EU:n luotava koulutuksen osaamisohjelma turvaamaan kansalaisten toimeentulo ja EU:n kilpailukyky

EU:n talousalue on kovassa kilpailupaineessa muiden suurien talousalueiden kuten Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa. EU kärsii tekijä- ja osaajapulasta. Keskeinen tekijä osaajapulaan on koulutus. EU tarvitsee yhtenäisen jatkuvan koulutuksen ohjelman. Sillä taataan työntekijöiden siirtyminen työstä työhön nopeasti, jos jotain alaa uhkaa rakennemuutos. Tällainen raju rakennemuutos voi olla mm. työvoiman korvaaminen automatisoiduilla tai robotisoiduilla toiminnoilla. Teknologiset muutokset tällä hetkellä ovat salamannopeita. Digitalisaatio ja tekoäly haastavat työpaikkojen pysyvyyden ja toimeentulon.

Suomalainen hyvinvointivaltio on ollut erinomainen esimerkki siitä, miten maksuttomalla koulutuksella on ollut saatavilla osaajia. Jatkuvan maksuttoman koulutuksen avulla on turvatta myös nopea työllistyminen, jos työttömyys on kohdannut. EU:n kilpailu- ja innovointikyvykkyyden parantamiseen lääkkeeksi on tarjolla jatkuva elinikäinen oppiminen, joka alkaa jo varhaiskasvatuksesta. Yksin koulutus ei riitä, vaan sen on oltava korkealaatuista. Jotta korkealaatuisuus voidaan taata, on hyvä, että perustetaan opettajarekisteri. Sillä taataan se, että koulutuksen laatu pysyy korkeatasoisena.

Yhteinen maksuton koulutus auttaa eurooppalaisia yrityksiä osaavan työvoiman saannissa. Osaaminen on keskeinen tekijä, joka yhdistää EU:n kansalaisia voimistamaan yhdessä työpaikoilla ja tutkimusyhteisöissä vahvempaa EU-talousaluetta. Euroopassa tulevaisuuden osaamista, innovaatioita ja ja globaalia kilpailukykyä voidaan synnyttää tutkimus- ja koulutuspanostuksilla. Samalla lisätään eurooppalaista sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja henkilökohtaista hyvinvointia. Yritysten on sitouduttava tukemaan työntekijöiden jatkuvaa koulutusta ja oikeudenmukaista palkkausta sekä työsuhteen ehtoja.

Aikuiskoulutustuen leikkaus tuli Orpo-Purran hallitukselta väärään aikaan. Ylipäänsä tätä leikkausta ei olisi pitänyt tehdä lainkaan. Sote-palveluissa on nopeasti pystytty kouluttautumaan tehtävästä toiseen tarpeen mukaan. Komissiolla olisi nyt paikka antaa huomautus ja toimenpide-esitys Suomen hallitukselle siitä, aikuiskoulutustuen lakkauttaminen tulee palauttaa jatkuvan koulutuksen nimissä. Komissio nimittäin tukee aikuiskoulutuksen hallinnoinnin, laadun ja joustavuuden parantamista.

Suomen koulutusleikkaukset eivät tue EU:n yhteistä koordinoivaa koulutuspolitiikkaa. Osallistava koulutus on pidettävä voimissaan, sillä kenenkään ei pidä pudota koulutuksen kyydistä. Erityisesti on panostettava koulunkäynnin keskeyttämiseen, erityisopetustarpeisiin ja varhaiskasvatuksen laadun parantamiseen. Tähän paras apu löytyy siten, että eri ammattilaisten arvo tunnustetaan moniammatillisessa palveluketjussa. Silloin voidaan tukea kaikkien osaamisen käyttöä oikein opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa ja taata parasta mahdollista osaamista eurooppalaisille yrityksille sekä tieteelle ja innovoinnille.

 

PaiviNiemi-Laine
Sosialidemokraatit Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Nykyinen tehtävä Ammattiliitto JHL:ssä on yhteiskuntasuhteiden johtaja. Kokenut päätöksentekijä, verkostoituja ja vaikuttaja. Toiminut ammattiyhdistysliikkeessä monenlaisissa tehtävissä mm. 7,5, vuotta Ammattiliitto JHL ry:n puheenjohtajana. Poliittista kokemusta paikallisesta ja alueellisesta, valtakunnalliselta tasolta sekä myös Eurooppa-tasolta. Lainsäädäntötyössä lobaajana kotimaassa ja Euroopassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu