Vievätkö vihreät meidät sotaan?
Parin viime vuoden aikana olen tehnyt pari yritystä saadakseni aikaan keskustelua Suomen ulkopoliittisesta linjasta. Tulokset ovat olleet peräti laihat. Kannanottoni eivät ole edes ylittäneet uutiskynnystä.
Helmikuun 21. päivänä 2020 julkaisemassani blogissa kysyin ”Onko Suomen linja muuttunut?”.
Kirjoitin, että viime aikoina oli ollut nähtävissä merkkejä siitä, että Suomi olisi siirtymässä kansallisia etujamme edistävältä ja realismiin nojautuvalta linjalta idealistisen tai jopa ideologisen ulkopolitiikan suuntaan.
Havaintoni liittyivät ennen muuta hallitusohjelmaan ja ulkoministeri Pekka Haaviston siitä antamiin tulkintoihin.
Palasin asiaan vuotta myöhemmin 22.2.2021 julkaisemassani blogissa ”Kansalliset edut ulko-, turvallisuus- ja EU-politiikan ytimeksi”.
Totesin, että vuosi sitten esittämäni arviot olivat saaneet vahvistusta viime kuukausien tapahtumien valossa. Tästä näytti pohjimmiltaan olleen kysymys myös kiistassa, joka koski ulkopoliittisen johdon kannanottoja ja toimintaa Venäjän oppositiojohtajan kohtelua käsiteltäessä.
Kirjoitin uskovani, että valtionjohdon ja puolueiden piirissä syntyneiden ristiriitojen ratkaisemista voisi helpottaa se, että Suomen kansalliset edut asetettaisiin ulko-, turvallisuus-, ja EU-politiikan ytimeksi.
Muita tavoitteita toteutettaisiin siten, että toiminta palvelisi aina myös omia kansallisia etujamme.
x x x
Maaliskuun 3. päivänä 2021 kirjoitin, että ”Niinistöllä ja Marinilla on erilainen ulkopoliittinen linja”.
Kirjoitin, että kuluneen vuoden aikana olimme saaneet näyttöä siitä, että ihmisoikeusperusteisuus on saanut aikaisempaa keskeisemmän aseman valtioneuvoston edustajien – pääministerin, ulkoministerin, Eurooppa-ministerin ja sisäministerin – ulkopoliittisissa lausunnoissa ja toiminnassa.
Marinin Venäjään ja Kiinaan kohdistuneet tviitit olivat poikenneet selvästi Niinistön omaksumasta linjasta ja toimintatavasta.
Kirjoitin, että ulkosuhteisiin liittyvän toiminnan osalta jouduimme arvailemaan, missä linjat ja toimintatavat ovat poikenneet toisistaan.
Yksi ilmeisimmistä ristiriidoista oli ollut se tapa, jolla Marinin hallitus oli toiminut suomalaisten lasten ja naisten noutamiseksi Al-Holin pakolaisleiriltä.
Arvelin, että näkemyseroja oli ollut myös Eurooppa-politiikassa. Se kuuluu valtioneuvoston toimivaltaan, mutta perustuslain perusteella yhteistoimintaa siinäkin tarvitaan.
Kysyin, olikohan Sauli Niinistö ollut tyytyväinen siihen painotukseen, jonka ihmisoikeusperiaatteet Suomen EU:n puheenjohtajuuskaudella saivat?
Sauli Niinistön julkiset kannanotot olivat viitanneet siihen, että hän oli ollut tyytymätön valtioneuvoston toimintaan EU:n elvytysrahastoa käsiteltäessä. Siinä oli kysymys myös Suomen itsenäisyydestä, jonka vaaliminen kuuluu tasavallan presidentin keskeisimpiin tehtäviin.
Tässä yhteydessä Niinistö oli tuonut julki huolensa siitä, että elvytysrahaston yhdessä omaksutut ”laveat” perussopimuksen tulkinnat voisivat levittäytyä myös yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan puolelle.
Maaliskuun 15. päivänä 2021 julkaisemani blogin saatoin otsikoida ”Uutiskynnys ylittyi, ulkopolitiikasta keskustellaan!”.
Kysymys ei kuitenkaan ollut minun kannanottojeni saamasta julkisuudesta, vaan tasavallan presidentin entisen ulkopoliittisen neuvonantajan Hiski Haukkalan kirjoituksesta Suomen Kuvalehdessä.
Haukkala oli kiinnittänyt huomiota viime syksynä julkaistuun valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon. ”Sen suorastaan ylikorostunut arvopohjaisuus on synnyttämässä vähintäänkin potentiaalisen riitasoinnun Suomen perinteisen ulkopoliittisen toimintalinjan kanssa”, hän kirjoitti.
x x x
Suomen ulkopoliittisesta linjasta olisi ollut hyvä käydä julkista keskustelua.
Keskustelu olisi saattanut johtaa siihen, että toivomallani tavalla Suomen kansalliset edut olisi asetettu ”ulko-, turvallisuus-, ja EU-politiikan ytimeksi”. Muita tavoitteita olisi toteutettu siten, että toiminta palvelisi aina myös omia kansallisia etujamme.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on asettanut Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan kovaan testiin. Yliotteen näyttää saaneen vihreiden johtama ihmisoikeusperustainen linja.
Hyökkäys ja siihen liittyneet ihmisoikeusloukkaukset ovat aikaansaaneet suuttumuksen, joka on vienyt Suomen niiden maiden kärkeen, jotka ovat ajaneet kovaa linjaa Venäjää vastaan.
Tähän on liittynyt muun muassa se, että Suomi on rikkonut ikiaikaisen periaatteensa ja hyväksynyt aseiden viennin Ukrainaan. Muutoinkin pakotepolitiikassa on jätetty huomiotta Suomen kansalliset edut.
Suomen linjaan on vaikuttanut muiden keskeisten maiden politiikka.
Yhdysvallat on Joe Bidenin johdolla omaksunut strategian, jonka mukaan se pyrkii kokoamaan ”länsimaiden” rintaman ”autoritaarisia” maita vastaan.
Kysymys on arvoista: ihmisten ja talouden vapaudesta, ihmisoikeuksista ja demokratiasta. Poikkeuksiakin sallitaan, jos Yhdysvaltain omat kansalliset edut sitä edellyttävät. Tästä kirjoitin blogissani ”Joe Bidenin politiikasta Donald Trumpin strategiaan”.
Yhdysvaltain linjan lisäksi Suomen politiikkaan on vaikuttanut Saksassa tapahtunut käänne. Sielläkin on nyt punavihreä hallitus, jossa ulkopolitiikkaa johtaa vihreä ministeri.
Saksan hallitus on päättänyt lisätä maan varustautumista. Nykyisessä tilanteessa tämä on ymmärrettävä ja hyvä ratkaisu.
Toinen ratkaiseva päätös on ollut aseiden toimittaminen Ukrainaan. Tämä on johtanut siihen, että myös EU:n linja on muuttunut. Äskettäin EU päätti nostaa Ukrainalle annettavan aseavun määrään 1000 miljoonaan euroon – suuremmaksi kuin USA:n tuki.
Yhä vakavammaksi nousee uhka, että olemme ajautumassa kohti suursotaa ja jopa maailmansotaa. Tästä varoitin 17.3.2021 julkaisemassani blogissa ”Olemmeko ajautumassa suursotaan?.
Suomessa vihreät ja vihreiden johdolla koko hallitus näyttävät olevan seuraamassa Saksan muuttunutta linjaa.
Linjan muutos näkyy myös siinä, että vihreät ovat ensimmäisten joukossa siirtymässä tukemaan Suomen Nato-jäsenyyttä. Se kärjistäisi edelleen Euroopan jyrkkää kahtiajakoa ja lisäisi suursodan vaaraa.
Elämme vaarallisia aikoja.
”Venäjän hyökkäys Ukrainaan on asettanut Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan kovaan testiin. Yliotteen näyttää saaneen vihreiden johtama ihmisoikeusperustainen linja.”
Mielestäsi ihmisoikeudet ovat siis huono asia, vai kuinka?
Ilmoita asiaton viesti
Demokratia, parlamentarismi ja ihmisoikeudet ovat Väyrysen pahimmat viholliset. Niiden vuoksi hän on menettänyt mahdollisuutensa presidentiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Siltä se tosiaan vaikuttaa kun katsoo paavon historiaa.
https://yle.fi/uutiset/3-10663080
”Väyrynen otti Ilja Janitskinin puolueensa ehdokkaaksi:”
Ilmoita asiaton viesti
Jos joku meidät vie sotaan niin se on Venäjä, joka murhaa vähintään tuhansittain viattomia ihmisiä Ukrainassa. Tätä ”ihmisoikeuskysymystä” ei pitäisi arvostella koska massamurhan tuomitseminen haittaisi kansallista etuamme?
Suomen kansallinen etu on turvata puolustuksemme niin, ettei tänne hyökätä ja se onnistuu ainoastaan liittoutumalla. Yksin olisimme Ukrainan asemassa ja kuolisimme samaan tapaan. Väyrysen retoriikkaa käyttäen voi kysyä, ”veisikö Väyrysen linja meidän sotaan”.
Ilmoita asiaton viesti
”Yksin olisimme Ukrainan asemassa ja kuolisimme samaan tapaan.”
No hö. Ei kenenkään tarvitse sotia ja kuolla, kunhan vain noudatetaan Väyrysen Ukrainallekin tarjoilemaa viisautta, ja annetaan hyökkääjälle taistelematta kaikki mitä se haluaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jääräpäisiä suomalaisia pitäisi kuitenkin ehkä ensiksi vähän pehmittää. Enää ei voi käydä salaisia neuvotteluja idänkaupan vaikeuttamisesta mutta voisiko jotain kohdetta ihan pikkasen vain pommitella? Esim. Hervantaa tai Raunistulaa?
Jotta tilanne ei eskaloituisi, suomalaiset voisivat yhtenä miehenä ja naisena pyytää jonkun idänsuhteiden veteraanin ja nykymenoon dissidentisti suhtautuvan valtaan vaikka alkuun poikkeuslailla?
Ilmoita asiaton viesti
Ehdottomasti. Siellä ne voisivat sitten yhdessä Vladimirin ja Aleksanderin kanssa vilkuttaa ура́! huutaville kansanjoukoille.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen mahdollista NATO-jäsenyyttä käsitellään ensi lauantain Dissidentissä. Kirjoitan myös siihen liittyvän blogin.
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaan, etteivät Kimmo Kiljusen ajatukset Natosta poikkea juuri omistasi. Jos et jaksa katsoa koko juttua niin natoa koskevat ajatukset alkavat kohdasta 16.50.
https://www.youtube.com/watch?v=ninQPuHyPXs
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen, eiköhän maamme NATO-jäsenyyttä käsitellä aivan muilla areenoilla. Sinun kantasi on tullut jo kymmeniä kertoja tiedoksi, joten kuka haluaa kuulla samoja teesejä omassa TV-ohjelmassasi.
Ilmoita asiaton viesti
Kukapa ei haluaisi nähdä Paavo Väyrysen maksamaa ohjelmaa jossa Paavo Väyrystä haastattelee Paavo Väyrysen palkkalistoilla oleva henkilö kysymyksillä jotka on kirjoittanut Paavo Väyrynen.
Toinen tuotantojakso meneekin kuulemma sitten niin että Paavo Väyrynen haastattelee itseään.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka olenkin keskustalainen en halua nähdä Väyrysen vuosikymmeniä jatkunutta ”ainoan oikean” tiedon uusintaa. Rajansa kaikella.
Ilmoita asiaton viesti
Älä ihmeessä vaivaudu.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitit ettei sinun kannanottosi ole ylittänyt uutiskynnystä. Onhan se sentään päässyt telkkariin. Eikö se riitä?
Ilmoita asiaton viesti
Olisi hyvä jos kutsuisit sinne ohjelmaasi Martti J. Karin keskustelelemaan siitä mitä hyötyä ja haittaa olisi Naton jäsenyydestä.
Ehkä kuitenkin neutraali keskusteluareena voisi olla ”Viikon Parkkonen” ja kun kysymyksessä on suora lähetys, juontajan ei pitäisi kertoa kysymyksiä etukäteen.
Ilmoita asiaton viesti
Wanhan maailmanvallan aikana toimittiin sen ajan hengen mukaisesti.
Maailmanpolitiikan muuttuessa on muutoksessa oltava osallisena, muuten käy huonosti. Vrt. Balttian maat, jotka oivalsivat hetkensä tulleen NL n hajottua, ja siirtyivät nopsasti Natoon. Suomessa vastaavasti poliittinen eliitti nukkui kaunista YYA unta. Höperehtien keskenään kauppaliitto EU hun liittymisen antamasta turvasta.
Kummalla on nyt isompi Venäjän uhkakuva pöydällä, Balttian mailla, vai Suomella ?
Ilmoita asiaton viesti
Ainoastaan viimeisestä lauseesta olen samaa mieltä. Kaikesta muusta päinvastaista mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, se oli ainoa joka piti paikkansa. Suuret muinaiset puhuvat niin totta kuin osaavat, ja se ei ole paljon se.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysen venäläismieliset kommentit vain jatkuu. Olemme vuodessa 2022, emme elä 70-lukua ja YYA aikaa jossa itä (silloinen Neuvostoliitto, nykyinen Venäjä) käytti meidän päättäjiä välikäsinään ja kassaroinaan pitääkseen Suomen liekassaan.
Suomi menee Natoon että heilahtaa, Evan kysely osoittaa että Yli 60% suomalaisista tukee Suomen menoa puolustusliittoon.
Minun puolesta venäjämieliset voidaan lahjoittaa Venäjälle, kyllä sielläkin voi puuhastella…toisaalta ei heillä ole sitten paha mieli kun saavat agendaansa siellä toimittaa. Win/Win.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysen elämän uni on ollut aikoinaan päästä elinikäiseksi Kekkoseksi Kekkosen jälkeen. Tämä ei toteutunut 80-luvulla ja osittain sen toteutumisen mahdottomuus korostui tiedoista Vladimirovin kanssa harjoitetusta suhmuroinnista ennen Koiviston ensimmäistä valintaa.
80-luvun lopulla hän edelleen oli tukeutumassa Neuvostoliittoon, tuohon ikuiseen ja pysyvään valtapesäkkeeseen, jonka kanssa vain taitava Suomen presidentti pärjää. Hän veikkasi väärää hevosta, parin vuoden kuluttua ei Neuvostoliittoa enää ollut.
Kun humalainen juntta, kuuluisa kolmen kopla, kaappasi vallan Kremlissä, Väyrynen innostui tilanteesta jälleen ja pukkasi ilmoille vastaavanlaista tekstiä kuin tämäkin blogi. Tuntui kuin mikään ei olisi ollut hänelle toivottavampaa kuin tuon vallankaappauksen onnistuminen ja entisen Neuvostoliiton palautuminen, koska suurin osa muista valtiomiestason vaikuttajista oli jo ”ryvettänyt” itsensä luopumalla YYA-hengestä.
Kun juntta kukistettiin ja ”neuvostovastaiset” panssarit alkoivat jyrätä Moskovan kaduilla maan ajautuessa sekasortoon, Väyrynen havaitsi itsekin veikanneensa väärää hevosta jälleen. Muistan siitä tilanteesta erään hänen maininnan, jossa hän peräänkuulutti kansainvälisiä joukkoja rauhan ylläpitämiseksi Venäjän alueelle. Tällainen oli äärimmäisen radikaali lausunto, jolla hän pyrki pesemään kasvonsa aiemmasta profiloitumisestaan.
Vuosikymmeniä vallitsi tilanne, jossa hänellä ei ole ollut minkäänlaista vipuvartta itänaapuristamme, mutta nyt kun Putin on alkanut puuhata uutta Eurooppaa, hän on herännyt ja mieltää uudelleen tilaisuutensa tulleen. Mutta, kävi Ukrainassa niin tai näin, hän veikkaa taas väärää hevosta. Venäjä on dissattu tuleviksi vuosikymmeniksi hylkiön asemaan, jolla ei tule enää olemaan yhtään todellistä ystävää maailmassa. Demokraattisissa maissa ei tulla pitämään ketään Venäjän ”ymmärtäjää” varteenotettavana valtomiehenä.
Ilmoita asiaton viesti
Itse olen ollut melko pitkään Väyrysen presidenttiyden kannattaja. Syiksi voisi arvella sitäkin, että Kekkosen aikana varttuneena pitää kekkosloviakialaista ulkopolitiikkaa normaalina ja hyvänäkin. Ja onhan se aikoinaan ollutkin lähes optimaalista Suomen kannalta. Ajat vaan ovat muuttuneet, ja nyt Väyrysen mittava ulkopoliittinen kokemus vaikuttaa vanhentuneelta.
Itselleni silmiäavaavaa oli se, kun Väyrynen rupeisi puolueiden sarjaperustajaksi ja aiheutti selvää haittaa mukaansa saamille alemman keskisarjan poliitikoille.
Ilmoita asiaton viesti
No nyt iski Paavolla päälle ekofasistien pelko, mithän sontaa se lykkii seuraavaksi
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on jo puolensa valinnut läntisten demokratioiden joukossa. Aseiden vienti Ukrainaan jo sen osoittaa, vaikkei Ukraina mikään malliesimerkki demokratiasta olekaan.
Sota päättyy aikanaan ja jos Suomi ei vielä silloinkaan ole Natossa, vaan jatkaa iankaikkista keskustelua ajankohdasta ja puolueettomuudesta, niin todennäköisesti rauhantahtoinen itäystävämme alkaa kovistella meitä siitä, mitä tuli tehtyä ja sanottua sodan kestäessä.
Jos Bidee on tuolloin vielä USAn johdossa, niin apua ei sieltä ole tulossa, vaan vakuutus etukäteen, ettei se sekaannu aseellisseen konfliktiimme.
Vihreiden tavoite on viedä maamme talous ja puolustautumiskyky kuralle.
Keskusta on pettänyt äänestäjänsä mahdollistamalla punavihreän ääärrrivasemmiston pääsyn hallitukseen, eikä ole aikeissakaan tehdä asialle mitään.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marko-suutari/suomalaiset-saa-alkaa-kiristamaan-voitaan-kun-samalla-kehitysapuun-kipataan-tuplaten-lisaa/
Ilmoita asiaton viesti
Olis tosiaan luullut Kepun jo lähteneen hallituksesta, kun sai vihdoinkin demarien kanssa tekemillään lehmänkaupoilla ikiaikaisen suojatyöpaikkaparatiisin, eli maakuntahimmelin busattua.
Suomalaisten veronmaksajien suureksi kauhuksi.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen siis ilmoittaa ihmisoikeuksien puolustamisen olevan väärin ”Yliotteen näyttää saaneen vihreiden johtama ihmisoikeusperustainen linja”
Vielä tämäkin piti nähdä ennen kuin olemme liittyneet NATO:n jäseneksi.
Saamme sitten lukea jatkuvasti kirjoituksia, kuinka maamme vietiin väärin sinne, se on kyllä aivan päivän selvää.
Ilmoita asiaton viesti
Mediapelillähän meidät sinne viedään, jos viedään.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti Väyrysen ulkopoliittinen linja näyttäisi olevan osallistumattomuuden linja sotatilanteissa. Kuitenkin kun hän tuo esille maailmansodan mahdollisuuden, niin on ihan luonnollista kysyä, että kummallekko puolelle Suomen tulisi siinä sodassa asettua?
Ilmoita asiaton viesti
”kummallekko puolelle”
Maailmanerikoisoperaation sattuessa Suomen perinteisesti hyvät idänsuhteet ja puolueettomuus nousevat taas aivan uuteen arvoonsa. Tätä puolueettomutta tukee konsultaatiot Venäjän kanssa ja yhteiset sotaharjoitukset rauhan rajan ylläpitämiseksi. Ryhdymme taas ajamaan ydinaseetonta Pohjolaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kansallinen etu – joopa joo. Mikä todellakin on pohjoisessa Euroopassa sijaitsevan, Nato-kumppanuuden ja EU-jäsenyyden valinneen kansakunnan perimmäinen intressi?
Ns. Häkämiehen tripla, Yhdysvalloissa julkisesti lausuttu ”Rasö Rasö änd Rasö” oli äärirehellinen toteamus Suomen turvallisuuspoliittisesta ykköskysymyksestä, ja samalla muistutus ”keisarin uusista vaatteista”, joita ei edelleenkään ole.
Vaatetuksesta puheen ollen: jo satoja vuosia ovat hatut ja myssyt – perinteidensä jatkajineen – sanailleet viisaasta suhtautumisesta itänaapuriin. Juuri tänä keväänä suomalaisia hatuttaa; miksi? Voisiko Rasö-nimisen osapuolen, sen pääkysymyksen, käyttäytymisellä olla osuutta asiaan?
Ilmoita asiaton viesti
Maaseudun tulevaisuuden kyselyssä Suomen Nato jäsenyyttä kannatti 73,4% ja jäsenyyttä vastusti 7,7% Keskustalaisista.
Keskusta on viemässä Suomea NATOn jäseneksi.
Ilmoita asiaton viesti
Entä puheenjohtaja?
Ilmoita asiaton viesti
Ei aavistustakaan. Käännän kanavaa, kun Saarikko puhuu.
Ilmoita asiaton viesti
Hieno juttu, näin kepulaisena tuntuu ihan rehellisesti hyvältä.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo Väyrysen kyyninen linja on kokenut tappion ja maailmalle avoin alkiolaisuus on voittanut.
Ilmoita asiaton viesti
On niitä hyödyttömiä idiootteja muitakin. Suosittelen katsomaan linkin kommentistani #3633470.
Totuuskomiteaa on ehkä vaikea perustaa mutta kansalaiset voisivat kerätä top-100 älyttömintä ulko-ja turvallisuuspoliittista lausuntoa.
Tässä aluksi:
”Niinistö totesi FT:ssä, että eskalaation mahdollisuus Euroopassa on, mutta tarkensi, ettei se liity Suomen käytökseen tai päätöksentekoon.
Toisaalta hän kyllä varoitti myös haastattelussa siitä, että Nato-jäsenyyden hakeminen toisi merkittävän riskin eskalaatiolle Euroopassa.”
HÄH, lisäisikö riskiä vai ei???
xxxxxxxxxxxxxx
”Suomalaiset saivat lukea brittilehdestä myös sen, että Niinistön ajattelussa syvenevä yhteistyö Yhdysvaltojen ja Ruotsin kanssa on toinen varteenotettava vaihtoehto Suomen Nato-jäsenyydelle.”
Onko nyt EU:n turvatakuut unohdettu lopullisesti?
Ilmoita asiaton viesti
”Yhdysvallat on Joe Bidenin johdolla omaksunut strategian, jonka mukaan se pyrkii kokoamaan ”länsimaiden” rintaman ”autoritaarisia” maita vastaan.
Kysymys on arvoista: ihmisten ja talouden vapaudesta, ihmisoikeuksista ja demokratiasta. Poikkeuksiakin sallitaan, jos Yhdysvaltain omat kansalliset edut sitä edellyttävät.”
Hyvä huomio!
Länsimaiden rintama ei ole välttämättä viisas eikä riittävän vahva. Bidenin äskettäinen puhelu Kiinan presidentille sisälsi katteettomia uhkauksia. Muutama tunti puhelun jälkeen Kiina ilmoitti kahdenkin merkittävän vaikuttajan suulla maan valitsevan Venäjän.
Useat amerikkalaiset kommentaattorit ovat tulkinneet Kiinan olevan nyt ”all in” Venäjän leirissä.
Joidenkin spekulaattorien mukaan Kiinan hiljainen kausi olisi liittynyt siihen, että se katsoi mitä Venäjälle käy. Nyt Kiina olisi näiden arvioiden mukaan vakuuttunut siitä, että Venäjä tulee voittamaan konfliktin Ukrainassa. Tällaista spekuloidaan USAssa.
Kiina alkoi nyt korottamaan panoksia ja se militarisoi saaria, joista se oli luvannut Obamalle (ja varapresidentti Bidenille) että niihin tulee vain huolto ja siviilirakennuksia
Merkit maailmassa on nyt sellaiset, että USA:n hegemoniaa haastavat tällä hetkellä monet voimat.
Siitä syystä ihmetyttää, että se kiivaus, jolla Suomessa halutaan lähteä osapuoleksi sotaan, joka sisältää paljon tuntemattomia tekijöitä. Voittajakaan ei ole selvillä. Tilanteen leviäminen jättää vähemmän mahdollisuuksia kenellekään voittaa mitään. Suomen jos kenen kannattaisi olla de-eskaloimassa tilannetta.
Ihmetyksellä seuraan, kuinka jotain YYA-kauden traumoja kaivetaan edelleen esiin.
Elämme todellakin vaarallisia aikoja, kuten totesit.
Ilmoita asiaton viesti
”Useat amerikkalaiset kommentaattorit…”
”Joidenkin spekulaattorien mukaan…”
Aika epämääräistä, keitä tarkoitat?
”YYA-kauden traumoja kaivetaan edelleen esiin…”
Pikemminkin YYA-kauden loppumisesta johtuvia traumoja, kuten blogisti.
Ilmoita asiaton viesti
Useat amerikkalaiset kommentaattorit…”
”Joidenkin spekulaattorien mukaan…”
Aika epämääräistä, keitä tarkoitat”
Itsekin pidän tulkintoja liittyen vieraan maan käytökseen epämääräisinä. Se liittyi syyhyn miksi Kiina ei selkeästi ilmaissut kantaansa sodan aluksi. Kyse on vain spekulaatio liittyen Kiinan hetkelliseen hiljaisuuteen ja sikäli sellaisen näkemyksen esittäjä ei ole tärkeä ( cnbc-kanavalla). Sodan alkuvaiheessa ovi näytti olevan auki ja USA jotenkin pyrki vetoamaan Kiinaan.
Nyt Kiina on selkeästi Venäjän puolella ja syyttää Natoa.
Toisaalta Deutche Welle kanavalla sanotiin jo viikko sitten, että Kiina on valmis ostamaan Venäjän mahdollisesti kansallistamaa omaisuutta.
Tosin nyt näyttää, että firmat pelästyivät. Nokian renkaat jatkaa. Iso ranskalainen Leroy Merlin jatkaa – sillä reippaasti yli sata kodin sisustuksiin keskittyvää kauppaa Venäjällä. Liilevaihto ollut Venäjällä lähes 6 mrd dollaria. Onkohan liiketilatkin ulkomaisessa omistuksessa. Venäjän kannalta on myös hyvä jos työpaikat säilyvät. Siltikin pakotteet vaikuttavat tuntuvasti.
Ilmoita asiaton viesti
Siis mitä tulkintaa pidät epämääräisenä? Tuota jonka itse kirjoitit?
Ilmoita asiaton viesti
Sitä että Kiina olisi odottanut miten Venäjälle käy. Se on vain arvio. Nyt Kiina on syyttämässä jo Natoa sodasta…miksi välissä oli hiljaista on siis spekulaatiota..Kiina vannoi suunnilleen ikuista ystävyyttä olympialaisten aikaan, mutta ei tehnyt alkuun muuta kuin pidättäytyi tuomitsemasta Venäjää. Nyt Kiina syyttää jo Natoa.
Ilmoita asiaton viesti
Minä kysyin että keneen viittaat kun puhut useista amerikkalaisista kommentaattoreista ja joistain spekulaattoreista.
Ilmoita asiaton viesti
Toinen oli joku nainen. Oletan, että ne olivat jonkinlaisia asiantuntijoita kun olivat kutsuttuina merkittävän uutiskanavan asiantuntijoiksi. Sanottakoon CNBC kanavalle kutsutuiksi asiantuntijoiksi. Vaikka kaivaisin nimet, niillä ei sinänsä ole merkitystä.
Voin itsekin kuvitella, että Kiina on voinut katsoa päättyykö Venäjän seikkailu katastrofiin. Sekin on spekulaatiota. En viitsinyt ottaa omalle nimelleni, koska lainasin ajatusta. Se ei välttämättä ole koko totuus.
Nyt Kiina antaa poliittisen ja taloudellisen tuen Venäjälle. Nato on Kiinan uusimman linjan mukaan aiheuttanut kriisin Ukrainassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Joku nainen.”
Ai no sitten.
No on sillä merkitystä siinä vaiheessa kun sinä itse vetoat näihin jonkinlaisena lähteinä ja esität niiden perusteella väitteitä. Kun tarkastellaan väitettä että Kiina on nyt ”all in” Venäjän leirissä, olisi hyvä kuulla että kuka sen esitti kun et itse sitä oikein muuten perustellut.
Ilmoita asiaton viesti
Juurikin se nainen yhtenä. Koska samanlaisia ajatuksia pyörii twitterissä tunnettujen toimittajienkin esittäminä, en lähde penkomaan eteen työntyvän kriisin oloissa, kuka esitti niitä ensimmäisenä. All in- ilmauksen tunnen pokerista, mutta tässä se on täysin otettu muusta amerikkalaisesta keskustelusta.
Oletan, että haluaisit kiistää ikävät tapahtumakulut. Aika moni laittoi toivonsa siihen, että Kiina painostaa Venäjää tai hylkää sen.
Auktoriteettien taakse on helppo mennä. Voihan sitä itsekin päätellä onko all in- tulkinta täysin väärä jos Naton toimintaa Ukrainan kriisissä arvostellaan Kiinan toimesta. On siinä jo tullut puoli silloin valittua. Ainakin kun vertaa ilmapiiriin Euroopassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Oletan, että haluaisit kiistää ikävät tapahtumakulut.”
Oletat väärin. Minua kiinnosti tietää keneen tukeudut väitteissäsi mutta eipä vastausta nyt kuulu.
Ilmoita asiaton viesti
Tein ystävällisesti tarkistuksen. Nainen on
Former Deputy National Security Adviser K.T. McFarland
Otsikossa oli
Top Chinese diplomat blames Nato for War in Ukraine.
Tämä jälkimmäinen oli se iso juttu, jonka ympärillä haastattelu liikkui. En osaa sanoa mitä Kiina tarkoittaa lausunnoillaan. Joudun siis tukeutumaan arvioihin. Tässä tapauksessa amerikkalaisen esittämään.
Ilmoita asiaton viesti
Oliko tämä ”joku nainen” siis se joukko amerikkalaisia kommentaattoreita vaiko se spekulaattoriryhmä?
Ilmoita asiaton viesti
Former Deputy National Security Adviser K.T. McFarland
Laitetaan tähän naisen nimi ja asema tai pätevyys miksi oli valittu puhumaan..
Ilmoita asiaton viesti
Kathleen Troia McFarland on siis joukko amerikkalaisia kommentaattoreita ja spekulaattoriryhmä?
Ilmoita asiaton viesti
Vastaavia arviota olen nähnyt muualla. Kaivoin tuon yhden nimen esiin kunnioituksesta blogin kirjoittajaa eli Väyrystä kohtaan.
Korjattakoon, että kyse ei ole ”spekulaatio” joukosta, joka on tullut laumana tuollaiseen johtopäätökseen. Ovatko saaneet idean joltain yhdeltä vai tulleet päätelmäänsä itsenäisesti. En tiedä.
Laitoin tuon yhden nimen lähinnä, ettei tässä aleta viittaamaan valeuutisten levittämiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kunnioituksesta Väyrystä kohtaan:
https://www.usnews.com/news/politics/articles/2018-01-09/trump-renominates-kt-mcfarland-for-singapore-post-despite-russia-probe-connections
Ilmoita asiaton viesti
Lennokasta kieltä käytti kyseinen nainen. Noista Venäjä kytköksistä en tiedä. Kävihän Bill Clintonkin rahasta puhumassa Venäjällä.
Ilmeisesti nainen oli kutsuttuna Kiinaan liittyvän asiantuntemuksensa takia puhumaan Kiinan ulkopoliittisen linjan muuttumisesta päivä sitten.
Ihan maallikkonakin voi asiaa miettiä kun kerran Kiinan virallisilta edustajilta on tullut sellaista puhetta, että Nato on syypää sotaan Ukrainassa.
Onko se siis sen sopimuksen lunastamista mikä solmittiin olympialaisten aikana? Eli ollaan Venäjän kanssa täysiä ystäviä kaikissa asioissa. Tällaisiä portaita on Kiinan ulkopolitiikassa.
Onko Kiina sitten valmis menemään päätyyn asti. Eiköhän spekulaatio loppunut ainakin sen suhteen, että Kiina häpeäisi Venäjän toimintaa ja olisi maineensa takia hylkäämässä sen.
Kiina astui selkeästi Venäjän taakse ainakin tässä käänteessä, jossa Biden yritti vaikuttaa maan presidenttiin puhelullaan.
Kiina silti voi vaikuttaa Venäjään ehkä jatkossa. Antaako Kiina Putinille vapaat kädet tehdä mitä haluaa? Ehkä ei. Sillä voi olla vaikutusta jossain kääntessä.
Biden julisti Putinin sotarikolliseksi ja sellaisen kannan jälkeen Kiinan mukaan Nato on syypää sotaan. Ilmeisesti Ukrainan siviilien kohtalo ei tunnu Kiinassa asti. Tai ei vaikuta maan linjaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos nyt vihreät yksin onnistuisivat jotenkin ihmeellisesti taikomaan meidät sotaan niin huomattavasti parempi sekin kuin että Paavo johtaisi meidät sontaan.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo on tainnut kuulla että Hautala on Kremlin mustalla listalla. Sotahan siitä tulee. Haavistokin pyyhki Lavrovilla pöytää. Selvä sodanjulistus.
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan Hautala enää mustalla listalla tai edes maahantulokiellossa?
Nyttemmin nääs Putinkin on ilmaissut olevansa Stalinin linjoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Hautala onkin Naton linjoilla:
”Heidi Hautala EU-parlamentissa: Naton kutsuttava Suomi ja viisi muuta maata jäseniksi”
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/heidi-hautala-eu-parlamentissa-naton-kutsuttava-suomi-ja-viisi-muuta-maata-jaseniksi/8357166
”Heidi Hautala AlfaTV Uutisille: Natoon liityttävä nyt – ihmettelee aiempaa “täydellistä Venäjä-sokeutta””
https://alfatvuutiset.fi/heidi-hautala-alfatv-uutisille-natoon-liityttava-nyt-ihmettelee-aiempaa-taydellista-venaja-sokeutta/
Hautala alkoi kääntyä Nato jäsenyyden kannalle Venäjän vallattua Krimin 2014:
”Olen tällä hetkellä enemmän Nato-jäsenyyden kannalla kuin sitä vastaan. En ole täysin ratkaissut kantaani, koska kyse on myös konkreettisista järjestelyistä.”
https://www.vihrealanka.fi/uutiset-kotimaa/hautala-%E2%80%9Dolen-enemm%C3%A4n-naton-kannalla-kuin-sit%C3%A4-vastaan%E2%80%9D
Ilmoita asiaton viesti
”Parin viime vuoden aikana olen tehnyt pari yritystä saadakseni aikaan keskustelua Suomen ulkopoliittisesta linjasta. Tulokset ovat olleet peräti laihat. Kannanottoni eivät ole edes ylittäneet uutiskynnystä.
”
Johtunee siitä, että harvaa kiinnostaa noin selvästi venäjämieliset ajatukset – aikaisemmin häpeäksemme ne olivat yleisempiä. Ja jos vihreät joskus edes tekevät jotain hyvää, niin sehän on ok. NATO-jäsenyyden kannatuksen olisivat voineet ottaa jo 90-luvulla (kuten moni muukin puolue olisi saanut), koska se on Suomelle/suomalaisille selvästikin eduksi. Hyvä että myöhäisherännäisiä on, ei siinä mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo on todella luotettava politiikan ilmapuntari. Kun tekee juuri päinvastoin kun Väykkä ehdottaa, niin toimit oikein. Väykän vuosikymmenten mittainen venäläisten perseennuolenta on osoittautunut vääräksi politiikaksi. Nyt lännen tehtävä on huolehtia, ettei Venäjän armeija nouse enää koskaan merkittäväksi uhaksi demokratialle.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttini saattavat kuulostaa fiksuilta, mutta niinpä ne ovatkin italialaisen kulttuurihegemoniakritiikin sovelluksia. Yhtenä ohjeena he esittivät jo ennen sotia taivaallisen auktoriteetin korvan ja silmän korvaamista ihmisyksilön omien aistien havainnoilla:
Odotellessani hammaslääkärille pääsyä muistelin totalitarismikriitikkojen varoitelleen yksilön valmistamisesta tuleviin tehtäviin. Sellaista tapahtui sekä läntisessä että itäisessä versiossa. Otettiin vaikkapa maalaissyntyinen nätti nuori ”harjattavaksi” tekemään suosijoilleen suotuisia päätöksiä. Siitä kun oli tuloksena ylilojaali pyrkyri, kollaboraattori.
Tällaista on itsellenikin tapahtunut jouduttuani yllättäen ja pyytämättä hyvin suuren suomalaisen tietotekniikkayhtiön palvelukseen. Siiitä seurasi yökausien opiskelua mitä kummallisempien tietokonejuttujen yksityskohtien viidakossa. Ei sellaiseen paikkaan kenenkään pitäisi joutua! Onnekseni pääsin sieltä sitten ulos samalla tavalla kuin olin ymmärtämättömästi joutunutkin. Työelämän soisi kehittyvän asteittain kokemuksia vahvistaen.
Ihmisen valmistaminen järjestelmän palvelijaksi on lopetettava. Älykkäiden voimaväki ei saa sitä enää jatkaa, joskin historian paino on eduskunnan siihen sitonut
Vihreiden Atte Harjanne on aktiivinen reserviläinen ja Krista Mikkosen ensi muistot lapsuudestaan Korialla liittyvät sotaleikkeihin poikien kanssa. Antti Kaikkonen syntyi Turun kasarmeilla isän palvellessa inttiä siviilikemistinä.
Ilmoita asiaton viesti
Rönkkö kilpailee Myllärisen kanssa siitä, kumpi osaa panna paremmin peräkkäin hienoja sanoja sanomatta mitään. On Rönkkö kerran kirjoittanut ihan ymmärrettävänkin lauseen todetessaan häntä moittineelle kirjoittajalle: ”Haista vittu!”. 😂
Ilmoita asiaton viesti
Ei synny elämää ilmaan kovaa. Konkrettiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän ”Kommenttini saattavat kuulostaa fiksuilta” on ymmärrettävä lause. Sen totuusarvosta voi kylläkin olla monta mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Tehdessäni -80 luvulla lähtöä kahdeksi vuodeksi YK:n erityisjärjestön palvelukseen Roomaan ulkoministeriön virkamies Leena Vallinkoski-Sipilä sanoi kahdenkesken että olen lähdössä sellaiseen josta yksikään ei ole palannut muistuttaen etten kannata tulla polvillaan anomaan paikkaa takaisin maailmalle, jos yritän. Muuan kauemmin Roomassa ollut suomalainen kollega sanoi mieluummin puraisevansa syanidikapselia kuin lähtevänsä suomalaiseen työelämään. Joka päivä ymmärrän yhä paremmin miksi kaksikielinen Suomi on aivan uniikki paikka.
http://ronkko.blogspot.com/2022/03/putinin-muisti-toiminnassa.html
Ilmoita asiaton viesti
Ra(u)ha sieluille. Joku jolla on molemmista kokemusta, voisi selvittää miksi vain suomenkielellä kirjoitetaan kylki kylkeen ja päällekkäin raha ja rauha, eikä kuten esim. ruotsiksi erilleen pengar och fred, he tosin osaavat rakastaakin toisiaan erikseen ilman valtiota. Rahat on, vai rahaton?
Rauha ja rakkaus, ne yhteen soppii. Eikä raha. Miksi työväen herrat ovat pohtineet rahaa, eikä rakkautta? Ihan kaikki, Koivisto, Sorsa, Ele Alenius… Ihan tyhmää.
Ilmoita asiaton viesti
No olihan siellä Suomen Pankissa Urho Kekkonenkin! Keminmaan teatterin kesänäytelmän aihe valmiina ”Minä, Urho ja Manu rahaa hieromassa, ei kun rauhaa”
Wallenberg-suvun sijoitukset Suomen metalli- ja kaivosteollisuuteen
alkoivat varhain 1800-luvulla, kerrottiin Hannu Rautkallion uuden kirjan julkaisun yhteydessä loppusyksystä. Kustantaja Henrik Ehrnrooth oli saapunut paikan päälle asuinsijoiltaan Pariisista saakka.
Tulinpa itse käyneeksi viime vuoden loppukeväällä sattumalta Rooman läheisellä Ostia Antican peltolaguunilla ”Saline di Ostia”. Antiikin aikaan alue oli meriveden alla tuottaen suolaa. Sitä annettiin palkkioksi ”salari” legioonien sotilaille, noille rautanyrkeille.
Suolan omistus oli Paavin yrittäjälle myöntämä monopoli. Paavin katsottiin omistavan kaiken mikä oli maan alla ihmissilmän tavoittamattomissa, koska hän toimi ”Jumalan joka oli ensin luonut maan ja taivaan” maanpäällisenä edustajana. Vähän samaan tapaan historian tulkinta Suomessa kuuluu nykyisin poliitikan osalta Erkki Tuomiojalle ja talouden osalta Teemu Keskisarjalle.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä jos kuitenkin kysyn oliko pakko? Aseita viemällä sotaakäyvään maahan sotkeutua Ukrainan kriisiin jossa v.2014 Maidan-kahakan aikoihin globalistipiirien valtaan avittama presidentti harrastaa terroria ukrainan kansaa kohtaan.
Ainakin Fox.ankkuri Tucker Carlssonin mukaan Selenzkyi tööttäsi Ukrainan oppositiota vastapalloon.
Voisiko joku viisas henkilö kertoa minulle mistä Nato on saanut puolustusliitto nimensä? Ketä Nato puolustaa mättämällä esim. Somalian raunioihin pommeja? Tai Irakin rosvoretken pommitukset eivät vaikuttaneet kovin puolustushenkisiltä.
https://rapsodia.fi/ukrainan-zelenskyn-valheet-paljastuvat-2/
Ilmoita asiaton viesti