Lääkintäneuvoksen lääkärin etiikka hukassa

Lääkärinvalassa lääkäri sitoutuu noudattamaan lääkärin eettisiä sääntöjä. Lääketieteen lisensiaatit vannovat valan valmistumistilaisuudessaan. Vala pohjautuu Hippokrateen valaan ja Geneven julistukseen.

”Vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta pyrkiväni lääkärintoimessani palvelemaan lähimmäisiäni ihmisyyttä ja elämää kunnioittaen. Päämääränäni on terveyden ylläpitäminen ja edistäminen, sairauksien ehkäiseminen sekä sairaiden parantaminen ja heidän kärsimystensä lievittäminen.
Työssäni noudatan lääkärin etiikkaa ja käytän vain lääketieteellisen tutkimustiedon tai kokemuksen hyödyllisiksi osoittamia menetelmiä. Tutkimuksia ja hoitoja suositellessani otan tasapuolisesti huomioon niistä potilaalle koituvan hyödyn ja mahdolliset haitat.
Pidän jatkuvasti yllä korkeaa ammattitaitoani ja arvioin työni laatua.
Suhtaudun kollegoihini kunnioittavasti ja annan heille apuani, kun he potilaita hoitaessaan sitä pyytävät. Rohkaisen potilaitani kysymään tarvittaessa myös toisen lääkärin mielipidettä.
Kunnioitan potilaani tahtoa. Pidän salassa luottamukselliset tiedot, jotka minulle on potilaita hoitaessani uskottu. Täytän lääkärin velvollisuuteni jokaista kohtaan ketään syrjimättä enkä uhkauksestakaan käytä lääkärintaitoani ammattietiikkani vastaisesti.”

Nyt sitten Lääkintöneuvos Heikki Pälve esittää osittaista tai jopa täydellistä korvausvastuuta niille, jotka eivät ota rokotetta periaatteellisista syistä. Uskonnollisista syistä rokotteen ottamatta jättäminen olisi nähtävästi tämän jälkeenkin mahdollista, mutta miten yleensäkään mahdollista, että lääkintäneuvoksen tasoinen kaveri edes päästää suustaan tällaista älyttömyyttä?
Viime kerralla, kun olen kuullut lääkärin valitsevan pelastettavia potilaita oman mielensä mukaan oli 40-luvulla eräillä leireillä. Ehkä Pälveen kannattaisi tutustua uudelleen lääkärin valaan, jonka toivottavasti on vannonut.
Avainsanat ihmisyys, kärsimysten lieventäminen ei lisääminen ja potilaan kunnioittaminen.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008323857.html

+9
pakanapoika
Laitila

50-vuotias kansalainen, joka on 2018 sattuneen onnettomuuden jälkeen yhä sairaslomalla vaikean aivovamman vuoksi. Kirjoittelen kommentteja ja kirjoitelmia lähinnä viihdyttääkseni itseäni ja mitään kirjoittamaani ei tarvitse ottaa todesta eikä niistä pidä kimpaantua. Tyylini on aina ollut hyvinkin kyyninen, huumorini hämärää tai mustaa ja yleensäkin kaikki on kirjoitettu ns. pilkki silmäkulmassa.
Puolueeni on Muinaissuomalaisten keskustaliberaalit ja en ole pyrkimässä minnekään. Lähinnä eläkettä odottelen ja arvuuttelen asioita, mitä tuleman pitää. Tauolla on työelämä, maanpuolustusharrastus (ylik.) ja vähän kaikki muukin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu