta kotimaisesta? Soihin sitoutuu turpeen käytön tuntuvasta lisääntymisestä huolimatta enemmän hiiltä kuin sitä vapautuu.
Ilmoita asiaton viesti
Turve ei ole missään nimessä uusiutuvaa. Kun poltamme turvetta, poltamme hiilivarastoja. Siksi turve rinnastuu ruskohiileen
Vaikka ajateltaisiin, että tyhjiin kalutun suon turvekerros kasvaa joskus vuosituhansien saatossa takaisin, ovat silloinkin aikaskaalat aivan vääriä. CO2-päästöt pitää lopettaa ’huomenna’.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä vika on seuraavassa logiikassa, jonka blogissani esitin:
Hehtaarilla suota kasvaa vuosittain 15-20 kuutiometriä biomassaa, josta syntyy kymmenkunta kuutiota turvetta. Pääosa soista sijaitsee alueilla, joilla metsähehtaari tuottaa vuosittain vajaat kymmenen kuutiota puuta. Nämä luvut ovat karkeita arvioita. Soiden ominaisuudet eroavat kovasti toisistaan.
Puuta korjataan eri vaiheissa. Hitaan kasvun alueilla päätehakkuut toteutetaan yli sadan vuoden ikään ehtineissä metsissä. Energiakäyttöön nostettava turve on kerrostunut hyvin pitkän ajan kuluessa.
Luonnontalouden kannalta asian ydin on siinä, että metsiä ja soita tulee uusiutuvien luonnonvarojen tuottajina kohdella ilmastopolitiikassa samalla tavoin.
Metsistä tulee voida korjata vuosittain puuta suunnilleen sama määrä kuin sitä kasvaa. Turvetta tulee voida käyttää paljon nykyistä enemmän, sillä soihin kertyy biomassaa kaiken aikaa moninkertaisesti se määrä, joka niiltä turvetuotannossa poistetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Anton, Sinun ei kannata uskoa, ettei tieteen tuloksista kannattaisi välittää. Niistä on hyötyä, koska ne ovat hyvin perusteltuja ja todennäköisiä.
Mutta koko ajan kannattaa ottaa huomioon, etteivät ne ole varmoja, kun miettii vaikka politiikkaa tai muuta toimintaa ja sovittaa toimet sen mukaan.
Näin menestyy parhaiten.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt ymmärrän miksi Suomen valtio siirsi bio-polttoaine tehtaan tietotaidon ja valmistuksen Singaporeen ja lisäksi investoi 1,4 miljardia lisää Neste oy: hankkeeseen.
EU ei kai hyväksy tällaisia vääränlaisia polttoaineita polttoainetta tuottavia jalostuslaitoksia, vaan tuulimyllyjä pitää olla.
Neste oy:n laitos tuottaa voittoa 14% tuotannollaan, mutta sitähän Suomi ei tarvitse.
Miksi panostaa Suomessa uuteen innovaatioon, kun Valtio sitten vie hedelmät Aasiaan?
Ilmoita asiaton viesti
Ei ihme että miltei koko Suomi taantuu. Ja mikä surullisinta noilla vanhanaikaisilla ajatuksilla on ”laaja” kannatus. Haikailemme jostain uutta ”nokiaa”, mutta ajatuksenjuoksumme on jämähtänyt 80-luvulle. Tässä pieni esimerkki tulevaisuuden mahdollisuudesta. https://yle.fi/uutiset/3-11549972
Pidämme harhaisesti Suomea puhtaana maana, erityisesti vesistöjämme. Jokainen voi ihan omin aistein todeta pintavesiemme vuosikymmeniä jatkuneen heikkenemisen maa- ,metsä- ja etenkin turvetalouden seurauksena.
Ilmoita asiaton viesti
Olen tutustunut ajatukseen tuottaa metaania yhdistämällä hiilidioksidia ja vetyä. Puhuin ja kirjoitin siitä jo kevään 2019 vaalien yhteydessä. Uskon, että tämä on käyttökelpoinen ratkaisu.
Ongelmana tässäkin on se, että veden hajottamiseen hapeksi ja vedyksi tarvitaan sähköenergiaa.
Sähkön tuottamiseen ja siirtämiseen liittyy puolestaan ongelmia, joista kirjoitin.
Ilmoita asiaton viesti
Höpö höpö. Sähkön tuotanto ja -siirto on vanhaa hyväksi koettua tekniikkaa. Jos on tahtoa löytää keinot mutta jos ei ole tahtoa löytää selitykset.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi hyvä perehtyä niihin ongelmiin, joita syntyy kun tuotetaan ja siirretään suuria määriä sähköä.
Tämä liittyy erityisesti tuulivoiman hyvin laajamittaiseen käyttöön esimerkiksi silloin, jos hiilen käyttö pääkaupunkiseudun voimaloissa korvataan sähköllä eli lämpöpumpuilla. Tätä nyt suunnitellaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän kyllä. Tulevaisuudessa es. pienydinvoimalat yhdistettynä lämpöpumppu teknologiaan voisi ratkaista ”hajautusta” vaativan energiantuotantomme jolloin tuo suurien energian määrien siirto ei aiheuttaisi ongelmia. https://www.verkkouutiset.fi/lm-edessa-on-paatos-pienydinreaktoreista/#92f9a382 Huoltovarmuus ja kriisinkestävyys paranisivat.
Tärkeintä olisi kuitenkin kulkea tekniikan kehityksen kärjessä. Se tuo meille työtä ja vaurautta.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi pitäisi hakemalla hakea keinotekoisia ratkaisuja, kun tarjolla on mahdollisuus perustaa tulevaisuus kestävästi uusiutuvien luonnonvarojen varaan? Niitä on käytettävä tehokkaasti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla.
Tässä kaksi blogia viime helmikuulta:
https://www.paavovayrynen.fi/2020/02/09/uusiutuvat-luonnonvarat-yhteiskunnan-perustaksi/
https://www.paavovayrynen.fi/2020/02/19/uusiutuvat-luonnonvarat-ja-uusiutumattomat/
Ilmoita asiaton viesti
Mielipide-ero meillä tuon turpeen uusiutuvuudesta. Toki sitä kehittyy mutta niin hitaasti että itse pidän sitä uusiutumattomana. Lisäksi turvetuotannon ympäristöhaitat ovat kiistattomia. Eikä pidä unohtaa luonnontilaisen suon marjatuotannon arvoa ja luontoarvoa luonnolle ja ihmiselle. Lisäksi nuo turvetuotannon työpaikat ovat veronmaksajalle äärettömän kalliita. Eikä se ole, eikä siitä tule uutta ”nokiaa” meille.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hienoa, mutta kerro miten ihmiset saadaan hyväksymään pienvoimalat ”takapihalleen” vuosikymmenien valheellisen ydinvoiman vastaisen propagandan jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Sanoppase? En ole psykologi joita tämän ratkaisuun tarvitaan. Vihreille, etenkin vanhalle kaartille, ja miksei kepulle ilmastonmuutos/ydinvoima-kysymys onkin kinkkinen. Risuja polttamalla ja pelkällä tuuli- ja aurinkovoimalla Suomen energiantarvetta ei ratkaista. Päätöksiä olisi pitänyt tehdä jo.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tuo ”vihreä ajattelu” joskus ihan maalaisjärjelläkin kannatettavaa. https://yle.fi/uutiset/3-11582576
Ilmoita asiaton viesti
Mainitsen tämän blogissani. Biojätteistä todellakin saisi polttoainetta jopa 90 000 autoon.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreä aate luo mielellään yksinkertaistettuja nopeita mielikuvia hyvältä näyttävistä asioista, joita on helppo kannattaa niiden houkuttelevan mielikuvan vuoksi. Lähempi tarkastelu paljastaa ne petokseksi, joilla tehdään vihreää politiikkaa hinnalla millä hyvänsä.
Ilmastopolitiikka on hyvä esimerkki väärennellyistä lämpötiladiagrammeista. Nämä IPCC:n johtamat väärennökset olivat vajaa 10 vuotta sitten paljonkin esillä, mutta ihmisellä on vain lyhyt muisti ja hän kuuntelee mieluusti helpon kuuluisia ratkaisuja utopiayhteiskunnasta, missä aurinko aina ”paistaa mukavasti”.
Maantieteilijänä olen seurannut ilmaston kylmenemistä kuluneen 10.000 vuoden aikana asteella joka milleniumilla. 10.000 votta sitten jääkauden mannerjäiden sulaessa nopeasti lämpötila oli 10 astetta nykyistä keskiarvoa lämpimämpi. Ilmastonlämpenemis syklit ovat 700 vuoden mittaisia siten, että on 700 vuotta tasaisen lämmintä ja 700 vuotta epävakaista.
Viimeinen lämmin jakso koettiin viikinkien kulta-aikaan vuosina 700 – 1340. Silloin oli 4 astetta nykyistä lämpimämpää. Miksi Keski – Ajalla puolet Euroopan väestöstä kuoli? Vuosina 1341 ja 1342 Eurooppa äkisti jäätyi Sinistä Niiliä myöden pariksi vuodeksi ilmiössä nimeltä Small Ice Age ja viikingit kuolivat Grölantiin, jossa he viljelijät vehnää ja Islanti oli tuolloin vielä metsien peitossa kuten Espanjakin. Kreikassa tuolloin metsät oli kuitenkin jo hakattu lampaiden laidun maiksi Platonin kuvatessa Kreikan maaperää kuin kuivettuneeksi ihmiseksi, jossa verisuonet näkyvät pinnalla.
Nykyistä epävakaata ilmastoa on jatkunut 700 viime vuotta ja nyt alkaa lämpenemään kolmella asteella seuraavan 700 vuoden lämpöjakson aikaan. Jaksojen välissä saattaa olla ääri-ilmastotyyppejä jopa vuosikymmeniä kuten 1500-luvun alussa Lapissa olivat jatkuvat 35 asteen helteet 50 vuotta peräkkäin kesäisin.
EKr ennen Kristuksen syntymää lämpöjakson aikaan 700 EKr – 0 paikkeilla ilmasto oli 6 astetta nykyistä lämpimämpi ja sitä edelliset jaksot sitäkin lämpimämpiä kuluneet 10.000 vuotta. Kukaan ei tiedä miksi mannerjäätiköt peittivät äkisti pohjoisen pallonpuoliskon sitä ennen. Lapissa on suosta löydetty trooppisia puita jääkausia edeltävältä ajalta ja Siperiasta mammutteja ruoho jäähtyneenä suuhun kesken syönnin.
Ilmaston muutokset ovat syklittäisiä ja auringon aktiivisuuskausilla on suurin vaikutus lämpötilaamme ja ilmastoon.
Esko Valtaojan kanssa olen samaa mieltä, että sadan vuoden kuluttua nauramme nykyiselle ilmastovouhotukselle, jolle emme voi mitään.
Toisaalta voimme herkillä alueilla miettiä tarkkaan puiden hakkuita. Idän silkkitien varrelta muinoin hakattiin puut ja tie autioitui. Roomalaiset hakkasivat kaikki Etelä – Euroopan ja Saharan metsäsavannin puut metallisulattojen polttoaineeksi. Suomen järvien sedimenteissä on jäänteitä roomalaisten kuparisulattojen savukaasujen laskeumista. Afrikassa keksittiin raudan sulatus jo 10.000 vuotta sitten ja metsiä hakattiin säälimättömästi.
Mesopotamian maatalouskulttuurin aikaan Lähi – Itäkin oli vielä paljolti metsien peitossa. Nykyään kauhistuin Uuden Seelannin metsähakkuita jättimäisine pellonraivauksineen ruokamullan lentäessä tuulen mukana mereen.
Kaikki kehitysmaat kippaavat muovijätteensä suoraan mereen, mistä johtuu Tyynenmeren jättimäinen muovilautta.
Vihreä syyllistäminen toimii kehittyneissä maissa mielikuvamanipulaation omaisesti tarjoten muulle maailmalle takaportin saastuttaa omalla teollisuustuotannollaan. Vihreän ideologian suurrahoittajat saattavat haluta siirtää raskasta teollisuutta halvempiin kehittymättömiin tuotantomaihin edistääkseen omia miljardiliiketoimiaan. Vihreässä valheessa eläminen tulee länsimaiselle yhteiskunnalle kalliiksi eritoten kylmässä Pohjolassa.
Lähde: Climate in changing World.
PS. Esko Valtaojan kaltaiset kovan tason tutkijat varovat kommentoimasta koko ilmastonmuutoskeskustelua sen politisoitumisen vuoksi, eikä siihen ole osallistunut maailmanhistorian 10 tunnetuinta neroa, koska ilmastoon vaikuttaa miljoona eri muuttujaa, joten ilmaston muutosten tieteellisen evidenssin kerääminen on niin monimutkaista, että siihen ei ole riittävän valideja mittareita, jotka todentaisivat mittauksen pysyvyyttä.
Harvalla ihmisellä on riittävä spatiaalinen tilanhahmottamiskyky tajutakseen ilmaston syntyyn vaikuttavien tekijöiden moninaisuuden.
Tässä IPCC:n näennäisen ilmastotutkijoiden demokraattinen enemmistö edustaa suurta joukkoa tomppeleita samalla puolella ja yhden ja saman tutkimustensa rahoittajan takana. Muistan edellisen IPCC:n ilmastopaneelin 10 vuotta siiten, josta Turun kokeellisen fysiikan laitoksen professori Jyrki Kauppinen heitettiin ulos, koska hänen sadantamallinsa ei tukenut ihmisen vaikutusta ilmaston muutokseen. Kauppinen oli ainut tutkija, joka ei saanut tutkimukseensa IPCC:n rahoitusta.
Nälkävuodet muistuttavat meitä ilmaston sääolojen ääri-ilmiöistä.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista tuo tieteen vastainen disinformaatio. Tottakai ilmasto on vaihdellut maapallon historiassa. Mikä on ihmisen toiminnan osuus muutaman sadanvuoden aikana ilmaston lämpenemiseen? Sinun eikä minun akateeminen osaaminen riitä sen arviointiin. Ja mitä siitä seuraa vai seuraako mitään.
Maalaisjärjellä kaikki palaminen, öljyn, kaasun, kivihiilen, puun, ruohon, lehmänlannan, ”ruohon”, tupakan ym. on haitallista ilmastolle ja ilman laadulle. Vedyn palaminen ei. Lisäksi maapallo on ylikansoitettu ja miltei kaikki tavoittelevat parempaa elintasoa. Siihen kuluu mittaamaton määrä energiaa, joka valtaosin tuotetaan polttamalla. https://fi.wikipedia.org/wiki/Energiankulutus_maailmassa
Vaatisi laajaa kansainvälistä tutkimusta infosodasta jota öljy- ja kaasuteollisuus, kivihiiliteollisuus, QAnon, IRA, ym. ym. käy tiedettä vastaan. Aivan kuten tupakkateollisuus aikoinaan, mutta aivan eri mittakaavassa.
Surullista on että osa ihmisistä uskoo tuohon disinformaatioon. 19% viimeisten tietojen mukaan. Ilmastonmuutoksen ja väestöräjhdyksen rinnalla näemme evoluution jossa homo sapiens muuttuu pikkuhiljaa homo stultus:ksi. Tuo evoluutio näkyy suvaitsemattomuutena, kyvyttömyytenä kestää erilaisia mielipiteitä, pakkomielteenä julkaista oman kuplan sisältöä tekstin muodossa ym.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan mahtava kommentti,
voisitko tästä kehittää blogin tänne.
Kirjoitatko joillekin muille alustoille ?
Mikäli, niin kerro se meillekin.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastonmuutoskeskustelua on vaikea käydä tieteen nimissä, koska ilmastonmuutostiedettä ei ole olemassa ja ilmaston muutokseen vaikuttaa yli 1000 muuttujaa, sekä pitkän aikavälin ilmaston kehitys on vakio. Vihreä aate luo mielellään yksinkertaistettuja nopeita mielikuvia hyvältä näyttävistä asioista, joita on helppo kannattaa niiden houkuttelevan mielikuvan vuoksi. Lähempi tarkastelu paljastaa ne petokseksi, joilla tehdään vihreää politiikkaa hinnalla millä hyvänsä.
Ilmastopolitiikka on hyvä esimerkki väärennellyistä lämpötiladiagrammeista. Nämä IPCC:n johtamat väärennökset olivat vajaa 10 vuotta sitten paljonkin esillä, mutta ihmisellä on vain lyhyt muisti ja hän kuuntelee mieluusti helpon kuuluisia ratkaisuja utopiayhteiskunnasta, missä aurinko aina ”paistaa mukavasti”.
Maantieteilijänä olen seurannut ilmaston kylmenemistä kuluneen 10.000 vuoden aikana asteella joka milleniumilla. 10.000 votta sitten jääkauden mannerjäiden sulaessa nopeasti lämpötila oli 10 astetta nykyistä keskiarvoa lämpimämpi. Ilmastonlämpenemis syklit ovat 700 vuoden mittaisia siten, että on 700 vuotta tasaisen lämmintä ja 700 vuotta epävakaista.
Viimeinen lämmin jakso koettiin viikinkien kulta-aikaan vuosina 700 – 1340. Silloin oli 4 astetta nykyistä lämpimämpää. Miksi Keski – Ajalla puolet Euroopan väestöstä kuoli? Vuosina 1341 ja 1342 Eurooppa äkisti jäätyi Sinistä Niiliä myöden pariksi vuodeksi ilmiössä nimeltä Small Ice Age ja viikingit kuolivat Grölantiin, jossa he viljelijät vehnää ja Islanti oli tuolloin vielä metsien peitossa kuten Espanjakin. Kreikassa tuolloin metsät oli kuitenkin jo hakattu lampaiden laidun maiksi Platonin kuvatessa Kreikan maaperää kuin kuivettuneeksi ihmiseksi, jossa verisuonet näkyvät pinnalla.
Nykyistä epävakaata ilmastoa on jatkunut 700 viime vuotta ja nyt alkaa lämpenemään kolmella asteella seuraavan 700 vuoden lämpöjakson aikaan. Jaksojen välissä saattaa olla ääri-ilmastotyyppejä jopa vuosikymmeniä kuten 1500-luvun alussa Lapissa olivat jatkuvat 35 asteen helteet 50 vuotta peräkkäin kesäisin.
EKr ennen Kristuksen syntymää lämpöjakson aikaan 700 EKr – 0 paikkeilla ilmasto oli 6 astetta nykyistä lämpimämpi ja sitä edelliset jaksot sitäkin lämpimämpiä kuluneet 10.000 vuotta. Kukaan ei tiedä miksi mannerjäätiköt peittivät äkisti pohjoisen pallonpuoliskon sitä ennen. Lapissa on suosta löydetty trooppisia puita jääkausia edeltävältä ajalta ja Siperiasta mammutteja ruoho jäähtyneenä suuhun kesken syönnin.
Ilmaston muutokset ovat syklittäisiä ja auringon aktiivisuuskausilla on suurin vaikutus lämpötilaamme ja ilmastoon.
Esko Valtaojan kanssa olen samaa mieltä, että sadan vuoden kuluttua nauramme nykyiselle ilmastovouhotukselle, jolle emme voi mitään.
Toisaalta voimme herkillä alueilla miettiä tarkkaan puiden hakkuita. Idän silkkitien varrelta muinoin hakattiin puut ja tie autioitui. Roomalaiset hakkasivat kaikki Etelä – Euroopan ja Saharan metsäsavannin puut metallisulattojen polttoaineeksi. Suomen järvien sedimenteissä on jäänteitä roomalaisten kuparisulattojen savukaasujen laskeumista. Afrikassa keksittiin raudan sulatus jo 10.000 vuotta sitten ja metsiä hakattiin säälimättömästi.
Mesopotamian maatalouskulttuurin aikaan Lähi – Itäkin oli vielä paljolti metsien peitossa. Nykyään kauhistuin Uuden Seelannin metsähakkuita jättimäisine pellonraivauksineen ruokamullan lentäessä tuulen mukana mereen.
Kaikki kehitysmaat kippaavat muovijätteensä suoraan mereen, mistä johtuu Tyynenmeren jättimäinen muovilautta.
Vihreä syyllistäminen toimii kehittyneissä maissa mielikuvamanipulaation omaisesti tarjoten muulle maailmalle takaportin saastuttaa omalla teollisuustuotannollaan. Vihreän ideologian suurrahoittajat saattavat haluta siirtää raskasta teollisuutta halvempiin kehittymättömiin tuotantomaihin edistääkseen omia miljardiliiketoimiaan. Vihreässä valheessa eläminen tulee länsimaiselle yhteiskunnalle kalliiksi eritoten kylmässä Pohjolassa.
Lähde: Climate in changing World.
PS. Esko Valtaojan kaltaiset kovan tason tutkijat varovat kommentoimasta koko ilmastonmuutoskeskustelua sen politisoitumisen vuoksi, eikä siihen ole osallistunut maailmanhistorian 10 tunnetuinta neroa, koska ilmastoon vaikuttaa miljoona eri muuttujaa, joten ilmaston muutosten tieteellisen evidenssin kerääminen on niin monimutkaista, että siihen ei ole riittävän valideja mittareita, jotka todentaisivat mittauksen pysyvyyttä.
Harvalla ihmisellä on riittävä spatiaalinen tilanhahmottamiskyky tajutakseen ilmaston syntyyn vaikuttavien tekijöiden moninaisuuden.
Tässä IPCC:n näennäisen ilmastotutkijoiden demokraattinen enemmistö edustaa suurta joukkoa tomppeleita samalla puolella ja yhden ja saman tutkimustensa rahoittajan takana. Muistan edellisen IPCC:n ilmastopaneelin 10 vuotta siiten, josta Turun kokeellisen fysiikan laitoksen professori Jyrki Kauppinen heitettiin ulos, koska hänen sadantamallinsa ei tukenut ihmisen vaikutusta ilmaston muutokseen. Kauppinen oli ainut tutkija, joka ei saanut tutkimukseensa IPCC:n rahoitusta.
Nälkävuodet muistuttavat meitä ilmaston sääolojen ääri-ilmiöistä.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastonmuutokseen ihiminen vaikuttaa varsin vähän. Vastaavasti Milankovicin jaksoit ja prekessio oikeasti vaikuttavat vallitsevaan ilmastoon. Pitkäjaksoisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastonmuutosta ei ole syytä vähätellä. Nyt havaittu ihmistoiminnasta johtuva lämpeneminen on 100-kertaa nopeampaa kuin mitä luonnon aiheuttamat muutokset ovat koskaan olleet. Me alan tieteenharjoittajat olemme täysin yksimielisiä lämpenemisen syistä. Ilmastonmuutosta voidaan hillitä säilyttämällä geologisiin kerrostumiin hautautunutta hiiltä edelleen paikoillaan.
Maan pinnalla tapahtuva nopea hiilen kierto hidastaa lämpenemistä jos hiilen määrää voidaan pysyvästi lisätä kasvillisuudessa ja maaperässä. Tämä edellyttäisi siis maapallon metsävarojen kasvattamista ja myös maaperän (ml. turpeen) hiilivarojen lisäämistä – eli hiilinielujen kasvattamista. Maanpinnankin hiilivarojen polttaminen siirtää hiilen ilmakehään hiilidioksidina.
Suomen kansantalouden kannalta on edullista korvata esim. hiili ja öljy turpeella ja biopolttoaineilla mutta mistään lopullisesta ratkaisusta ei ole kyse. Vain uusiutuvien energiavarojen käytön voimakas lisääminen auttaa ihmiskuntaa pelastamaan planeettamme ekosysteemit. Ilmaston lämpeneminen tulevaisuudessa on osattu mallintaa erittäin tarkasti ja mallien toteutuminen riippuu lähes täysin ihmiskunnan reagoinnin tehokkuudesta ongelman hillitsemiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Turve on hitaasti uusiutuva ja sitä voidaan käyttää niin, että sen kokonaismäärä ei laske. Kivihiili ja ruskohiili ei uusiudu.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Paaavo,
parannat koko ajan energiapoliittista ajatteluasi. Mutta kun se on vastoin vas-vihr /Merkel ajattelua, vastassa on mahtavat voimat, jotka kuvittelevat suuria Euroopan suuruudesta ja kyvyistä muttaa maailmaa.
Ehkä asteittainen erkaantuminen EUsta auttaisi, mutta entä se turvallisuus muiden naapureiden suuntaan ?
Talous ja työllisyys saadaan aina aikaan alentamalla sosiaaliturvaa ja palkkoja suhteessa kilpailijoihin, kuten markka-aikoihin.
Ilmoita asiaton viesti
”Kukaan ei tiedä, miten jääkausi syntyi”
1. Lunta satoi valtavat määrät.
2. Lumen määrä edellytti valtavaa haihduntaa meristä.
3. Lumi ei sulanut koska oli kylmää.
4. Kylmä ilmasto ei haihduta vettä meristä.
Miksi ilmasto jäähtyi?
V: Ilmakehän yläkerroksissa oli nokea ja tomua, joka esti auringon säteilyä.
Mistä tuli tarvittava lämpö veden haihduttamiseen?
V: Lämpö tuli maankuoren sisältä maankuoren rikkoutumisen takia.
Maankuoren rikkoutuminen aiheutti jääkauden nostaen ilmakehään säteilyesteen ja toisaalta keittämällä merivettä valtavat määrät.
Rikkoutumisen aiheutti asteroiditörmäys, mannerliikunto tai meressä oleva supertulivuori.
—-
Epäilys teoriasta:
Vanhoista jäätiköistä pitäisi löytää tuhkaa. Jos sitä olisi löytynyt, niin teoria olisi jo esitetty.
Ilmoita asiaton viesti