Ratkaisuehdotus sähköpulmaan
Suomen hallitus voisi halutessaan todeta, että nyt tarvitaan järeitä toimenpiteitä, koska liike-elämän, teollisuuden ja kansakunnan yleisen selviytymisen vuoksi sähkön hinta on saatava kontrolliin ennen ensi talvea.
Sähkö on perushyödyke, jonka valtio on taattava kansalaisilleen ”kohtuulliseen hintaan”.
Tämän vuoksi on syytä harkita sähköyhtiöiden ja verkkojen kansallistamista eli valtio ottaa haltuunsa yksityistä omaisuutta, kuten kokonaisen teollisuuden- tai liike-elämän alan.
Tämän jälkeen kansalaisille taataan kohtuulliset, tuotantokustannuksiin sidotut sähköhinnat.
Jos yli jää, voidaan ylijäämä myydä ulkomaiden sähköpörssiin.
Keskustelua kansallistamisen riemuista ja murheista.
Vastikkeellisesti vai vastikkeettomasti?
Ensi alkuun 25 mrd. ydinvoimaloista. 100 miljardia ei taitaisi riittää kovin pitkälle.
Vai sosialisoisi? Eipä tarvitsisi sen kuulua länsimaiseen arvoyhteisöön tai odottaa euronkaan investointeja Suomeen.
Ja valtiollahan on ylivoimaista osaamista liiketoiminnan pyörittämisestä…
Ilmoita asiaton viesti
”länsimainen arvoyhteisö”
Usan subbarikriisin jälkeen kansallistettujen yhtiöiden joukossa olivat asuntolainapankit Fannie Mae ja Freddie Mac sekä vakuutusjätti AIG.
Irtosiko Usa länsimaisesta arvoyhteisöstä?
”Ja valtiollahan on ylivoimaista osaamista liiketoiminnan pyörittämisestä… ”
Sähkön ja leivän myymiseen ei tarvita erikoistaitoja.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä sähkön myymiseen ei tarvitse erikoistaitoja, mutta tuottaminen kannattaa jättää ammattilaisille.
USA:n pankkien ja vakuutusyhtiöiden pelastus on aika huono esimerkki. Siinähän valtio laittoi uutta rahaa yritysten pelastamiseen. Pelastaminen tehtiin kuitenkin niin, että yhtiöt pysyivät yksityisinä. Ei siinä ollut kyse mistään kannattavan ja terveen yhtiön sosialisoinnista.
Jos haluaa etsiä esimerkkejä, Ranska ”kansallistaa” vaikeuksissa olevan ydinvoimayhtiönsä EDF:n. Se tehdään vapaaehtoisella ostotarjouksella, jossa tarjottiin 25% pörssikurssin päälle. Näin nämä hoidetaan länsimaissa.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyinen tilanne on yhteisesti sovittu, sekä Suomessa, että yhdessä muiden maiden kanssa. Sen purkamisesta olisi nyt yhdessä sovittava, koska homma ei toimi.
Sosialisoimista ei tarvitsisi tapahtua kuin kantaverkon osalta.
Valtio voisi ottaa hallintaansa sähkökaupan ja sitten taata oikealla politiikalla sähkön riittävyyden kansalaisille.
Valtio ostaisi sähkön yksityisiltä sähkön tuottajilta tarjouskilpailun perusteella, mutta tarjouskilpa käytäisiin sähkön myynnistä perittävän voiton perusteella, eikä sähkön hinnan perusteella.
Valtio joutuisi tietenkin ostamaan sähköä niin paljon mitä on menekki ja halvemmalla tuotetulla sähköllä olisi etusija, mutta kun sähköpula uhkaa olisi pakko ostaa myös kallista energiaa. Halvalla tuotettua sähköä ostettaisiin tietenkin kaiken aikaa, mutta mitä enemmän sähköä tarvitaan, sitä enemmän joudutaan kallilla sähköllä täydentämään kulutusta.
Koska valtiolla on kuitenkin pitkäaikaissopimukset sähköä halvalla tuottavien kanssa, nämä eivät voisi nostaa hintojaan korkean kulutuspiikin aikana, vaan joutuisivat myymään valtiolle sähköä sovittuun hintaan.
Valtio sitten velottaisi sähkön kuluttajia sähköstä sen mukaan mikä on oikea kustannus ostetusta sähköstä, lisättynä kiinteillä kuluilla.
Voittoa ei valtion tarvitse tästä toiminnastaan saada, sehän kerää jokatapauksessa kuluttajilta verot, sähköveron ja alvin. Sähkön tuottajatkin maksavat verot liilevoitostaan.
Tämä olisi hyvä systeemi, eikä yksityisiä yrityksiä tarvitsisi sosialisoida.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kansallistamista tarvita tässä tapauksessa. Muitakin ratkaisuja löytyy, jos vain halutaan, eli jos valtio haluaa. Sähköyhtiöt eivät halua mitään muutosta, koska he voivat myydä nyt sähköä hieman kärjistäen eurooppalaisilla huippuhinnoilla ja tuottaa suomalaisilla kustannuksilla.
Viime vuosina noin vähän alle 25 % sähköstä on ostettu ulkomailta ja pääasiassa Ruotsista. Ehdotukseni on, että Suomi tekee valtiotasoisen sopimuksen Ruotsin kanssa esimerkiksi vuoden ajaksi ja sopii ostavansa sähköä reilusti heidän tuotantokustannustensa yli taaten vaikkapa 25 %:n katteen riippumatta EU-sähkön hinnasta. Pääministerinaiset asialle. Jos teemme puolustusyhteistyötä, niin kai se onnistuu myös energia-alalla. Pienenä hyvityksenä voidaan sopia, että jos Suomessa on tuulivoiman tuotantopiikki, niin Ruotsi saa myydä ylimäärän Keski-Eurooppaan markkinahinnoilla.
Tämä tilannehan kestänee arviolta vuoden ajan edellyttäen, että OL3 tuottaa sähköä talven aikana. Nyt teho on 840 MW. Lisäksi voimme ottaa varavoimaa käyttöön ja testata koko varavoimasysteemin toimivuutta, että onko se oikeasti käyttöönotettavissa. Nyt on oikea poikkeustilanne eli elämme sotataloutta. Lintilä on pihalla asiassa ja menee vielä kyselemään EU:lta , että ei kai Suomi voi ottaa varavoimaloita käyttöön, eihän? Suomalaista typeryyttä vai onko henkilökohtaista sellaista.
Poliitikot ovat vastuussa meidän energian puutteesta ja heidän se pitää myös hoitaa paikkaamalla kuntoon. Jos nykyhallitus ei osaa ja pysty, niin kuin siltä näyttää, niin hallitus vaihtoon ja kehiin sellaiset miehet, jotka kykenevät. Vai pitääkö sanoa, että naiset, kun nykyhallituksen miehetkin ovat pukeneet hameet päälleen, niin kuin ennen vanhaan sanottiin munattomista miehistä.
Ilmoita asiaton viesti
Onko kellään kokemusta systeemistä, millä pörssisähköasiakkaana voi automatisoida lämmityksen kytkemisen ”halvan” sähkön aikaan? Millainen laitteisto ja sovellus tarvitaan?
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin jossakin vaiheessa Fortum tarjosi tätä sellaisella nimellä kuin Fortum Fiksu. Laite tuli Jyty-Sähköstä Vantaalta. Meillä oli käytössä kunnes lämmitysjärjestelmä vaihtui vesi-ilmalämpöpumppuun.
https://www.fortum.fi/kotiasiakkaille/sahkoa-kotiin/fiksu
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkiksi Nibe:lla (ruotsalainen) on käytössä Smart Price Adaption ohjelma moduli maalämpöpumpuissa. Vaatii tietysti nettiyhteyden. Itsellä on vielä käytössä kiinteähintainen sopimus, mutta Smart Pricen voi kytkeä päälle ja seurata miten laite toimii.
https://www.nibe.eu/fi/fi/tuki/usein-kysyttya/faq-items/miten-otan-smart-price-adaptionin-kayttoon
Itse olen ’harjoitellut’ puolen vuoden ajan varautumista pörssisähköön.
Ohjaus perustuu pörssisähkö ennusteeseen, jonka laite hakee internetistä.
Vaikuttavan hinnan voi säätää (esim 10c/KWh) ja vaikuttavuus asteen.
Tuolla hinnalla lämmitys näyttäisi maksimoituvan omalla laitteella yöaikaan, jolloin pörssisähkö on halvimmillaan. Myös lämpimän veden tuoton voi halutessaan ottaa mukaan ’adaptioon’.
Kulutusta ja koneen arvoja voi seurata Nibe uplink sovelluksella.
Ilmoita asiaton viesti
No ideasi on hatusta vedetty, katsos, nyt nämä valtionyhtiöt ovat juuri ne, joissa mätä syntyi, niistä on päästävä eroon 😭
Ilmoita asiaton viesti
Vähän huono signaali markkinoille yleensä, jos maahan halutaan houkutella ulkomaalaisia sijoittajia, että täällä yhtiö voidaan kansallistaa….
Ilmoita asiaton viesti
Tässä ajatuksessa on melko lailla oikeantapainen päämäärä ja tavoite. Keinona kansallistaminen ei kuitenkaan taida onnistua. Olen itse vankkumaton markkinatalouden puolestapuhuja ja liberaali, mutta liekö iän tuomaa rasitetta, että joissain asioissa alkaa antaa pragmaattisuuden mennä ideologian ohi? Ennen kaikkea silloin, kun kyseessä ovat toimialat, jotka ovat kiinteitä osia infrastruktuurista, elintärkeitä, ja luontaisesti joko monopoleja tai oligopoleja.
Ilmoita asiaton viesti
Vorttumin voisi ainakin ostaa suunnatulla annilla alehintaan takaisin valtiolle: siihen konkurssipesään on menossa vielä lukuisia mrd ja valtio on ainoa mahd rahoittaja.
Sijoittajat ovat täysin tietoisia, että voivat hävitä koko potin ja tälläkertaa kävi niin, sillä Fortum on de-facto konkassa.
Jatkossa ydinluvat pelkästään Fortumille.
Mielestäni myös kaikki vesivoima kuuluu luonnostaan valtiolle.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Suomessa ei ole ykstiyistetty tieverkkoa, niin ei olisi pitänyt yksityistää sähköverkkoakaan. Markkinatalous ei käsittääkseni toimi monopolitilanteessa. Tämä on selkeästi tikanne jakeluverkossa, koska ei ole järkeä vetää yhteen asuntoon kymmenen eri yrityksen sähköverkkoa.
Sähköenergia nyt on toiminut aika pitkään normaalin tuotteen tapaan, mutta elämme poikkeusoloissa. Energian tuottajat on ajettu ulkopoliittisilla päätöksillä oudoille vesille ja sähköpörssi antaa mahdollisuuden tuotantokustannuksiin nähden kiskurihintoihin. Niinpä totetuu se periaate, että voitot ovat yksityisiä ja tappiot sosialisoitavissa.
Koko sähkösektorin sosialisointia en kannata. Ennemmin vaikka niin, että valtio toimisi sähkö tuojana ulkomailta ja ottaisi siitä ehkä nyt takkiinsa ja kotimaiset tuottajat myisivät lähemmäksi tuotantokustannuksiaan vastaavilla hinnoilla (siis niillä vähän korotetuilla vanhoilla hinnoilla). Perusongelmahan on omavaraisuuden puute.
Ilmoita asiaton viesti
Sähkön siirrossa kansallistaminen voi toimia koska se on luonnollinen monopoli mutta ei sähkön tuottamisessa koska jokainen voi itse tuottaa sähköä miten tykkää, ostamalla vaikka aurinkopaneeleja.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen tulisi pitäytyä vain pohjoismaiden ja balttian sähköpörssissä ja jättää Saksan sähköpörssi ulkopuolelle. Näin voitaisiin irrottautua Saksa aiheuttamasta korkeista hinnoista.
Ilmoita asiaton viesti