Saako rokotteita mainostaa sittenkin?

Ylen televisiossa näkyvät ”Ota rokote vuorollasi”-tietoiskut olivat kuulemma sittenkin tietoiskuja eivätkä maksettuja mainoksia, koska Yle ei saa esittää mainoksia. Kun julkisuuden henkilö tekee kaupallisen yhteistyösopimuksen esimerkiksi Vantaan kaupungin kanssa, kyseessä ei ole tietoisku vaan selkeä maksettu mainos.

Olen nyt omin viattomin silmin nähnyt muutamia Instagram-tilejä, joissa kyseessä olevat henkilöt ylistävät rokotteenottamisen riemuja ja yllyttävät muitakin ottamaan osaa tähän ainutlaatuiseen ihmiskokeeseen. Näissä on jokaisessa liitettynä teksti ”Kaupallinen yhteistyö Vantaan kaupungin kanssa”.

THL kertoo meille, että rokotteet ovat reseptilääkkeitä. Niiden ostamiseen apteekista tarvitaan lääkemääräys. Fimea taas tietää, että on lääkelain vastaista reseptilääkkeen markkinointi väestölle, tuotesijoittelu, piilomarkkinointi ja tunnetun henkilön tekemä suosittelu. Otsikon ”Laillinen toteutustapa reseptilääkkeen mainonnassa” alla kerrotaan, ettei reseptilääkkeen mainoksessa saa käyttää tunnettua henkilöä kertomassa omasta hoidostaan.

Se varsinainen kysymys kuuluu, kuinka monta seuraajaa pitää olla instagramissa, että on ”tunnettu henkilö”?

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/tietoa-rokotuksista/rokottamisen-vaiheet/rokotteiden-maaraaminen-ja-rokotuspaatos

https://sic.fimea.fi/verkkolehdet/2018/4_2018/palstat/miten-tunnistat-laillisen-laakemainoksen-

+2
pakanapoika
Laitila

50-vuotias kansalainen, joka on 2018 sattuneen onnettomuuden jälkeen yhä sairaslomalla vaikean aivovamman vuoksi. Kirjoittelen kommentteja ja kirjoitelmia lähinnä viihdyttääkseni itseäni ja mitään kirjoittamaani ei tarvitse ottaa todesta eikä niistä pidä kimpaantua. Tyylini on aina ollut hyvinkin kyyninen, huumorini hämärää tai mustaa ja yleensäkin kaikki on kirjoitettu ns. pilkki silmäkulmassa.
Puolueeni on Muinaissuomalaisten keskustaliberaalit ja en ole pyrkimässä minnekään. Lähinnä eläkettä odottelen ja arvuuttelen asioita, mitä tuleman pitää. Tauolla on työelämä, maanpuolustusharrastus (ylik.) ja vähän kaikki muukin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu