Nepal ja kannabis

”Pitivät naapurimaat Kiina ja Intia siitä tai eivät, silti yhä useammat hallitsevan Nepalin kommunistisen puolueen (NCP) parlamentin jäsenet haluavat sanoa hyvästit kannabiksen kieltolaille. Viime vuoden lopulla 46 edustajaa esitti edustajainhuoneelle ehdotuksen, jossa hallitusta pyydettiin laillistamaan kannabiksen käyttö ja viljely. Samanaikaisesti hakemuksen allekirjoittajat vaativat korkealaatuisten alkoholijuomien tuonnin kieltämistä väestön suojelemiseksi maailman kovimmalta huumeelta.
Parlamentin jäsenet, mukaan lukien entiset ministerit ja vaikutusvaltaiset kansallispuolueen puolueiden johtajat väittävät, että kannabiksen maailmanlaajuinen kielto on jo pitkään ollut vanhentunut, etenkin kun huumeiden vastaisen sodan aloittanut Yhdysvallat on kääntänyt kelkkansa. Parlamentin jäsenten mukaan Nepalissa on nyt aika kumota vuonna 1973 länsimaiden painostuksesta käyttöön otettu kannabiksen kielto ja ottaa käyttöön tarvittavat lakiuudistukset.
Hakemuksessa todetaan, että laillinen kannabiksen viljely voi tuoda ulkomailta valuuttaa maahan ja lisätä viljelijöiden tuloja. 68 prosenttia Nepalin väestöstä työskentelee maataloudessa. Yli 28 miljoonasta nepalilaisesta lähes 40 prosenttia elää köyhyysrajan alapuolella ja keskimääräiset kuukausitulot ovat 18 euroa.
Parlamentin jäsenten yritys vapauttaa hampun äitimaa huumeidenvastaisesta sodasta saattaa hyvinkin olla menestyksekästä. Nepal on jo kauan määritellyt itsensä itsenäisenä, suvereenina, maallisena, demokraattisena, sosialismiin suuntautuneena liittovaltiona, joka on kyllästynyt alistumaan suurvalloille ja kieltämään oman vuosituhansien vanhan kulttuurin.”

 

Kyseinen teksti on oma vapaa lyhennelmäni/käännökseni jostain random-hindunettilehdestä. Juttua lukiessani heräsi huoli nepalilaisnuorten tulevaisuudesta. Emmekö voisi lähettää pikaisesti, vaikka kehitysapuna Nepaliin muutaman poliisijohtajan kertomaan edustajahuoneelle, että kannabis on portti koviin huumeisiin ja paheelliseen elämään. Ja että on hyvinkin tärkeää käydä huumesotaa ja tehostaa sitä, vaikka anonymiteetin kieltämisellä ja kotietsinnöillä. Myös kovempia rangaistuksia tietysti. Saisivat kehitysmaalaiset tietää mitä on sivistynyt, länsimaalainen ehdoton huumepolitiikka.

 

Leikki sijansa saakoon. Laillistamisaalto pyyhkii ympäri maapalloa ja ihmisten elämänlaatu paranee siinä mukana vaurauden ja hyvinvoinnin karttuessa. Meillä Suomessa asioita arvotetaan erilaisella moraalipohjalla. Meillä kannabiksen kasvatuksesta on saatu oikeudessa suurempia tuomioita kuin raiskauksista keskimäärin. Meillä on arvot kohdallaan?

pakanapoika

Kekkosen aikana syntynyt kansalainen, jolle sattuu ja tapahtuu vielä 2000-luvullakin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu