Jotain ihan muuta

Koska minua on kehotettu paneutumaan myös maanläheisempiin aiheisiin, tekaisin tällaisen viikonloppukoosteen, jossa on mukana myös liikkuvaa kuvaa. Kuinka sattuikin, tähän viikonloppuun osui SRA-kilpailu, jossa kisaillaan myös pimeässä. Ja vielä Laitilassa, joten osallistun tietenkin.

Nämä tällaiset kisat järjestetään lähes aina reserviläisten puhtaalla talkootyöllä. Itse olen päässyt osallistumaan ns. toimitsijakisaan työpanoksellani, joka on ollut kaikkea rastien rakentelusta tuomarointiin, kirjurin hommista taulun paikkaukseen ja makkaran myyntiin. Kerran olin viikon vartioimassa ampumaradan porttia Säkylässä vain päästäkseni osallistumaan SM-kisaan. Upea kilpailu ja rauhallinen viikko Camp Maurissa.

Onnettomuuteni jälkeen työpanokseni on jäänyt asetarkastuksiin ja ampumaradan betonibunkkerin taulutuomarin virkaan, sillä paikallaan istumisen kanssa minulla ei juuri ole ongelmaa. Tällä kertaa minut on siirretty muonituspuolelle, koska on juhlavuosi ja minulla on hygieniapassi. Nyt on siis 10 vuotta putkeen ammuttu marraskuun SRA yö-kilpailu Laitilassa. SRA tarkoittaa sovellettua reserviläisammuntaa, yöllä tarkoittaa taskulamppujen tuikkeessa ja juhla tarkoittaa reserviläispiireissä hernekeittoa.

Puhelin pirahtaa ja ratamestari käskee laittaa tulen lieteen, hän tuo kohta muonitusmestarille (siis minulle) aineksia. Kerkeän juuri saamaan tulen pesään ja käännyn.

 

Toden totta. 7,5 kg peuran ja hirven jauhelihaa ilmestyy kuin taikaiskusta. Nämä on ratamestari henkilökohtaisesti kaatanut kiväärillä, jousella ja yhden hirven on tainnut pelkällä niskalenkillä vääntää lihoiksi. Lupaudun paistohommiin ja lähtiessään hän vinkkaa vielä kasviksista. Kaikkea ei tarvitse silputa. Ämpärillinen kutakin riittää.

 

 

Seuraavana päivänä kyytiin heitetään vielä pari laatikkoa Kivikylän valmiiksi rouhittua savukylkeä ja toimitetaan Lokalahdelle, jossa paikallinen soppakanuunamestari muuttaa ainekset hernekeitoksi jaettavaksi päivä- ja yökilpailu osioiden välissä.

 

Ei muuta kuin seuraavaksi kerätään kilpailukamppeet kokoon. Huoltohommiakin ilmenee sitä mukaa kun tarvikkeita kerätään lattialle alkuinventointiin. Saappaannauhat täytyy vaihtaa, piiput kuivata öljystä ja valaisin asentaa paikalleen. Valokatkaisijan sormipainike tarvitsee tipan liimaa ja hetken päästä käy ilmi, että lampun pohjan hienokierre ei pidä riittävän luotettavasti, joten lamppu saa ympärilleen jeesusteippiä.

 

 

Itse ampumasuoritteista omalta osaltani kilpailun aikana olen vilpittömän tyytyväinen, sillä sain suoritettua jokaisen rastin, en ihan kauhean paljon ampunut ohi taulujen enkä tehnyt turvallisuutta vaarantavia rikkeitä. Muutaman E/A:n ammuin mutta niin minä olen tehnyt ennenkin.

Liikkuvaan kuvaan olen kilpailusta valinnut kaksi kehnompaa suoritusta. Hyviä suorituksia näkee ihan riittävästi. Ensimmäisessä otoksessa ylikersantti on ahnehtinut pitkän lippaansa aivan täyteen, jolloin se toisen laukauksen jälkeen lyö patruunan jumiin aivan vituralleen. Onneksi kynnellä saa änkyrän poistettua ja homman jatkumaan. Tosin liikkuviin tauluihin on jo ammuttava toivotaan-toivotaan laukauksia, sillä tähtääminen on toivotonta mandoliinikäsillä.

 

 

Toisessa pätkässä reserviläinen onnistuu muuten, mutta kaukaa ammuttaviin kohteisiin (n.50-65m) menee optiikasta huolimatta luvattomasti aikaa.

 

 

 

Mutta kiitos kaikille reserviläisille, toimitsijoille, kilpailijoille että järjestätte tällaisia kilpailuja. Jotain vaihtelua arkeen.

0
pakanapoika
Laitila

50-vuotias kansalainen, joka on 2018 sattuneen onnettomuuden jälkeen yhä sairaslomalla vaikean aivovamman vuoksi. Kirjoittelen kommentteja ja kirjoitelmia lähinnä viihdyttääkseni itseäni ja mitään kirjoittamaani ei tarvitse ottaa todesta eikä niistä pidä kimpaantua. Tyylini on aina ollut hyvinkin kyyninen, huumorini hämärää tai mustaa ja yleensäkin kaikki on kirjoitettu ns. pilkki silmäkulmassa.
Puolueeni on Muinaissuomalaisten keskustaliberaalit ja en ole pyrkimässä minnekään. Lähinnä eläkettä odottelen ja arvuuttelen asioita, mitä tuleman pitää. Tauolla on työelämä, maanpuolustusharrastus (ylik.) ja vähän kaikki muukin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu