Venäjän pelko ei taaskaan ollut viisauden alku
Suomen ja Venäjän rajalla syntyneen kriisin keskellä mieleeni ovat palautuneet ne menneinä vuosina julkaisemani kirjoitukset, joissa olen käsitellyt tämän blogin otsikon aihepiiriä.
Kun etsin kirjoituksiani hakukoneella, kärkeen tuli Kauppalehdessä syksyllä 2014 julkaistu Kaija Ahtelan kirjoitus ”Russofobialla on pitkä historia”.
Jutun otsikko perustui siihen, että silloin pääministerinä toiminut Alexander Stubb oli nähnyt Suomessa käydyssä Fennovoima-keskustelussa merkkejä russofobiasta sen vuoksi, että ydinvoimalassa oli venäläisomistusta.
Kaija Ahtela varoitti kirjoituksensa lopussa historian valossa siitä, etteivät ”fobiat lähde lapasesta ja vie mennessään ikävin seurauksin”.
Omista blogeistani ensimmäisen julkaisin 14. huhtikuuta 2021. Sen otsikkona oli ”Venäjän pelko ei ole aina viisauden alku”.
Varoitin siitä, ettei Suomen tule Venäjän pelon vuoksi tehdä sitä turvallisuuspoliittista virhettä, että liittyisimme sotilasliitto Natoon.
Muistutin mieliin aikaisemmat virheet, joissa Suomi oli Venäjän pelkoa hyväksi käyttäen viety jäseneksi Euroopan unioniin ja euroalueeseen.
x x x
Myöhemmin julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan Suomen Nato-jäsenyys oli blogini julkaisemisen aikaan jo vireillä.
Tammikuussa 2021 presidentti Sauli Niinistö oli antanut Iltalehdelle oudon haastattelun, jossa hän moitti eduskuntaa kannanotosta, jonka mukaan ”Suomi ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita vastaan”.
Suomen hävittäjähankinnan Niinistö tulkitsi osaksi ”uhkatasapainoa”:
”Suomi aseistautuu siksi, että meilläkin on jotakin, joka muodostaa vastauhkaa eli samaa uhkan tasapainoa. Ei meillä ole semmoisia aseita kuin supervalloilla, mutta on esimerkiksi sellaisia kuin HX-hankinnan hävittäjät.
Miksi sitten tehdään HX-hankinta, jos kerran sotiminen ei ole välttämättä niin suuri pelkokuva? Siksi juuri, että mekin olemme omalta osaltamme mukana uhkatasapainossa. Meilläkin on aseistusta, jolla pystyy synnyttämään sen ajatuksen, että voi käydä kalliiksi. Kynnys on korkealla, Niinistö avaa ajatteluaan.”
Kommentoin Niinistön haastattelua ja Iltalehden siitä tekemää ”analyysiä” kahdessa blogissani ”Sauli Niinistön outo haastattelu” ja ”Sauli Niinistö uhmaa eduskunnan tahtoa”.
Myöhempi kehitys on osoittanut, että Niinistön mielessä jo tuolloin oli Suomen Nato-jäsenyys.
Juuri blogini julkistamisen aikoihin Yhdysvaltain vasta valittu presidentti Joe Biden kehitteli neuvonantajiensa kanssa suunnitelmaa ”uudesta kylmästä sodasta”. https://www.paavovayrynen.fi/2022/05/31/oliko-sauli-niinisto-joe-bidenin-asialla/
Kiinan kasvavan vaikutusvallan patoamiseksi maailma piti jakaa sen ja Venäjän johtamiin autoritaarisiin maihin ja Yhdysvaltain johtamiin demokraattisiin valtioihin.
Suomen ja Ruotsin jäsenyys sotilasliitto Natossa oli osa tätä suunnitelmaa.
On ilmeistä, että jo keväällä 2021 aloitettiin jäsenyyshankkeeseen liittynyt yhteydenpito Suomeen, aluksi ehkä Washingtonin suurlähetystön kautta.
Se tiedetään jo varmuudella, että Joe Bidenin ja Sauli Niinistön väliset keskustelut Suomen Nato-jäsenyydestä käynnistyivät viimeistään lokakuussa 2021.
Sekin tiedetään, että Suomen Nato-jäsenyyden valmistelut käynnistettiin Bidenin ja Niinistön välisessä puhelinkeskustelussa 13.12.2021. Siitä alkoi kerrotun mukaan tiivis yhteydenpito presidenttien esikuntien välillä.
x x x
Ennen kuin päätös Nato-jäsenyyden hakemisesta tehtiin, sekä tasavallan presidentti että puolustusvoimain komentaja totesivat, että Suomeen ei silloin eikä näköpiirissä olleessa tulevaisuudessa kohdistunut mitään sotilaallista uhkaa.
Toukokuun 14. päivänä 2022 presidentti Sauli Niinistö ilmoitti Venäjän presidentille Vladimir Putinille, että Suomi liittyy sotilasliitto Natoon. Julkisuuteen saatetun presidentin kanslian tiedotteen mukaan Niinistö perusteli ratkaisua Venäjän toiminnalla:
”Presidentti Niinistö totesi presidentti Putinille, miten perusteellisesti Venäjän loppuvuodesta 2021 esittämät vaatimukset Natoon liittymisen estämisestä ja Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 ovat muuttaneet Suomen turvallisuusympäristön.”
Tiedotteen mukaan Niinistö vakuutti Putinille, että ”Suomi haluaa jatkossakin hoitaa rajanaapuruuden tuottamat käytännön kysymykset asiallisesti ja ammattimaisesti.”
Jo edellisessä blogissani kommentoin tätä lupausta.
Esitin, että ”rajan tilanteesta pitäisi keskustella Venäjän kanssa”.
Jo pitkään oli ollut nähtävissä merkkejä siitä, että Venäjän viranomaisten toimintatavat olivat muuttumassa.
Uhkaavista ongelmista olisi pitänyt jo varhaisessa vaiheessa keskustella Suomen ja Venäjän hallitusten välillä.
x x x
Saksan-vierailulla antamassaan lausunnossa presidentti Sauli Niinistö arveli, että muutos Venäjän rajaviranomaisten toiminnassa saattaa johtua Suomen Nato-jäsenyydestä ja vireillä olevasta puolustussopimuksesta Yhdysvaltain kanssa.
Venäjän viranomaisten toimintaan saattavat kuitenkin olla syynä myös ne päätökset, joilla sekä Suomessa opiskelevien ja työskentelevien että maassamme loma-asuntoja omistavien venäläisten elämää on eri tavoin vaikeutettu.
Matkustamista on rajoitettu viisumikäytäntöä muuttamalla. Viimeisin päätös oli kielto käyttää Venäjällä rekisteröityjä autoja Suomen maantiellä.
Nämä rajoitukset ovat olleet osa länsimaiden yhteistä toimintaa, mutta Suomi on toteuttanut niissä kaikkein tiukinta linjaa.
Venäläiset molemmin puolin rajaa ovat niistä kovasti kärsineet.
Nyt Kaakkois-Suomen rajanylityspaikat on pitkäksi aikaa suljettu. Tästä aiheutuu paljon hankaluuksia ja vahinkoa sekä venäläisille että suomalaisisille.
Viime päivien kehitys osoittaa, että tilanne on ikävällä tavalla kärjistymässä.
Edellisessä blogissani esitin, että rajanaapuruuteen liittyvistä kysymyksistä tulisi mahdollisimman pian käydä Suomen ja Venäjän hallitusten välisiä keskusteluja.
Suomen hallitus koostuu tasavallan presidentistä ja valtioneuvostosta.
Rajanaapuruuteen liittyviä hallitusten välisiä keskusteluja voidaan käydä ainakin aluksi myös korkealla virkamiestasolla.
x x x
Perjantaina aloitin puhetilaisuuksien sarjan eri puolilla Suomea. Näissä Pohjantähti-keskuksen järjestämissä tilaisuuksissa olen esitellyt keskuksen kustantamaa kirjaani ”Sota vai rauha Suomelle?”.
Tämän teoksen pohjalta olen luennoinut Suomen ulko-, turvallisuus- ja Eurooppa-politiikan ajankohtaisista haasteista.
Luentotilaisuuksien jälkeen on samassa paikassa myyty kirjoja ja mukeja. Tarjolla on ollut myös mahdollisuus täyttää kannattajakortteja.
Kierros jatkuu maanantaista lähtien Itä-Suomen maakunnissa ja Tampereella seuraavan ohjelman mukaisesti:
ma 20.11.
Kajaani, Kaukametsän opiston auditorio, Koskikatu 4b, klo 18.
ti 21.11.
Kuhmo, valtuustosali klo 10.30.
Nurmes, Nurmes-talon Hannikaisen Sali, klo 13.
Lieksa, Brahe-kampuksen aula (Kuhmonkatu 30), klo 15.30.
Joensuu, pääkirjaston Muikku-sali klo 18.00.
ke 22.11.
Ilomantsi, valtuustosali, klo 10.
Tohmajärvi, valtuustosali, klo 12.
Rääkkylä, valtuustosali, klo 14.
Kitee, Kulttuurikeskus Ilmarisen kabinetti (Koulutie 3), klo 16.
pe 24.11.
Imatra, valtuustosali klo 16.
Lappeenranta, kaupungintalon kokoustila Venla, klo 18.
la 25.11.
Tampere, pääkirjaston Kuusi-sali, klo 12.
x x x
Kannattajakortteja presidenttiehdokkuuteni varmistamiseksi voi tulostaa kotisivultani. Sieltä löytyvät ohjeet korttien täyttämiseksi ja postittamiseksi. Vastaanottaja maksaa postimaksun.
Varautuminen ja pelko ovat läheisiä käsitteitä. Eikö itsenäisen valtion varautuminen puolustusvoimilla perustu juuri pelkoon?
Toden otsikoit: ”Venäjän pelko ei taaskaan ollut viisauden alku”. Ei tosiaan ollut merkkiäkään enää Venäjän pelosta kun Suomi päätti sulkea raja-asemiaan.
Näyttää siltä, että kun sukupolvi politikoissa vaihtuu, suomettuminen häviää lopullisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen presidenttinä olisi Suomen Lukashenko.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka olisi eri mieltä – jopa voimaakkaastikin päinvastaista mieltä – fiksu keskustelija kykenee pysymään asiassa eikä sorru henkilön panetteluun.
Ilmoita asiaton viesti
Stalin joskus aikoinaan sanoi, että ei halua olla heikkojen ystävä, mutta suomalaiset kelpaavat, koska Suomen armeija kuritti puna-armeijaa. Putin on puhunut voimatasapainosta. Nyt kun olemme saavuttaneet Naton ja uusien aseiden avulla voimatasapainon itärajalle, niin eikö juuri se ole erinomainen lähtökohta luoda toimivat suhteet Venäjälle.
Ilmoita asiaton viesti
”…ei heikkojen ystävä…”
– Pres. Koivisto sanoi aikoinaan, että: ”Ei koskaan lampaan puolesta,eikä ainakaan sutta vastaan(?).”
Koiviston heitto on ollut minulle ”mysteeri.” – Ehkä blogisti tietäisi mitä Koivisto aforistisella heitollaan tarkoitti…?
Ilmoita asiaton viesti
”Ei koskaan lampaan puolesta, eikä ainakaan sutta vastaan”
Tuo on selvästi raamatullinen lause, joka kuvailee huonoa paimenta. Olisiko Koivisto vahingossa kertonut tapansa hoitaa idän politiikkaa. Väyrynen, joka tietää Koiviston, voisi tulla kertomaan.
Ilmoita asiaton viesti
Noita Raamatun tarinoita en uskonnottomana tullut ajatelleeksikaan, vaikka tiedän, että Koivisto sai raamatullista uskontokasvatusta jo pikkupoikana ja varmaan oikein etupenkissä, kulkiessaan maallikkosaarnaja-isänsä mukana saarnamatkoilla, ja hyvin meni oppi perille, koska ikämiehenä sittemmin jo ilmoitti vihaavansa ateisteja, koska he hänen mukaansa asettuvat jumalaksi jumalan paikalle ja luulevat ymmärtävänsä asioita joita ihminen ei voi ymmärtää…(?).
Maallistuneiden, uskonnottomien ja välinpitämättömien enemmistöisessä maassa nykyinen TP toivottelee vielä viimeisen kerran meille jumalattomillekin jumalan siunausta.
– Maikkarin tentin ”arvo-osiossa” kysyttiin nykyisiltäkin ehdokkailta uskovatko he jumalaan. Vain Halla-aho ja Li Andersson ilmoittivat, että eivät usko ja Stubb ilmoitti vastaavansa myöhemmin, ”arkkipiispan tentissä.” (-Mitä lie vastannut..?)
Jossakin aiemmassa vaalitentissä, jossa Paavokin oli ehdokkaana mukana, kysyttiin myös, ehdokkailta, että toivottelisitko presidenttinä jumalan siunausta kaikelle kansalle puheesi päätteeksi ja mm.lestaseudun Paavo Väyrynen vastasi yllättäen, että en toivottelisi (?!).
”Lammas ja susi”-kysymyksen jatkoksi kysyisin: – Onko mieli muuttunut ja mitä ylipäänsä ajattelet tämän tyyppisistä ”arvokysymyksistä” ja vastausten mahdollisesta vaikutuksesta menestykseen vaaleissa…?
( – Joidenkin kirkon omienkin kyselyiden mukaan enää korkeintaan joka neljäs suomalaisista uskoo jumalaan (!).
Ilmoita asiaton viesti
”Venäläiset molemmin puolin rajaa ovat niistä kovasti kärsineet”.
Voi ei!
Voisiko Putin tehdä jotain asialle? Vaikkapa lopettaa kolmansien maiden kansalaisten väkivaltaisen työntämisen Suomeen?
Jotenkin en tällaiseen mahdollisuuteen usko. Todennäköisesti Venäjä ajaa Suomen siihen, että raja suljetaan kokonaan.
Sitten venäläiset molemmin puolin kärsivät vielä enemmän.
Syyllisiä tähän ovat Biden ja Niinistö, jotka veivät Suomen NATOn vastoin Väyrysen ja Venäjän tahtoa.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö rajaa olisi voinut jättää muuten auki, mutta käännyttää vain ne, joilta puuttuuu tarvittavat viralliset asiakirjat?
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän hallitus ja vastuuministeri Rantanen ole miettineet päänsä puhki erilaisia vaihtoehtoja punnitsemaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Rotipuolueen” Purra, oikeusministeri Meri, ja mm. poliisitaustainen sisäministeri Rantanen, sekä res.kapt. Orpo operoivat omalla vahvuus-ja intohimoalueellaan (Vrt. Soini ja Soinin salkku,)
ja ovat pistäneet-leikkausten, ”säästöjen” ja ay-liikkeen kurmoottamisen lisäksi hihat heilumaan myös maahanpyrkijä-pakolaisten ja laillisen yhteiskuntajärjestyksen alueilla. – Nyt ei kaivata mitään hallituksen ulkopuolista ”tehonyrkkiä!”
Ilmoita asiaton viesti
Ei onnistu, koska Suomessa on tulkinta, että turvapaikkahakemus otetaan vastaan, hakee sitä millä raja-asemalla tahansa. Tuo yhden aseman ilmoitus on sumutusta ja sen toteutuminen vaatisi perustavaa laatua olevaa turvapaikkatulkinnan muuttamista yltiöhumanistisesta realistiseksi. Siksi tuo raja-asemien sulkeminen on merkityksetöntä turvapaikanhakemisen kannalta, kun siellä on rajan henkilöstöä. Vaikuttaa ainoastaan asianmukaisilla matkustusasiakirjoilla kulkeviin.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näinhän menettelevät kaikki itsenäiset valtiot , joiden rajoilta minulla on kokemusta 104 maan osalta. Kaikki ovat kysyneet paperit ja koska ne ovat olleet kunnossa, niin sisään olen päässyt. Varmastikin useimmilla rajoilla käy myös sellaisia, mitkä käännytetään takaisin, koska paperit eivät ole kunnossa.
Helppoa kun heinän teko.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysen NATO-vastaisuus on hyvin tunnettua ja kun hän kommentoi Suomen ja NATO:n suhteita mainiten jonkin päivämäärän, niin sitä olisi myös syytä verrata siihen, millainen kannatus Suomen NATO-jäsenyydellä oli kyseisenä ajankohtana. Ainakin englanninkielisessä Wikipediassa on pitkä artikkeli Suomen suhteesta NATO:oon, jossa on myös kooste NATO-jäsenyyden kannatuksen kehityksestä vuodesta 1998 tähän päivään vuoden 2022 tapahtumien kerronnan yhteydessä:
https://en.wikipedia.org/wiki/Finland%E2%80%93NATO_relations#2022%E2%80%932023:_Accession_process_following_the_Russian_invasion_of_Ukraine
On syytä muistaa, että Suomen kansan keskuudessa NATO-jäsenyyden kannatus ylitti sen vastustuksen vasta sen JÄLKEEN, kun Venäjä oli aloittanut hyökkäyksensä Ukrainaa vastaan helmikuun lopussa 2022. Toiseksi Suomessa käytiin keväällä 2023 eduskunta, joissa NATO-jäsenyyden vastustajilla oli mahdollisuus estää maamme NATO-jäsenyys, jos he saisivat sen ajatuksen taakse. On myös syytä huomata, että jos Venäjä olisi pystynyt valloittamaan Kiovan ja kukistamaan Ukrainan, niin se olisi hyvin suurella todennäköisyydellä torpannut Suomen NATO-jäsenyyden, joten lopulta Suomen NATO-jäsenyys onnistui osaltansa siksi, että ukrainalaiset taistelivat ja taistelevat venäläisiä maahantunkeutujia vastaan.
Jos puhutaan keskustelemisesta Venäjän kanssa, niin silloin on aiheellista esittää kysymys, että voiko Venäjään luottaa? Tiedämme varmuudella sen, että vuoden 2021 aikana ja 2022 alussa Venäjän johtajat, kuten presidentti Putin ja ulkoministeri Lavrov toistuvasti sanoivat, että Venäjä ei tule hyökkäämään Ukrainaan, mutta kuinka sitten tapahtuikaan? Ukraina on suvereeni ja itsenäinen valtio, jonka itsenäisyyden ja rajat Venäjä tunnusti joulukuun 2. 1991:
https://en.wikipedia.org/wiki/Declaration_of_Independence_of_Ukraine#International_recognition
Toisin sanoen pelko Venäjää kohtaan, joka on nykyään selvästi autokraattinen valtio, joka toimii vain sen johtajien tahdon mukaisesti kansansa ja valtionsa edusta piittaamatta, niin se herättää oikeudenmukaisesti pelkoa Venäjää kohtaan. Viime kädessä nyt Venäjä niittää mitä se on viimeisten vuosien aikana kylvänyt ja ottaen huomioon sen käyttäytymisen muita maita, etenkin Ukrainaa ja Georgiaa kohtaan, niin on aika matalamielistä syyttää sen naapurimaita russofobiasta.
Ilmoita asiaton viesti
”Keskustella Venäjän ja Suomen hallitusten välillä” Minkälainen keskustelu siitä syntyy jos toinen (Suomi) haluaa keskustella ja toinen (Venäjä) sanella. ”Jos lampaaksi ryhdyt, kyllä sinut keritään”, tämä on hyvä pitää mielessä.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä päättelet, että keskusteluja Venäjän kanssa ei ole ollut?
Se, että et ole niistä kuullut ei tarkoita sitä, että niitä ei olisi.
Olisinkin ennemmin huolissani, jos olisit tietoinen niiden sisällöstä. Tämä siten, että tietolähteesi olisi mitä luultavimmin venäläinen.
Ilmoita asiaton viesti
Voi voi!
Ilmoita asiaton viesti