Vastaus Arno Kotrolle: säilytetään ”Nato-optio”!
Sain virikkeen tähän kirjoitukseen eläkkeellä olevalta professorilta, joka kommentoi Dissidentti-ohjelman viime lauantaina esitettyä jaksoa ”Samankeskisten kehien Eurooppaan”.
Professori totesi minun suhtautuneen ohjelmassa kielteisesti Euroopan unionin kehittämiseen puolustusliitoksi.
Professori huomautti, että suurin osa EU-maista on Naton jäseniä ja jatkoi:
”Natossa Euroopan maat jättävät turvallisuudestaan suuren vastuun Yhdysvalloille ja sen mukana ololle. Eikö sittenkin voisi olla parempi, että Euroopan maat vastaisivat yhdessä turvallisuudestaan ilman vahvaa riippuvuutta Yhdysvalloista? Siis jonkinlainen eurooppalainen puolustusliitto.”
Kiitin professoria kommentista ja vastasin sen antaneen minulle ajattelemisen aihetta.
x x x
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on synnyttänyt tilanteen, jossa monet asiat ovat muuttuneet ja muuttuvat edelleen.
Yksi sodan seuraus on, että vahvat Suomen Nato-jäsenyyttä lähinnä ideologisista syistä jo pitkään ajaneet voimat pyrkivät viemään meidät sotilasliiton jäseneksi.
Verukkeena käytetään muuttunutta turvallisuuspoliittista tilannetta, vaikka meidän lähialueellamme Pohjois-Euroopassa tilanne on säilynyt vakaana ja rauhallisena.
Välineenä on Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aiheuttama pelko, joka on heijastunut kasvavana Nato-jäsenyyden kannatuksena mielipidemittauksissa.
Tässä tilanteessa joudun minäkin pohtimaan, kuinka Nato-jäsenyys vaikuttaisi Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ja millaista politiikkaa Suomen tulisi sotilasliiton jäsenenä harjoittaa.
Joudun pohtimaan myös sitä, mikä vaikutus Suomen Nato-jäsenyydellä olisi meidän Eurooppa-politiikkaamme.
Euroopan unionissakin olen puolustanut Suomen itsenäisyyttä ja puolueettomuutta.
Olen vastustanut unionin kehittämistä ylikansalliseksi liittovaltioksi. Olen vastustanut sen kehittämistä sotilasliitoksi.
Jos Suomesta tulee Naton jäsenmaa, joudumme kysymään itseltämme, pitäisikö meidänkin ryhtyä ajamaan unionin muuttamista sotilasliitoksi ja Naton eurooppalaiseksi pilariksi.
Vai tulisiko unionista kehittää todellinen liittovaltio ja sotilaallinen suurvalta, mihin monet suomalaisetkin ovat pyrkineet?
Näitäkin professorin lähettämän viestin virittämiä kysymyksiä olisi syytä vakavasti pohtia ennen kuin otetaan kantaa siihen, hakeeko Suomi jäsenyyttä sotilasliitto Natossa vai ei.
x x x
Professori esitti viestissään ajatuksen jonkinlaisesta eurooppalaisesta puolustusliitosta ”ilman vahvaa riippuvuutta Yhdysvalloista”.
Yhdysvaltain, EU:n ja EU-maiden edut ja näkemykset ovat olleet usein ristiriidassa keskenään. Näin on ollut Ukrainan kriisinkin suhteen.
EU ja Yhdysvallat toimivat saman suuntaisesti niissä tapahtumissa, jotka johtivat helmikuussa 2014 Kiovassa toteutuneeseen vallankaappaukseen, sisällissotaan ja Krimin valtaukseen.
Erimielisyydet tulivat esiin vuoden 2015 alussa, jolloin Ukrainan sisällissota oli vaarallisella tavalla laajenemassa.
Yhdysvallat ja EU:n uudet jäsenmaat – Baltian maat ja Puola – olivat puuttumassa kriisiin lisääntyvillä asetoimituksilla. Saksan ja Ranskan johdolla saatiin aikaan Minsk II -sopimus, josta silloin julkaisemassani blogissa ”Uusi ja vanha Eurooppa” kirjoitin.
Sama asetelma toistui tämän vuoden alussa.
Saksa ja Ranska pyrkivät estämään sodan puhkeamisen vetoamalla Ukrainaan Minsk II -sopimuksen toteuttamiseksi. Ne kehottivat Ukrainaa luopumaan pyrkimyksestä liittyä sotilasliitto Natoon.
Sitä emme tiedä, millaisia neuvoja Yhdysvallat Ukrainalle antoi.
Ukrainan kriisin yhteydessä Yhdysvallat on julistanut tavoitteekseen jakaa maailma sen itsensä johtamaan demokraattisten valtioiden rintamaan ja autoritaaristen valtioiden ryhmään, jonka kantavia voimia ovat Kiina ja Venäjä.
Keskelle Eurooppaa pyritään rakentamaan ”rautaesirippu”.
Suomen kohtalona olisi olla rajamaa, jonka vastaisen rajan Venäjä varustaisi raskaammin kuin minkään muun ulkorajansa.
Kokisimme rajan kirot, mutta emme voisi sen läheisyydestä mitenkään hyötyä. Jos Naton ja Venäjän välille syttyisi joskus sota, ankarimmat taistelut käytäisiin Suomen maaperällä.
Tätä kehitystä Suomi Nato-jäsenyydellään edistäisi.
x x x
Tälle kehitykselle on vaihtoehto, jota tasavallan presidentti Sauli Niinistö on viime viikkoina pitänyt mahdollisen Nato-jäsenyyden rinnalla esillä: Suomen ja Ruotsin välisen puolustusyhteistyön tiivistäminen ja kolmenkeskinen yhteistyö Yhdysvaltain kanssa.
On syytä korostaa, että tässä vaihtoehdossa säilyttäisimme edelleen ”Nato-optiomme” – mahdollisuuden hakea myöhemmin Naton jäsenyyttä.
Olen viime viikkoina kirjoittanut ahkerasti Ukrainan kriisistä ja Suomen turvallisuudesta. Palaute sosiaalisessa mediassa on ollut enimmäkseen asiatonta.
Poikkeuksiakin on ollut.
Arno Kotro kommentoi 13.4. Uuden Suomen Puheenvuorossa julkaisemaani blogia näin:
”Paavo, olen samaa mieltä, että asiallista keskustelua pitäisi käydä. Olen kysynyt jo aiemmin ja kysyn uudestaan.
Kannatat ajatusta, että Suomen pitää säilyttää mahdollisuus Natoon liittymiseen. Millainen olisi nähdäksesi se tilanne, että Suomen pitäisi liittyä Naton jäseneksi?”
Arno Kotron kysymys liittyy niin sanottuun Nato-optioon, vaikka hän ei tätä sanaa käytäkään.
Tästä ”optiosta” on näihin aikoihin saakka usein sanottu, että se on ollut tehokkaimmillaan siinä vaiheessa, kun sitä ei ole ”lunastettu”. Sillä on katsottu olevan tietty pelotevaikutus.
Tähän mennessä ”optio” on toiminut hyvin.
Jos päätöksenteko Suomen mahdollisesta jäsenyyshakemuksesta lykkääntyisi, ”option” voimassaoloaika ja sen pelotevaikutus jatkuisivat. Kun meneillään on ollut prosessi ”option” mahdolliseksi lunastamiseksi, sen pelotevaikutus on entisestään kasvanut.
Jos aikaa olisi käytettävissä, Venäjälle tarjoutuisi tilaisuus osoittaa sekä sanoin että teoin, että se ei uhkaa Suomen eikä Ruotsin turvallisuutta – ei nyt eikä tulevaisuudessa.
Tähän voisi liittyä sotatoimien nopea päättyminen Ukrainassa ja neuvottelujen käynnistyminen poliittisen ratkaisun aikaansaamiseksi.
Rauhan palautuminen Ukrainaan on kaikkien etu. Sillä on kiire senkin vuoksi, että pakolaiset pääsisivät palaamaan koteihinsa.
x x x
Vastaan Arno Kotrolle, että ”Nato-optiota” ei mielestäni pidä kiirehtiä nyt lunastamaan. Se on tehokas pidäke Venäjälle, ja se voisi olla myös kannustin, jolla voitaisiin vaikuttaa sen tulevaan toimintaan.
Parhaimmassa tapauksessa optiota ei olisi tarpeen koskaan lunastaa.
Nato-jäsenyyden vaihtoehdolle saattaa avautua mahdollisuus senkin vuoksi, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö Helsingin Sanomille eilen antamassaan haastattelussa sanoi, ettei mahdollisen jäsenyyshakemuksen jättäminen ole välttämättä yhteydessä kesäkuun lopulla pidettävään Naton huippukokoukseen.
Niinistö myös korosti Ruotsi-yhteyden ja puolueiden päätöksenteon tärkeyttä.
Keskustan puoluekokous järjestetään Lappeenrannassa kesäkuun toisena viikonloppuna.
Blogin alussa mainittu Dissidentti-ohjelman jakso esitetään Alfa-TV:ssa uusintana tänään klo 15.30. Se on katsottavissa myös Permannossa.
Ensi lauantaina klo 9 esitettävässä Dissidentin jaksossa ”Kestävään ihmiskuntapolitiikkaan” keskustelemme Susanna Junttilan kanssa mm. kansainvälisestä ilmastopolitiikasta, joka on kestämätöntä sekä taloudellisesti että yhteiskunnallisesti mutta myös ympäristöllisesti. Permannossa tämäkin jakso on nähtävissä perjantai-illasta lähtien.
Nato-optio pelotteena? Se ei ainakaan vielä näytä hillinneen Venäjän toimia Ukrainassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelmana optiossa on vain se, että optio kumoutuu sillä hetkellä, kun Venäjä hyökkää Suomeen. Hyökkäys on myös Venäjälle monin verroin tehokkaampi tapa pitää Suomi NATO:n ulkopuolella kuin hyviksen roolin ottaminen optiota hallussaan pitävän Suomen naapurina.
Ilmoita asiaton viesti
”… sillä hetkellä, kun Venäjä hyökkää Suomeen.”
– ”Kun”? Onko Juhani Putkinen kaapannut Juha Kuikan netti-identiteetin?
Mitäs jos kuitenkin katsellaan vielä ihan rauhallisesti satelliiteilla, milloin itärajan takana alkaa se varsinainen varustelu, ja lunastetaan optio vasta sitten? Viime aikoina ainoa sotilaallinen toimenpide Venäjän Karjalassa on ollut Ukrainassa hiljattain kaatuneiden nuorukaisten siunaustilaisuus.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitäs jos kuitenkin katsellaan vielä ihan rauhallisesti satelliiteilla, milloin itärajan takana alkaa se varsinainen varustelu, ja lunastetaan optio vasta sitten?
”
Aivan liian myöhäistä siinä vaiheessa.
Ilmoita asiaton viesti
Onko joku kaapannut Tuomon netti-identiteetin, kun vielä viime viikolla olit varauksetta Nato-jäsenyyden kannalla?
Hyökkäys rajan yli tapahtuu hetkessä, Nato-jäsenyys voi nopeimmillaan tulla muutaman kuukauden päästä sen jälkeen kun sitä on anottu.
Ilmoita asiaton viesti
Epälooginen kirjoitteluni johtuu nimenomaan siitä, että pasmani ovat enemmän sekaisin kuin ehkä koskaan tähänastisen elämäni aikana. Voimattomuus ukrainalaisten kärsimysten edessä, huoli kotimaani ja sitä mukaa lasteni tulevaisuudesta, harmi siitä, että varsin luotettavaksi kokemani pitkäaikainen yhteistyö itärajan yli katkesi kuin seinään.
Karjalan maakuntien asukkailla väitän pelissä olevan enemmän kuin vaikkapa uusmaalaisilla tai satakuntalaisilla. Kun rautaesirippu taas asettuu Venäjän rajalle, on Suomen oikea paikka tietysti sen länsipuolella. Harmaalle alueelle ei tee mieli jäädä toivomaan parasta ja pelkäämään.
Ilmoita asiaton viesti
Eli Väyrynen joka on vastustanut EU:n kehittämistä ”sotilasliitoksi” pohtii että tulisiko siitä kehittää Yhdysvalloista riippumaton sotilasliitto ja samalla kannattaa Yhdysvaltojen, Ruotsin ja Suomen sotilasyhteisyön kehittämistä. Ymmärsinkö oikein? Mitkähän mahtaisivat olla riippuvaisuussuhteet kahden pienen maan ja yhden supervallan keskinäisessä päätöksenteossa?
”Nato-option” ylläpitäminen siis tarkoittaa että Natoon ei liitytä koska sitten ei olisi nato-optiota. Paradoksaalisesti nato-opitota ei siinäkään tapauksessa ole jos Suomi ilmoittaa ettei se liity natoon.
No akateemistahan tämä on koska, Väyrysellekin tiedoksi, Suomi hakee Naton jäsenyyttä ennen kesää. Ihan kuin et sitä muka tietäisi.
Ilmoita asiaton viesti
Heikkeneekö Suomen turvallisuuspoliittinen asema, kun maamme menettää Nato-optio-pelotteen liittymällä Natoon?
Kyllä vaan.
Ilmoita asiaton viesti
Voisimmeko Nato-maana ideoida henkiseksi turvaksemme jonkin uuden option? Miten olisi ydinaseoptio? Tai vaikka ”lentotukialus Inarinjärvelle” -optio?
https://www.stara.fi/wp-content/uploads/2018/01/lentotukialus18012018x.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on kesto-optio Eurojackpotin päävoittoon.
Sen voi lunastaa tarvitessa rahaa. Voihan?
Ilmoita asiaton viesti
Jännää kun yksikään 30:stä natomaasta ei olle tajunnut optimoida natopelotettaan eroamalla natosta jotta voisi ylläpitää nato-optiota.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen kohtalona olisi olla rajamaa”
Sota on ulkopolitiikkaa toisin keinoin. Suomi on jo ulkopol. toisella puolella. Suomi on jo rajamaa.
”vastaisen rajan Venäjä varustaisi raskaammin kuin minkään muun ulkorajansa.”
Mitä sitten? Nyt liittoutumaton Suomi täysin alivoimainen suhteessa Venäjään. Liittoutunut Suomi täysin ylivoimainen suhteessa Venäjään.
”Jos Naton ja Venäjän välille syttyisi joskus sota, ankarimmat taistelut käytäisiin Suomen maaperällä.”
Jos idän ja lännen välille syttyisi sota,…
– liittoutumattomana sota käytäisiin Suomessa
– liittoutuneena sota käytäisiin jossain muualla.
Ilmoita asiaton viesti
Kylmän sodan aikana puolueettomuus oli jossain horisontissa häämöttävä asia, mitä kohti Suomi pyrki. Jokainen askel ja pyrkimys länteen oli riski vallitsevalle ja saavutetulle asemalle. Enemmän kuin oma halu ottaa lännettymisen riski, pakko ajoi Suomea integroitumaan länteen. Kyydistä ei sopinut jäädä.
Paavo, sinun pitäisi jo päivittää käsityksesi maailmasta nykypäivään. Aika, ympäristö ja Suomen asema on muuttunut, mutta poliittinen reagointisi ja ajattelusi länsi-integraatioon on edelleen entinen.
Suomen paikka on Natossa. Sotilaallinen liitto Ruotsin kanssa ja haikailu USA:n antamilla turvatakuilla on haihattelua. USA ei tule antamaan Suomelle kahdenvälisiä turvatakuita, kun sitä varten on olemassa Nato. USA haluaa vahvistaa Natoa ja jakaa puolustusvelvoitteen Nato-maiden kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Miksiköhän Paavoa NATO jurppii jopa enemmän USA? Yleensä NATO-vihan takana on viha USA:ta kohtaan, kuten esim. Tuomiojalla ja Halosella.
Ilmoita asiaton viesti
Sanana jo optio on huono kuvaamaan liittymistä, tai paremminkin Naton lupausta liittymisestä. Liittymisessä on omat pykälänsä ja nyt ne ovat sillä mallilla että pitää liittyä. Option pelote vaikutus meni Ukrainaan hyökkäyksen jälkeen.
Eihän Venäjään voi enää luottaa missään sopimusasioissa. Yritykset kärsivät kostosta ja yleensä kaikki toiminta on jo aikaisemminkin ollut kaukana oikeusvaltion mentaliteetista. Ja Medvedevin pieneen mieleenkään ei mahdu myötämielisyys ja suvaitsevaisuus Venäjän etupiireihin kuuluvia valtioita kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on jo ilmoittanut ettei se kunnioita naapureidensa rajoja eikä diplomatia tule kyseeseen. Eihän tässä ”Karhun” suuhun kukaan halua kävellä !Kyllä ne Venäjällä nauraa meidän keskusteluille kun selvä enemmistö kansasta haluaa liittyä puolustusliittoon juuri heidän (venäläiset) uhan takia ja osa haluaa ”kävellä kalliolta alas”…
Ilmoita asiaton viesti
Nato-optio on lumelääke turvallisuusvajeeseen.
Ei sillä ole koskaan ollut mitään todellista merkitystä.
Ainoastaan puolustusliiton jäsenyydellä on merkitys
Ilmoita asiaton viesti
Itse ymmärrän option niin, että on jo olemassa sopimus jonka voi kumpi tahansa sopijaosapuoli ottaa käyttöönsä tarvittaessa, joten tosiasiallisesti Suomella ei mitään optiota ole koskaan edes ollutkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sanotaan niin, että Suomella on aina ollut itse määrittelemänsä optio HAKEA Nato-jäsenyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
”Yksi sodan seuraus on, että vahvat Suomen Nato-jäsenyyttä lähinnä ideologisista syistä jo pitkään ajaneet voimat pyrkivät viemään meidät sotilasliiton jäseneksi.”
Olisi hyvä tietää nämä ideologisista syistä Nato-jäsenyyttä ajaneet voimat, keitä niihin kuuluu. Nimittäin ei kai Paavo Väyrynen nyt yritä uskotella, että Nato-jäsenyyttä ajetaan vain Kokoomuksen toimesta?
Sodan seuraus on oikeasti se, että nekin, jotka ovat enemmän tai vähemmän ideologisista syistä vieroksuneet ajatusta Nato-jäsenyydestä, ovat kallistumassa sen kannalle. Myös puolueessa nimeltä Keskusta.
Ilmoita asiaton viesti
Minä kuulun siihen ryhmään, joka haluan ideologisista syistä myös Natoon. Minä olen sitä mieltä, että Suomen pitää kaikin keinoin pyrkiä eroon entisistä suomettumiseen johtaneista syistä ja tekijöistä.
Olenko minä sitten voima? Tai onko voima kanssani? Ilmeisesti.
MInä halusin – ideologisista syistä – Suomen liittyvän Euroopan Unioniin ja myöhemmin – tilaisuuden koittaessa – euroon. En halunnut europerheeseen Espanjaa, Kreikkaa enkä Italiaa, mutta enhän minäkään kaikelle mitään mahda.
Suomen Nato-jäsenyyttä aloin miettiä vakavissani 90-luvun lopulla, kun selvisi, ettei Venäjän muodostamasta turvallisuusuhasta päästä eroon koskaan. Elättelin toiveita, että Venäjä voisi luopua ydinasearsenaalistaan Neuvostoliiton hajottua. Siinä olisi ollut hetki, jossa ”moninapainen maailmanjärjestys” olisi voitu romuttaa.
Kun tämä ei toteutunut, on selvää, että Suomi on poliittisesti ja taloudellisesti Venäjän vastapuolella. On tärkeää, että meillä on myös puolustus kunnossa, kun Venäjä pyrkii kasvattamaan valtaansa näillä alueilla.
Ideologiani on se, etten halua Suomen kuuluvan Venäjän etupiiriin enkä toimivan sen vaikutuksen alaisena.
Minulle Natoon liittyminen on siis ideologinen tavoite, tahtotila siitä, että kuulumme länteen ja toimimme osana länttä ja läntistä maailmaa. Nyt Suomen kansa haluaa kanssani Natoon, ehkä vain järkisyistä, ilman ideologista tahtotilaa. Minulle kelpaa seura joka tapauksessa: on tärkeää, että olemme yhtä mieltä ja vakain aikein kehittää turvallisuutta ja maatamme.
Ilmoita asiaton viesti
Se on se kortti, jolla hän uskoo osaavasa parhaiten pelata Kekkosen oppilaana.
Ilmoita asiaton viesti
– ”Vastaan Arno Kotrolle, että ”Nato-optiota” ei mielestäni pidä kiirehtiä nyt lunastamaan.”
Muuten hyvä, mutta Kotrohan ei kysynyt tuota vaan sitä, mikä olisi sellainen tilanne, jossa optio pitäisi lunastaa.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Jos tulkitsen PV:n ajatusjuoksua oikein, pelkällä Nato-optiolla on Väyrysen mielestä niin iso vaikutus, ettei Suomen liittymistä Natoon tarvita koskaan.
Mielestäni Väyrysen Nato-filosofia on kuitenkin toiveajattelua, sillä mikään ei takaa Venäjän tuota Nato-optiota ”pelkäävän”. Seuraavaa vaihetta eli sitä, ettei optio Venäjää pidättelisi, Väyrynen ei näytä haluavankaan pohtia. Vahinko.
Ilmoita asiaton viesti
Medvedev tänään : ”Venäjän entinen presidentti ja nykyinen turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev uhkasi torstaiaamuna suoraan, että Venäjä ”ryhtyy toimenpiteisiin” Itämerellä, jos Suomi ja Ruotsi hakeutuvat sotilasliiton jäseniksi.
– Silloin ei voisi enää puhua ydinaseista vapaasta Itämerestä. Tasapaino pitäisi palauttaa, Medvedev sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.
Samaan hengenvetoon Medvedev totesi, ettei tilanne kuitenkaan juuri muuttuisi Venäjän kannalta.
– Vain pari uutta vihollista, ex-presidentti kuittasi.”
——–
Mikä ihmeen ydinaseeton Itämeri ja tasapaino? Eikö Venäjällä ole ydinaseita Pietarin turvana? Eikö Venäjällä ole Itämeren alueella ylivoimainen määrä sotavoimaa?
Ilmoita asiaton viesti
Ja kannattaa huomata, että olemme muuttuneet ystävistä vihollisiksi alle kahdessa kuukaudessa Venäjän toimien vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Itämeren ydinasevapaudesta ei ole nytkään mitään takeita. Strategiset ydinkärkiohjukset ovat sukellusveneissä eikä niiden sijainnista kerrota potentiaalisille vihollisille.
Ilmoita asiaton viesti
Ja Venäjä kävi pyörähtämässä Ruotsin ilmatilassa hävittäjillä, joissa ainakin aluksi uskottiin olevan ydinaseita.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008721208.html
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki ymmärsivät lopulta, ettei ”Nato-optio” merkinnyt mitään. Siksi Arno Kotrokin kysyi kysymyksessään, mikä olisi tilanne, jossa Suomen tulisi jättää jäsenyyshakemuksensa Väyrysen mielestä. Ei Suomella ole ollut mitään optiota Natoon.
Väyrynen jätti vastaamatta kysymykseen. Perustelut koskivat vain tätä nykyistä tilannetta. Eli siinä vaiheessa, kun Venäjä hyökkäsi toiseen Naton ulkopuolella olevaan valtioon, ei turvallisuustilanteemme Väyrysen mielestä muuttunut niin olennaisesti, että meidän tulisi liittyä Natoon. Milloin sen hetki sitten tulisi?
Mieleeni tuli, onko Väyrynen oikeasti tosissaan siinä, että Nato-optiolla on ”pelotevaikutus”. Mikä on sen pelote? Varsinkin, jos Venäjä huomaa, että kyseessä on pelkkä bluffi.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen yrittää imitoida Erkkoa, jonka mielestä N-liitto vain yritti bluffata vaatimuksillaan Suomea. Hyökkäystä ei tulisi, jos Suomi johdonmukaisesti torjuisi kaikki vaatimukset. Väyrynen uskoo, ettei koskaan tulisi tilannetta, missä Venäjä katsoisi Suomen bluffin.
Ilmoita asiaton viesti
”Kaikki ymmärsivät lopulta, ettei ”Nato-optio” merkinnyt mitään”
Itse asiassa nyt selvisi, että vanha hokema Nato-optiosta onkin ihan todellinen. Tähän mennessä olen pitänyt sitä vain vitsinä ja jonain, joka on esteenä Suomen liittymiselle Natoon. Nythän se optio konkretisoituu kun se lunastetaan.
Väyrysen tulkinta nato-optiolle olisi oikeasti päätös olla liittymättä Natoon vaikka mitä ympärillä tapahtuisi. Käynti Nato-optikolla voisi auttaa.
Ilmoita asiaton viesti
On osoittautunut, ettei Suomella ole ollut mitään optiota Natoa kohtaan, vaan Suomen on haettava jäsenyyttä, jos se niin haluaa.
Sama ”optio” on ollut kaikilla maailman mailla siitä lähtien kuin Nato perustettiin. Ainoat maat, joilla kyseistä ”optiota” ei ole, ovat Naton jäsenmaat.
Suomi siis luopuu ”Nato-optiostaan” siinä vaiheessa, kun Nato pakottaa sitä luopumaan: hyväksyessään Suomen jäseneksi.
Ilmoita asiaton viesti
No ei sentään kaikilla maailman mailla. Ihan Naton oman peruskirjan mukaan se on rajattu Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Paavo kun asiallisen keskustelun hengessä vastasit. Mutta täytyy ärsyttävän opettajamaisesti sanoa, että kirjoitus meni vähän kysymyksen ohi.
Kyselin siis, millainen olisi se tilanne, että nähdäksesi Suomen pitäisi hakea Nato-jäsenyyttä. Onko mitään sellaista tilannetta kuviteltavissakaan?
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon kysymykseen tulee aina sama vastaus, nyt ei ole oikea hetki. Kukaan NATO:n vastustaja ei kerro, milloin se voisi olla ja millä edellytyksillä.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysläisessä ajattelussa, jota rohkenen täten tulkita, Suomi voisi hakea jäsenyyttä samaan aikaan Venäjän kanssa.
Huomio presidentti Putin! Jokohan kastaisit sulkakynäsi musteeseen ja alkaisit valmistella kirjettä Brysseliin:
”Me Vladimir Julma, Jumalan armosta itse-waltias yli koko Ryssänmaan…”
Ilmoita asiaton viesti
Arno Kotro on jatkanut kysymyksiään. ”Millainen olisi se tilanne, että nähdäksesi Suomen pitäisi hakea Nato-jäsenyyttä? Onko mitään sellaista tilannetta kuviteltavissakaan?”
Vastasin blogissani: parhaimmassa tapauksessa ei koskaan.
Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että Suomeen ei kohdistu erillistä sotilaallista uhkaa – ei nyt eikä näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa.
Suomi on sotilaallisesti liittoutumaton maa, joka ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin naapurimaita kohtaan. Meillä on hyvin vahvat itsenäiset puolustusvoimat. Venäjällä ei ole mitään syytä eikä kykyäkään hyökätä Suomeen.
Jos Suomen lähialueilla syntyisi laajempi selkkaus tai sota, Suomi puolustautuisi ja turvautuisi olemassa oleviin yhteistyösuhteisiin ja -järjestelyihin.
Suomen puolustusvoimat ovat täysin yhteensopivat Nato-maiden kanssa. On myös järjestetty Suomen puolustamisen kannalta tärkeitä sotaharjoituksia. Tarvittava puolustusyhteistyö syntyisi välittömästi. Tähän ei Nato-jäsenyyttä tarvittaisi.
Miksi Suomen pitäisi omalla toiminnallaan lisätä sodan vaaraa liittymällä Natoon? Jos Venäjän ja Naton välille syttyisi sota, ankarimmat taistelut käytäisiin Suomen maaperällä.
Miksi Suomen pitäisi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, että keskelle Eurooppaa laskeutuisi ”rautaesirippu”, joka katkaisisi kaiken yhteistyön Suomen itärajan yli? Suomi tästä eniten kaikin puolin kärsisi.
Kehotan lukemaan uudelleen 25.3. julkaisemani blogin ”Suomen Nato-jäsenyydessä ei olisi mitään järkeä”. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/paavovayrynen/suomen-nato-jasenyydessa-ei-olisi-mitaan-jarkea/
Ilmoita asiaton viesti
Jankutuksen uhallakin: emme edelleenkään saa kuulla, millaisessa tilanteessa Suomen kannattaisi hakea Nato-jäsenyyttä. Sellainen tilanne kuitenkin on, koska haluat säilyttää mahdollisuuden jäsenyyden hakemiseen.
Mikä se tilanne olisi?
Lisään sen verran vielä, että Venäjällä toki on kyky hyökätä Suomeen, vaikka blogissa muuta sanotaankin. Venäjän kompurointi Ukrainassa saa meidät helposti unohtamaan, että Ukraina on sotilaallisesti huomattavasti vahvempi kuin Suomi.
Ilmoita asiaton viesti
Sotilaallinen liittoutumattomuus on itsenäisen valtion luonnollinen olotila. Siitä luopumiseen pitäisi olla painavat perusteet.
Miksi Suomen pitäisi liittyä Natoon, kun jäsenyys ei palvelisi turvallisuuttamme eikä olisi muutoinkaan kansallisten etujemme mukaista?
Vastaapa puolestasi tähän kysymykseen..
Ilmoita asiaton viesti
No minäpä vastaan. Suomen pitäisi liittyä länsimaisten demokratioiden puolustusliittoon, koska se on niin vahva, että kuuluminen siihen nostaisi kynnyksen kohdistaa maahamme sotilaallista aggressiota hyvin korkeaksi.
Sotilaallinen liittoutumattomuus ei myöskään ole mikään ”luonnollinen olotila”; tällä hetkellä yli 90 % EU-maiden väestöstä asuu Nato-maissa.
Kuvaavaa on, että yhdessäkään Nato-maassa ei ole mitään halua erota yhteisestä puolustuksesta, koska se on osoittautunut niin toimivaksi ratkaisuksi.
Ilmoita asiaton viesti
Yliopiston tuntumassa kilometrin säteellä on kymmenisen upottavan nahkasohvan tarjoavaa italialilaistunnelmaista Espresso House -kahvilaa. Astuessani viikolla Rooman koneesta Vantaalla uudistettuun halliin, sielläkin sattui heti silmään Espresso House. Helsingin asemahallissa on juuri avattu upea italialainen Olivia-ravintola.
Mutta Espresso House onkin ruotsalainen ja Olivia norjalainen, kuten lentoaseman lähelle ja pitkin rantoja pulpahtelevat uudet hotellitkin. Susia lampaiden vaatteissa! Hiljainen kansanmurha toteutuu yhden sukupolven aikana piiloagendana, kuten muuan virolainen poliitikko kommentoi suomalaisia demareita? Musta nahkatakki mafia-lookia.
Miten tämä liittyy Natoon? No ainakin kaikki natomaat ovat omakielisiä, myös parhaillaan sellaiseksi muuttuva Viro.
Miten sellainen, joka ei ole ollut vapaa, voisi tietää mitä on olla vapaa? Eikö juuri sellainen möläytä virolaisten hyvistä turvallisuustakuista NL- aikana?
Eihän sellainen ole vapaa, joka koko ajan vakuuttelee olevansa vapaa.
Ilmoita asiaton viesti
Arno, ei vakuuta.
Suomella on ainutlaatuinen geopoliittinen asema. Se on otettava huomioon.
Oman perustellun kantani olen esittänyt mm. 24.3. julkaisemassani blogissa.
Ilmoita asiaton viesti
Jo EU olisi liittovaltio kuten USA, loppuisi tämäkin jahkailu kuka kuuluu mihinkäkin.
Se liittovaltiokehitys muuten on vääjäämätön tulevaisuutemme pärjätä maailman napaisuuksissa.
Mutta nyt mennään ensin tämä Natokylki edellä.
Ilmoita asiaton viesti