Vihervasemmiston ylivalta on murrettava
Uusimmalla teoksellani ”Yhteinen vuosisatamme” ja sen ilmestymisen jälkeen julkaisemillani kirjoituksilla olen yrittänyt auttaa Keskustaa selvittämään itselleen syyt puolueen kannatuksen romahtamiseen.
Kaikki eivät ole pitäneet siitä, että olen joutunut arvostelemaan puolueen linjaa ja tehtyjä yksittäisiä ratkaisuja. Jälkiviisaudesta minua ei ole yleensä syytetty, kun olen useimmiten kertonut oman kantani jo ennakkoon.
Keskeinen, jopa ratkaiseva, syy romahdukseen ovat olleet väärät hallituspolitiikkaan liittyneet strategiset ratkaisut. Niistä nykyinenkin ahdinko perimmiltään johtuu.
Virheet johtavat uusiin harha-askeleisiin. Hallituspoliittinen strategia oli perimmäinen syy myös siihen onnettomaan ratkaisuun, että Katri Kulmuni julmalla tavalla syrjäytettiin Keskustan puheenjohtajan tehtävästä.
Kun Annika Saarikko ilmoittautui puheenjohtajan vaaliin, hän Helsingin Sanomien haastattelussa ilmoitti syyksi kesäkuun alussa julkisuudessa liikkuneet huhut, että Katri Kulmuni aikoi kaataa hallituksen. Hän ei ”kilauttanut” Katrille, vaan ryhtyi ”joukkueen” tukemana tätä kaatamaan.
x x x
Hallituspolitiikkaan liittyneille Keskustan strategisille virheille on yhteistä, että ratkaisut on tehty puolueväkeä kuulematta ja jopa sen tahdon vastaisesti.
Ensimmäinen hallituspolitiikkaan liittyneistä Keskustan pahoista strategisista virheistä oli Juha Sipilän johtaman hallituksen muodostaminen alkukesästä 2015. Olin tuolloin puoluehallituksen ja sen työvaliokunnan jäsen, mutta näitä puolue-elimiä ei ratkaisevissa vaiheissa kuitenkaan kutsuttu koolle.
Pidin sähköpostitse tiivistä yhteyttä Juha Sipilään. Viestittelystämme olen kertonut kirjassani ”Eihän tässä näin pitänyt käydä” (ss. 87 – 107).
Tuin yhteistyötä SDP:n ja Perussuomalaisten kanssa, jota sekä eduskuntaryhmän että puoluehallituksen enemmistö kannattivat.
Vaihtoehtona esitin keskustavoimien hallitusta, jossa mukana olisivat olleet Keskustan ja Perussuomalaisten lisäksi RKP ja KD. Kokoomus-yhteistyöstä nimenomaan varoitin.
Keskustavoimien hallituksella olisi ollut 102 kansanedustajan tuki. Pohja olisi ollut kapea, mutta hallitus olisi ollut yhtenäisyytensä ansiosta toimintakykyinen. Oppositio olisi ollut hajanainen.
Viestittelyssämme Sipilä piti esitystäni keskustavoimien hallitukseksi hyvin perusteltuna ja kiehtovana. Häntä huoletti sen kapea enemmistö. Sipilä totesi kuitenkin, että ”saadaan varmaan toimimaan”. ”Käymme ryhmässä läpi, tämä on se toinen vaihtoehto”, hän lupasi.
Hallituspohja oli hallitusneuvottelijoiden kokouksen suljetussa lippuäänestyksessä jo ratkaistu äänin 5-4. Äänet laski kerrotun mukaan Sipilä.
Eduskuntaryhmälle esitettiin vain yksi vaihtoehto: yhteistyö Kokoomuksen kanssa. Keskustahallitus kuulemma mainittiin, läpi sitä ei käyty.
Sipilän hallituksesta olisi saattanut tulla Keskustan kannalta siedettävä, jos sen kokoonpano olisi ollut toisenlainen.
Keskustan hallituspaikat ja avustajan tehtävät valtasi vuodesta 2010 puoluetta yksinvaltaisesti johtanut ”joukkue”.
Juha Sipilä otti hallitukseensa vain itseään nuorempia ministereitä, jotka kaikki olivat lähellä Kokoomusta olevia liberaaleja, yksi kokoomuslainenkin. Tästä Sirkka-Liisa Anttila äskettäin purki julkisuudessa mieltään (Hajoaako Keskusta?).
Toinen hallituksen kokoonpanoon liittynyt kohtalokas ratkaisu oli se, että Timo Soini valitsi häntä kovasti houkutelleen henkilökohtaisen hillotolpan ja ryhtyi ulkoministeriksi. Kokoomus sai haltuunsa valtiovarainministerin paikan.
Seuraava ratkaiseva käänne tapahtui kesäkuussa 2017, jolloin Jussi Halla-aho valittiin Perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Sen yhteydessä tehtiin jälleen strategisia virheitä.
Miksi Juha Sipilä yhtyi vaatimuksiin puheenjohtajansa vaihtaneen PS:n syrjäyttämiseksi hallituksesta? Miksi hän hyväksyi loikkareiden jatkamisen hallituksessa ja osallistui tätä kautta puolueen hajottamiseen? Miksi ei sen sijaan käyty neuvotteluja RKP:n ja KD:n osallistumisesta hallitukseen?
Näillä ratkaisuilla vauhditettiin Keskustan alamäkeä ja luotiin perusta Perussuomalaisten nousulle kolmen suuren joukkoon.
Juha Sipilän hallituskausi päättyi yhtä yksinvaltaisesti kuin se oli alkanut ja sujunut. Kenellekään muulle mitään puhumatta hän jätti vain muutamia viikkoa ennen vaaleja hallituksensa eronpyynnön. Tämä pahensi entisestään edessä ollutta vaalitappiota.
Jo Sipilän hallituksen muodostamisen yhteydessä oli nähtävissä, että sen politiikka tuhoaisi Keskustan. Yritin vaikuttaa puolueen politiikkaan puoluehallituksen ja sen työvaliokunnan kautta, kuten edellä mainitussa kirjassani kerron. Sirkka-Liisa Anttila, Seppo Kääriäinen, Mauri Pekkarinen ja monet muut varttuneet kansanedustajat koettivat vaikuttaa eduskuntaryhmän kautta.
Kaikki turhaan.
x x x
Heti eduskuntavaalien jälkeen Keskustan piirissä oli laaja yksimielisyys siitä, että puolueen ei olisi tullut mennä hallitukseen. Osallistumispäätös syntyi omituisen prosessin kautta.
Puoluevaltuuston 28.4.2019 hyväksymässä kannanotossa todettiin:
”Vastuu uuden toimintakykyisen hallituksen muodostamisesta on nyt vaalien voittajilla. Keskustan vaalitulos osoittaa puolueelle suunnan oppositioon. Puoluevaltuuston mielestä kynnys hallitukseen osallistumiselle tässä tilanteessa on korkea.”
Puoluevaltuuston selväsanaisesta tahdonilmaisusta piittaamatta Juha Sipilä ja puolueen muu johto kuitenkin taivuttelivat eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen enemmistön hallitukseen osallistumisen kannalle.
Tässä oli suuri apu siitä, että Keskusta sai peräti viisi ministerinsalkkua ja eduskunnan puhemiehen paikan. Tämä oli melkoinen saavutus rökäletappion kärsineelle puolueelle.
Lisäksi suurelle joukolle aikaisemmin avustajan tehtävässä toimineita tarjoutui edelleen töitä ja toimeentuloa. Mukaan pääsi myös eduskunnasta pudonneita tai muutoin syrjään vetäytyneitä poliitikkoja.
”Joukkue” tukijoineen sai runsaasti henkilökohtaisia hillotolppia.
Monet puolueen johtoon, puoluehallitukseen ja eduskuntaryhmään lukeutuvat vastustivat hallitukseen osallistumista. Tällä kannalla oli myös Katri Kulmuni.
Neuvottelujen yhteydessä Keskusta esitti omat ”kynnyskysymyksensä”. Suuri osa niistä oli asioita, joita puolue ei hallituksessa hyväksyisi. Omat selkeät tavoitteet puuttuivat. Hallitusohjelma on punavihreä.
Hallitukseen osallistumista perusteltiin sillä, että ilman Keskustaa ei olisi ollut mahdollista saada aikaan enemmistöhallitusta.
Tämä ei ole totta.
Mahdollisuutta keskiryhmien, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten yhteishallitukseen ei edes selvitetty.
Valmistelut Kokoomuksen osallistumisesta punavihreään hallitukseen olivat jo pitkällä. Kun Antti Rinne ”osti” Keskustan hallitukseen runsailla hillotolpilla, Kokoomuksen ja SDP:n välille sukeutui kitkerää sananvaihtoa.
Keskustalle jättäytyminen oppositioon yhdessä Perussuomalaisten kanssa olisi ollut hyvin edullinen ratkaisu. Asetelma olisi ollut sama kuin Kataisen/Stubbin hallituksen kaudella. Silloin Keskusta palasi lähemmäksi aatteellisia juuriaan, ja vuoden 2012 presidentinvaaleissa alkanut äänestäjien luottamuksen palautuminen jatkui.
Keskusta ja Perussuomalaiset olisivat muodostaneet yhdessä opposition, joka olisi vaikuttanut vahvasti hallituksen toimintaan. Keskustan kannatus olisi nopeasti palautunut 20 prosentin tasolle.
Tätä ei Perussuomalaisia karsastava ”joukkue” halunnut. Valittiin poliittisen itsemurhan tie.
Antti Rinteen hallituksen muodostaminen esiteltiin punamultayhteistyön paluuna. Sitä se ei ole. Kysymyksessä on vihervasemmistolainen hallitus. Kun Rinne syrjäytettiin pääministerin paikalta ja Sanna Marin nousi hänen tilalleen, hallituksesta tuli entistä vasemmistolaisempi ja vihreämpi, cityvihreämpi.
x x x
Toukokuusta lähtien olen pyrkinyt löytämään ratkaisua Keskustan ahdinkoon ehdottamalla, että puolue avaisi tietä kaikkien puolueiden hallitukseen (Suomeen on saatava kaikkien puolueiden hätätilahallitus, Hätätilan uhatessa ei ole varaa politikointiin).
Kaikkien puolueiden hallituksen muodostamiseen on painavat perusteet sen kansallisen hätätilan vuoksi, joka meitä uhkaa. Jo lähi kuukausina joudumme paljon syvempiin vaikeuksiin kuin tähän mennessä on yleisesti ymmärretty.
Kaikkien puolueiden hallituksen muodostaminen ei merkitsisi vetäytymistä vastuun kantamisesta, vaan sen jakamista laajemmille harteille.
Kaikkien puolueiden hallituksessa vihervasemmiston ylivalta murenisi. Keskusta saisi monissa puolueelle tärkeissä ratkaisuissa Kokoomuksen ja Perussuomalaisten tukea omalle linjalleen.
Sen jälkeen kun Katri Kulmuni oli eronnut valtioneuvoston jäsenyydestä, julkaisin blogin ”Kaikkien puolueiden hätätilahallitukseen”. Esitin, että Katrin seuraajan valintaa lykättäisiin muutamalla päivällä, jotta pian kokoontuva puoluevaltuusto voisi keskustella ja päättää hallitusyhteistyön jatkamisesta.
Tämä kirjoitus taisi nopeuttaa uuden ministerin valintaa. Nykyisen hallituspohjan säilymisen takuumieheksi kutsuttiin Matti Vanhanen.
Kun ajatukseni kaikkien puolueiden hallituksesta ei ole saanut ainakaan vielä tukea eikä kannatusta, olen viritellyt keskustelua toisesta mahdollisuudesta vihervasemmiston ylivallan murtamiseen. Elokuun 20. päivän julkaisemani kirjoituksen ”Vihreät ovat törmäyskurssilla” lopussa totesin, että ”Vihreitä ei hallituksessa välttämättä tarvita”.
Tarkoitin, mitä kirjoitin. Jos Vihreät jatkavat törmäyskurssillaan, puolueen tulisi siirtyä oppositioon.
Tilalle voisivat tulla kristillisdemokraatit. Tämä parantaisi hallituksen sisäistä tasapainoa ja toisi sen kokoonpanon lähemmäksi koko eduskunnan voimasuhteita. Tämä olisi myös askel kohti keskustavoimien kokoamista.
Vaihdos olisi myös askel kohti perinteistä punamultaa. Vihreiden siirtyminen oppositioon saattaisi palauttaa SDP:tä ja Vasemmistoliittoa lähemmäksi puolueiden perinteistä linjaa.
Jos kristillisdemokraatit tulisivat Vihreiden tilalle hallitukseen, sillä olisi 101 paikan enemmistö. Jos Liike Nyt tukisi aktiivisesti hallitusta, enemmistö nousisi 102:een, mitä Juha Sipilä keväällä 2015 piti toimivana. Hjallis Harkimon passiivinenkin tuki helpottaisi hallituksen työskentelyä.
x x x
Keskustan ja Vihreiden välejä hiertävät monet kysymykset. Vain joistakin niistä blogissani kirjoitin.
Turpeella on paljon enemmän kuin symbolinen merkitys. Kysymys on uusiutuvien luonnonvarojen kestävästä käytöstä, talouskasvusta, yrittäjyydestä, työllisyydestä ja omavaraisuudesta. Jopa SDP:n Tytti Tuppurainen on ehdottanut korona-viruksen synnyttämässä uudessa tilanteessa, että turpeesta luopumisen aikataulua hidastettaisiin.
Keskustalainen valtiovarainministeri on puolestaan ehdottanut, että aikataulua EU:n elpymistuella nopeutettaisiin!
Tämä on oivallinen osoitus siitä, että elpymisrahaston varoja saatetaan pyrkiä muutoinkin käyttämään cityvihreän ympäristöpolitiikan toteuttamiseen.
Tällaista menoa eivät Suomi ja Suomen Keskusta kestäisi.
Kirjoituksessa mainitut kirjat ovat luettavissa kotisivuni kirja-arkistosta.
Paavo, kyllä nyt tulisi miettiä ihan paljon suurempia ”Suomineitoa” koskevia asioita:
Paavo, kysyn myös Sinulta, miten Suomen käy, jos jo lähitulevassa koko EU:ta koskevat päätökset – myös ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskien – tehdään määräenemmistöllä (jota mm. Jutta Urpilainen kannattaa)?
Ks. alla US 28.8.2020:
– – ”Määräenemmistöpäätöksentekoon siirtyminen tietyissä politiikan osa-alueissa lisäisi EU:n kykyä reagoida.”
Komissaari Urpilainen korosti, että asia ei ole komission päätettävissä, mutta henkilökohtaisesti hän näkisi tarpeen muutokselle.
Hän toi esimerkkinä EU:n päätöksenteon ongelmista esiin ulko- ja turvallisuuspolitiikan, jossa yhteisten ”peruskannanottojenkin” tekeminen on vaikeaa.
”Kyllä se on ollut välillä turhauttavaa nähdä, kun aina joku sen blokkaa”, Urpilainen sanoi ulkoasiainneuvostoon liittyen. – –
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/rahahanat-kiinni-jutta-urpilainen-ja-jyrki-katainen-esittavat-kovia-keinoja-saantoja-rikkovien-eu-maiden-kuritukseen/350e9b2d-1622-4339-844c-a2761905baa2
—
Tämän koronaelvytyspaketin myötä tulemme olemaan taloudellisesti ja verotuksellisesti sidoksissa EU:hun seuraavat 40 vuotta, ja jos määräenemmistöllä tehdään jatkossa EU:ta koskevat ulko- ja turvallisuuspoliittiset päätökset, niin miksi meillä kannattaisi enää pitää yllä koko eduskuntalaitosta?
Laukkautetaan siis koko eduskuntalaitos tämän koronaelvytyspaketin ja määräenemmistöpäätösten vuoksi, siinähän miellä on oiva ”säästökohde”, jolla taitetaan lapsillemme täysin ylivoimaiseksi pullahtanutta velkataakkaa..
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi laitoit tuon säästökohteen lainausmerkkeihin. Monelta lukijalta puutuu eri asioiden suuruusluokkien hahmottamiskyky. Paavo kommentoi Keskustan tilannetta eikä EU:n ja Suomen suhteita. Kommentoit väärän blogin alla. Senkin suhteen johtopäätökseni on aivan toinen: Suomi irti tästä EU:n älyttömyydestä ja laittomuudesta. Suomi irrottautui itsenäistyessään irti Venäjän rappiosta ja meidän lapsemme täytyy näköjään tehdä toinen itsenäisyyden irtiotto. Jos se tehdään nyt, ninn se tietää vähemmän kyyneliä ja verta.
Ilmoita asiaton viesti
Antero, kyllä EU-kuvioon Paavokin kirjoituksensa lopetti:
”Keskustalainen valtiovarainministeri on puolestaan ehdottanut, että aikataulua EU:n elpymistuella nopeutettaisiin!
Tämä on oivallinen osoitus siitä, että elpymisrahaston varoja saatetaan pyrkiä muutoinkin käyttämään cityvihreän ympäristöpolitiikan toteuttamiseen.
Tällaista menoa eivät Suomi ja Suomen Keskusta kestäisi.”
—
Antero, ei voi Suomen poliittisista kuvioista kirjoittaa tai puhua, etteikö sillä olisi vahvat yhtymäkohdat EU:hun. Ja minä etsin asioista niitä ihan suurimpia ”kaaria”, joista tulisi nyt kantaa ensimmäiseksi huolta: kyllä se Suomen sisäinen pikkupolitikointikin sen jälkeen asettuisi ihan itsestään kohdalleen.
Nyt tulisi päättää Suomen suurista linjoista EU:ssa, parlamentaarisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin hyvä analyysi suurelta osin keskustan sisältä nähtynä ja vastaa omaa käsitystäni, miten asiat ovat menneet. Tietysti meno puolueen sisällä on ollut vielä kovempaa kuin ulospäin on havaittavissa.
Saarikko on noussut nykyisen hallituksen takuunaiseksi. Se tietää elvytyspaketin läpimenoa ja hallituksen jatkamista vaalikauden loppuun. Jos Kulmuni halusi kaataa hallituksen, se olisi pitänyt junailla niin, että valmistellaan kunnolla ja vastaa puolueen aktiivien enemmistön kantaa. Kulmuni ajoi omaan miinaansa, jos hän on väläytellyt luotetussa seurassa hallituksen kaatoa.
Saarikon vihervasemmistolainen linja karkottaa puolueesta vanhan linjan kannattajat. Ensin Sipilä söi puolueen aatteellista pohja liberaali/oikeisto-politiikallaan ja nyt Saarikko järsii pohjaa kapeammaksi vihervasemmistosyleilyllä. Jäljelle jää vain henkilöhahmoihin kiinnittyneet ihmiset, joille politiikan sisältö on toisarvoista. Keskustaa odottaa karu kohtalo. Hyvä, että se 10 % säilyy eduskuntavaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt Paavo olisi tämän kriisin keskellä erityisen tärkeäa;
– tukea maahanmuuttajien kotoutumista ja hankkia heille isompia asuntoja paremmista osoitteista
– lisätä kehitysyhteistyön varoja 5%iin bkt:stä
– tukea muuttoliikettä Afrikasta viemällä muuttoneuvontatoimistoja eri puolille Afrikkaa
– antaa polkupyörän ajokoulutus myös Syyriasta tulleille
– antaa taloudellista tukea madrassa -kouluille Suomen kasvukeskuksissa
– lisätä tasa-arvoa seksuaalivähemmistöille maksamalla heille kansalaispalkkaa korvauksena oletetusta syrjinnästä
– kriminalisoida pahan mielen aiheuttaminen
– hajottaa varakkaiden omakotialueet pääkaupunkiseudulla rakentamalla niiden keskelle asuntoja maahanmuuttajille
– lisätä diversiteettiä seurakunnissa käyttämällä kirkkojen tiloja myös muille uskonnoille
– verottaa autoilua voimakkaammin ja verottamalla autolla töihin meneviä auton parkkeeraamisesta työpaikan talliin
– pyrkiä Suomessa päästöttömään ihmiselämään vuoteen 2025 mennessä
– laittaa kiintiöt työpaikoille heteroille, naisille sekä LGBTQI -alaryhmille
– verottaa miesten palkkoja 10% lisäverolla tasa-srvon toteutumiseksi
– asettaa miehille synnytyskiintiö
– kieltää ansiotyö eläkeläisiltä ja yli kuuden tunnin päivät kaikilta
– asettaa palkka- ja eläkekatto 3.500 euroon (paitsi kansanedustajille ja ministereille)
– asettaa valuutan ja omaisuuden maastavientikielto summan ylittäessä 1.000€
– aloittaa viiveettä kaksoisverotuksen estävien sopimusten purku
– aloittaa feministisen intersektionaalisuuden varhaisopetus yhdessä LGBTQI -aatteen kanssa
– luotava lainsäädäntö siitä mitä saa ajatella ja tuottaa laittomien ajatusten esittäjien ilmiantojärjestelmä mobiilisovelluksena
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa monta oivallista ideaa kilpailukyvyn nostoon
Ilmoita asiaton viesti
”Vihervasemmiston ylivalta on murrettava”
Vihervasemmiston alivoimalla saavuttama ylivalta on murrettava .
Ilmoita asiaton viesti
Vihervasemmiston, EU:n ja milloin minkin tahon valta on murrettava
ja saavutettava torjuntavoitto…?
– Kannattaisiko kuitenkin odottaa seuraaviin vaaleihin asti ja katsoa sen tulokset?
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla taas kassakaappisopimuksen paikka. Entiset sopijat persuilla vahvistettuna ja äänestäjiltä salaten.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, kaikille ei riitä,että: ”Kun kansa on vaaleissa puhunut, niin pulinat pois?!”
Ilmoita asiaton viesti
Tyhmyripyykkölän ölinöitä pitää selittää.
Ilmoita asiaton viesti
???
Tiedätkö ja tunnetko sinä ”kassakaappisopimuksen?”
Ja kuka sanoi: ”Kansa on puhunut ja pulinat pois.”
Ilmoita asiaton viesti
Molemmat. Pyykkölöiden horinat ovat vain tuulesta temmattuja.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kansa tällaista katastrofi kokoonpanoa ole äänestänyt. Järkyttävin, Suomea tuhoava hallitus kautta aikojen!
Ilmoita asiaton viesti
Paavo Väyrynen, kun lähes jokaisessa blogikirjoituksessasi syyllistät Juha Sipilän toiminnan niin puheenjohtajana kuin pääministerinä ja samalla kehut omaa toimintaasi kysyn, miksi et tukenut Juha Sipilää vuoden 2015 jälkeen. Katkeroidut kun Sipilä ei ottanut sinua hallitukseensa, erosit puolueesta ja samalla kunniapuheenjohtajuudesta, perustit omia puolueitasi keskustan hajoittamiseksi ja kun et siinä onnistunut palasit häntä koipien välissä ( kepulikonsteilla ) keskustan rivijäseneksi. Se ei kuitenkaan riittänyt. Aloit kirjoittamaan samansisältöisiä blogeja tänne Puheenvuoroon kehumalla omaa toimintaasi 1970-luvulta lähtien ja syyllistämällä vuosikymmenten aikana keskustaa johtaneita henkilöitä ja ministereitä siitä etteivät he olleet taipuneet sinun käsikassareiksi aiheuttamalla näin maallamme ja keskustalle suurta vahinkoa.
Toistan jo muutaman kerran sinulle esittämäni toiveen, lopeta syyllistäminen ja vanhojen asioiden muistelu. Keskitä toimintatarmosi tähän aikaan/ tulevaisuuteen ja ennen kaikkea keskustan johdon ja ministereiden tukemiseen, puolueen yhtenäisyyteen, omaan ja puolisosi hyvinvointiin.
Ilmoita asiaton viesti
Taisi olla ensimmäinen kerta kun Tammelan kommenttia suosittelen. Minustakin on ikävää että Väyrynen pilaa maineensa näillä kaunaisilla purkauksilla. Sitä paitsi hänen analyysinsä osuu osin harhaan. Se on totta että Soinin vastuun välttely (ulkoministerin salkun vieminen vaikka valtiovarainministerin salkku oli tarjolla) oli asia jonka ei olisi pitänyt tapahtua. Stubb olisi ollut erinomainen ulkoministeri, valtionvarainminiserinä hän ei pärjännyt, ja se tuhosi Stubbin uran kotimaassa.
Sipilän olisi pitänyt hajottaa hallitus silloin kun persut vaihtoivat puheenjohtajaa ja tekivät hallitusyhteistyön jatkamisen mahdottomaksi. Sipilä pelkäsi kuitenkin kahta asiaa: vihreitten vaalivoittoa ja kepun rökäletappiota. Kun hän sitten lopulta vähän ennen vaaleja hallituksen hajotti, se oli joka suhteessa liian vähän ja liian myöhään: kepulle tuli joka tapauksessa rökäletappio ja vihreille vaalivoitto, tosin paljon pienempi kuin ennennaikaisilla vaaleilla olisit tullut.
Kokoomus sai vähemmän takkiinsa hallituksesta kuin kepu, mutta Orpo pelasi väärin. Hän luuli että hän voi sanella Rinteelle keiden kanssa leikkiin lähtee. Orpo ei halunnut vasemmistoliiton kanssa samaan hallitukseen, vaikka on se josks ennenkin kokoomukselta onnistunut. Orpo ei tajunnut että RInne pelkäsi sitä mahdollisuutta että SDP:n vasen laita vuotaisi vasemmistoliittoon jos se jätettäisiin hallituksen ulkopuolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Suositelit sitten Tammelan kommenttia päästäksesi kertomaan kuinka vihreät voitti liian vähän Sipilän hajoittaessa hallituksensa.
Ilmoita asiaton viesti
Minä suosittelisin vaikka Arto ”Bongo” Luukkasen kommenttia jos se joskus olisi sen arvoinen. Ja olisinhan minä aivan hyvin voinut kirjoittaa saman analyysin vaikka en olisi Tammelaa peukuttanutkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo se jaksaa heitellä arvioitaan itse luomallaan poliittista valtaa kiertävällä radallaan ja on tietysti aina oikeassa. Siinä klikkaa vain se, ettei häneen luoteta, ei ainakaan riittävästi.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo muodostelisi mielellään hallituksia, mutta unohtaa, ettei sanoillaan ole enää painoarvoa sen enempää Kepussa kuin missään muuallakaan.
Ilmoita asiaton viesti
On kuitenkin Soinin kanssa blogeja, plokeja, kirjoja ja populismikirjasia.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeistolta on kuultu viime aikoina uskomattoman hölmöjä kannanottoja. Se että Kekkosen aikoihin arvoiltaan jumittunutta Väyrystä ei kiinnosta muu kuin valtaan pääsy ei ole tässä vaiheessa tietenkään mitään uutta. Myös Kokoomuksen Orpo fantasioi puoluekokouksessa hallituksen kaatamisella, mikä on erittäin vastuutonta sillä se johtaisi Suomen moninkertaisesti pahempiin ongelmiin.
Oikeisto ei tajua sitä että Suomessa on oltava toimintakykyinen hallitus, eikä mikään kaoottinen ”hätätilahallitus” joka ei tekisi muuta kuin riitelisi. Oikeiston yritykset hämmentää politiikkaa pelaa myös suoraan itänaapurin pussiin, sillä tuollainen riitely ei ainakaan helpottaisi ulkoa päin tulevien uhkien tarkkailua. Hyvä että Suomen nykyinen hallitus vetää rehellisesti punavihreää linjaa, se kertoo siitä että on edes suurinpiirtein jonkinlainen hahmotettava linja, josta monet voivat olla yhtä mieltä. Suomen kansa on sitä paitsi varsin tyytyväinen nykyhallitukseen, joten oikeiston on turha valittaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen kansa on sitä paitsi varsin tyytyväinen nykyhallitukseen, joten oikeiston on turha valittaa”….älä nyt viitsi naurattaa!
Ilmoita asiaton viesti
…Mihin koaliitioon vaihtaisit ja mikä olisi eduskunnan nyky-kokoonpanolla realistisesti mahdollinen, vaihtoehtoinen enemmistöhallitus?
Ilmoita asiaton viesti
Persut, Kokoomus, KD ja pitäisi se sitten pakosta Kepukin ottaa mukaan. Sitä Sipilän Kepua tulee ikävä, ei tätä vassarien aisankannattajana toimivaa nykyistä…
Ilmoita asiaton viesti
Totta puhut Arvo. Itselleni on jäänyt -90 luvun alkupuoli surullisen kuuluisana mieleen. Nuori pääministeri Aho yritti pelastaa mitä pelastettavissa oli. Paavo heitti kapuloita oman puolueen hallituksen rattaisiin, minkä kerkisi. Ilman Koivistoa olisi saattanut onnistuakin.
Ilmoita asiaton viesti
”Vihervasemmisto” tuo mieleen Koijärvi-kahinat, joissa ottivat yhteen paikalliset maajussit, mm. keskustalaisten ministereiden, Tähkämaan ja Virolaisen tukemina ja kaivuriin kytkeytyneet luonnonsuojelijat.
Eräät lainoppineet tukivat luonnonsuojelijoita vanhalla tuomarin ohjeella:
– Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, ei saata olla lakikaan.
Sakkoja tuli, mutta ne oli pieni hinta vihreän liikkeen,ja myöhemmin puolueen synnystä.
– Vasemmisto, SDP ja Vasemmistoliitto ovat ”vanhempaa perua…”
( Mm. Soini puhuu ”fillarikommunisteista” ja ”sosialistisista tappurakalloista.”- Mitä tarkoittanee Paavo…?)
Ilmoita asiaton viesti
Haluaisin nähdä sen päivän, kun RKP ja persut ovat samassa hallituksessa.
Ilmoita asiaton viesti
…Tai kepulit ja persut…?
Ilmoita asiaton viesti
Pitää varmaan korjata tuota persujen slogania ”saat mitä tilaat” vähän totuudenmukaisempaan muotoon: tilaa mitä tilaat, saat mitä sattuu.
Ilmoita asiaton viesti
Yli 80%:lla äänestäjistä löytyy kuitenkin kriittisyyttä ja poliittista itsesuojeluvaistoa persujen politiikan populistisia pisnis-ja kauppamiehiä vastaan
– ”Tuotteen” elinkaari lienee tapissa ja suunta alaspäin, aluksi kohti keskisuurten puolueiden sarjaa…ja suuri riski seuraavista firman nurkanvaltaajista ja/tai hajoamisesta ja konkurssista SMP:n malliin…
…myös keskustan poliittinen markkinaosuus jäänee jatkossa pysyvästi keskisarjaan…?
Ilmoita asiaton viesti
Ei syyttelemällä mitään rakenneta Paavo hyvä. Ite olet tehnyt paljon nekatiivistä asiaa. Oletan että nyt ymmärrät että puolueessa toimii temokradia ei junttaus. Virolainen kun hävis sanoi että pulinat pois kansa on äänestänyt. Samaa myös sulle ja ala rakentamaan keskustaa! Muuten menetät kaikki tukijat katso peiliisi.
Ilmoita asiaton viesti
Esitän jälleen sen kainon toivomuksen, että blogi luettaisiin, ennenkuin sitä kommentoidaan.
Perustan kirjoitukseni tosiasioihin ja perustelen mielipiteeni. Toivon, että eri mieltä olevat toisivat esiin oman näkemyksensä.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi muikava nähdä kolumnistin kommentti ja alan miehen mielipide väitteeseeni, että keskusta jää kannatukseltaan PYSYVÄSTI puolueiden keskisarjaan, eikä kilpaile enää koskaan pääministeripuolueen piikkipaikasta…?!
Ilmoita asiaton viesti
Jos Keskustan kannatus jää pidemmäksi aikaa nykyiselle tasolleen, on tarjolla vaara, että se jää siihen pysyvästi.
Kuntavaaleilla on tässä suhteessa suuri merkitys.
Kuten blogissani totesin, Keskustan kannatuksen kohentuminen on hyvin vaikeaa nykyisessä hallituksessa.
Siksikin olen keväästä lähtien kirjoittanut kaikkien puolueiden hallituksen puolesta.
Toinen vaihtoehto on, että annetaan kovaa linjaa ajaneiden Vihreiden siirtyä oppositioon ja otetaan tilalle kristillisdemokraatit. Tällaisella hallituksella olisi eduskunnassa niukka enemmistö.
Tähän päästään, kun Keskusta lopettaa vihreiden cityvihreän politiikan myötäilemisen.
Laajemmat perustelut löytyvät blogistani.
Ilmoita asiaton viesti