”Väyryssyndrooma” ja muita sairauksia
Pitkäaikainen ja laajasti arvostettu Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä käyttää julkisuudessa harvakseen puheenvuoroja. Ne ovat aina punnittuja ja painavia.
Äskettäin Kärnä esitti arvion, että europarlamentaarikko Mauri Pekkarista vaivasi mielenterveyden häiriö, ”väyryssyndrooma”, kun hän oli arvostellut Euroopan unionin neuvostossa hyväksyttyä EU:n elvytysrahastoa.
Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun liittovaltio-Euroopan kannattajat ovat pyrkineet leimaamaan mielenvikaisiksi ne, jotka ovat tätä kehitystä vastustaneet ja Suomen itsenäisyyttä puolustaneet.
Mieleeni ovat erityisesti palautuneet tapahtumat eduskunnassa syksyllä 1994, jolloin siellä käsiteltiin sopimusta Suomen liittymiseksi Euroopan unioniin. Silloin psykiatrina esiintyi muiden muassa vihreiden kansanedustaja Satu Hassi.
Nyt Satu Hassi johtaa suurta valiokuntaa ja tukee Mikko Kärnän rinnalla voimakkaasti elvytysrahastoa.
x x x
Vuonna 1994 pelattiin Domino-peliä, jolla muita Pohjoismaita vedätettiin Suomen johdolla Euroopan unioniin.
Suomessa EU-jäsenyydellä oli suurempi kannatus kuin Ruotsissa ja Norjassa ennen muuta sen vuoksi, että sitä perusteltiin turvallisuudella. Jäsenyyden ajajat lietsoivat suoranaista pelkoa Venäjää kohtaan.
Alkusyksystä vastustajilla kuitenkin oli enemmistö. Tämän vuoksi valtamedia tehosti kampanjointiaan jäsenyyden puolesta.
Meillä EU-jäsenyyden vastustajilla oli parempi vaihtoehto. Olisimme pysyttäytyneet Euroopan talousalueessa ja muodostaneet sen puitteisiin yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa ”Pohjolan yhteisön”. Tämä vaihtoehto ei kuitenkaan saanut juuri lainkaan tilaa tiedostusvälineissä.
Kun Suomen kansan enemmistö oli kansanäänestyksessä saatu jäsenyyden kannalle, hallitus yritti saada liittymissopimuksen kovalla kiireellä hyväksytyksi eduskunnassa ennen Ruotsin kansanäänestystä.
Tämän estämiseksi käynnistin yhdessä noin kymmenen muun kansanedustajan kanssa jarrutuskeskustelun, jolla pyrimme lykkäämään lopullisen päätöksen yli Ruotsin kansanäänestyksen.
x x x
Jäsenyyden ajajat kiirehtivät sopimuksen hyväksymistä. Eduskunta pakotettiin omaa työjärjestystään rikkoen istumaan yötä päivää useiden vuorokausien ajan.
Istuntoja järjestettiin myös Pyhäinpäivänä. Tauko pidettiin sentään jumalanpalveluksen aikana.
Jarrutuskeskustelusta on herkullinen, seikkaperäinen kertomus vuonna 1999 julkaisemassani kirjassa ”Itsenäisen Suomen puolesta”. Se on luettavissa kotisivuni kirja-arkistosta.
Domino-pelistä todistaa Ruotsin pääministerin Ingvar Carlssonin kommentti Suomen kansanäänestyksen jälkeen: ”nyt voidaan vihdoinkin lopettaa puheet Pohjolan unionista”. Samaan hengenvetoon hän sanoi, ettei Ruotsi voi olla EU:n ulkopuolella, kun Suomi siihen liittyy. (Mt. ss. 352 – 353)
Ruotsalaisilta pimitettiin se tieto, että Suomen eduskunnassa ratkaisua oli lykätty ja että Ruotsin kantaa odotettiin. Tällä tavoin Ruotsissa kansanäänestyksessä saatiin tilapäinen enemmistö jäsenyyden kannalle.
Tämän totesi pääministeri Göran Persson tavatessaan Euroopan parlamentin liberaaliryhmän johtoa Tukholmassa vuonna 2000. Vastatessaan ryhmämme puheenjohtajan Pat Coxin intomieliseen puheeseen hän murahti: ”Eihän Ruotsin kuuluisi olla unionissa. Vain kerran ruotsalaisten enemmistö on sen hyväksynyt, se oli siinä kansanäänestyksessä. Aina sitä ennen ja aina sen jälkeen enemmistö on ollut vastaan.”
x x x
Ilta-Sanomat julkaisi 8. marraskuuta 1994 vihreiden kansanedustajan, entisen stalinistin, kolumnin ”Politiikkaa vai sairaskertomus?”.
Hassi kirjoitti:
”Eduskunnan sisällä lähes kaikki, joiden kanssa olen puhunut, ovat olleet yhtä mieltä siitä, että Väyrysen käyttäytyminen on sairasta. Miksi tätä ei sanota ääneen kuin joissakin pakinoissa?”
”Kun puhemies neljän vuorokauden rumban jälkeen myöntyy jäsenyyden lopullisen käsittelyn siirtämiseen Ruotsin kananäänestyksen jälkeen, Väyrynen sanoo eduskunnan enemmistölle: Hävetkää!
Ei tämä ole täysjärkistä käytöstä.”
Ilta-Sanomat täytti Hassin toiveita ja antoi runsaasti palstatilaa väitteille, että en olisi ollut henkisesti terve. (Mt. ss. 313 – 316)
Jarrutuskeskusteluun osallistui myös sisäministeri Mauri Pekkarinen. Hän herätti ärtymystä jäsenyysratkaisua kiirehtineiden keskuudessa, sillä että hän osoitti ymmärtämystä meitä kohtaan, jotka halusimme saada aikaan normaalin ja perusteellisen käsittelyn. (Mt. ss. 329 -330)
x x x
Syksyn 1994 eduskuntakeskustelussa ennustin, että jäsenyys Euroopan unionissa johtaisi siihen, että menettäisimme oman rahamme ja taloudellisen itsenäisyytemme. Jäsenyys rahaliitossa puolestaan veisi meidät osaksi ylikansallista EU-liittovaltiota, ja menettäisimme myös valtiollisen itsenäisyytemme.
Näin on nyt käymässä, kuten 22.7. julkaisemassani blogissa Vaaran vuosista ”vapaussotaan” kirjoitin.
Siksi vaadin kirjoituksessani kansanäänestystä elvytysrahastosta. Jos siihen mennään, oli ryhdyttävä ajamaan Suomen eroamista sekä euroalueesta että Euroopan unionista:
”Eduskunnan perustuslakivaliokunta on todennut, että Suomen osallistuminen elvytysrahastoon on vastoin maamme perustuslakia. On ilmeistä, että perustuslakivaliokunta edellyttää, että rahastoon osallistuminen vaatii eduskunnassa 2/3 enemmistön.
Tämä ei kuitenkaan riitä, lisäksi tarvitaan ehdottomasti myös kansanäänestys.
Jos elvytysrahastoon mennään, jää jäljelle vain yksi mahdollisuus: on aloitettava vapaussota Suomen itsenäisyyden palauttamiseksi.”
Väyrynen unohtaa, tietenkin tahallaan sen, että Ruotsi haki EU:n jäsenyyttä ennen Suomea ja eivät informoineet siitä Suomea mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
En toki ole unohtanut.
Ruotsissa oli silloin sosialidemokraattinen vähemmistöhallitus, joka haki hätiköiden jäsenyyttä pahan talouskriisin keskellä vahvistaakseen talouselämän luottamusta sen talouspolitiikkaan. Silloin korostettiin, että mennään neuvotteluihin ja jäsenyydestä päätetään vasta niiden jälkeen.
Kun jäsenyyden vaikutuksiin myöhemmin perehdyttiin, suuri osa jäsenistöstä ja kannattajista ryhtyi sitä vastustamaan. Vahvaa vastarintaa oli myös ay-liikkeessä. Siksi sopimukselle saatiin kansanäänestyksessä vain heiveröinen tuki ja sekin kepulikonsteilla.
Euroalueen jäsenyyttä koskeneessa kansanäänestyksessä itsenäisyyden puolustajat voittivat.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos elvytysrahastoon mennään, jää jäljelle vain yksi mahdollisuus: on aloitettava vapaussota Suomen itsenäisyyden palauttamiseksi.”
Vihdoinkin joku puhuu asiaa. Olenkin jo kyllästynyt tähän loputtomaan jaaritteluun ja kaipaan toimintaa. Mutta keskustaa et tule saamaan lipun kantajaksi. Perussuomalaiset lupailevat paljon, mutta eipä näy vieläkään irtautuminen Eurosta asialistalla.
Tarvitaan (taas kerran) uusi itsenäisyyttä ajava yleispuolue, jossa seinät on sen verran leveällä, että duunari mahtuu äänestämään oikealta vasemmalle.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjallisesti tämä oli hauska kun blogit sallisivat tällaisen vapaamman, hersyvämmän sanailun .
Ilmoita asiaton viesti
Suositus tuli blogin ensimmäisestä kappaleesta.
Nauroin ääneen.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ei epäilisikään tietääkö PV:n vasen käsi mitä oikea tekee, niin käsikirjoittajiensa kohdalla on syytä epäillä. Olisikohan kuuluisalla runoilevalla psykiatrialla näppinsä pelissä? Mutta niinpä Timo Soinikin keräsi ääniä kansankielellä, ja päästyään unelmiensa työhön ulkoministerinä sydänäänet sykkivät toisella kielellä.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi kiva kuulla, mitä YLE uutisten tuore luotto-asiantuntija Niko Pyrhönen lausuisi Väyrysestä. Lausuttuaan juuri pari valittua sanaa Perussuomalaisista ja heidän vaatimuksestaan että elvytysrahaston perustuslaillisuus tutkitaan.
Ilmoita asiaton viesti
”on aloitettava vapaussota Suomen itsenäisyyden palauttamiseksi.”
Tämä on helppo homma. Keminmaalle perustetaan itsenäisen Suomen hallitus, joka pyytää naapurista apua Suomen itsenäisyyden palauttamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuohan on perinteinen punaisten käyttämä tapa. Valkoisella puolella on koottu ensin laaja demokraattinen, kansansuosio asialle.
Ilmoita asiaton viesti
Turhaa on Paavolle nauraa Paavo on ollut oikeassa Eeuu vankeuden suhteen!
Ilmoita asiaton viesti
Odotellaan pelon sellaisella jännityksellä uusia Hallituksen kaavailemia kiristyksiä ainakin autoilijan kiikarilla käydään?
Ilmoita asiaton viesti
Jottei muutos tulisi äkkiä ja yllättäen on yliopisto kouluttanut perussuomalaisille kaksikin tohtoria johtotasollekolmannen ollessa nousuputkessa. Epäiltäneen sielläkin alettavan luottaa ihmisaistien välittömiin havaintoihin jonkin ulkopuolisen silmän tai korvan sijaan. Vähän sitä oli ilmassa jo Väyrysen puoluehankkeissa perinteisen yllytyshulluuden hajottaessa rivistöjä.
Ilmoita asiaton viesti
Onko tässä tilanteessa mitenkään mahdollista poistaa pohdiskelusta sotakäsitettä? Se nimittäin on virus, joka irrationaalisesti johtaa siihen, että sodassa ei ole voittajia.
Ilmoita asiaton viesti
Pelitutkimus ja pelien suunnittelu ovat Suomessa kansainvälistä huipputasoa. Joku voisi kehitellä netti- ja lautapelin ”1992–94”. Jorma Jaakkola ja Paavo Väyrynen saisivat aikansa mukavasti kulumaan sen parissa.
Ilmoita asiaton viesti
Olisihan sota mukavaa vaihtelua ja voitaisiin kerrankin hyödyntää suomalaisten sotilaskoulutusta ja niitä kalliita hävittäjiä jotka Elisabeth Rehn hommasi ja jotka eivät vielä kertaakaan ole olleet tositoimissa. Kummallekohan puolelle ne lentäjät asettuisivat?
Sekin olisi vielä positiivista ettei olisi vastassa sen kummempia vastustajia kuin suomalaiset, kaikki muut olisivat nimittäin vaarallisempia, eikä voiton mahdollisuuksia olisi.
Vaikka ei sillä ole mitään väliä kumpi osapuoli tässä Väyrysen sisällissodassa olisi voimakkaampi tai parempi. Saksalaiset sen kumminkin ratkaisevat kenestä tehdään sodan voittaja. Niin kävi siinä edellisessäkin sisällissodassa.
Ilmoita asiaton viesti
Blogini ja vuonna 1999 julkaisemani kirjan retoriikka näyttää johtaneen outoihin tulkintoihin. ”Vapaussota” tulisi rinnastaa siihen taisteluun, jolla Suomi irrottautui Venäjästä ja saavutti itsenäisyyden.
Mauno Koivisto muuten aikanaan totesi, että Suomella oli Venäjän keisarikunnan osana enemmän itsenäisyyttä kuin EU:n jäsenenä. Silloin ei kuitenkaan ollut vielä tietoakaan siitä velkaunionista ja siitä velkavankeudesta, joihin olemme nyt joutumassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Mauno Koivisto muuten aikanaan totesi, että Suomella oli Venäjän keisarikunnan osana enemmän itsenäisyyttä kuin EU:n jäsenenä.”
Näin varmaan oli, vaikka Suomi oli kyllä silloinkin riippuvainen sekä kaupasta Venäjälle että kaupasta Eurooppaan.
Nälkävuosina Suomi Venäjän keisarin alaisuudessa oli riippuvainen Venäjältä tuodusta viljasta, eikä sitä tullut tarpeeksi, ihmiset kuolivat kuin kärpäset, nälkään ja tauteihin ja vaelsivat pitkin maanteitä etsien ruokaa kuten mustalaiset. Ei ollut paikkaa mistä etsiä turvaa, ei ollut pakolaiskeskuksia, vaikka pakolaisia kyllä oli. Pakolaiset olivat oman maan kansalaisia, eikä heille ollut turvaa tarjota.
YYA- aikana Suomen vaikeudet olivat toiset kuin autonomian aikana. Maataloustuotento tehostui, minkä seurauksena olivat voivuoret, viljavuoret, munavuoret. Ylituotantoa dumpattiin alle tuottajahintojen Neuvostoliittoon, Kekkosen tekemillä sopimuksilla, tilalle saatiin öljyä, sekä ladoja tai mosseja.
EU- aikana Suomessa tehdään loistoristeilijöita saksalaisen telakan alihankkijana ja mersuja kootaan Suomessa. Kaikki menee vientiin. Se on minun mielestäni edistystä.
On erinomaisen tärkeätä Suomelle että markkinat Euroopassa säilyvät, muuten päädytään taas vaihtokauppatalouteen Putinin Venäjän kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Euroopan talousalueen ja Pohjolan yhteisön jäsenenä Suomi olisi mukana EU:n sisämarkkinoilla, mutta meillä olisi itsenäisyys raha- ja valuuttakurssipolitiikassa, kauppapolitiikassa, maatalous- ja aluepolitiikassa ja ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Euroopan talousalueen ja Pohjolan yhteisön jäsenenä.”
Ongelmia on tässäkin. Suurin ongelma taitaa olla se että kaavaillut yhteisön jäsenet, Ruotsi ja Tanska, haluavat mieluimmin olla mukana EU:ssa, vaikka joutuvatkin maksamaan siitä että osallistuvat, enemmän kuin Suomi.
Tosin se on vain harhaa että joutuisivat maksamaan, koska se mitä he maksavat tulee takaisin kaupallisina hyötyinä, ne maat joilla on suurin BKT hyötyvät kaupallisista eduista paljon enemmän kuin matalan BKT:n maat.
On hullua pyrkiä eroon tuottavasta kaupanmkäynnistä, mutta jotkut suomessa ovat kyllä kyllin hulluja tehdäkseen tällaisen tempun itsenäisyyden nimissä. Itsenäisyydestä on maksettu aikanaan kallis hinta ja ollaan näköjään edelleen valmiita maksamaan.
Toiset taas eivät arvosta itsenäisyyttä samalla tavalla kuten Pohjois-Koreassa, pitävät parempana vaurautta ja yhteistyötä muiden kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
ETA:n jäsenenä meillä olisi samat kaupalliset edut kuin EU:n jäsenenä.
Yleinen mielipide on ollut sekä Tanskassa ja Ruotsissa hyvin EU-vastainen. Nyt se varmaankin kasvaa.
Ruotsissa keskustellaan jo ”Swexitistä”.
Ilmoita asiaton viesti
”ETA:n jäsenenä meillä olisi samat kaupalliset edut kuin EU:n jäsenenä.”
Mutta jos se olisi ollut hyvä ETA:ssa, niin eikö se ole yhtä hyvä EU:ssakin.
”Yleinen mielipide on ollut sekä Tanskassa ja Ruotsissa hyvin EU-vastainen. Nyt se varmaankin kasvaa.”
No, Suomessa se on ainakin ollut EU- myönteinen, enkä yhtään ihmettele. Jos Suomessa fixit olisi yleisen mielipiteen vastainen ja siksi epädemokraattinen homma.
”Ruotsissa keskustellaan jo ”Swexitistä”.”
EIköhän ne siellä Ruotsissa osaa keskustella ja päättää asioistaan ihan itse. Nyt ne on päättäneet osallistua tähän elvytyspakettiin ja päättäneet hyväksyä uuden budjetin, kuten Suomikin, vaikka maksavatkin EU:lle enemmän kuin Suomi.
Eiköhän siellä Ruotsissakin ja Tanskassakin päätetä asioista sen perusteella miten vaaleissa äänestetään, demokraattisesti, eikä somekeskusteluiden ja muiden torikeskustelujen perusteella.
Ilmoita asiaton viesti
Blogistani ja vuoden 1999 kirjastani käy ilmi millaisella pelillä Suomi vietiin EU:n ja unionin jäseneksi. Samalla tavalla Suomi pyritään viemään nyt velkaunioniin ja velkavankeuteen.
Kansalaiskeskustelu somessa ja toreilla ratkaisee sen, millaisia päätöksiä tulevaisuudessa tehdään. Tämä näyttää joitakuita pelottavan.
Aseet ovat kovat, kun Suomen itsenäisyyden puolustaminen on leimattu ja leimataan jopa mielenvikaisuudeksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Samalla tavalla Suomi pyritään viemään nyt velkaunioniin ja velkavankeuteen.”
No, ainakin ollaan sitten siellä yhdessä Ruotsin ja Tanskan kanssa ja eikös se ollut tarkoituskin niin. Jos emme olisi EU:ssa, emme voisi olla samassa porukassa kuin Ruotsi ja Tanska, olisimme eri porukassa, omassa porukassa, tai Putinin porukassa.
Ilmoita asiaton viesti
Alkavat huomata velkavankeuden myös Ruotsissa ja Tanskassa. Joutuvat maksamaan euron aiheuttamista taloudellisista vaikeuksista, vaikka eivät edes kuulu euroalueeseen.
Nämä maat ovat kuitenkin meitä paljon paremmassa asemassa. Velkasuhde on vain noin puolet Suomen luvusta ja molemmilla on itsenäinen keskuspankki ja valuutta.
Ihanteellinen ratkaisu meille kaikille olisi jäsenyys Euroopan talousalueessa ja Pohjolan yhteisössä. Siihen kannattaa pyrkiä, vaikka vaikeuksia varmaankin tälle tielle pyritään kasaamaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Ihanteellinen ratkaisu meille kaikille olisi jäsenyys Euroopan talousalueessa ja Pohjolan yhteisössä. ”
Ei sekään varmaan hullumpi ratkaisu olisi, riippuu vähän siitä miten EU:ssa ja erityisesti Saksassa suhtaudutaan.
Saksa on kaikille pohjoismaille tärkeämpi kauppakumppani ja muu kumppani kuin kaikki muut pohjoismaat yhteensä ja Saksa ajaa vahvasti koko Euroopan yhteistyötä.
Jos pohjoismaiden yhteys Saksaan heikentyy, se ei olisi hyvä. Saksalle taas ovat tärkeämpiä sen yhteydet muualle Eurooppaan kuin Pohjoismaihin.
Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja nämä ovat sen verran vaikeita asioita ettei populistisella retoriikalla pääse jyvälle kaikesta mistä on kyse.
PS. Vaikka Suomi olikin autonomian akana itsenäisempi kuin nyt, niin ei se itsenäisyys pelkästään onnea tuonut. Kuten aiemmin kerroin, nälkäkin oli aina välillä.
Ne jotka näkivät nälkää olisivat varmasti mielellään luopuneet Suomen itsenäisyydestä, jos olisivat saaneet ruokaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sisällissodan 100-vuotismuistovuodella haluttiin varata optio yllyttää kansa uusintaan. Muuten olisi jo siirrrytty eteenpäin.
Ilmoita asiaton viesti
Joukkojen takaosaan sijoitettiin optio pitämään joukot kunnossa. Heidän velvollisuuksiinsa sisältyy sadanpäämiehen määräysten täytäntöönpano, sadanpäämiehen komennon ottaminen taisteluun tarvittaessa, alaistensa valvonta ja monenlaiset hallintotehtävät.
Optio-palkka oli kaksinkertainen tavanomaiseen roomalaiseen legioonaaripalkkaan ja he olivat todennäköisimmin miehiä korvaamaan sadanpäämiehen, jos virka vapautui. (Optio-sanan alkuperästä Wikipedia, engl.)
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy myöntää, että Paavo Väyrynen oli fiksumpi ja kaukonäköisempi kuin minä. Äänestin aikoinani EU:hun liittymisen puolesta, mutta en osannut silloin nähdä, että liittymisen takana on voimia, jotka vievät Suomea ketkaravia kohti liittovaltiota. Kysymättä kansalta.
Olin oksentaa kun luin hiljattain Alexanter Stubbin ilakoinnin siitä, että viikolla tehty lainajärjestelyä on iso askel kohti Euroopan liittovaltiota. Hävetkää, Suomi sai itsenäisyyden 1917, puolusti sitä ja menetti yli 100 000 miestä ja naista. Nyt jotkut juipit ovat valmiit myymään loputkin itsenäisyydestä Juudaksen tapaan muutamasta kolikosta.
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt jotkut juipit ovat valmiit myymään loputkin itsenäisyydestä Juudaksen tapaan muutamasta kolikosta.”
Mitäpä Taavi-tavalliselle merkitsevät ne herrojen itsenäisyyspuheet ja kaikki ne hienot sanat ja ylevät ajatukset. Muutama kolikko on parempi, se on ainakin jotain konkreettista, eikä pelkkää ideologiaa, eli höpinää ja höpsötystä.
Ilmoita asiaton viesti
En nyt puutu tähän blogiin sen kummemmin, kun ei itsellä siihen riittävää kompetenssia. Mutta siis kuten tainnut joskus aiemminkin, niin ihmettelen tätä Paveen kohdistuvaa pilkkaa ja dissausta. Taitaa olla näistä elossa olevista poliitikoista yksi kokeneimmista ja eniten mukana olleista. Näitä ei ole monta, eikä kohta enää niitäkään.
Vaikka nykyinen pm pääseekin Vogueen, niin en sitä pitäisi kovinkaan isona meriittinä.
PS Paavon politiikasta, tekemisistä voi olla montaa mieltä, mutta kyllä itseltäni ainakin kunnioitusta löytyy yrittämiselle ja halulle muuttaa asioita.
Ilmoita asiaton viesti