Vasta Natoon pyrkiminen ja liittyminen synnyttivät uhkan Suomen turvallisuudelle
Julkaisin sunnuntaina blogikirjoituksen, jossa kysyin, mikä on Suomen Nato-jäsenyyden hinta.
Kirjoitin, että Nato-jäsenyyden kustannukset on lisättävä niihin taloudellisiin menetyksiin, jotka olemme kokeneet itsenäisyytemme murenemiseen liittyneistä muista ratkaisuista – ”vahvan markan” politiikasta ja jäsenyydestä sekä Euroopan unionissa että euroalueessa.
Uuden Suomen Puheenvuorossa blogistani syntyi jälleen erikoista keskustelua.
Useimmat perustelevat Nato-jäsenyyttä ja sen aiheuttamia taloudellisia menetyksiä sillä, että jäsenyys on heidän mukaansa parantanut Suomen turvallisuutta.
Monet näyttävät unohtaneen sen, että ennen Nato-jäsenyyden hakemista sekä tasavallan presidentti että puolustusvoimain komentaja korostivat, ettei Suomeen silloin eikä näköpiirissä olleessa tulevaisuudessakaan kohdistunut minkäänlaista sotilaallista uhkaa.
Uhkakuvat Suomen turvallisuudelle tulivat esille vasta sen jälkeen, kun jäsenyyshanke oli pantu liikkeelle.
x x x
Kerroin 18.4.2022 julkaisemassani blogissa niistä uhkakuvista, jotka eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Halla-aho oli esittänyt Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa. (Sota vai rauha Suomelle? ss.186-190)
Jussi Halla-aho spekuloi niillä vastatoimilla, joihin Venäjä voisi turvautua estääkseen Suomen Nato-jäsenyyden.
Nato-jäsenyysprosessin aikana Venäjä voisi hänen mielestään tehdä jotain, mikä ei muodosta suurta sotilaallista uhkaa mutta pelästyttää ihmiset.
”Yhtenä mahdollisuutena on pienen, rajallisen alueen haltuunotto syrjäiseltä seudulta. Näin saadaan aikaiseksi rajakonflikti ilman, että täytyy ampua laukaustakaan. Se pelästyttäisi kaikki.”
Halla-aho kehottikin suomalaisia pitämään yllä jatkuvaa hätävaraa: ruokaa pariksi viikoksi ja muita välttämättömyyksiä kellarissa.
Kaksi päivää myöhemmin julkaisemassani blogissa kirjoitin tasavallan presidentti Sauli Niinistön 26.3. Ylen Ykkösaamulle antamasta haastattelusta. Niinistö sanoi, että Nato-jäsenyyden hakemiseen liittyen Venäjä ottaisi lupaamiaan vasta-askelia, jotka voisivat olla ”ronskinpuoleisiltakin näyttäviä” – ”Ne voisivat olla rajaloukkauksia, alueloukkauksiakin ja sitten on tämä hybridimaailma”. (mt. ss. 190-197)
Niinistön ja Halla-ahon lausuntojen perusteella kysyin blogissani:
”Kuinkahan Suomi vastaisi alueloukkauksiin ja Suomen alueiden haltuunottoon. Eikö niistä seuraisi sota Suomen ja Venäjän välille?
Kuinka Suomi puolustautuisi? Entä mikä olisi vastaus hybridihyökkäyksiin tai jopa mahdollisiin ohjusiskuihin?”
x x x
Sen jälkeen, kun Nato-jäsenyys oli toteutunut, kävi ilmi, ettei sen antama turvatakuu estäisikään Venäjän mahdollista hyökkäystä Suomeen.
Kirjoitin 15.12.2023 julkaisemassani blogissa (Mitä Suomelle on tapahtunut? ss. 253-257):
”Nato-jäsenyyttä markkinoitiin sillä, että Suomi saa turvatakuut, jotka varmistavat maamme turvallisuuden.
Viime aikoina äänenpainot ovat muuttuneet. Nyt asiantuntijat pitävät mahdollisena, että Venäjä voisi testata Naton yhtenäisyyttä kohdistamalla jonkinlaista sotilaallista toimintaa jotakin jäsenmaata kohtaan. Tässä yhteydessä Suomeakin on pidetty yhtenä mahdollisena kohteena.
Eduskunnan alaisuudessa toimivan Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak kehotti Ylen haastattelussa Suomen reserviläisiä lupaamaan itselleen, että ”vuoden 2025 alussa he ovat elämänsä kunnossa fyysisesti ja henkisesti”.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolestaan piti saksalaislehdelle antamassaan haastattelussa mahdollisena, että Ukrainan sota laajenisi suursodaksi ja jopa maailmansodaksi.”
Jos suursota syttyisi, Suomi olisi pahinta taistelutannerta.
Tähän on valtavin kustannuksin ja uhrauksin tultu. Ennen Natoon pyrkimistä ja liittymistä mikään ei uhannut Suomen turvallisuutta, eikä uhkaa ollut näköpiirissäkään. Nyt meitä uhkasivat sotilaalliset iskut ja jopa joutuminen suursodan taistelutantereeksi.
x x x
Kommentit sunnuntain blogikirjoitukseeni osoittavat, että hyvin monet ovat omaksuneet tarinan, jonka mukaan Suomi liittyi Natoon sen vuoksi, että Venäjä hyökkäsi 24.2.2022 Ukrainaan.
Tosiasiassa Suomen Nato-jäsenyys pantiin vireille heti sen jälkeen, kun Joe Biden oli aloittanut virkakautensa Yhdysvaltain presidenttinä.
Tammikuussa 2021 tasavallan presidentti Sauli Niinistö antoi Iltalehdelle haastattelun, jossa hän arvosteli eduskunnan kannanottoa, jonka mukaan ”Suomi ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita vastaan”. Samassa haastattelussa hän perusteli vireillä ollutta hävittäjähankintaa sillä, että sen kautta Suomi on osa suurvaltojen välistä ”uhkatasapainoa”.
Keväällä 2021 Yhdysvalloissa kehitettiin suunnitelma ”uuden kylmän sodan” käynnistämiseksi Kiinaa ja Venäjää vastaan. Tähän suunnitelmaan kuului myös Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys.
Joulukuun 13. päivänä 2021 julkistettiin päätös, että Suomi ostaa Yhdysvalloista 64 F-35 -hävittäjää. Koneet voidaan varustaa taktisia ydinaseita kantavilla risteilyohjuksilla.
x x x
Kun päätös oli tehty, julkaisin samana päivänä blogin ”Hävittäjävalinnan vuoksi on vahvistettava luottamusta Suomen puolueettomuuteen” (mt. ss. 76-79):
”Päätös on tehty ja sen mukaan on toimittava.
Päätymistä nimenomaan F-35 -koneeseen perustellaan sillä, että se soveltuu parhaimmin oman maamme puolustamiseen. Rohkenen epäillä tätä. Tähän tarkoitukseen kaksi muuta loppusuoran ehdokasta olisivat ilmeisesti olleet parempia.
Sen sijaan F-35 soveltuu erinomaisesti kansainväliseen yhteistyöhön.
On tarjolla suuri vaara, että Suomen ilmavoimat pyritään kytkemään Baltian maiden puolustamiseen. On tarjolla suuri vaara, että Suomen hävittäjiä pyritään käyttämään operaatioihin kaukana maamme rajojen ulkopuolella.
On sanottu, että F-35 ehkäisisi maamme joutumista sotaan. Saattaa olla, että vaara joutua sotatilaan muiden maiden kanssa päinvastoin kasvaisi entisestään.
Risteilyohjusten hankkiminen kytkisi Suomen suurvaltojen väliseen ”uhkatasapainoon”.
On onnetonta, että juuri nyt jotkut ovat viritelleet keskustelua Suomen Nato-jäsenyydestä ja vieläpä kytkien meitä Ukrainan kriisiin.
Nyt tarvitaan nimenomaan luottamusta siihen, että Suomi säilyttää tulevaisuudessakin puolueettomuutensa ytimen, sotilaallisen liittoutumattomuuden ja itsenäisen uskottavan puolustuksen.
Muiden valtioiden on voitava luottaa siihen, että Suomi ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin niitä vastaan.”
x x x
Myöhemmin olemme saaneet tietää, että samana päivänä – 13.12. – presidentit Joe Biden ja Sauli Niinistö olivat sopineet Suomen Nato-jäsenyyden toteuttamisesta.
Hävittäjähankinta on osa Nato-jäsenyyden kustannuksista. Sen lopullinen hinta selviää vasta vuosien kuluttua.
Näinä aikoina olemme saaneet tietoa muista jäsenyyteen liittyvistä kustannuksista. Nato-joukoille pitää rakentaa tiloja ja puolustusvoimat tarvitsevat runsaasti lisää väkeä.
x x x
Blogissa mainitut kirjoitukset voi lukea kotisivuni blogiarkistosta (paavovayrynen.fi).
Suomen tiestä Natoon ja osapuoleksi Ukrainassa käytävään sijaissotaan (proxy war) on saatavissa tietoa kirjoistani ”Sota vai rauha Suomelle?” ja ”Mitä Suomelle on tapahtunut?”. Molemmat teokset ovat nyt luettavissa kotisivuni kirja-arkistosta.
Venäjän naapurimaa on suurimmassa vaarassa sillä hetkellä kun se haluaa liittyä NATO:n jäseneksi. Siinä hetkessä Venäjällä on suurin intressi hyökätä, koska jäsenyyden toteuduttua kohdevaltio on jo liittouman suojissa.
Kyse on siis Venäjän halusta pitää naapureitaan oman vaikutusvaltansa alla, ja siitä naapurivaltio voi päästä irti ainoastaan liittoutumalla Venäjää suuremman voiman kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Aika halveksuttava tapa heitellä nimiä ja leikata yksittäisiä kommentteja muka-tukemaan blogistin ”omaa” sanomaa.
Kaikki nämä joihin argumentoinnissasi muka-tukeudut, olivat Natoon liittymisen kannalla ja täysin päinvastaista mieltä kuin mitä itse olet.
Kuinka alas meinaat vielä kaivautua?
Ilmoita asiaton viesti
Uhka on ollut aina.
Vai mistä syystä Härmässä on ollut instituutio nimeltään Puolustusvoimat?
Ilmoita asiaton viesti
Natoon pyrkiminen olisi ollut vaarallinen toimi jos Venäjä ei olisi ollut sidottu Ukrainaan. Jos taas Suomi ei olisi liittynyt Venäjän hyökättyä ja koko Suomen kannatettua liittymistä, se olisi lyönyt särön suomalaiseen yhteiskuntaan. Nyt sekin kortti on käännetty, eikä kansa voi jälkeen päin sanoa että politiikot jättivät kansan tahdon toteuttamatta.
Sen sijaan sillä liittyikö Suomi NATO:on tai ei, ei ole merkitystä Venäjän tavoittaisiin Suomea koskien. Venäjän pitkän tähtäimen tavoitteena olisi joka tapauksessa laajentua länteen ja Suomi on vaarassa. Mutta NATO-jäsenyyskään ei muuta turvallisuustilannetta siinä määrin kuin yleisesti uskotaan.
Suomen tärkein tehtävä on lujittaa omaa puolustuskykyään.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se muutti. USA:n kanssa tehtiin DSA-sopimus ja ollaan NATO:n turvatakuiden piirissä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos puolustusliittoon liittyminen lisää uhkaa Venäjältä päin, niin silloin kyseessä on niin uhkaava valtio, ettei puolustusliittoon liittymistä voi laistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tosiasiassa Suomen Nato-jäsenyys pantiin vireille heti sen jälkeen, kun Joe Biden oli aloittanut virkakautensa Yhdysvaltain presidenttinä.
—————————————–
”Pantiin vireille”?
Pantiin se sitten vireille koska tahansa, kuka tai mikä tahansa, niin venäjän hyökkäys Ukrainaan vei sen maaliin.
Ilmoita asiaton viesti
Nato-jäsenyys johdatti Suomen heti osapuoleksi toisten sotiin ja se ei ole aiemmin ollut Suomen tavoite – nyt siitä riemuitaan.
Ilmoita asiaton viesti
Aiemmin Suomi on joutunut omiin sotiin ja taistelemaan niissä yksin. Tämä tilanne haluttiin muuttaa. Onhan Suomi toki aiemminkin ollut myös muiden sodissa, mm. Afganistanissa, Kyproksella, Suezissa j.n.e.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt ollaan hyökkäämässä Venäjälle, joka on hiukan eri kuin rauhanturvaaminen.
Ilmoita asiaton viesti
KUKA muu kuin Ukraina on hyökkäämässä Venäjälle?
Ilmoita asiaton viesti
Sinne on hyökännyt Ukraina Suomenkin asetuella ja siellä on myös suomalaisia. Ei Venäjä katso meitä enää humanitääriseksi avustajaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan tilanteen suhteen Suomi on toimimassa YK:n peruskirjan 51. artiklan mukaisesti:
”51 artikla
Jos jokin Yhdistyneiden Kansakuntien jäsen joutuu aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, ei mikään tämän peruskirjan säännös saa rajoittaa sen luonnollista oikeutta erilliseen tai yhteiseen puolustautumiseen, kunnes turvallisuusneuvosto on ryhtynyt tarpeellisiin toimenpiteisiin kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseksi.”
Lähde: https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1956/19560001/19560001_2#idm46111191582272
YK:n turvallisuusneuvosto ei ole saanut mitään aikaan tuossa asiassa. Toisin sanoen Suomi toimii YK:n peruskirjan puitteissa. Sen sijaan Venäjä aloittaessaan täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan rikkoi sitä, jonka vuoksi on aivan sama, mitä Moskovassa ajatellaan Suomen ja muiden länsimaiden toimista näiden auttaessa hyökkäyksen kohteeksi joutunutta Ukrainaa.
Loppuun totean, että on noin 6000 syytä länsimailla olla hyökkäämättä Venäjälle nykytilanteessa. Länsimailla ei ole mitään intressiä eskaloida konfliktia Ukrainalle antamansa aseavun ulkopuolelle.
Kannattaa muistaa, että kylmän sodan aikana Neuvostoliitto antoi aseapua Pohjois-Korealle Korean sodassa ja Pohjois-Vietnamille Vietnamin sodassa, sekä Yhdysvallat tuki afgaanisotapäälliköitä Afganistanissa taistelussa Neuvostoliiton miehitystä vastaan. Länsimaiden aseapu Ukrainalle on apua Ukrainan taistelussa valtionsa, kansansa, kielensä ja kulttuurinsa puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä myös muistaa, että Yhdysvallat antoi merkittävää apua Neuvostoliitolle Suomea vastaan toisessa maailmansodassa.
Tai Yhdysvallat oli myös Irakin ja Saddman Husseinin tärkeä liittolainen vielä -80 luvulla.
Joten tilanteet muuttuvat ja huomenna voi olla että olemme taas yksin ja yritämme kertoa Venäjälle, että: visti vitsi…
Ilmoita asiaton viesti
”Joten tilanteet muuttuvat ja huomenna voi olla että olemme taas yksin ja yritämme kertoa Venäjälle, että: visti vitsi…”
’
Unohdat sen, että Euroopan mantereelle on kehittynyt suurvaltojen välinen vallan tasapaino jo 1500-luvulta lähtien. Jos jokin suurvalta, oli se sitten Ottomaanien imperiumi, Espanjan kuningaskunta, Napoleonin Ranska tai 1900-luvun ensimmäisen puoliskon Saksa, yrittää laajentua alueellisesti käyttäen sotilaallista voimaa, niin sellaista valtiota vastaan syntyi hyvin nopeasti sotilaallinen liittoutuma estämään sen kunnianhimoisia tavoitteita.
Toiseksi Venäjän asevoimat eivät ole antaneet itsestänsä kovinkaan hyvää kuvaa taisteluissaan Ukrainassa. Venäjällä tulee kulumaan aikaa vuosia ellei ainakin vuosikymmenen verran saada joukkonsa siihen kuntoon varusteiden ja koulutettujen joukkojen suhteen, että niillä voisi käydä uutta laajamittaista sotaa.
Samaan aikaan länsimaat käyttävät nyt vuosittain NATO-suosituksen verran, eli 2 % BKT:stä vuosittain puolustusmenoihinsa. Toiseksi länsimaat TIETÄVÄT, että yhteinen joukkovoima suojaa kaikkia NATO:n jäseniä ulkopuolisten maiden mahdollisia hyökkäyksiä vastaan NATO:n toimialueella.
Ennen Venäjän toimia Ukrainassa NATO:a pidettiin kylmän sodan jäänteenä, mutta tuo sota on osoittanut NATO:n tarpeellisuuden ja nykyään ei ole näkyvissä sellaista tilannetta, jossa NATO lakkautettaisiin, joten voit pitää nuo ”vitsi, vitsi” -kommenttisi itselläsi, sillä ne osoittavat ilman mitään perusteluja asiantuntemattomuutesi.
Ilmoita asiaton viesti
Meinaatko hyökätä Venäjälle? Ainakaan Natolla ei ole sellaisia aikomuksia, koska se ei hyökkää minnekään.
Ilmoita asiaton viesti
”Hyökkäämässä Venäjälle.”
Länsi, Yhdysvallat etunenässä, on asettanut rajoituksia aseavulleen ja nimenomaan niin että Ukraina ei saa edes puolustautua tehokkaasti Venäjän puolelle.
Höpötykset Venäjälle hyökkäämisestä ovat ihan avointa Kremlin propagandaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä itse ”höpötät”?
Venäjällehän on jo hyökätty ja ainakin Stubb on antanut luvan käyttää hyökkäykseen Suomesta annettua aseistusta: ”Stubb vahvisti sen, että Ukrainalla on oikeus iskeä suomalaisilla aseilla myös Venäjän puolelle.” https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010656367.html
Ilmoita asiaton viesti
”Kunhan niitä käytetään puolustusmerkityksessä ja sitoutuneena kansainväliseen oikeuteen.”
Ilmoita asiaton viesti
Nii, että Ukraina ei saakaan vallata koko Venäjää suomalaisilla tussareilla. On se Stubb lopulta reilu.
Ilmoita asiaton viesti
Jämsä: ”Nyt ollaan hyökkäämässä Venäjälle…”
Just just. Ja Pohjanmaalla sidotaan jälleen innokkaimpia suomalaisia sotahulluja kiinni puihin, kun eivä malta odottaa joukkokuljetusta…
Ilmoita asiaton viesti
Jouni Jämsän ei ehkä kannata pidätellä hengitystään odotellessaan Suomen joutumista ”osapuoleksi toisten sotiin”.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysen kirjoituksesta voidaan vetää sellainen tulkinta, että Suomen puolueettomuus olisi jokin hopealuoti, jolla kaikki kriisit ja ongelmat voitaisiin välttää.
Väyrynen kuitenkin unohtaa tai tahallaan jättää mainitsematta sen, että puolueettomuus ei ole auttanut mitenkään Ukrainaa, Georgiaa tai Moldovaa siinä uhkassa, jonka Venäjän imperialistinen ja fasistinen sotapolitiikka niitä maita kohtaan muodostaa.
Samalla voidaan sanoa, että puoluettoman maan ei tule odottaa saavansa suoraa sotilaallista apua muilta mailta, jos se joutuu vihamielisen maan hyökkäyksen kohteeksi, etenkin jos hyökkäävällä maalla on ydinaseita, joiden käytöllä hyökkääjä voi uhkailla.
Tämän lisäksi on syytä kiinnittää huomiota Paavo Väyrysen pelkurimaiseen viisasteluun, kun hän ei suostu tuomitsemaan Venäjän laitonta hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan, eikä suostu tuomitsemaan Venäjän siellä tekemiä sotarikoksia. Tämän takia katson, että Väyrynen kirjoituksissaan tahrii kätensä sodassa kuolleiden ukrainalaisten siviilien vereen.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainasta ja Georgiasta puhuttaessa ei voida puhua puolueettomuudesta. Ei nämä maat sellaisessa tilassa koskaan ole olleet eivätkä ne ole relevantti esimerkki puolueettomuudesta. Ne olivat vain valinneet puolensa uudelleen ja lipeämässä Venäjän vaikutusvallasta.
Ja jotka eivät suostu olemaan Venäjän vaikutusvallan alla, laajentumiseen tähtäävä Venäjä katsoo vihollisekseen. Siksi myös Suomi olisi puolueettomanakin Venäjän kohde.
Ilmoita asiaton viesti
”Ukrainasta ja Georgiasta puhuttaessa ei voida puhua puolueettomuudesta.”
Olen kunnioittavasti tuosta väitteestä toista mieltä ja perustelen mielipiteeni Ukrainan vuoden 2010 perustuslain 17. artiklan viimeisellä kohdalla:
”The location of foreign military bases shall not be permitted on the territory of Ukraine.”
Lähde: https://en.wikisource.org/wiki/Constitution_of_Ukraine,_2010
Toiseksi ennen Krimin miehittämistä ja sen liittämistä Venäjään vuodelta 2014, niin ukrainalaisten enemmistö vastusti maansa NATO-jäsenyyttä. Yllä mainittu Ukrainan perustuslain kohta saattoi olla myös osasyy Venäjän toimiin Krimillä, sillä Venäjä tiesi, että Sevastopolin tukikohta siellä ei tulisi saamaan jatkoaikaa ja Venäjän ratkaisu oli tilanteen sen salliessa, ottaa Krimin niemimaa itsellensä väkisin.
Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Ukraine%E2%80%93NATO_relations#Public_opinion_in_Ukraine
Toisin sanoen sillä, että Venäjä kohteli Ukrainaa kaltoin, niin se samalla synnytti Ukrainaan halun liittyä NATO:on. Siitä olen samaa mieltä, että puolueton Suomi olisi yksi Venäjän kohteista.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjälle riittää puolen valintaan se että poliittinen johto on Venäjän ohjauksessa rittävässä määrin. Sen edellytys ei välttämättä ole sotilastukikohdat, kuten ei ollut YYA:n aikoihinkaan. Ja Sevastopolin sotilastukikohta sekin vain todistaa että Ukraina ei ollut puolueeton. Siirtymävaihe on pakollinen välitila, mutta ei sellaisenaan puolueettomuuden osoitus.
Kuten sanot, Venäjä näki että Ukraina on lipeämässä tuosta ohjauksesta eli puolueellisesta tilanteesta ja Venäjä siirtyi seuraavalle asteelle estääkseen jatkokehityksen.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän hyökkäys muutti ukrainalaiset selvällä enemmistöllä NATO:n kannalle.
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt tarvitaan nimenomaan luottamusta siihen, että Suomi säilyttää tulevaisuudessakin puolueettomuutensa ytimen, sotilaallisen liittoutumattomuuden ja itsenäisen uskottavan puolustuksen. ”
Eihän Suomi ollut puolueeton edes Kekkosen aikana. YYA-sopimus oli kaukana puolueettomuudesta. Nyt ollaan vaan eri puolelle sitouduttu.
Ilman liittoutumista Suomella ei voi olla uskottavaa puolustusta. Ukraina on iso maa, suuri armeija ja sillä oli paljon it-aseistusta mutta silti sen maanpinta-alasta iso osa on miehitettynö. Ilman liittoutumista Suomella ei olisi uskottavaa puolustusta. Ei rahkeet vaan riittäisi alkuunsakaan Venäjän kulutussotaa ja ohjusiskuja vastaan.
Ja oleellista on myös se että aikoinaan Neuvostoliitosaa ehkä arvostettiin suomalaisten ministerien tekemänä ”Vladimirovin takamuksen nuoleskelua”..Putin ei arvosta sitä vaan voimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentit todistavat, että olemme yhä suomettumisen keskipisteessä, jopa pahemmin kuin koskaan aikaisemmin. On vain yksi totuus, jota ei saa kyseenalaistaa ja josta keskusteleminenkin on kielletty. Ennen tabu oli Neuvostoliitto, nyt se Nato. On erikoista, että jopa toimittajatkin ummistavat silmänsä ja osaavat puhua vain yhtä totuutta. Olemme palanneet Brezhnevin aikaan.
Suomen turvallisuus on nyt heikommassa jamassa kuin koskaan aikaisemmin sotien jälkeen. Asiantuntijoiden mukaan käymme jo nyt hybridisotaa Venäjää vastaan. Olemme rahoittamassa miljardeilla Venäjän vastaista sotaa, johon meillä periaatteessa ei pitäisi olla mitään tekemistä. Presidenttikin yllyttää, että suomalaisilla aseilla saa hyökätä vaikka Kremlin sisäpihalle. Rajoillamme lentelevät ristiin rastiin Venäjän ja Naton lentokoneet. Ohjukset paukkuvat alta 100 km päässä rajoistamme. Ei tarvita kuin pieni virhe tai provokaatio, niin olemme sodan keskellä.
Jos minkäänlaisia rauhanneuvotteluita ei saada aikaan, sodan eskaloitumisen vaara lisääntyy. Jos kehitys jatkuu tällaisena, on aivan selvää, että jossakin vaiheessa Venäjän ja Naton sotakoneet kohtaavat ja siinä vaiheessa Suomi on Naton etuvartiossa. Sitäkö me haluamme?
Ilmoita asiaton viesti
”Asiantuntijoiden mukaan käymme jo nyt hybridisotaa Venäjää vastaan.”
Minkälaisia hybridisodankäynnin muotoja, asiantuntijoiden mukaan, Suomi on kohdistanut Venäjään?
Ilmoita asiaton viesti
No, Ojaniemi tietenkin tarkoittaa Kremlin asiantuntijoita, ovathan Bäckmanit, Putkoset ja kumppanit väittäneet näin jo useita vuosia. Ilmeisesti Ojaniemi kuuluu tähän samaan tiimiin.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on ollut hyvää yhteydenpitoa ja ajatustenvaihtoa Ojaniemen kanssa aikaisemmin muissa asioissa. Siksi ihmettelen kommenttiaan ja toivon että vastaisi.
Tulee mieleen joku b-luokan kauhuleffa jossa koskaan ei tiedä, minkä hautakiven takaa ilmestyy taas uusi zombienpureman saanut.
Ilmoita asiaton viesti
Älä Hytönen viitsi, aikuinen mies. En kuulu mihinkään porukkaan. Ongelma on juuri se, minkä kommentissasi toit esille. Jos haluat ottaa tosiasioita esille, niin sinut heti leimataan, jos joku on eri mieltä.
Jos kritisoit vihreää siirtymää tai tuulivoimaa, olet denialisti. Jos kritisoit hallitsematonta maahanmuuttoa, olet rasisti. Jos olet vähääkään eri mieltä Ukrainan sodasta ja sen seurauksista, olet putinisti. Jne.
Ilmoita asiaton viesti
Sinun mielipiteesi Suomen asemoitumisesta Natoon ja Ukrainan sotaan ovat täysin Kremlistä. Sitten on turha uhriutua kun putinistiksi sanotaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kun ei sallita muuta kuin yksi totuus eikä asiallista keskustelua vähääkään, ei synny kuin huonoja päätöksiä. On valitettavaa, että toimittajatkaan eivät osaa enää muuta kuin kuorolaulua.
Ilmoita asiaton viesti
Eriävät mielipiteet eivät ole mitenkään kiellettyjä. Niitä on mm natojäsenyydestä esitetty eduskuntaa myöten.
Ilmoita asiaton viesti
Olen jo pikkupoikana kantapään kautta oppinut, että isommille pahoille pojille ei kannata soittaa suutaan. Niiltä saa turpiinsa.
Ilmoita asiaton viesti
Mun bestis pikkupoikana oli se koulun isoin ja pahin poika, eikä minua sitten koskaan kiusattukaan. Rinnastuu siihen, missä Suomi on nyt.
Et kuitenkaan kertonut, millä keinoin Suomi käy hybridisotaa Venäjää vastaan. Anna esimerkki?
Ilmoita asiaton viesti
En minä ole sitä keksinyt, että Suomi käy hybridisotaa Venäjää vastaan tai Venäjä käy hybridisotaa Suomea vastaan. Lehdistä olen sen lukenut monen asiantuntijan sanomana.
Suomi valtiona on liittynyt miljardikaupalla Venäjän vastaisen rintaman aseistamiseen ja valtionjohdon korkeimmalla taholla uhotaan, että Suomen antamilla aseilla saa hyökätä Venäjää vastaan. Venäjä on pirun vaarallinen ja arvaamaton naapuri. Ei ole ihme, jos sitten Venäjä ryhtyy erilaisiin vastatoimiin.
Ilmoita asiaton viesti
Silloisen oppikouluni alaluokilla pahin pari kertaa luokalle jäänyt kusipää, minua 3 vuotta vanhempi ja kahta päätä pidempi, hakkasi minua harva se päivä. Tajukin lähti pari kertaa, kun olin sille suuta soittanut, ja se sitten kuritti minua. Kun palasin tajuihini haistattelin ja uhosin ja sain uudelleen turpaan. Sitten ymmärsin, että parempi olla ihan hiljaa ja vittuilematta sille ja, kas kummaa, hakkaaminen loppui. Myöhemmin, kun joku toinen yritti minua kurittaa, asettui se minua puolustamaan. Olin aloittanut kansakoulun 6-vuotiaana ja sen vuoksi aina ennen murrosikää aina 13 – 14 vuotiaaksi saakka luokan pieni poika. Kumma juttu, että luokan suurimman täytyi luokan pienintä hakata.
Ilmoita asiaton viesti
Eli sinun sanomasi olisi ulkopolitiikkaan siirrettynä se, että Suomi ei olisi ottanut kantaa Venäjän hyökkäykseen millään tavoin, ei olisi tuominnut sitä, koska eihän se nyt meille kuulu, jos Venäjä katsoo oikeudekseen vallata itsenäisen eurooppalaisen valtion. Olisimme pitäneet aivan normaalit suhteet Venäjään, käyneet kauppaa ja viisveisanneet muiden EU-maiden Venäjä-pakotteista. Ja missään nimessä emme olisi ilmaisseet tukea Ukrainalle.
Näin Venäjä ei olisi kiusannut meitä ja turvallisuustilanne olisi pysynyt ennallaan. Suomalaiset bisnesmiehet ja Venäjällä bisnestä tekevät yritykset olisivat tahkonneet voittoja, venäläisturistit olisivat kantaneet rahaa Suomeen ja kaikki olisi ollut hyvin? No, mitä nyt olisimme joutuneet EU:n hylkiövaltioksi, paljon pahempaan asemaan kuin vaikkapa Unkari.
Näinkö asian näet?
Ilmoita asiaton viesti
Ei sotaa pidä koskaan hyväksyä, ja kyllä ja sodan aloittajat pitää aina uskaltaa tuomita. Mutta ei siihen välttämättä tarvitse mitenkään aktiivisesti myöskään osallistua. Minulla on toinen koti Itävallassa. Ei siellä meuhkata tämän sodan tiimoilta ollenkaan samalla tavalla kuin meillä Suomessa. Hyvin neutraaleja ovat.
Ilmoita asiaton viesti
Ja mitkä ne Itävallan rajanaapurimaat taas olivatkaan – siellähän se on kuin herran kukkarossa.
”Hyvin neutraaleja ovat.”
Ja nykyään ihan vimpan päälle, yrittävät neutralisoida Aatun kotitalonkin.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006528049.html
Ilmoita asiaton viesti
Tämä oli kyllä aika harhainen kirjoitus Ojaniemeltä. Ihminen, joka on tässä keskustelussa eniten suomettunut, on suomettumisen vanha dinosaurus Paavo Väyrynen. Otetaan muutama virke lainauksensa hänen kirjoituksestansa osoittamaan, että hän puhuu muunneltua totuutta:
”Tosiasiassa Suomen Nato-jäsenyys pantiin vireille heti sen jälkeen, kun Joe Biden oli aloittanut virkakautensa Yhdysvaltain presidenttinä. ”
Väyrynen väittää, että presidentti Niinistö antoi tammikuussa 2021 haastattelun Iltalehdelle, jossa hän arvosteli eduskunnan kannanottoa, jonka mukaan ”Suomi ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita vastaan”. Jos Väyrynen väittää näin, niin silloin olisi kohtuullista, että hän mainitsisi haastatteluartikkelin täyden nimen ja tarkan päivän, jolloin se julkaistiin, jotta asia voitaisiin puolueettomasti tarkastaa.
Tässä on toinen lainaus Väyrysen väitteestä, jonka lähdettä hän ei myöskään kerro:
”Myöhemmin olemme saaneet tietää, että samana päivänä – 13.12. – presidentit Joe Biden ja Sauli Niinistö olivat sopineet Suomen Nato-jäsenyyden toteuttamisesta.”
Sen sijaan Iltasanomien artikkelissa tuolta päivältä sanotaan seuraavaa koskien presidenttejä ja NATO:a. Tämä on ainoa kohta, jossa NATO mainitaan tuossa artikkelissa:
”Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisistä suhteista käydyn keskustelun yhteydessä Niinistö kertoi Bidenille Suomen turvallisuuspolitiikan pääpilareista. Niinistö sanoi arvostavansa Naton ylläpitämää avoimien ovien politiikkaa. Lisäksi hän avasi Bidenille ajatteluaan Helsingin hengestä.”
Lähde: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008472873.html
Tässä on lainaus toisesta Iltasanomien artikkelista seuraavalta päivältä:
”Presidentin kanslian mukaan presidentti Niinistö kertoi Putinille, että Suomella on ”selonteoista ilmenevä vakaa ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja”. Valtioneuvoston lokakuussa 2020 hyväksytyssä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa todetaan, että ”Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa, joka ylläpitää vahvaa ja uskottavaa kansallista puolustuskykyä”.”
Lähde: https://www.is.fi/politiikka/art-2000008474076.html
Toisin sanoen näyttää vahvisti siltä, että Väyrynen on keksinyt väitteen, että presidentit Biden ja Niinistö jo vuoden 2021 lopulla alkoivat juonia Suomea NATO:on vastoin Suomen kansan tahtoa. Kannattaa myös huomata, että Väyrynen ei ole esittänyt tämän väitteensä tueksi mitään ULKOISIA LÄHTEITÄ.
Kun kyseessä on pitkäaikainen entinen ulkoministeri, niin häneltä voidaan vaatia rehellisyyttä ja läpinäkyvyyttä esittämiensä asioiden ja näkökulmien suhteen. Tuossa asemassa olevan ihmisen tulisi tietää, että hän ei voi esittää mitä tahansa ja luottaa siihen, että kansa uskoo siinen, kun hän vetoaa arvovaltaansa.
Loppuun annan neuvon, että Googlen työkalun keskuudessa on kohta ”milloin tahansa” Google-haun yhteydessä, johon voi syöttää ”oman aikavälin” mm/dd/yyyy-formaatissa. Tämä auttaa asioiden tarkastamisessa.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen turvallisuus on nyt heikommassa jamassa kuin koskaan aikaisemmin sotien jälkeen. Asiantuntijoiden mukaan käymme jo nyt hybridisotaa Venäjää vastaan. Olemme rahoittamassa miljardeilla Venäjän vastaista sotaa, johon meillä periaatteessa ei pitäisi olla mitään tekemistä.”
Mitenhän hyvässä jamassa Suomen turvallisuus oli vaikka 40-luvun lopulla, jolloin puolustusvoimat oli ajettu alas, Porkkalassa oli vahvat neuvostojoukot ja kotimaiset kommunistit haaveilivat muuttavansa Suomen kansandemokratiaksi?
Ja Ukrainan sota ei sitten kuuluisi meille yhtään mitään. Ei ilmeisesti, vaikka Putin ja useat venäläispoliitikot ovat useasti todenneet, että vanhan imperiumin rajat pitäisi palauttaa. Suomi kuului tuohon yhtä lailla kuin Ukraina tai Baltia. Ojaniemi ei näe mitään vaaraa Venäjän taholta, uskomatonta.
Ilmoita asiaton viesti
40-luvulla vaarana olivat kotimaiset kommunistit.
Ihmettelen, jos Hytönen on sitä mieltä, että kaikki on hyvin, kun ei ole kuin ajan kysymys, kun jokin todellinen konflikti Venäjän ja Naton välillä on ajankohtainen. Ja Suomi voi siinä tilanteessa olla eturintamassa ja taistelukenttä.
Kun Ukrainan sota alkoi, Suomen valtionjohto totesi, että Suomea ei uhkaa mikään sotilaallinen uhka. No nyt uhkaa. Huonoa politiikkaa, jos asiat on näin hoidettu.
Ilmoita asiaton viesti
Olen blogisti Väyrysen kanssa näin maallikkona samaa mieltä: uhka Suomen turvallisuudelle on Venäjä, Venäjä ja Venäjä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinnostavaa on tuo Väyrysen väite, että jos Ukrainan sota laajenisi suursodaksi Suomi olisi ”pahinta taistelutannerta” Mihin tuo väite perustuu, ei mihinkään, jos sota laajenisi suursodaksi, johon en usko, Venäjän rahkeet eivät siihen riitä niin pohjoismaat olisivat kyllä se viimeinen kohde johon Venäjä sotilaallista voimaansa kohdistaisi, vaarassa olisivat keski-Euroopan valtiot kuten vaikkapa esim. Puola.
Ilmoita asiaton viesti
Tulee mieleen myös aiemmat NATO-vastustajien näkökannat tyyliin ”Ei Venäjä tänne tule koskaan hyökkäämään, kun meillä ei ole luonnonrikkauksia”.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti: ”Vasta Natoon pyrkiminen ja liittyminen synnyttivät uhkan Suomen turvallisuudelle”.
Jo blogin pelkkä otsikko on hevonhuttua.
Oikea teksti olisi ollut: ”Vasta Natoon pyrkiminen ja liittyminen poistivat roistomaisen itänaapurimme uhan Suomen turvallisuudelle”.
Ilmoita asiaton viesti
”Jo blogin pelkkä otsikko on hevonhuttua.”
À la Neuvostoliitto on ikuinen:)
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostoliitossahan on ollut vireillään jo useampiakin sisällissotia!
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti luo erinomaisen hyvän kuvan Venäjän sotaisuudesta ja uhasta, jonka se meille on asettanut. Venäjä ei suostu noudattamaan yhtäkään sitoumusta ja sopimusta. Ennen liittoutumista olemme olleet sen mielivaltaisen politiikan armoilla.
Kiitos, tohtori Väyrynen, seikkaperäisestä analyysistänne.
Ilmoita asiaton viesti
Pavelin tarinat ”soi kuin rikkinäinen levysoitin”…sama kappale ja lyriikat sekaisin, levysoittimen neula pomppii samasta kohdasta takaisin väsyttävään alkuun.
Tiedoksi Suomi on NATO-jäsen, emme ole mitenkään tekemisessä roistovaltio Venäjän kanssa.
Tiedoksi, Suomen ulkomaan vienti on tällä hetkellä suurinta Yhdysvaltojen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
F-35-koneita tulee eurooppalaiseen NATOon n. 600 kpl lisää, kunhan laivueet ovat valmiita.
Pohjoismaat luovat yhteisen ilma-aseen, kunhan Ruotsin JAS saadaan yhteensopivaksi F-35:n kanssa.
Olo on aika turvallinen jo tuolla perusteella.
Mitä kirjoitukseen muuten tulee, niin samanlaista vääristelyä se on kuin aina Väyryseltä.
Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja Suomelle tuli kiire saada suojaa ja siinä lähti sitten Ruotsi seuraamaan. Putin siellä uhkaili ja vaati, etteivät Suomi ja Ruotsi saisi ajaa itsenäistä puolustuspolitiikkaa. Unohti varmaan, että YYA ei ollut enää kuranttia kamaa.
Maailmantilanne on surkea ja siihen on ainoana syypäänä Venäjä ja sen rikolliset, juopot johtajat. Kusipäistä sakkia.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on näin, sen kanssa eletään.
Ilmoita asiaton viesti
Näin kirjoittaa mies, joka
putosi eduskunnasta
putosi europarlamentista
ei saanut kannatusta presidenttiehdokkaaksi
joka ei enää kiinnosta:
Paavo Väyrynen avautuu: ”Tiedotustilaisuuteen ei tullut yhtään toimittajaa” (jo 2018)
ja jolla ei enää ole mitään menetettävää.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on nyt täysvaltainen Naton jäsen. Joten kaikesta huolimatta näillä mennään! Paavo Väyrysen yms. on turha haikailla menneen perään. Tällä erää Venäjän vasallisvaltiona toiminen on Suomen osalta ohi. Venäjän vasallivaltiona olemisen tila saattaa vielä tulevaisuudessa olla Suomen kohtalo, mutta ennen sitä on paljon vettä Moskova joessa virrannut.
Ilmoita asiaton viesti
Odotellaan nyt ihan rauhassa että venäläiset oppivat elämään ja olemaan naapureidensa kanssa… Hiukan sivistystä, oikeata tietoa ja kulttuuriperimän uusiutumista, niin ehkä rajojakin voimme availla heille 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Lueppa Paavo historias ja muistele montako rehellistä iivanaa olet kätellyt.
Ilmoita asiaton viesti