Tekeekö Keskusta poliittista itsemurhaa?
Kun tulin tämän vuoden alussa Keskustan puoluehallituksen jäseneksi, olen pyrkinyt vaikuttamaan sen kautta ja välttämään puolueen julkista arvostelemista. Nyt on pakko ottaa kantaa myös julkisuudessa.
Viime päiviin saakka olen ollut siinä käsityksessä, että pahasti jakautunutta Keskustaa yhdistää sentään samanlainen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja. Nyt tämä käsitys ollaan romuttamassa.
Käännekohta on 6.4.2021, jolloin Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko piti Paasikivi-seurassa ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjapuheen. Samana päivänä puolueen johdon tiukassa määräysvallassa oleva Suomenmaa-lehti julkaisi häväistysjutun, jossa saatettiin kielteiseen valoon Urho Kekkosen toiminta kevään 1981 hallituspolitiikassa.
x x x
Annikka Saarikko käsitteli pitkässä puheessaan Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa lyhyesti ja hyvin oudolla tavalla:
”Niin. Turvallisuudesta puhuttaessa odotetaan tietenkin mielipidettä ja pitkää analyysiä Natosta. Tässä kohtaa totean sen vain tiiviisti.
Edustan täysin Suomen ja puolueeni Keskustan pitkää Nato-linjaa. Se on perusteltu ja tuen sitä täysin. Meidän on säilytettävä kansallinen liikkumatila. Tarkoitan tällä vahvaa itsenäistä puolustusta, hyviä suhteita naapureihin, tiivistä yhteistyötä Ruotsin kanssa sekä Nato-kumppanuutta, pitäen sisällään mahdollisuuden hakea jäsenyyttä. Tämän lisäksi aktiivinen osallistuminen EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittiseen yhteistyöhön on tärkeää.”
Tästä puuttuu kokonaan geopolitiikan tosiasioihin perustuva Suomen turvallisuuspolitiikan perusratkaisu.
Suomi on sotilaallisesti liitoutumaton maa, joka pyrkii pysyttäytymään kaikkien sotien ja selkkausten ulkopuolella, eikä salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita maita vastaan. Tämän toistaminen ja alleviivaaminen on erityisen tärkeää nyt, kun vahvat voimat pyrkivät viemään maatamme kohti Nato-jäsenyyttä joko suoraan tai kehittämällä Euroopan unionia sotilasliitoksi ja sotilaalliseksi suurvallaksi.
Saarikon puheessa olivat toki esillä myös Urho Kekkonen ja Juho Kusti Paasikivi, mutta kovin oudolla tavalla. Puhuja siteerasi Urho Kekkosen puhetta vuodelta 1959:
”Paasikiven tapa selvittää itselleen esille tullut kysymys ja valmistautua sen ratkaisemiseen oli varsin erikoislaatuinen. Hän mainitsi usein, että hänellä on tapana ajatella ääneen. Siitä johtui se, että hän saattoi samasta asiasta esittää muutaman päivän kuluessa mitä vastakkaisimpia mielipiteitä. ´Minä valvon yöllä ja ajattelen eri alternatiiveja´, hän sanoi usein.”
Tämä sitaatti oli kytketty asiayhteyteen, jossa se luo Paasikivestä kuvaa ailahtelevana ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtajana, vaikka hänen linjansa perustui muuttumattomiin geopolitiikan realiteetteihin ja oli johdonmukainen.
Tätä linjaa Urho Kekkonen jatkoi ja kehitti edelleen. Hän loi laajaa arvostusta nauttineen Suomen puolueettomuuspolitiikan.
En tiedä kuinka Saarikon linjapuhe syntyi ja mihin hän sillä tähtäsi.
Sen jo tiedämme, miten se ymmärrettiin. Lauri Nurmen riemunpurkaus Iltalehdessä (Iltalehti 7.4.2021) kertoo siitä paljon.
x x x
Suomenmaa lehden juttu oli otsikoitu räväkästi: ”Koivisto haastoi UKK:n dramaattisesti 40 vuotta sitten – arvovaltatappio sysäsi ikääntyvän presidentin kohti iltaruskoa.”
Kirjoitin jutun kommenttiosioon seuraavanlaisen vastineen:
”Tässä Suomenmaan jutussa tukeudutaan 1980-luvulla synnytettyyn tulkintaan kevään 1981 tapahtumista. Tässä tarinassa sankarina esiintyy Mauno Koivisto ja konnana Urho Kekkonen.
Siinä jätetään kokonaan sivuun se tosiasia, että kysymys oli ennen muuta valtataistelusta Kalevi Sorsan ja Mauno Koiviston välillä. Urho Kekkonen toimi vain virkavelvollisuuksiensa mukaisesti.
Suosittelen luettavaksi kirjoistani ”Suomen linja” (ss. 125-134) ja ”Yhteinen vuosisatamme” (ss, 77-79) dokumentoitua tietoa tuon ajan tapahtumista. Viimeksi mainitussa teoksessa on mm. translitteroituna kokonaan Mauno Koiviston 6.4.1981 Hannu Lehtilälle antama haastattelu, joka näytettiin TV:ssa vain kerran.”
Tuossa haastattelussa kävi selvästi ilmi, että Koivisto nousi taistelemaan nimenomaan Kalevi Sorsaa vastaan, joka oli edellisen päivän Uuden Suomen haastattelussa paljastanut aikeensa.
Koiviston haastattelua lyhennettiin, millä luotiin mielikuva vastakkainasettelusta Kekkosen kanssa.
Kommenttini ei ylittänyt Suomenmaan uutiskynnystä.
Tämän kirjoitukseni otsikko liittyy myös yhteen puoluehallituksessa käytyyn keskusteluun.
Puoluehallitukselle esiteltiin talvella suunnitelma, että Keskusta vaatisi vähintään 15 000 suuruisen kiintiön asettamista työperäiselle maahanmuutolle. Käydyssä keskustelussa vastustin tätä jyrkästi ja sanoin, että tavoitteen asettaminen olisi ”poliittinen itsemurha”.
Myöhemmin puheenjohtaja Annika Saarikko esitti kuitenkin tavoitteen julkisuudessa, mutta luku oli nyt 10 000.
Paha virhe mielestäni tämäkin. Yrityksiin ja maatiloille tarvitaan ulkomaista työvoimaa, mutta sen tulee tulla maahan luonnollista tietä.
Lukumääräisen kiintiön asettaminen johtaisi siihen, että kiintiötä ryhdyttäisiin innokkaasti täyttämään muun muassa tuomalla maahan sairaanhoitajia. Pian kiintiö ylittyisi.
Korona-kriisin jälkeen talous todennäköisesti ylikuumentuu sen vuoksi, että elvytys on ollut hyvin voimakasta. Tällöin aletaan taas puhua työvoimapulasta ja työvoiman massiivisesta tuomisesta ulkomailta. Keskustan aloite otetaan innokkaasti vastaan, jos sitä viedään eteenpäin.
Muutoinkin kokemukset puoluehallituksen työskentelystä ovat olleet vähemmän rohkaisevia. Mielipiteitäni ei ole kuunneltu eikä otettu huomioon. Tulokset näkyvät puolueen kannatuksessa.
x x x
Suomenmaan vastineessa mainitut teokset ovat luettavissa ja kuunneltavissa kotisivuni kirja-arkistosta.
Suosittelen myös katsottaviksi Polaris-TV:ssa julkaistuja ulkopolitiikkaan liittyviä haastattelujani.
Mihin perustuu edes se olettamus, että Suomi olisi natokelpoinen kaikille muille jäsenmaille varsinkin Suomen vain odotellessa mahdollisen kriisin eskaloitumista ?
Entäpä tilanne sitten, kun Ruotsi liittyy Natoon ja Suomi ei ?
Suomen osalta natojuna taisi mennä ohi jo 1990- luvulla.
Keskustan kannatussyöksy ja sen edelleen jatkumisen syy on, että useimmat entiset äänestäjät eivät enää jaksa ymmärtää puoluejohdon tekemisiä ja tavoitteita punaviherhallituksen apupuolueena. Kontrasti on aivan liian suurta aikaisempaan nähden.
Ilmoita asiaton viesti
”Mihin perustuu edes se olettamus, että Suomi olisi natokelpoinen”
Stoltenbergin usein toistamaan kommentiin, että ovi on Suomelle auki ja liittyminen Suomen oma valinta.
Ilmoita asiaton viesti
Stoltenberg ei kylläkään asiasta päätä, vaan uuden jäsenen hyväksyntä vaatii kaikkien nykyisten 30 jäsenmaan ehdottomat yksimieliset parlamenttien päätökset. Oikotietä ei ole.
Mikäli jäsenhakemuksen kanssa emmitään sotilaallisen kriisin eskaloitumiseen asti, joissakin jäsenmaissa Suomen hyväksyntä jäseneksi ei ole mikään läpihuutojuttu.
Tosiasia vain on se , ettei Suomi enää edes uskalla hakea jäsennyyttä, vaan lepattelee hyvin epäselvässä tilanteessa jossakin puolivälin sumussa ns. puolueettomana maana. Itänaapurin pelko oli se suurin syy EU: n jäsennyydelle ja on yhä edelleen liittovaltion kehittämiseksi, jopa EU: n oman puolustuksen haavein. Tähän ei kylläkään toki kukaan Sauli Niinistön lisäksi taida uskoa, sillä USA:n ja Britannian painoarvo on sotilaallisen uskottavuuden kannalta aivan ehdoton.
Ilmoita asiaton viesti
Toisin kuin sinä, Stoltenberg edustaa koko liittokunnan kantaa, eikä keksi olemattamia lupauksia omasta päästään.
Ilmoita asiaton viesti
Valinnan tekevät 30 natomaan parlamentit, vai oletko asiasta erimieltä ?
Eskaloituneessa kriisitilanteessa mm. venäjämyönteinen Turkki voi olla Suomen natojäsennyyttä vastaan, eikä tällöin Stoltenbergillä ole asiaan painoarvoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kriisitilanteessakaa (Turkki-Venäjä) ei Turkki vastaan panisi. Sehän olisi Suomen jäsenyyden hyötyjä. Sitä se on tyynellä säälläkin.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi ei vastustaisi ja millä motiivein ?
Venäjä siis mielii Suomen salaisia haluja liittyä Natoon, vaikka tätä ei ääneen lausuta ? Heh…
Ilmoita asiaton viesti
Totta, mutta kai Stoltenberg tietää kuinka päätös tehdään. Jos hän on puhunut jäsenten tahdon vastaisesti, toki ne olisivat siitä huomauttaneet.
Tälläkin palstalla on useita, jotka tietävät asian paremmin kuin Stoltenberg. Tiedetään varmasti etteivät Turkki ja Unkari hyväksy Suomea, mutta ne eivät viitsi mainita siitä Stoltenbergille.
Mitä luulisit EU:n jäsenmaiden sanovan Ursula von der Leyenille, jos hän jatkuvasti toivottaisi Turkin ja Ukrainan tervetulleeksi Euroopan Unionin jäseneksi?
Ilmoita asiaton viesti
Valintaa eivät tee 30 Natomaan parlamentit – vaan sen tekee Suomen kansa – ja se päätös on jo tehty. Suomi EI hae Naton jäsenyyttä. Kun Naton kannatus on 18-20% ja kun tiedetään, että gallupeissa aina 15% äänestää tahallaan päinvastoin kuin yleinen mielipide niin nuo 5% suomalaisista Nato-uskovaisista voitaisiin sijoittaa johonkin laitokseen.
Ilmoita asiaton viesti
Voidaanhan me lähettää Nato-hakemus. Posti varmaankin kulkee. Jos se olisi tosimeininkiä, mitähän venäläiset siihen sanoisivat. Ukrainassa on pitkälle siitä kysymys, että Venäjä ei halua Natoa sillä kohtaa rajalleen. Tuskin siinä hyökkäyshalusta niinkään on kyse. Sitähän usein kuulee väitettävän.
Luultavasti meidän kohdalla toimii sama kuin Ukrainankin. Aina löytyy keinoja synnyttää konflikti ja luoda Georgian tai Ukrainan kaltainen tilanne. EU ei meitä mitenkään kykene auttamaan. Olisiko lopulta haluakaan. Miksi USA tai Britannia auttaisi. Sille pitäisi saada jotain vastinetta. Täällä ei ole kuin pusikoita ja suomalaisia. Kumpikaan ei kiinnosta.
Ilmoita asiaton viesti
Sinäkin olet siis sitä mieltä, ettei Suomi ole itsenäinen valtio päättämään itse omista asioistaan?
Ilmoita asiaton viesti
Venäläiset pelkäävät Ukrainan tehostavan Donbassin venäjänkielisten painostamista. Sitä he eivät hyväksy,
https://www.bbc.com/news/world-europe-56678665
Ilmoita asiaton viesti
Vapaasti voi Suomi ihan itse päättää. Ne päätökset vain tehdään reaalimaailmassa, jossa yhdesta asiasta seuraa toinen. Niitä seurauksia on hyvä pohtia.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoin koska edesmennyt isoäitini Sallan Pulkkaviidasta äänesti aina ja joka kerta sinua. Ja ainoastaan vain sinua. ”Paavo on ainoa, joka ajaa meidän lappilaisten asiaa..”
Keskusta tekee tosiaan uskomattoman poliittisen saunasolmun, jos Annikan puheiden jälkeen he vielä kannattavat elpymispakettia, joka on suora tie itsenäisyydestä poispäin.
Onneksi Hoskonen ja sinä olette saaneet vähän heräteltyä keskustaporukkaa, mutta herännäiset tuntuvat pakenevan muihin puolueisiin. Mistä selkeä ja ymmärrettävä linja Keskustalle? Tällaista salamitaktiikkaa kansalaiset eivät hyväksy.
”Suomi on sotilaallisesti liitoutumaton maa, joka pyrkii pysyttäytymään kaikkien sotien ja selkkausten ulkopuolella, eikä salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita maita vastaan. Tämän toistaminen ja alleviivaaminen on erityisen tärkeää nyt”
Juuri näin.
Ilmoita asiaton viesti
Asia on juurikin niin, että joukkoitsemurhaa ei tule. Sotaa ja selkkausta Naton-Venäjän -välillä ei tule.
Venäjä valloittaa alueita ja aseellisesti horjuttaa liittoutumattomien maiden sisäistä vakautta, mutta ei Nato-maiden.
Ilmoita asiaton viesti
Se on hyvä että kansalaisilla on vahva usko.
Mutta hei. Mehän on oltu jo kotvasen liittoutumattomia. Kuinka paljon mielestäsi Venäjä on horjutellut meidän vakauttamme tai valloitellut alueitamme?
Ilmoita asiaton viesti
Mikään ei ole sen varmempaa, kuin epävarmuus veli venäläisten kanssa. Kolme kertaa venäläiset ovat koittanut Suomea saada viime vuosisadan aikana hallintonsa piiriin. Eikä se Venäjän harjoittama politiikka ole oikeastaan mihinkään muuttunut.
Tuli samalla mieleen yhden sekopää venäläisen, Zhirinovskin vakaat puheet, joissa Suomi on osa Venäjää.
Ilmoita asiaton viesti
Jouko on jättänyt koulunkäynnin vähemmälle. Suomi on aloittanut jokaisen sodan mitä olemme NL-Venäjää vastaan käyneet. Emme olleet I maailmansodan osapuoli ennenkuin tsaarin upseeri Mannerheim hyökkäsi Karjalaa ja Pietaria vastaan tavoitteenaan palauttaa sinne keisarinvalta. Menetimme tärkeitä maa-alueita siis aivan turhaan.
Talvisodan alla NL tiesi Suomen allekirjoittaneen hyökkäyssopimuksen Saksan kanssa ja tavoitteena oli Suur-Suomi minkä Hitler oli luvannut palkaksi sodan veriuhreistamme. NL halusi pysäyttää Saksan hyökkäykset ja vaati tukikohtia Suomenlahdelta hyvin kohtuullisesti – ja myös otti ne. Paasikivi joutui myöntämään, että mitään ei voida NL:n kanssa sopia kun oli jo sovittu Hitlerin kanssa jotakin muuta. Ja sitten Barbarossa-hyökkäyksessä kävikin ilmi, että Suomi oli alistettu Hitlerin armeijan osaksi.
Siis Jouko – Kolme kertaa suomalaiset ovat koittaneet Venäjää saada viime vuosisadan aikana hallintonsa piiriin.
Kaikki Venäjän oligarkit (oikeistolaiset kasaari-juutalaiset ml. Navalnyi ja Hodorkovski) haluavat Suomen takaisin oman hallintonsa piiriin – Venäjän Duuma ja pres. Putin vain on tästä asiasta täysin eri mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Mikolla on jäänyt hihna löysälle siellä koulun penkillä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Suomen_historian_sodista
Kts. 1900 luku.
Ilmoita asiaton viesti
Miksiköhän näitä konsensus puolueiden vallassa olevia ’nuoriso’ politiikkoja tulisi kutsua? Toisaalta meille kerrotaan ettei kukaan näistä käy enää edes klassisen musiikin konserteissa, toisaalta Suomi ensin – ajattelu on kuulemma kauhea idea, toisaalta velkabittiraha kustantaa kaiken, toisaalta liittovaltio federalismeineen ja yhteisvastuineen on upeaa … Silti kaikkein pelottavinta on spedeily ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Tuossa alla on Luukkasen analyysi Ukrainan tilanteesta jonka nyt jo yksistään pitäisi saada päähän sen , että ei se ole mikään läppä, että Suomen tulee olla puolueeton maa jne. Kuinka kiilusilmäisiä nämä nyt sitten ovat eikö edes tämän kaltaiset puheenvuorot saa järkeä päähän, reaalipolitiikkaa lähestymiskulmaksi?
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/artoluukkanen/venajan-ja-lannen-valisen-konfliktin-vaarat-eskaloituminen-taktiset-ydinaseet/
Ilmoita asiaton viesti
Mikähän olisi Viron, Latvian ja Liettuan tilanne nyt ilman natojäsennyyttä ?
Ukraina saa kantaa nyt koko taakan, eikä Suomikaan ole taakanjaosta täysin turvassa.
Ilmoita asiaton viesti
On aika selvä, että Baltian maat tekivät viisaasti liittyessään Natoon ja kuten totesit Suomen juna meni jo ainakin toistaiseksi. Reaalipolitiikkaa on, että Ukraina on tällä hetkellä helpoin maali Venäjälle. Ennustamisesta en ole koskaan oikein innostunut minkään asia suhteen joten katsotaan nyt sitten mitä tapahtuu ja mikä Suomen rooli tulee olemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen juna seisoo asemalla ovet auki. Nato-jäsenyyden hakeminen on Suomen sisäinen asia.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Venäjällä on nyt muutakin kiireellisempää puuhaa kuin pohtia miten suhtautua siihen, että Suomi tekee omin päin päätöksiä. Mitä enemmän kiireitä Venäjällä on muualla, sitä kauemmin juna viipyy Suomen asemalla. Eikös joskus Georgiakin pyrkinyt Natoon? Nyt voisi olla sopiva hetki.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli Väyrynen tarkoittaa Sorsan ja Koiviston kuviteltua ”valtataistelua” presidentin tehtävää slmälläpitäen on väite täyttä huuhaata. Meille sosialidemokraateille, myös Sorsalle itselleen oli selviö, että SDP:n ehdokas tulee olemaan Koivisto, hänen kansansuosionsa kun oli aivan ylivertainen. Väyrynen pyrkii häivyttämään sen härskin pelin jota hän harrasti pyrkiessään kaatamaan Koiviston hallituksen, härkiksi sen teki, että siinä Väyrynen käytti jo täysin dementoitunutta Kekkosta hyväkseen.
Ilmoita asiaton viesti
”En tiedä kuinka Saarikon linjapuhe syntyi ja mihin hän sillä tähtäsi.”
Eipä tuota tarvinne enempää pohtia. Kun aate on hukassa, pitää keksiä uusia juttuja äänestäjien saamiseksi. Useimmiten toiset ovat ne jo tuoneet ominaan esille. Kopioimalla kannatuksen saaminen ei onnistu.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, eikä noilla Saarikon lauluilla oikeasti vakuuteta ketään yhtään mistään, edes niissä hauskoissa tupailloissa.
Keskustalla on nyt ihan itse valitsemansa tie kivikkoineen ja konkeloineen kuljettavana ja se puoluetoimintaa kauniisti valaiseva suojatyöpaikkojen paratiisi, maakuntauudistus vähitellen himmenee horisonttiin, kuin kaunis auringon lasku, ennen synkkää yötä.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo tietää sen hyvin että eu yhteisvelka mitä keskusta on tukemassa sitoo Suomen tiiviisti kohti syvempää intekraatiota ja muiden maiden ulkopoliitiikan määrittämistä eu:ssa myös suomen osalta
Ilmoita asiaton viesti
Luettuani eilen Saarikon puheen ajattelin heti, että mitähän Kepun vanhalla isännällä on sanottavaa? Ja kas kummaa, Paavon sanottava on juuri sitä, mitä mielessäni kelasin. Kyllä tässä täytynee alkaa uskomaan, että Kepu ei ole Suomen, eikä suomalaisten asialla, ei sitten ollenkaan! Poikkeuksena ehkä Hoskonen ja Väyrynen, mutta heitä ei nyky johto ota kuullakseen ja se tietää puolueen vajoamista sirpalepuolueiden joukkoon – vääjäämättä! Mutta toisaalta, onko siitä suurta vahinkoa Suomelle ja suomalaisille?
Ilmoita asiaton viesti
Paavo hei. Kuvasin sinua halki -70 ja -80 ja –90 ja ja ja lukujen. Seurasin sinne krokotiilifarmillekin. Antaisit olla jo. Mäkin annan. En pannut edes ulos sitä sun makkaransyöntikuvaakaan – kun pyysit. Mutta kyllä tulin kun pyysit kuvaamaan sut Japanin UM kanssa bastussa, eikö ollutkin hyvä kuva löylyheitosta. Tai kun sait tohtorinhatun ennen silmäleikkausta, tein parhaani siinä, otin hatun etualalle.
Me vanhat miehet olemme jo historian varjoja, ei meitä kukaan enää kuuntele muuten kuin naureskellen. Lepuuta ukkoparka ja ota iisisti ja elä se mitä on jälellä. -70 luvun jargonia ei kukaan jaksa enää ja sen veivaaminen saa aikaan vaivaantunutta hymyä. Rupeet näytteleen tosissaan sun opistossa ja annat periksi. Jooko.
Terveisiä muuten Finskin emoilta.
Ilmoita asiaton viesti
Olen 33v ja minä seuraan Paavon blogia ja muuta toimintaa aktiivisesti jo melko monennetta vuotta, hän on mielestäni käytännössä ainoita todella valtiomies-sarjassa painivia henkilöitä Suomen politiikassa / julkisuudessa tällä hetkellä, muista voisin mainita ainakin Tuomas Malisen, ja noh, muita onkin sitten jo vaikeampi keksiä. Sekä Väyrysen että Malisen argumentaatio on jollei aukotonta niin kuitenkin äärimmäisen hyvin perusteltua, molemmat pyrkivät ehdotuksissaan maksimoimaan sekä kansallisen että kansainvälisen hyvinvoinnin, molemmat omaavat huumorintajun ja lämpimän sydämen, molemmat osaavat olla itsekriittisiä, kumpikaan ei ole valmis myymään sieluansa pääomalle. Ei sitä nyt ihan hirveästi enempää voisi poliitikolta toivoa, ja jostain syystä kaikki nämä luettelemani ominaisuudet ovat äärettömän harvinaisia muiden poliitikkojen keskuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä!
Ilmoita asiaton viesti
Vapaa ihminen on oman itsensä isäntä. Sellainen mahdollisuus on kouluja käyneeltä suomalaiselta typistetty. Annika Saarikon mielestä pienen kannattaa kiehnätä suuren kyljessä. Sivumennen sanoen, kiehnäämistä Paavo Väyrynen pantiin yrittämään Kansalaispuolueessa ja etenkin Erkki Tuomioja Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksessä. Omistavaa rakkautta jolla ei ole suurta tulevaisuutta politiikassa.
Ilman että Yle tai HS kertoisivat, virolaiset eivät ole ottamassa meistä mallia taatakseen venäläisille virallisen aseman halukkaina naapurin herroina, vaan rakentavat omakielistä omaa maataan.
Eihän EU ole mikään 1800-luvun siirtomaavalta jossa puhuttaisiin valloittajan kieltä.
Jumalan teko on vakoilua. Ruotsi on jumala Suomessa. Kieli itsessään on uskonto, joka pelkää, että ihmiset hylkäävät kielen toisen uskonnon vuoksi. Ruotsinkieli on täysivaltainen uskonto, joka palvoo Turkua ja hänen poikaansa Mikaelia Jumalan poikana.
Jakakaamme uutisina suomalaisten kanssa, että Suomen jumala ja vapahtaja ei ole Turku, vaan kunkin suomalaisen oma biologinen isä.
Kehittämällä omaperäistä kulttuuria vältettäisiin vaara näivettyä hiljaisesti elävältä vanhempien välissä.
Ilmoita asiaton viesti
Annika on saattanut joutua tekemään ”muutaman” myönnytyksen viisikossa……
Ilmoita asiaton viesti
Jos Saarikon puheen jälkeen Keskustan kannatus romahtaa viiteen prosenttiin, en pidä sitä ollenkaan ihmeenä. Kansa ei palkitse poliitikkoa typeryydestä. Miten puolueen puheenjohtaja voi olla näin näköalaton ihminen? Jos Sipilä oli katastrofi, niin on myös Saarikko. Ja oikeistolehdistö jo riemuitsee, että tämä tietää ”kokoomuslaisen” (kuten hän itse myönsi) Olli Rehnin nousua presidenttiehdokkaaksi. Keskusta on aikansa elänyt – valitettavasti.
Ilmoita asiaton viesti