Koskela koskee ja hyvä niin

Koskelasta on kirjoitettu paljon, samoin aikanaan pikku Eerikasta. Molemmat asiat tuntuvat olevan tarinoita jostain muusta maailmasta. Ei tästä meidän, vaan elokuvan pätkästä perjantai-iltana. Sellaisen kauhuelokuvan, jota katsoo puolison selän takaa ja laittaa silmät kiinni hurjimmissa kohdissa.

Minä en ymmärrä mikä saa ihmisen toimimaan toista kohtaa noin julmasti. Missä ja mikä on mennyt niin pahasti kieroon kiusaajilla ja myös kiusatulla? Ja miksi me muut suljemme silmämme? Miksi kukaan ei auttanut?

Tällaisen tapauksen jälkeen solidaarisuus ja tietämys on huipussaan ja puuttumiseen kannustajia on some pullollaan.

Tosiasiassa kuitenkin jokainen meistä katsoessaan peiliin tietää sallivansa kiusaamista. Mahdollistavan sen koulussa, töissä, harrastuksissa. Kyllä me näemme ja huomaamme, mutta kävelemme helposti ohi. Ajattelemme, että asia on pieni, korjaantuu ajallaan tai aina on kiusattu. Joskus niin onkin. Joskus asia taas kasvaa ja kärjistyy kerta kerralta.

On helppo syyttää koulu, kotia, tekijöitä, sossua. Uskon kuitenkin. että maailmassa on aina asunut  julmuus ja pahuus, ihmisiä, jotka saavat voimaa muita alistamalla, jos ympäristö ei sitä suitsi. Sekä kiusaaja että kiusattu kokee asian olevan ok, kun kukaan ei sano mitään. Siinä mielessä syyllisyys on, mutta se on kollektiivisesti koko yhteiskunnan.

Minulle asia on selkeä, koulukiusaaminen on sanallista, huomiotta jättämistä, puuttumista tekemisiin. Se on väärin ja sitä ei saa sallia. Työkaluja pitää löytää ongelmatilanteista ja niin päin, että kiusaaja väistyy ja vaihtaa koulua,  jos muuta konstia ei ole.  Fyysinen koskeminen taas on puhdasta väkivaltaa. Se, että sitä kutsutaan koulukiusaamiseksi, on yksiselitteisesti väärin ja se pitää muuttaa kouluväkivallaksi, joka ratkaistaan rikosoikeudellisin menetelmin.

Nyt lähden sytyttämään kynttilän kirkonkylämme tapulin portaille. En siksi, että uskoisen sen mihinkään vaikuttavan tai maailman sillä muuttuvan, vaan siksi että haluan olla muiden seurassa. Katsoa silmiin muita, jotka eivät voi ymmärtää tätä.  Nähdä muita, joille tämä on kuin huonoa kauhuelokuvaa, tarinaa oikean elämän ulkopuolelta. Heitä onneksi on. Paljon

Sitten kun tällaiset asiat eivät pysäytä, eivät kosketa, ihmiskunta joutaakin kuolla pois.

+1
Päivi Anias
Sosialidemokraatit Joroinen
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen aktiivinen tomera toimija, alun perin pohjanmaalta, nykyisin savolaistunut pienyrittäjä ja freelancer. Pari aikuista lasta on jo maailmalle saatettu ja nykyisin asustamme kirkonkylän tiilitaloamme kaksin mieheni kanssa. Pieni piha viihdyttää kesällä ja vapaa-ajan ongelmia ei ole. Olen Joroisten Yrittäjien pj ja kunnanvaltuutettu plus pari muuta pienempää pestiä.
Olen ollut etuoikeutettu seuraamaan maailman menoa monelta kantilta ja huomannut, että kirjoittamalla asiat avautuvat usein itsellekin paremmin, siksi siis täällä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu