Ukrainan rauhansopimuksen suuntaviivat
Kirjoitin 13.3.2022 blogin ”Poliittinen ratkaisu Ukrainan sotaan”.
Sen lopussa esitin, että nyt on pohdittava, kuinka tuhoisa sota saataisiin päättymään.
”Näköalat ovat pelottavat. Osapuolet näyttävät tavoittelevan täydellistä voittoa, toisen kukistumista. Muut maat näyttävät odottavan sotilaallista ratkaisua. Jotkut ovat myös puuttuneet sodan kulkuun.
Näköpiirissä on suunnatonta tuhoa ja paljon kuolonuhreja – myös siviilejä, lapsiakin. Pahimmassa tapauksessa ajaudutaan maailmansotaan kaikkine kauheuksineen.
Sota ja sen käynnistämät pakotteet uhkaavat suistaa maailmantalouden syvään lamaan, josta kaikki kärsisivät. Nälänhätäkin saattaa meitä uhata.
Näissä oloissa olisi tehtävä vakava yritys tulitauon ja aselevon aikaansaamiseksi ja neuvottelujen käynnistämiseksi.
Kaikkien osapuolten tulisi tunnustaa tosiasiat, myöntää omat virheensä ja olla valmiita joustavuuteen, jolla rauhanomainen ratkaisu saataisiin aikaan.
Tarvitaan ennakkoluulottomia aloitteita ja toimintaa.”
Päätin tehdä ennakkoluulottoman aloitteen, vaikka kokemukset eivät tähän rohkaisseet.
Joulukuun 31. päivänä vuonna 2014 julkaisin kirjoituksen ”Poliittinen ratkaisu Ukrainan kriisiin”.
Korostin, että kirjoitin blogin ”ennen muuta kansainvälisten suhteiden dosenttina, jolla on sekä tutkijan vapaus että myös velvollisuus heittää keskusteluun ennakkoluulottomiakin ajatuksia”.
Tästä huolimatta sain runsaasti kritiikkiä mm. siitä, että esittämässäni ratkaisussa Krimin niemimaa olisi jäänyt itsehallintoalueena osaksi Venäjää.
x x x
Blogissani 31.12.2014 kirjoitin:
”Ukrainan kriisiä ratkaistaessa on löydettävä vastaus kolmeen peruskysymykseen.
Ensimmäinen niistä on Krimin ja Itä-Ukrainan valtiollinen asema.
Tässä esikuvana voisi toimia Puerto Rico, joka on Yhdysvaltoihin kuuluva itsehallintoalue (The Commonwealth of Puerto Rico). Sillä on omat valtiolliset toimielimet. Puerto Ricon edustaja osallistuu Yhdysvaltain kongressin toimintaan, mutta hänellä ei ole päätösvaltaa. Puertoricolaiset voivat osallistua Yhdysvaltain presidentinvaalien esivaaleihin, mutta eivät itse vaaliin.
Puerto Ricolla on oma kansalliskaarti, mutta sen ulkoisesta turvallisuudesta vastaa Yhdysvallat, jolla on maassa myös tukikohtia.
Vuonna 2012 Puerto Ricossa järjestettiin viimeinen kansanäänestys maan asemasta. Enemmistö kannatti liittymistä Yhdysvaltoihin sen osavaltiona, mutta Washingtonissa sen tulosta ei ole tunnustettu. Ratkaisua on lykätty ja on edellytetty uuden kansanäänestyksen järjestämistä.
Ukrainan kriisissä ratkaisuksi voisi tulla Krimin itsenäisyyden osittainen palautuminen ja sen muuttuminen Puerto Ricon kaltaiseksi itsehallintoalueeksi, jolla olisi omat valtiolliset rakenteet. Donbassista voisi puolestaan tulla Ukrainaan kuuluva autonominen alue.
Toiseksi tulisi löytää ratkaisu sotilaallisen turvallisuuden kysymyksiin.
Jotta Ukrainan valtiollinen yhtenäisyys voisi palautua, sen tulisi säilyä sotilaallisesti liittoutumattomana maana.
Krimin alueella voisi olla Puerto Ricon mallin mukainen oma ”kansalliskaarti”, mutta sen ulkoisesta turvallisuudesta vastaisi Venäjä. Tällöin tulisi otetuksi huomioon sopimuksiin perustuva Venäjän oikeus ylläpitää Krimillä laivaston ja ilmavoimien tukikohtia.
Donbassin tulisi kuulua Ukrainan valtioalueeseen, ja maan ulkorajojen tulisi olla sen viranomaisten valvonnassa. Alueella tulisi toteuttaa pitkälle viety sisäinen itsehallinto. Donbassillakin tulisi ehkä olla ainakin siirtymävaiheessa oma kansalliskaarti.
Kolmanneksi olisi löydettävä kestävä ratkaisu Ukrainan kauppapoliittiseen asemaan.
EU ja Euraasian unioni ovat tulliliittoja, jotka ovat perusluonteeltaan syrjiviä. Siksi Ukrainan tulisi pysyttäytyä niiden ulkopuolella ja tehdä niiden kanssa assosiaatiosopimukset. Niihin tulisi liittää suosituimmuusklausuulit, joilla turvattaisiin molemminpuolinen syrjimättömyys Ukrainan markkinoilla.
Toisin sanoen: EU:n ja Euraasian unionin jäsenmaat saisivat Ukrainan markkinoilla samat edut.”
Vuoden 2015 alussa taistelut kiihtyivät. Ne saatiin taukoamaan Ranskan ja Saksan johdolla aikaansaadulla Minsk II -sopimuksella.
Jos Minskin sopimuksen toteuttamisesta olisi voitu sopia, nyt meneillään oleva sota olisi ilmeisesti voitu välttää.
x x x
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on julkistanut CNN:n haastattelussa presidentti Vladimir Putinin kanssa käymänsä keskustelun sisällön.
Helsingin Sanomien mukaan:
- Putin haluaa tunnustuksen, että Krim on osa Venäjää.
- Putin haluaa, että Donbas katsotaan osaksi Venäjää. Putin tulkitsee Donbasin aluetta laajasti – pelkät separatistialueet eivät riitä.
- Putin haluaa, että Ukraina demilitarisoidaan. Niinistö ei avannut tarkemmin, mitä tämä käytännössä tarkoittaisi. Aiemmin on tulkittu, että Putin tavoittelisi Ukrainan sotilaallisen infrastruktuurin tuhoamista.
- Ukrainasta tehdään puolueeton maa. Se ei saisi liittyä Natoon tai Euroopan unioniin.
Mielestäni johtavien länsimaiden tulisi rohkaista Ukrainaa hyväksymään Venäjän vaatimukset neuvottelujen pohjaksi. Tällöin olisi ilmeisesti mahdollista saada välittömästi aikaan tulitauko, joka koskisi koko maata.
Johtavien länsimaiden tulisi antaa Ukrainalle takeet siitä, että ne painostavat Venäjän hyväksymään sille kohtuulliset rauhan ehdot. Venäjää voitaisiin myös houkutella myönnytyksiin lupaamalla niiden vastapainoksi lievennyksiä päätettyihin ja suunnitteilla oleviin pakotteisiin.
Johtavilla länsimailla tulisi olla rohkeutta tällaiseen toimintaan, jos ne todella uskovat pakotteiden tehoon.
Kommentoin vielä Venäjän asettamia ehtoja.
- Krimin osalta voitaisiin hakea kompromissia esimerkiksi siltä pohjalta, jota esitin 31.12.2014 julkaisemassani blogissa.
- Donbasin tulisi kuulua Ukrainaan siten kuin blogissani esitin. Tämä tarkoittaisi käytännössä Minsk II -sopimuksen toteuttamista.
- Sopimukseen voisi sisältyä aseistusta koskevia rajoituksia sekä Ukrainassa että Krimillä.
- Tämän Ukraina on Naton osalta jo hyväksynyt. Ukrainalla tulisi kuitenkin olla oikeus liittyä EU:n jäseneksi, kunhan se täyttää jäsenyyden ehdot.
Ukrainan EU-jäsenyyden toteuttamista helpottaisi se, että käynnistettäisiin laajemmat keskustelut unionin kehittämiseksi.
Unionia olisi kehitettävä ”samankeskisten kehien” mallin pohjalta, jolloin sillä olisi kova yhtenäinen ydin ja sitä ympäröiviä löyhemmän yhteistyön kehiä. Tällöin unionin sisäisiä jännitteitä voitaisiin lieventää ja sen laajentuminen kävisi helpommaksi.
x x x
Asian ydin on siinä, että sotatoimet pitäisi saada mahdollisimman pian loppumaan. Kaiken aikaa syntyy valtavaa tuhoa ja kärsimystä, ja pakolaisvirrat paisuvat. Rauhan tekeminen käy yhä vaikeammaksi.
Ukrainalaisten kannalta tilanne on kohtuuton. Johtavista länsimaista heitä yllytetään jatkamaan taistelua, mutta heille ei anneta tarvittavaa aseistusta ja muuta sotilaallista tukea.
Kirjoitukseni tähtää siihen, että saataisiin nopeasti aikaan tulitauko ja päästäisiin neuvotteluihin. Niihin johtavilla länsimailla on suuri vaikutusvalta pakotepolitiikan avulla.
Sotaa ukrainalaisten on vaikea ilman ulkomailta saatavaa tukea voittaa, mutta rauhanneuvotteluissa he voisivat länsimaiden tuella päästä hyvään tulokseen.
Pakotteiden ei suinkaan pidä loppua, vaikka aselepo tai rauhantilakin saadaan. Venäjä on nyt laittanut itsensä vuosikymmeniksi irti länsimaisesta yhteistyöstä. Tämä olisi pitänyt tapahtua heti, kun demokratiakehitys loppui, parempi myöhään kun ei milloinkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Lisäksi Putin pitää saada sotarikoksista vastuuseen eli oikeudenkäyntiin.
Ilmoita asiaton viesti
Esittämäsi ei tule tapahtumaan. Venäjällä on ydinaseet ja sen totuuden näkeminen saa toimimaan toisin. Itseäni ei haittaisi, että Venäjä kyykkää syvältä juuri nyt, mutta mitä syvemmälle se ajetaan, sitä enemmän sitä alkaa ydinaseiden käyttö kiinnostamaan. Niin kauan kuin Putin on vallassa, on tuo ydisase pelottava, ja jos Venäjällä tapahtuu Putinin syrjäyttäminen, niin vain kurjuuden tarjoaminen ei ole oikea tie.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysen kynästä: ” Osapuolet näyttävät tavoittelevan täydellistä voittoa, toisen kukistumista. ”
Mitkä osapuolet,,,tässä Venäjä joka hyökkäsi itsenäiseen Ukrainaan odottaa täydellistä voittoa ja Ukrainan kukistumista.
Vai luuleeko Väyrynen että Ukraina odottaa Venäjän kukistumista.
Ukraina käy puolustussotaa, se odottaa että Venäjä vetää pois sotakoneensa sen maaperältä. Se olisi tilanne jossa itsenäinen maa saa jatkaa elämäänsä. Ei Venäjä siihen kukistu,,,
Ilmoita asiaton viesti
Taattua Väyrystä.
Ilmoita asiaton viesti
Tahallista väärinymmärrystä.
Ilmoita asiaton viesti
”Mielestäni johtavien länsimaiden tulisi rohkaista Ukrainaa hyväksymään Venäjän vaatimukset neuvottelujen pohjaksi.”
Tämä toimii neuvotteluissa yleisestikin. On aika helppo saada neuvottelutulos aikaiseksi hyväksymällä vastapuolen kaikki tavoitteet. Tasapuolinen lähtökohta neuvotteluille.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä sopisi siirtää Suomeenkin: Hyväksymällä kaikki Kremlin meille asettamat vaatimukset puolueettomuudesta ja liittoutumattomuudesta (jotka muuten ova yks-yhteen Väyrysen ajatusten kanssa), voi olla että välttäisimme jopa tilanteen jossa koskaan tarvitsisi allekirjoittaa rauhansopimusta.
Ilmoita asiaton viesti
Herätys, Väyrynen, YYA-aika meni jo.
Jo 62 prosenttia suomalaisista kannattaa Nato-jäsenyyttä Ylen kyselyssä – keskustan äänestäjistä 67 prosenttia liputtaa sotilasliiton puolesta
https://www.suomenmaa.fi/uutiset/jo-62-prosenttia-suomalaisista-kannattaa-nato-jasenyytta-ylen-kyselyssa-keskustalaisista-67-prosenttia-liputtaa-sotilasliiton-puolesta/
Ilmoita asiaton viesti
NATOn kannatus Keskustapuolueessa, on huolestuttava merkki siitä, ettei Väyrysen blogeja lue enää puolueen jäsenetkään. Miten meidän oikein käy?
Ilmoita asiaton viesti
Niin, miten käy kun Suomi-Venäjä seurakin on keskustalaisine puheenjohtajineen
https://fi.wikipedia.org/wiki/Petri_Honkonen
joutunut luupin alle.
Talouselämä: Suomi–Venäjä-seuralle lähes miljoona euroa veronmaksajien rahaa – ehti kotiuttaa kiinteistökauppojen tuotot ennen tukipäätöstä
https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/4505804
Olisikohan Väyrynen kiinnostunut puheenjohtajuudesta?
Ystävyyttä Krimin valtaus -näyttelyssä, talvisodan muistopäivänä Venäjän lähetystössä: Päätyykö Suomi–Venäjä-seura taas Kremlin käsikassaraksi?
https://seura.fi/asiat/tutkivat/ystavyytta-krimin-valtaus-nayttelyssa-talvisodan-muistopaivana-venajan-lahetystossa-paatyyko-suomi-venaja-seura-taas-kremlin-kasikassaraksi/
Ilmoita asiaton viesti
Joustavuus ei toimi Putinin suhteen.
Lännen joustamisen takia Putin voimisti hyökkäystään.
Putinin fasistit on saatava vetäytymään kaikilta valtaamiltaan alueilta.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä hetkellä on täysin selvää, että Putinin toiveiden listalla on vähintään yksi varsin merkittävä kohta lisää:
lännen asettamien pakotteiden päättyminen
Ei ole mahdotonta, että sodan takia asetetut pakotteet motivoivat Venäjää jatkamaan sotaa, vaikka kaikki alkuperäiset tavoitteet olisi saavutettu, jotta saavutetaan jotain ylimääräistä, joka voidaan myydä lännelle takaisin vastineeksi pakotteiden purkamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuli sentään asiallinenkin kommentti.
Juuri pakotteet ovat keino, jolla länsimaat voivat tukea Ukrainaa saavuttamaan kohtuulliset rauhan ehdot.
Sotiminen on saatava päättymään.
Ilmoita asiaton viesti
”Juuri pakotteet ovat keino, jolla länsimaat voivat tukea Ukrainaa saavuttamaan kohtuulliset rauhan ehdot.”
Näkökulma on ainakin valittu. Oikeasti pakotteet ovat keino, jolla Venäjää pyritään pakottamaan hyväksymään kohtuulliset rauhanehdot. Kohtuullinen ei tarkoita Venäjän sanelua.
Ilmoita asiaton viesti
Mittler kirjoitti kommentissaan, että juuri pakotteet ovat se syy, joka saa Venäjän jatkamaan sotaa.
Venäjä siis jatkaa sotimista, kunnes se on saanut haltuunsa jotain sellaista, jota vastaan länsi on valmis luopumaan pakotteista.
Mittler ei siis kirjoittanut pakotteiden lopettava sotaa, vaan jokseenkin nurinpäin.
Myönnän, että itsellenikin on kaikesta harjoittelusta huolimatta joskus vaikea seurata Mittlerin ajatuksenjuoksua.
Ilmoita asiaton viesti
Kovin paljoa en ymmärrä suurvaltapolitiikasta, mutta se on varmaa, että Väyrysen neuvoja noudattamalla Ukraina alistetaan Venäjän hallintaan, eikä Venäjä joudu mihinkään vastuuseen kaupunkien tuhoista eikä siviilien tappamisesta. Ukraina tarvitsee nyt riittävästi torjunta-aseita Venäjän lentopommituksia ja tankkeja vastaan sekä kaikkea muutakin avustustoimintaa, jotta ihmiset pääsevä pakoon tuhotuilta alueilta.
Ilmoita asiaton viesti
”Ukraina alistetaan Venäjän hallintaan” olihan Suomikin alistettu Neuvostoliiton hallintaan joten historia toista itseään.
Ukrainan on mitä ilmeisimmin käytävä Suomen tie ilman oikoteitä.
Onhan meissä mallia.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin Väyryseltä unohtui se Putinin suurin unelma palauttaa takaisin Tsaari-aikaiset maa-alueet ”Äiti-Venäjän” syliin ja siksi Ukraina ei tule saamaan täydellistä itsenäisyyttä niin kauan, kun tämä ideologia on Kremlissä vallalla. Pres. Koivisto tästä Suomenkin kannalta vaarallisesta tavoitteesta varoitti kirjassaan ”Venäjän idea”
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa kohtaa Koivisto oli valitettavan oikeassa. Ja siksi Suomikin on vaarassa. Väyrysen teesit veisivät meidät perikatoon.
Ilmoita asiaton viesti
Minne unohtu Paasikivi ja Kekkonen?.
Hymyilytti ,melkein nauratti kun luin plogisi pari päivää ennen aluevaaleja.
Joku Koivis
to oli hampaissa,ei sanaakaan tästä päivästä.
Ilmoita asiaton viesti
Putin kusettaa ja Väyrynen uskoo.
Krim tarvitsee maayhteyden eikä Putin aio tehdä lopullista rauhaa ilman sitä. Ja tuskin senkään jälkeen. Rusien alkukoti on saatava Venäjän hallintaan. Ja on murskattava uhkaava demokratiakehitys, se olisi vaarallinen ennakkotapaus.
Kuinkas ollakaan, Putin unohti mainita näistä.
Maayhteys tarvitaan veden saannin takia. Krim on kuiva kuin korppu. Omaa vettä ei ole. Tarvitaan yhden keskikokoisen joen virtaama Krimille.
Tällaista se on venäläisten kanssa neuvotteleminen. Jätetään pois olennainen vaatimus ja aletaan neuvotella ja sotia uudelleen heti kun on saatu vanhat vaatimukset varmistettua. Ja sama uudelleen ja uudelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Kerroin blogissani vain siitä, mitä Putin oli sanonut HS:n mukaan Niinistölle.
Asian ydin on siinä, että sotatoimet pitäisi saada mahdollisimman pian loppumaan. Kaiken aikaa syntyy valtavaa tuhoa ja kärsimystä, ja pakolaisvirrat paisuvat. Rauhan tekeminen käy yhä vaikeammaksi.
Ukrainalaisten kannalta tilanne on kohtuuton. Johtavista länsimaista heitä yllytetään jatkamaan taistelua, mutta heille ei anneta tarvittavaa aseistusta ja muuta sotilaallista tukea.
Kirjoitukseni tähtää siihen, että saataisiin nopeasti aikaan tulitauko ja päästäisiin neuvotteluihin. Niihin johtavilla länsimailla on suuri vaikutusvalta pakotepolitiikan avulla.
Sotaa ukrainalaisten on vaikea ilman ulkomailta saatavaa tukea voittaa, mutta rauhanneuvotteluissa he voisivat länsimaiden tuella päästä hyvään tulokseen.
Ilmoita asiaton viesti
Millaista sotilaallista tukea sinun mielestäsi pitäisi lännen Ukrainalle antaa? Lehtitietojen mukaan se on jo aika runsasta. Olisiko NATOn aika julistaa Ukrainan ylle lentokieltoalue?
Ilmoita asiaton viesti
Taistelut pitäisi saada loppumaan ja neuvottelut käyntiin.
Ilmoita asiaton viesti
Terävä havainto!
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on jo hävinnyt tämän sodan. Sen asema Euroopassa ja maailmassa on mennyttä. Venäläisten elintaso romahtaa tämän sodan seurauksena.
Ilmoita asiaton viesti
Taistelujen päättyminen ei lopeta lännen taistelua Venäjän taloutta vastaan. Niin pitkään kuin Putinilla on vaatimuksia Ukrainaa kohtaan, vaikka ne olisivat rauhan sopimukseen Ukrainan alisteisessa asemassa hyväksytettyinä, lännen ei pidä luopua pakotteistaan.
Euroopan on vapauduttava Venäjän energiariippuvuudesta ja ylipäätään kaupankäynnistä Venäjän kanssa. Venäjän valtio yllyttää lentoyhtiötään varastamaan vuokraamansa lentokoneet ja valtio aikoo varastaa ulkomaisten yhtiöiden liiketoiminnan ja omaisuuden.
On täysin selvää, ettei Venäjä voi voittaa tätä sotaa. Kaikki ystävyyssuhteet maahan pitää katkaista. Ei anneta Venäjän vetää meitä mukaansa.
Venäjä ei koskaan saa Ukrainasta liittolaista, ystävyyskansaa eikä hyväksikäytettävää naapuria. Venäjä sai ukrainasta 14 miljoonaa vihollista ja muualta maailmalta miljardin lisää.
Kyllä ukrainalaiset ymmärtävät, etteivät he enää luovu aseistaan. Ukrainaa ei voi demilitarisoida. Heillä on vihollinen ja sitä vastaan on varustauduttava. Niin Ukrainan kuin Suomenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin,,,eli hyökkäävän valtion Venäjän on lopetettava hyökkäys. Korjattava vahingot Ukrainassa, asettaa heidän nykyiset johtajat kansainvälisen oikeuden eteen kansanmurhasta.
Sehän ei Väyryselle käy koska Kremlin mies…?
Ilmoita asiaton viesti
”Pahimmassa tapauksessa ajaudutaan maailmansotaan kaikkine kauheuksineen.”
Paavo, kysy UKKn mielipidettä, sinulla huhutaan olevan oikotie sinnepäin.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen voi täältä lukea mitkä ovat Putinin ehdot rauhalle.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008682784.html
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen, miksi ihmeessä kirjoittelet tänne Puheenvuoroon kahden toisiaan vastaan sotivien valtioiden asioista?
Ehkä voisit lähteä Kiovaan kyselemään kuulumisia ja tarjoutua rauhan lähettilääksi. Jos saat aikaan pysyvän rauhan, jopa Nobel häämöttää. Se voisi aukaista myös oven Mäntyniemeen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo kaikki on varmasti toitta. Mutta Putin on myös toistuvasti ja epätoivoisesti vaatinut neuvotteluja Naton itälaajentumisen vaihtoehdoista. Muut vaatimukset saattavat olla vain pyrkimystä saada ensisijainen vaatimus kuulluksi. Putin ei ehkä katso Ukrainaa edes osapuoleksi, vaan haluaa neuvotella USA:n kanssa. Miksi Naton itälaajentuminen on tabu? Onko vaatimus vain USA:n toiminnan rajoittamisesta euroopassa vai onko Putin ehdottomasti vaatinut naapuriensa alistamista Venäjän etupiiriin? Jos neuvotteluita on käyty ja Putin on esittänyt vain kohtuuttomia vaatimuksia, en ymmärrä miksi suomalainen lehdistö ei olisi asiasta tietoinen.
Ilmoita asiaton viesti