Mitä lupamaksulla saa?

Toimenpidelupa

Olen vihreän siirtymän aallossa vaihtamassa öljylämmityksestä ilmastoystävälliseen puulämmitykseen. Valtio aikoo avustaa projektia 2500 euron summalla, tosin käsittelyyn mennee reilusti yli vuoden ja saamiseen vieläkin kauemmin.

Italialaiset ovat saaneet tämänlaisiin muutoksiin 100% korvauksen jo koronarahastosta(?). Siitä ei ole tietoa millaisilla lupamenettelyillä ja -maksuilla.

Meillä taas vastaavasti nyhdetään joka välistä. Ensinnäkin ennen aloittamista pitää tietysti hakea Laitilan kaupungilta toimenpidelupa.

Se maksaa 140. Soitin välittömästi kaupungintalolle ja penäsin asiaa. Minulle selvisi, ettei toimenpidelupaa käytännössä evätä koskaan ja tällainen lupamaksu kerätään lähinnä perinteen ja byrokratian vuoksi.

Toki mukana on myös alku- ja loppukatselmus, jotta saan edes jotain vastinetta rahoilleni.

Jos haluan toimia työmaani työnjohtajana, tarvitsen erikseen 35 euron luvan. Siksi urakoitsija saa toimia myös johtajana.

Aselupa

Ostin aikoinani Mosin-Nagantin viidellä kympillä. Lupamaksu aseelle oli 70 euroa. Lupamaksua perusteltiin sillä, että virkamies joutuu tarkastamaan taustani ja ties mitä. Hölmöähän tässä oli tosiasia, että taustani oli tarkastettu jo viime ja edellisvuotena hankkiessani muita aseita.

Aseveljelle kävi vielä hassummin. Hän peri useamman sadan aseen kokoelman. Jokaista asetta varten hän tarvitsee aselupakäsittelyn á 70. Tarina ei kerro saako aseluvista paljousalennusta.

 

Anniskelulupa

Ajattelin eläketöikseni pitää hyvin pienimuotoista kaljakuppilatoimintaa myyden Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan helmeileviä tuotteita pop-up tyyppisesti vain mukavina ja aurinkoisina päivinä kerran pari kuukaudessa.  Alkoholijuomien toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen anniskelulupa maksaa 858 euroa vuodessa.

Miksen möisi naapurille myös askillisen tupakkaa, kun on kerta kova tupakkamies. Tupakan myynnin valvontamaksu on 500 euroa myyntipistettä kohti.

+1
pakanapoika
Laitila

51-vuotias kansalainen, joka on 2018 sattuneen onnettomuuden jälkeen yhä sairaslomalla vaikean aivovamman vuoksi. Kirjoittelen kommentteja ja kirjoitelmia lähinnä viihdyttääkseni itseäni ja mitään kirjoittamaani ei tarvitse ottaa todesta eikä niistä pidä kimpaantua. Tyylini on aina ollut hyvinkin kyyninen, huumorini hämärää tai mustaa ja yleensäkin kaikki on kirjoitettu ns. pilkki silmäkulmassa.
Puolueeni on Muinaissuomalaisten keskustaliberaalit ja en ole pyrkimässä minnekään. Lähinnä eläkettä odottelen ja arvuuttelen asioita, mitä tuleman pitää. Tauolla on työelämä, maanpuolustusharrastus (vääp.) ja vähän kaikki muukin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu