”Tekeekö Keskusta poliittista itsemurhaa?”
Tämän kirjoituksen otsikko on peräisin blogista, jonka julkaisin 8.4.2021 – noin vuosi sitten.
Kirjoitin tuolloin:
”Kun tulin tämän vuoden alussa Keskustan puoluehallituksen jäseneksi, olen pyrkinyt vaikuttamaan sen kautta ja välttämään puolueen julkista arvostelemista. Nyt on pakko ottaa kantaa myös julkisuudessa.
Viime päiviin saakka olen ollut siinä käsityksessä, että pahasti jakautunutta Keskustaa yhdistää sentään samanlainen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja. Nyt tämä käsitys ollaan romuttamassa.
Käännekohta on 6.4.2021, jolloin Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko piti Paasikivi-seurassa ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjapuheen.”
x x x
Annikka Saarikko käsitteli pitkässä puheessaan Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa lyhyesti ja hyvin oudolla tavalla:
”Niin. Turvallisuudesta puhuttaessa odotetaan tietenkin mielipidettä ja pitkää analyysiä Natosta. Tässä kohtaa totean sen vain tiiviisti.
Edustan täysin Suomen ja puolueeni Keskustan pitkää Nato-linjaa. Se on perusteltu ja tuen sitä täysin. Meidän on säilytettävä kansallinen liikkumatila. Tarkoitan tällä vahvaa itsenäistä puolustusta, hyviä suhteita naapureihin, tiivistä yhteistyötä Ruotsin kanssa sekä Nato-kumppanuutta, pitäen sisällään mahdollisuuden hakea jäsenyyttä. Tämän lisäksi aktiivinen osallistuminen EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittiseen yhteistyöhön on tärkeää.”
Kommentoin blogissani, että puheesta puuttui kokonaan geopolitiikan tosiasioihin perustuva Suomen turvallisuuspolitiikan perusratkaisu.
Suomi on sotilaallisesti liitoutumaton maa, joka pyrkii pysyttäytymään kaikkien sotien ja selkkausten ulkopuolella, eikä salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita maita vastaan.
Korostin, että tämän toistaminen ja alleviivaaminen on erityisen tärkeää nyt, kun vahvat voimat pyrkivät viemään maatamme kohti Nato-jäsenyyttä joko suoraan tai kehittämällä Euroopan unionia sotilasliitoksi ja sotilaalliseksi suurvallaksi.
x x x
Annika Saarikon Paasikivi-seurassa vuosi sitten pitämä linjapuhe osoittaa omalta osaltaan, että viime viikonlopun tapahtumat eivät olleet seurausta Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Jo pitkään puolueen nykyinen johto on pyrkinyt muuttamaan Keskustan ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjaa.
Kirjoitin tästä jo eilisessä blogissani. Kerroin siitä, kuinka vuonna 2014 järjestetyn Turun puoluekokouksen julkilausumasta pyrittiin jättämään pois kannanotto, jonka mukaan Suomen tulee olla sotilaallisesti liittoutumaton maa.
Vaikka puoluekokous päätti pitää kiinni puolueen perinteisestä linjasta, puheenjohtaja Juha Sipilä ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen virittelivät syksyn mittaan keskustelua siitä, että seuraavan hallituksen ohjelmassa tulisi avata ovia Nato-jäsenyyden suuntaan.
Seuraavana kesänä muodostetun hallituksen ohjelmassa perinteinen linja kuitenkin säilytettiin, samoin nykyisen.
Vuonna 2018 hyväksytyssä periaateohjelmassa Keskustan perinteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikan linja pidettiin voimassa.
x x x
Edellä selostetut vuoden 2014 tapahtumat ja Annika Saarikon viime vuonna pitämä linjapuhe liittyvät Keskustassa viime vuosikymmeninä käytyyn aatteelliseen ja poliittiseen valtataisteluun.
Vuoden 1970 eduskuntavaaleissa koetun romahduksen jälkeen Keskusta kirkasti perinteistä aatteellista ja poliittista linjaansa. Tämän ansiosta puolue palasi 1980-luvun lopulla Suomen suurimmaksi puolueeksi.
Tuolloin mukaan tuli Olli Rehnin ja Anu Vehviläisen johtama nuorten uusi sukupolvi, joka kutsui itseään keskustaliberaaleiksi ja joka ryhtyi muuttamaan Keskustaa liberaalipuolueeksi.
Seuraavina vuosikymmeninä Keskustassa käytiin vilkasta keskustelua puolueen linjasta. Tilaa oli kaikille.
Vuonna 2010 järjestetyssä Lahden puoluekokouksessa liberaalit valtasivat kaikki puolueen johtopaikat. Puheenjohtajaksi valittiin Mari Kiviniemi ja puoluesihteeriksi Timo Laaninen. Varapuheenjohtajaksi nousi Annika Saarikko.
Puolueen nykyinen aatteellinen ja poliittinen linja ei nauti äänestäjien luottamusta.
Keskustan kannatus on romahtanut. Vuoden 2019 eduskuntavaalien tulos (13.8 %) oli puolueen historian heikoin, ja sen jälkeenkin kannatus on alentunut. Viimeinen mitattu kannatusluku on ollut 12.3 %.
Alusta pitäen liberaalit ovat pyrkineet muuttamaan myös Keskustan ulkopoliittista linjaa.
Olli Rehn on kannattanut julkisesti Suomen Nato-jäsenyyttä jo vuodesta 1994 alkaen. Tänä keväänä Nato-jäsenyyden kannattajiksi ilmoittautuivat ensimmäisten joukossa Anu Vehviläinen ja Mari Kiviniemi.
x x x
Viime viikonlopun aikana puolueen johto ajoi läpi seuraavanlaisen kannanoton:
”Keskusta tukee valtiojohdon toimintaa muuttuneessa turvallisuusympäristössä. Puoluevaltuusto antaa valtuutuksen puoluejohdolle ja Keskustan edustajille maan hallituksessa kaikkien Suomen turvallisuuden kannalta tarvittavien ratkaisujen tekemiseen, sisältäen Nato-jäsenyyden hakemisen.”
Omalta osaltani totesin, että puoluevaltuustolla ei ollut oikeutta tällaista valtuutusta antaa sen vuoksi, että päätösvalta puolueen kannan mahdollisesta muuttamisesta Suomen turvallisuuspoliittiseen perusratkaisuun kuuluu puoluekokoukselle.
Puolueen johto ilmeisesti kuitenkin katsoo, että se voisi tehdyn päätöksen nojalla yhtyä päätökseen Nato-jäsenyyden hakemisesta, jos tällainen ehdotus tulisi valtiollisessa päätöksenteossa esille ja jos tämä viisaaksi harkittaisiin.
Päätöksenteko olisi viisasta siirtää puoluekokouksen yli. Siihen mennessä sotatoimet ovat ilmeisesti päättyneet ja asiaa voidaan harkita rauhallisissa oloissa.
Jos muut haluaisivat kuitenkin jostakin syystä pitää kovaa kiirettä Nato-jäsenyyden hakemisessa, Keskustan edustajien ei olisi tarpeen päätöstä tukea. Ehtisimme kannattaa sitä myöhemmin puoluekokouksen päätöksellä, jos niin haluaisimme.
Jotkut kuvittelevat, että Keskustan tuki Suomen Nato-jäsenyydelle vahvistaisi puolueen kannatusta. Oma käsitykseni on, että se saattaisi olla poliittinen itsemurha – varsinkin sitä vaihetta ajatellen, jolloin hakemuksen jättämisen ja jäsenyyden kielteiset vaikutukset tulisivat esille.
Tärkeintä on kuitenkin kantaa vastuuta koko Suomesta. Hätiköity ja kansanvallan periaatteita rikkova jäsenyyspäätös synnyttäisi kansamme keskuuteen syvän ja pitkäaikaisen trauman.
”Blogi päivässä pitää Naton loitolla.”
Not.
Ilmoita asiaton viesti
Auttaisiko kaksi?
Kautiolta tuntuu tulevan ainakin joka päivä jotain ”uutta”.
Kyöpelinvuori yrittää lähettää sotajoukkoja Petsamoon ilmeisesti varmistaakseen, ettei Nato ottaisi jäsenyyshakemusta käsittelyyn.
”Konstit on monet”, sanoi kissa, joka mummoa niitylle ajoi.
Ilmoita asiaton viesti
”Päätöksenteko olisi viisasta siirtää puoluekokouksen yli. Siihen mennessä sotatoimet ovat ilmeisesti päättyneet ja asiaa voidaan harkita rauhallisissa oloissa.
”
Ei todellakaan. Siinä vaiheessa tilanne voisi olla Suomen NATO-jäsenyydelle jo huonompi. Nyt on tässä tilanteessa paras aika NATO-hakemukselle Venäjän armeijan keskittyessä Ukrainaan. Toivon hakemuksen lähtevän aivan viimeistään ensi kuussa. Kaikki eduskuntapuolueet kannattavat selvästi NATOa – poislukien VKK … eikä vasemmistoliitostakaan voi olla kyllä täysin varma.
————————————–
”Jotkut kuvittelevat, että Keskustan tuki Suomen Nato-jäsenyydelle vahvistaisi puolueen kannatusta.
”
No se (NATO-jäsenyyden tuki) lähinnä estää kannatuksen täydellisen romahtamisen nykyisestä 11-13 % luokasta alle kymmeneen. Voihan Keskustan kannatus kyllä romahtaa jatkossa muutoinkin – pidän sitä jopa todennäköisenä.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti on tehnyt kaksikin poliittista itsemurhaa, Kansalaispuolue ja tähtiliike. Niissä meni poliittinen uskottavuus lopullisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi olen aistivinani, ettei kommentoija Korkman arvosta kokemusasiantuntijuutta?
Ilmoita asiaton viesti
Kokemuksella on positiivinen merkitys kaikessa inhimillisessä toiminnassa, mutta se vaatii sen, että ymmärtää ottaa niistä opiksi. Kaikista ei tähän ole.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta eihän Väyrynen ole koskaan erehtynyt…vai ymmärsinkö väärin?
Ilmoita asiaton viesti
Kerran luuli olleensa väärässä, mutta erehtyi.
Ilmoita asiaton viesti
Mahtuuko millekään alustalle kahta kokemusasiantuntijaa? Hämäläisen kaikenkattava asiantuntijuus lienee Väyrysenkin ulottuvilla.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen on sitten kuitenkin päättänyt kohentaa puolueensa presidenttiehdokkaan mahdollisuuksia muistuttamalla:
”Olli Rehn on kannattanut julkisesti Suomen Nato-jäsenyyttä jo vuodesta 1994 alkaen.”
Ilmoita asiaton viesti
J-P.V:”puolueensa presidenttiehdokkaan mahdollisuuksia muistuttamalla:
”Olli Rehn..”
Onko tämä nyt ymmärrettävä niin, ettet usko Paavon olevan puolueen ehdokkaana?
Itse pitänyt sitä ihan läpihuutojuttuna.
Ilmoita asiaton viesti
🙂
Ilmoita asiaton viesti
– ”…sekä Nato-kumppanuutta, pitäen sisällään mahdollisuuden hakea jäsenyyttä.”
Eli pitää säilyttää mahdollisuus hakea NATOn jäsenyyttä, kunhan sitä ei ikinä missään tilanteessa haeta.
Ilmoita asiaton viesti
Liittoutumattomuus, itsenäisyys, ja liikkumatila eivät ole tätä päivää, ja tämän päivän mukaisia ihanteita.
Tilanne on ja näkyy aivan päinvastaisesti, vaatimuksina ja kytkentöinä. Sopeutumisen mahdollisuus ei paina.
Kyseessä on kiristyvä tilanne. Tähän ei väljyyttä haluta, vaikka rauhasta voidaan puhua, ja paremmasta. Käytäntö puhuu puolesta, ja sanojen sijaan katsottava enemmän tekoja.
Ei kannata puskea malliksi jotain mahdotonta. Parempi jäädä vaikka Suomi-tarkkailijaksi, jos YKsta ei ole tähän tehtävään.
Ilmoita asiaton viesti
”Vuoden 1970 eduskuntavaaleissa…”
Mikä oli keskustan kanta Suomen ensimmäisiin eduskuntavaaleihin?
Ilmoita asiaton viesti
Paavo, kun pidät tärkeänä sitä että Suomella kuitenkin säilyy mahdollisuus hakea Nato-jäsenyyttä, kysyn nyt suoraan: mikä olisi se tilanne, jossa kannattaisit Nato-jäsenyyden hakemista?
Ilmoita asiaton viesti
Paavon mielestä vasta siinä vaiheessa kun Venäjä olisi jo miehittänyt Suomen 😀
Ilmoita asiaton viesti
Miten Naton tulisi reagoida tähän tilanteeseen ja Suomen hakemukseen?
Riittäisikö, että Nato kieltäytyisi lentokieltoalueen toteuttamisesta? Sehän oli Väyrysen mielestä suoraselkäinen toimi Natolta.
Ilmoita asiaton viesti
Sitten kun Venäjä on liittynyt?
Ilmoita asiaton viesti
Puolueveli Paavo on sellainen kutina että trendi vie nyt maamme Naton täysjäseneksi. Ollen huomaavinani ettet ole saanut kannatusta Keskustan keskuudesta joten kuten olen sanonut hae hyvät puolet Natoon liittymisestä, kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Puolueveli Paavo on sellainen kutina että trendi vie nyt maamme Naton täysjäseneksi. Olen huomaavinani ettet ole saanut kannatusta Keskustan keskuudesta joten kuten olen sanonut hae hyvät puolet Natoon liittymisestä, kiitos.
Olet itse tehnyt isän murhan (itsemurhan) perustamalla kaksin kappalein kilpailevia puolueita.
Meillä on nyt polittisesti viisas puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko hänen linjanveto oli luotettavaa puoluevaltuuston kokouksessa Vaasassa.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen kysyy otsikossa, että ’tekeekö Keskusta poliittista itsemurhaa?’
Vastaushan on ilmiselvä: Oli jo tekemässä, mutta järkiintyi viime hetkellä ja otti myönteisen kannan Suomen Nato-jäsenyyteen.
Ilmoita asiaton viesti
Blogeja kommentoin vain jos blogisti on jollain tavalla luotettava ja vakavasti otettava – tai iloinen ja hauska.
Paavo Väyrynen ei ole kumpaakaan: väyryilee, perustaa puolueita, joista erotetaan tai toiminta käy jäsenistölle liikaa pelleilystä. Paavon perusfilosofia ja johtotähti on Paavo Suuri. Ilmiö Paavo Suuri ei näytä kantavan riittävästi tänäisessä Suomessa eikä varsinkaan maailmanmenossa, jossa filosofian, poliittisen filosofian ja teorian ja käytännön politiikan voi perustaa käytettävissä olevan tiedon ja todennäköisten tosiasioiden perustalle.
Kepeät mullat poliittiselle elämänpuuhailulle!
Ilmoita asiaton viesti
Katoavaa on tanhut ja muut kansanperinteet, mutta muisti jää. Ei kai Väyrynen oleta että emme muista mikä sinun oikea agenda on:
”MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin lähtee Seitsemän tähden liikkeen eduskunta- ja eurovaaliehdokkaaksi. Janitskin ja Paavo Väyrynen kertoivat asiasta tiedotustilaisuudessa. Väyrysen mukaan Janitskin on yksi liikkeen ”tähtiehdokkaista”.
Väyrysen mukaan sekä Janitskin että myös liikkeeseen ehdokkaaksi lähtenyt Pirkko Turpeinen-Saari olivat oikeita ehdokkaita hänen liikkeeseensä, koska he kannattavat sen tavoitteita.
– Ne ovat Suomen itsenäisyys, Suomen puolueettomuus, hallittu maahanmuuttopolitiikka, köyhän asia ja maakuntien elinvoiman vahvistaminen.
Tähtiliikkeen yhteen kokoamassa ehdokaskolmikossa yhdistyvät Väyrysen ihannoima alkiolainen keskustalaisuus, vasemmistolaisuus ja maahanmuuttovastaisuus. Turpeinen-Saarella on kertomansa mukaan vasemmistoliiton puoluekirja, Janitskin on tuomittu muun muassa MV-julkaisun rasistisesta kirjoittelusta ja Väyrysen poliittiset juuret ovat presidentti Urho Kekkosen aikojen keskustalaisuudessa.
Väyrynen kertoo, että kolmikkoa yhdistää erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikka, eurooppapolitiikka ja maahanmuuttopolitiikka.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa keskeistä ovat hänen mukaansa Natoon liittoutumattomuus ja Venäjä-suhde.”
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/yhteinen-tavoitteemme-on-parantaa-suhteita-venajaan-vayrysta-ja-janitskinia-yhdistavat-venaja-suhteiden-parantaminen-ja-nato-jasenyyden-vastustaminen/7300688#gs.x1of9q
Ilmoita asiaton viesti
Keskusta on Suomen tiellä. Yhteinen asia vaatii yksituumaisuutta tai ainakin sitä, että kunnioitamme enemmistön tahtoa.
Vasemmistoliitto taitaa olla ainoa puolue, jonka enemmistö vastustaa Natoon liittymistä. Monet sen edustajat todennäköisesti pidättäytyvät äänestämästä.
On tärkeää, ettei näin isoa ja tärkeää asiaa ratkaista riitelemällä. Kahtia jakautunut kansa saatiin aikaan EU-jäsenyydestä päätettäessä. Ei kannata kokeilla samaa uudelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Näitä veivaamisia seurattuani olen tullut johtopäätökseen, että puoluevaltaa tulee karsia suoran kansanvallan tieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Katsoin Olli Rehnin haastattelun Alfa-tv:stä. Hän on Natoon liittymiseen kannalla. Näillä näkymin näyttäisi siltä, että Rehn olisi varteen otettava ehdokas seuraavaksi presidentiksi. Vanha totuushan on se, että presidentit ovat ”kasvaneet korkoa” Suomen Pankin johdossa.
Haastattelun perusteella Olli Rehnista sai käsityksen miehenä, jolla on ”jalat maassa ja älli päässä.”
Olli Rehn ymmärtää, että Natoon liittymisellä on turvallisuuden lisäksi myös taloudellisia etuja. Maa on silloin turvallinen kohde kansainvälisille sijoittajille. Se lisää taloudellista toimeliaisuutta ja samalla lisää työllisyyttä kotimaassa. Tämä luo lisäarvona hyvinvointia Suomeen. Integroituminen myös tässä suhteessa länteen tulee entisestään tiivistymään.
Ihmettelen Väyrysen tavatonta Nato-pelkoa. Norja on ollut Naton jäsen sen perustamisesta eli 4. huhtikuuta 1949 lähtien ja tänä aikana maalla ei ole ollut itänaapurin kanssa kovinkaan suuria ongelmia.
Ilmoita asiaton viesti
Korjatkaa jos olen väärässä, mutta eikös Keskustan jäsenet ole juuri niitä jotka valitsevat puolueen johdon äänestämällä puoluekokouksessa? Jos he ovat äänestäneet nämä ”liberaalit” sinne johtajistoon, niin silloinhan se liberaali linja on kenttäväen tahto.
Toki Keskusta voi alkaa tekemään myös toisenlaista politiikkaa kun heidän jäsenistönsä mitä ilmeisemmin haluaa, mutta sitten pitää siinä rytäkässä vaihtaa suurin osa kenttäväestäkin.
Tiedän Väyrysen kokeneeksi ketuksi joka huomaa heti jos jossain aukeaa paikka poliittiseen opportunismiin. Tämä tarkoittaa yleensä sitä että silloin kun selvä enemmistö muista eduskuntapuolueista kannattaa jotain kansakuntaa jakavaa asiaa, pyrkii Väyrynen istuttamaan itsensä sinne pöydän toiselle puolelle. En esimerkiksi usko että Väyrynen tarkoittaa blogissa mainitulla ”liikkumatilalla” Suomen liikkumatilaa, vaan juurikin Keskustan liikkumatilaa. Koska jos Keskusta lyö kantansa Naton suhteen lukkoon, on puolueen mahdotonta kerätä seuraavissa vaaleissa Nato-vastaisten äänet.
Väyrynen tietää varmasti senkin että Keskusta on jo pitkään ollut auringonlaskun puolue eikä se siitä enää pelkillä linjanvedoilla nouse. Tästä syystä ainut mahdollisuus vaalivoittoon on ryhtyä ns. protestipuolueeksi ja sehän ei tietenkään onnistu jos lukitsee ”Haluatko pääministeriksi” -visailussa saman vastauksen kun käytännössä kaikki muutkin eduskuntapuolueet.
Vaikka olenkin vähän kaikesta Väyrysen kanssa eri mieltä niin täytyy silti nostaa hattua kaverin poliittisille taktikointikyvyille.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä Keskusta on itsetuhoinen puolue kun päästävät Paavon vielä mukaan toimintaansa. Jos Keskustalla olisi oikeasti selkärankaa niin olisivat lempanneet Paavon vuosikymmeniä sitten.
Ilmoita asiaton viesti