Jännittävä ottelu karhun kanssa Kuolajärvellä

Kun Kuolajärven Sovajärven kylän miehet Ilkka Kurvinen, Emil Kauttio ja Albin Kauttionaho t. k:n alkupäivinä olivat saukonjahdissa, hiihtivät he jonossa eräässä vaarassa. Tällöin kiintyi Kurvisen huomio eräänlaiseen lomaan. Sivu hiihtäessään pisti K. suksisauvallaan lomaan, sanoen ”Tuollainen se oli ennen karhulla valepesä.”

Mutta nyt se ei ollut valepesä, sillä heti hyppäsi lumen alta lomasta näin aikaiseen unestaan herätetty otso K:n kimppuun. Kurvinen koetti saada olallaan olevaa pyssyä käteensä, mutta karhu tarrautui pyssyyn kiinni, vetäen sillä miehen käsiinsä. Tällöin riensi Kurviselle apuun Emil Kauttio, hiihtäen karhun selkään ja tarttuen korvista kiinni. Suksia ei ollut aikaa päästää jaloista. Tässä hetken kamppailtuaan, joutui karhu selälleen, Kauttion jäädessä alle. Näin pidättäessä karhua ”matossa”, huudettiin apuun kolmatta miestä eli Kauttionahoa, joka ensin aluksi epäröi mennä likelle karhua, toverien kieltäessä karhua ulompaa ampumasta ja kehottaessa tulemaan karhuun käsiksi, menikin Kauttionaho karhun viereen, asetti haulikon suun karhun sydäntä kohti ja laukaisi haulipanoksen sillä seurauksella, että otso hyppäsi ylös ja sylikymmenen laukattuaan heitti henkensä. Pesässä oli vielä kaksi viimetalvista poikaa, jotka tapettiin.

 

Kaunis saalis urheille metsämiehille. Kunpahan vain Kurvisen kädet, joita karhu ehti pureskella, paranisivat, jottei hänelle siitä koituisi suurempia ikävyyksiä.

 

Emil Kauttio ei olekaan hätäpoikia, sillä karhua korvista pidellessään oli hän vaan kehunut, että keveäpä tämä on. ”Jollei olisi sukset jalassa, niin löisin nallen korvista petäjään”, kertoo kirjeenvaihtajamme.

 

Kaleva 18.12.1919

https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1236891?term=Kalevan&term=12&term=18&term=287&term=1919&page=3

 

Jos siis joskus olette miettineet, mistä suuret puheeni johtuvat, niin se on meillä verissä.

+1
pakanapoika
Laitila

51-vuotias kansalainen, joka on 2018 sattuneen onnettomuuden jälkeen yhä sairaslomalla vaikean aivovamman vuoksi. Kirjoittelen kommentteja ja kirjoitelmia lähinnä viihdyttääkseni itseäni ja mitään kirjoittamaani ei tarvitse ottaa todesta eikä niistä pidä kimpaantua. Tyylini on aina ollut hyvinkin kyyninen, huumorini hämärää tai mustaa ja yleensäkin kaikki on kirjoitettu ns. pilkki silmäkulmassa.
Puolueeni on Muinaissuomalaisten keskustaliberaalit ja en ole pyrkimässä minnekään. Lähinnä eläkettä odottelen ja arvuuttelen asioita, mitä tuleman pitää. Tauolla on työelämä, maanpuolustusharrastus (vääp.) ja vähän kaikki muukin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu