Vihreät ovat törmäyskurssilla
Tämän aamun uutiset antoivat kimmokkeen kirjoittaa Vihreiden roolista nykyisessä hallituksessa.
Ylen aamussa kerrottiin, että valtion turveyhtiö Vapo myy turvemaitaan sen vuoksi, että on tehty päätös vähentää polttoturpeen käyttöä.
Lännen media tiesi puolestaan kertoa, että Suomeen saapuu lähiaikoina 40 turvapaikanhakijaa. He ovat osa niistä 175 turvapaikanhakijasta, joiden vastaanottamisesta hallitus alkuvuodesta päätti.
Vihreät ovat ajaneet hallituksessa kovaa linjaa monissa asioissa, joissa hallituspuolue Keskustalla on toinen kanta. Näissä asioissa eduskunnan enemmistö on Keskustan kanssa enemmän tai vähemmän samaa mieltä.
Myöntyminen Vihreiden vaatimuksiin on ollut keskeinen syy siihen, että Keskusta on eduskuntavaalien jälkeenkin menettänyt rajusti kannatustaan.
Karanteenikammiostani olen näitä ratkaisuja viime kuukausina usein kommentoinut.
x x x
Helmikuun 21. päivänä julkaisemassani blogissa käsittelin ulkopolitiikkaa. Kysyin esimerkkien valossa, Onko Suomen linja muuttunut?
Kirjoitukseni perustui keskeisellä tavalla ulkoministeri Pekka Haaviston linjapuheeseen vuoden 2019 suurlähettiläskokouksessa.
Ulkoministeri määritteli Suomen toimintaa ohjaavat arvot: ”Ihmisoikeuksien, sananvapauden, oikeusvaltioperiaatteiden, seksuaalioikeuksien, naisten ja tyttöjen oikeuksien ja tasa-arvon puolustaminen on aina ollut tärkeää, mutta tämän hallituksen ulkopolitiikassa nämä arvot tulevat näkymään erityisen vahvasti.”
Myöhemmin ulkoministeri sanoi:
”Hallitusohjelma ei muuta kaikkea. Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan pitkä linja on vakaa, eikä se muutu nopeasti. Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa, joka osallistuu kansainväliseen yhteistyöhön ja harjoittelutoimintaan omista lähtökohdistaan ja intresseistään.”
Julkista tukea en kirjoitukselleni saanut, mutta vahvaa hiljaista tukea sitäkin enemmän.
Haavisto itse puhui seuraavana päivänä Vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa. Olikohan hän lukenut blogini ennen puheensa pitämistä?
x x x
On huono yhdistelmä, että Vihreiden hallussa ovat sekä ulkoministerin että sisäministerin salkut. Tämä on käynyt ilmi sekä maahanmuuttopolitiikassa että korona-viruksen torjuntatoimissa.
Viime helmikuun lopussa hallitus päätti ottaa vastaan 175 turvapaikanhakijaa osana EU:n vapaaehtoista uudelleensijoittamista. Blogissani ”Kärsivällisyyttä koetellaan” kommentoin päätöstä:
”Keskustalle tämä tilanne on hankala.
Suomen nykyinen pakolais- ja maahanmuuttopolitiikka on yksi EU-maiden liberaaleimmista. Suomen pakolaiskiintiö on suhteellisesti yksi korkeimmista, vaikka Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden määrä on yksi suurimmista. Ja nyt Suomi on yksi niistä harvoista jäsenmaista, jotka ovat ottaneet lisäksi kantaakseen turvapaikanhakijoiden vapaaehtoisen uudelleensijoittamisen kuormaa.
Keskustan kannattajat hyväksyvät varmasti sen, että Suomi kantaa kansainvälistä vastuuta muiden maiden tapaan, mutta liberaaleimpiin maihin lukeutumista on vaikea hyväksyä. Oppositiossa meuhkaa Perussuomalaiset, joka hallituksessa hyväksyi jopa nykyistä löysemmän linjan, mutta kosiskelee nyt kansaa tiukoilla kannanotoillaan.”
Suomalaisten kotiuttamisesta Al-Holin leiriltä sukeutui omituinen tilanne, joka on Haaviston osalta johtanut hänen virkatointensa laillisuuden selvittämiseen ministerinvastuulain nojalla.
x x x
Ympäristöasioissa Vihreiden ja Keskustan vastakkainasettelu on kärjistynyt erityisesti energia- ja liikennepolitiikassa.
Vihreät vaativat, että turpeen käytöstä energianlähteenä on kokonaan luovuttava ja aikataulua sen alas ajamiseksi on tiukennettava. Kuitenkin turve on uusiutuva luonnonvara. Suot tuottavat turvetta aivan samalla tavalla kuin metsät tuottavat puuta. Ruotsissa turve on luokiteltu uusiutuvaksi.
Kirjoitin viime helmikuussa tästä aihepiiristä useampia blogeja (9.2. Uusiutuvat luonnonvarat yhteiskunnan perustaksi, 14.2. Korvataan kivihiili turpeella, 16.2. EU:n ilmastopolitiikkaa pitää muuttaa, 18.2. IPCC ja EU ovat erehtyneet, 19.2. Uusiutuvat luonnonvarat ja uusiutumattomat).
Pyrin blogeillani pelkistämään eron cityvihreän ja keskustalaisen ympäristöajattelun välillä esittämällä, että uusiutumaton tuontipolttoaine kivihiili korvattaisiin voimalaitoksissa kotimaisella uusiutuvalla turpeella. Näin olisi kaikin puolin järkevää tehdä.
Korona-virus on muuttanut monessa suhteessa suhtautumista luonnonvaroihin ja omavaraisuuteen. Jopa ministeri Tytti Tuppurainen on julkisuudessa esittänyt, että turpeesta luopumisen aikataulua olisi hidastettava.
Turvetta on joka tapauksessa käytettävä pitkälle tulevaisuuteen. Tästä on vain askel siihen johtopäätökseen, että turpeen käyttöä olisi järkevää omavaraisuuden vahvistamiseksi nykyisestään jopa lisätä.
x x x
Liikennepolitiikassa vastakkainasettelu on liittynyt cityvihreiden haluun keskittää väestöä suurimpiin kaupunkeihin. Tähän liittyy heidän intonsa suosia niissä joukkoliikennettä ja varsinkin raideliikennettä.
Suurimpiin kaupunkeihin pitäisi rakentaa rautateitä, raitioteitä ja uusia metrolinjoja. Tämän väitetään edistävän ekologisuutta, kun raidelinjojen viereen rakennetaan korkeita kerrostaloja. Yksityisautoilu cityvihreiden mielestä tällä tavoin vähenee.
Nykyään on jo käytössä uusiutuvaa energiaa käyttäviä busseja, jotka voivat noutaa matkustajia joustavasti eri kaupunginosista. Kevyemmät joukkoliikenteen ratkaisut kehittyvät kovaa vauhtia.
Etelä-Suomen suurimpien kaupunkien välille pitäisi Vihreiden mielestä saada tunnin rautatiet. Kirjoitin niistä 25.2. julkaisemassani blogissa.
”Tunnin junayhteyksien rakentaminen nielisi valtavasti rahaa. Niillä matkustusaikoja voitaisiin lyhentää vain vähän siihen verrattuna, mihin olemassa olevien rautateiden matkustusnopeuksia nostamalla voidaan päästä.”
Huomautin, että ”rautatieinvestointien tulee olla järkeviä senkin vuoksi, että myös tieverkon ja vesiväylien parantamiseen tarvitaan runsaasti rahaa”.
Näyttää siltä, että on taas pelattu ”Brysselin kortilla”. EU-rahaa on tulossa Turun tunnin junaan! Se on raidehankkeista heikoimmin perusteltu.
Korona-virus on jo muuttanut kehityksen suuntaa. Sen synnyttämässä uudessa maailmassa keskittämispolitiikasta tulee luopua.
Keskittäminen vaatii valtavasti luonnonvaroja ja energiaa. Raskas rakentaminen synnyttää ilmastopäästöjä ja se tuhoaa arvokkaita kulttuuri- ja luontoympäristöjä.
Joukkoliikennettä ei pidä verovaroin kohtuuttomasti tukea. Korona edistää väistämättä henkilöautojen käyttöä.
x x x
Ajamalla kovin ottein cityvihreää linjaansa Vihreät ovat joutuneet törmäyskurssille. Uhkailemalla he eivät voi tahtoaan toteuttaa. Vihreitä ei hallituksessa välttämättä tarvita.
”Vihreitä ei hallituksessa välttämättä tarvita.”
Oletko hoksannut, ettei seuraavien vaalien jälkeen välttämättä tarvita Vihreitä pienempää keskustaakaan. Demarit-Vihreät-Vasemmistoliitto voi hyvinkin pärjätä jo omillaan. Ehkä Rkp tarvittaisiin avuksi.
Ilmoita asiaton viesti
Hesarin mittauksen mukaan eivät todellakaan pärjäisi omillaan (jos tämä tarkoittaa mahdollisuutta hallituksen muodostamiseen). Dem-Vihr-Vas saisivat yhteensä 43.6% kannatuksen. Edes RKP:llä (4,4%) höystettynä tuo ei riittäisi enemmistöhallitukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Toivossa on hyvä elää, sanoi kirppukin.
Ilmoita asiaton viesti
Unohdit että vihreät on 2023 vaalien jälkeen suurin ja seuraava pääministeripuolue. Kunmhan vaan Aalto palaisi.
”Jos Vihreät haluaa joskus olla pääministeripuolue, niin Toukon johdolla se onnistuu. Ei vielä 2019, mutta viimeistään 2023.”
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/buimonen/235468-aallon-myrskyvaroitus/
Ilmoita asiaton viesti
Vihreiden arvot eivät perustu reaalielämään.
On hienoa puhua suulla, joka ei ole kokenut nälkävuosia.
On hienoa sanella ehtoja heille, joiden elämänkaaressa vuosien työ on enemmän, kuin uudisasukkaiden hurmos.
On hienoa olla elitistinen vihreä, jonka elämän kohokohtana on valta ylitse muiden.
Totalitarismin onnettomuuden tunnemme jokainen.
Onneksi, olemme siitä vielä kaukana.
Ilmoita asiaton viesti
”Vihreiden arvot eivät perustu reaalielämään.”
Reaalielämässä on kovinpaljon uskonvaraista humpuukia kuten ”raha”, ”jumala” tai ”kansa”.
Vihreissä sellainen hyvä puoli, että ainakin edes yrittävät perustaa arvonsa todellisuuteen. Siis yrittävät, epäonnistuvat välillä.
”On hienoa puhua suulla, joka ei ole kokenut nälkävuosia.”
Mistä löydetään vuosina 1866-1868 eläneitä joilla ollut sen verran ikää että muistavat tuon ajan?
Ilmoita asiaton viesti
”Mistä löydetään vuosina 1866-1868 eläneitä joilla ollut sen verran ikää että muistavat tuon ajan?”
Isoisäni syntyi 1874, eli pian nälkävuosien päättymisen jälkeen. Hän kuoli 1965 syöpään. Ikää oli jo yli yhdeksänkymmentä.
Isoisäni oli aina säästäväinen. Nuoruusvuosinaan hän, hevoskyydillä vei vaimonsa kirnuamaa voita markkinoille. Matkat olivat pitkiä, talvisin jäitä pitkin, kesäisin veneellä. Toimeentulo oli niukkaa, eikä valtion tukia ollut.
Uskovaisena miehenä hän viimeisinä vuosinaan puhui, että yhdessä täältä lähdetään.
Ei lähdetty, mutta rauha hänen sielulleen!
Minulla oli ilo tuntea hänet ja muistan, miten kaikessa säästäminen oli tärkeää.
Niukat ajat saattavat olla vielä meidänkin ikäpolviemme kohtalona.
Ilmoita asiaton viesti
Janne hyvä, olet oikeassa Touko Aalto, tuo politiikan pekka puupää pitää saada Virheiden johtoon. Siitä se auvo alkaa 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Itse kannatin aikaisemminkin ja kannatan edelleen Emma Karia vihreiden johtoon. Varmaan samasta syystä. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Virheet, hehe he. Tiedätkö minkä puolueen anagrammi on ulostemassapieru? 😀
Ilmoita asiaton viesti
Kahdessa vuodessa kannatuksissa tapahtuu vielä paljon. Jos trendejä veikkaisi, niin Kokoomus ja Keskusta laskevat edelleen. Demarit ja Vihreät nousevat. Muiden osalta lienee vakaampaa.
Ilmoita asiaton viesti
Politiikan ennustamisessa luotan tietysti Uimoseen kuin vuoreen aikaisempien onnistumisten myötä mutta mutta.
Jos nyt ei mitään tosi kummallista tapahdu, kärkitilan jakavat SDP, Persut ja Kok.
Jos trendejä veikkaisi niin vihreät ovat kuusessa: Jos ilmastopolitiikka ei kiristy, omat jättävät äänestämättä ja jos kiristyy, muu kuin ydinryhmä siirtyy toisaalle. Vaikea nähdä merkittävää kasvupotentiaalia täältä kuplan ulkopuolelta.
Ainahan sitä voi jättää hallituksen, vanha hyväksi koettu konsti.
Ilmoita asiaton viesti
Olen minä muistaakseni kerran täällä vaaliveikkauksen voittanut ja ainakin toisen kerran ollut podiumilla. Touko Aallon osalta tuli huti, mutta kukapa yksittäisten ihmisten selviämisestä kykenee täysin ennustamaan. Minä olen myös aidosti yllättynyt, että demarit ovat piikkipaikalla, mutta onhan suuret ikäluokat edelleen hengissä. Persuilla lienee jo kaikki pöljät haalittuna. Katto lienee saavutettu.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreät on ainoa puolue joka ampuu itseään jalkaan vaihtamalla yli puoluerajojen arvostetun johtajan toiseen kannatuksen ollessa korkeimmillaan. ”Vihreiltä kysyttiin, kannattavatko he puolueen sääntöjen muuttamista siten, että jatkossa puoluejohtajan peräkkäisten toimikausien määrälle ei aseteta rajoituksia.
Vain 29 prosenttia vastaajista kannattaa sääntömuutosta.
– On hienoa vastustaa vallan keskittymistä ja olla yltiöpäisen demokraattinen, mutta joskus liika idealismi on tyhmää, sanoo turkulainen Mika Lamminpää, joka haluaisi poistaa rajoituksen.”
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/06ac8afe-8112-4296-9090-0ef342645112
Ilmoita asiaton viesti
Vihreät eivät nouse, sorry siitä!
Ilmoita asiaton viesti
Ja mikäs ennustajaeukko se Mirjami on olevinaan?
Ilmoita asiaton viesti
Nykymenolla Keskustasta tulee todellakin merkityksetön pienpuolue.
Keskustan tulee palata aatteellisille ja poliittisille juurilleen.
Osallistuminen punavihreään hallitukseen on puolueelle turmioksi. Hallituksen liberaali ja cityvihreä linja karkottaa Keskustan äänestäjiä. Hallituksen kykyyn tervehdyttää Suomen taloutta ei uskota.
Ilmoita asiaton viesti
Luulenpa että Sipilän hallitus romutti Kepun uskottavuuden. Punamultahallituksiahan tässä maassa on ollut vaikka miten monta, ei yhteistyö demarien kanssa ollut Kepulle ongelma silloinkaan kun te olitte vielä nuori ja lupaava poliitikko.
Ilmoita asiaton viesti
Punamultayhteistyöstä minulla on hyvät kokemukset ja muistot. Helppoa se ei kylläkään aina ollut.
Nyt ongelmana on Vihreiden ja Vasemmistoliiton liian suuri vaikutusvalta. Lisäksi Vasemmistoliiton linja on aivan muuta kuin kansandemokraattien aikanaan.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, vasemmistoliitto on nykyään kaukana kommunismista. Minusta se on oikein hyvä asia.
Ilmoita asiaton viesti
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fyle.fi%2Fuutiset%2F3-5643057%3Futm_source%3Dfacebook-share%26utm_medium%3Dsocial%26fbclid%3DIwAR1ZqD266Wnl8MGKMIiK1txjDrlMMB_1LgP01L5VCjEHxxaCOhYFxN3NzTQ&h=AT2ikc4VF24XawezgrJ5yar7Zvh1h2-cl_cJEviRiChUxxkvTSCNYPNHxuwJh7LgaV9hFb7VU1Wzd0cSHaN6sNNrmH6IUYas_G1FzDf209kR5x8pqXNaXNspQhj0nJCEyw&__tn__=%2CmH-R&c%5B0%5D=AT11qmxuigQlsQClvwyG_8C7QcgA9g7XsjkFylqfnnpKYeCbtUC-7uDaw1agjZWM6gRLF3mPEPtlHOJ5UHAZsp7GCXSV7Ah5WXDmSAHMT_WPuALP3mSWgcgHNt-EQ_iEcSPQg-xFweo5fxHZsLUOdwBodWq_BvDIrcvBaZMmfjuzt7E2loM
Vihreiden ex-kansanedustaja Eero Paloheimo on jättänyt puolueensa (linkki yllä). Syynä mm. ylitsevuotava maahanmuuttopolitiikka.
Sisäministeri Ohisalo on päässyt vallanmakuun. Maahanmuuttovirastokin on saamassa ylijohtajan, jolle Joutsenon vastaanottokeskuksen johtajana tehty työ ohittanee pätevämmät hakijat.
”Turvetta on joka tapauksessa käytettävä pitkälle tulevaisuuteen. Tästä on vain askel siihen johtopäätökseen, että turpeen käyttöä olisi järkevää omavaraisuuden vahvistamiseksi nykyisestään jopa lisätä.”
Suomessa on jo nähtävissä pakoa maaseudulle. Omavararaisuus nousseekin tulevina niukkuuden vuosina merkitykselliseksi voimavaraksi.
Meillä on runsaasti viljelyaloja ja metsiä sekä turvetuotantoa energian lähteeksi. Yltiöpäinen ilmastonmuutoksen estäminen koitunee lopulta Vihreiden tappioksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kepu on ollut jo pitkään aivokuollut.
Sillä ei ole mitään muuta annettavaa Suomelle, kuin uusia kulueriä valtion budjettiin ja kovenevaa verotusta. Joten nykyinenkin Kepun kannatus (yli 10%) tuntuu kovin kummalliselta.
Ilmoita asiaton viesti
Kepu on hallituksen jalkarätti, kaikki veronkorotukset osuvat lähinnä kepulaisiin joilla ei mahdollisuutta julkiseen liikenteeseen tai lämmitysmuodon vaihtamiseen.
Vihreiden kannattajille sen sijaan pumpataan rahaa pyöräilybaanoihin, verottomiin työsuhdepyöriin.
Lisäksi Vihreät ovat ottaneet ohjenuoraksi kurjistaa maaseudun asukkeja poistamalla työpaikat turvetuotannosta tai metsien käytöstä, joidenka rajoittamista vihreä ympäristöministeri on kovin ajanut.
Täytyy vaan ihmetellä mitä Kepu luulee saavuttavansa hallituksessa, 4% kannatuksen tulevissa eduskuntavaaleissa?
Ilmoita asiaton viesti
”Suurimpiin kaupunkeihin pitäisi rakentaa rautateitä, raitioteitä ja uusia metrolinjoja.”
Kyllä kohta kelpaa opiskella Aalto-yliopistolla Otaniemessä. Sinne pääsee kävellen, pyöräillen, autolla, bussilla, metrolla ja kohta myös raitiovaunulla. Vesitasolla voi laskeutua lähelle meren rantaan, jos kellukekoneen omistaa ja helikopterillakin pääsee. Juna on ainoa liikkumisväline, joka Otaniemen kiertää. Pitäisiköhän sinne vetää pistoraide?
Turkasen kallis raidejokeri kiertelee Espoossa lähinnä maaseutua. Ketä se palvelee, herää kysymys?
Ilmoita asiaton viesti
Raidejokeri lienee suunniteltu tulevaisuudessa matuille rakennettavia Kojamon yms. vuokrakasarmeja silmälläpitäen….
Ilmoita asiaton viesti
Vihreiden illusio päättyy pian!
Kun nälkä tulee, niin maaseudun perheet ruokkivat kaupunkin asukkien tyhjät vatsat!
Ilmoita asiaton viesti
”Kun nälkä tulee, niin maaseudun perheet ruokkivat kaupunkin asukkien tyhjät vatsat!”
Sieltähän se ruoka nytkin tulee kaupunkeihin suurelta osin. Mikäs tässä on ongelma?
Ilmoita asiaton viesti
Toki tulee, mutta ei pitkään!
Jokaisen kaupunkilaisen on lopulta pidettävä huolta omista kasvulaatikoistaan.
Eikä niissä koko vuoden satoa kasvateta.
Kerrostaloissa oli vielä 70 -luvulla huoneistokohtaiset kellarit perunoille ja hilloille.
Nyt ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
”Jokaisen kaupunkilaisen on lopulta pidettävä huolta omista kasvulaatikoistaan.”
Ei pidä. Siirtolapuutarhoja ja kasvimaapalstoja ei ole tarkoitettu ruokkimaan koko kaupunkia. Sitä varten on maaseutua. Suomessa on keskiajalta saakka kasvanut väestöä jotka eivät työkseen viljele maata ja sen mahdollistaa teknologinen kehitys. Siksi sitä ruokaa virtaa jatkuvasti kaupunkeihin.
Ruokahuollosta huolehtiminen toki on tärkeätä. Itselläni on 3kk ruokavarasto, että pienet katkokset eivät tunnu missään.
Ilmoita asiaton viesti
Ai kauhea. Mirjami ei pääse takaisin 70-luvun kellariin. Oli se niin ihanaa aikaa se 1970-luku. Oli Kekkonen ja YYA ja Baader-Meinhof. Ja Paavo Väyrynen ja muut suuret muinaiset olivat vielä nuoria ja lupaavia. Ja Neuvostoliitto oli ikuinen kuin Pentti Saarikosken avioliitto.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta en olisi noin varma…
Ilmoita asiaton viesti
Turkuun kyllä raitiotie olisi hyvä ratkaisu. Ei mitään myrkky akkulla kulkevia kalliita busseja. Raitiotiet on pitkällä aikajaksolla edullisin ratkaisu (30 v)
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista!
Nostaako blogisti Väyrynen Keskustan kolmannen kerran? Sehän olisi tarpeen jo tulevaa presidentinvaaliakin varten.
Ilmoita asiaton viesti
Tuota sopinee epäillä. Joka kerta kun Suomeen on presidenttiä valittu, tehtävään on tullut valituksi silloisen suurimman puolueen ehdokas. Tuosta säännöstä ei tule mieleen kuin yksi poikkeus: Martti Ahtisaari ei ollut valituksi tullessaan suurimman puolueen ehdokas, vaan SDP:n. Silloisen suurimman puolueen kepun ehdokas oli Paavo väyrynen, joka hävisi myös pikkuisen RKP:n ehdokkaalle Elisabeth Rehnille.
Ilmoita asiaton viesti
Vuoden 1994 presidentinvaalien aikaan SDP oli ylivoimaisesti Suomen suosituin puolue. Keskustan kannatus oli romahtanut Esko Ahon johtaman hallituksen toimikaudella.
Rehn taktikoitiin mediapelin avulla toiselle kierrokselle, jonka Ahtisaari helposti voitti.
Tästä voi saada lisätietoa vaikkapa kirjastani ”Itsenäisen Suomen puolesta”, joka on luettavissa kotisivuni kirja-arkistosta.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomalainen liikennepolitiikka”
Nykyinen vuonna 2007 alkaen harjoitettu liikennepolitiikka oli silloisen keskustapuolueen valitsema linja, jossa jätettiin yksi liikennemoodi pois hallitusohjelmista.
Tilanne on ollut sama ja kaikkien puolueiden hyväksymä vv 2007-2016 hallitusohjelmissa,.joissa jätettiin sisävesien kehittäminen pois kaikesta hallituksen hyväksymistä liikenneministeriön alue hallinnon organisaatio muutoksista niin ,että alueille jäi ainoastaan raide ja maantieliikenteen tehtävät, kehittäminen ja henkilöstö.
Tämä muutti myös koko valtakunnan tason liikennejärjestelmä tutkimuksia niin että myös niissä jätettiin samoin yksi liikennemuoto -sisävesiliikenne – pois. http://www.sisavesi.fi/?page_id=100
Tästä taas on seurannut se että aluehallinnosta eikä alueiden kansanedustajilta ei tule ehdotuksia muusta kuin maantie ja raideliikenne kehittämisistä (poikkeus Saimaan kanava-alueen syväväylä (4+ m)-ei koko liikennöitävä Saimaan vesialue( 2,4 m-syvyys.) .
Ja kaikki puolueet ovat tämän saman pitäneet liikennepoliittisena lähtökohtana ilman säröjä, vaikka EU ssa on sovittu toisin. http://www.sisavesi.fi/wp-content/uploads/2018/04/3.1-SUOMALAISTA-VESILIIKENNEKEHITT%C3%84MIST%C3%84-2000-LUVULLA.pdf erityisesti sivut 14-18 / 53
Em syystä olemme liikenteen osalta tilanteessa jossa poltto aine kulutus-ilmasto muutos raaka aine- kulutuksesta noin 40% tulee edelleen raskaasta maantieliikenteestä,vaikka jo vuonna 2011 on sovittu raskaan maantieliikenteen pitkien matkojen osalta puolittamistavoite. Ja meillä tulisi tutkia mikä osa tavaraliikenteen volyymistä josta kuljetetaan noin 90% maanteitse,voidaan siirtää vesille.
Em tavoitteeseen ei olla puututtu mitenkään vesiliikenteen osalta ,vaan oletetaan että henkilöliikenteen raidepanostukset hoitaa myös rahtiliikenteen ongelmat. Tuloksena valtiolle mielettömän suuret raideliikenteen hoitokustannukset km kohden – verrattuna vesiliikenteeseen. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/vanhanen-valtiovarainministerio-ehdottaa-laiva-ja-rahtiliikenteen-vayliin-investoimista-koko-maassa/
Nykymeno ei tulisi voida jatkua vaan tavaraliikenne todella tarvitsee omat liikenneväylänsä, kuten nykyinen valtiovarainministeri Vanhanen esitti.
Mikäli näin tehtäisiin ympyrä sulkeutuisi ja palattaisiin ennen vuotta 2007 vallinneeseen tilanteeseen, ja tutkimukset tehokkaimmista liikennejärjestelmistä Suomeen voitaisiin aloittaa. esimerkiksi tutkimalla mitä jääpeitteen tuleva puute voi saada aikaan liikennejärjestelmäämme.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/jaatutkimus-ja-tavaraliikenteen-liikennejarjestelma/
yksityiskohtaisemmin:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/
http://www.sisavesi.fi
http://sisavesiliitto.simplesite.com/
Ilmoita asiaton viesti
Veikko Hintsanen on oikeassa. Meidän tulee panostaa vesiväyliin tähänastista enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Paavo Olen paljossa samaa mieltä. Persuissa Sinulla voisi aueta uusi elämä ja paljon uusia äänestäjiä. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Onko PS suurten muinaisten hautausmaa?
Ilmoita asiaton viesti
PS on kansanliike ei minkään yksittäisen edunsaajaryhmänryhmän edupuolustaja . Tilaa on kaikille samoin ajatteleville. Kyllä myös kokemus on kovaa valuuttaa.
Ilmoita asiaton viesti