Tunnustan syyllistyneeni korruptioon

Korruptio eli turmellus vaivaa ikuisesti liike-elämää jollain tasolla. Pyrkimyksellisen lahjonnan, turmelluksen ja vilpittömästi annetun lahjan eron tulisi olla niin selkeä, että jokainen sen pystyisi erottamaan.

Yritysmaailmasta tiedän, että suurimmilla Suomessa toimivilla yrityksillä on selkeästi ja selkeästi määritellyt rajat esimerkiksi joululahjoista.

Yrittäjänä toimiessani (yli 5 vuotta sitten) minulla oli tapana jakaa laadukkaita alkoholijuomia yhtiölle tärkeille kontaktihenkilöille sekä työntekijöille. Moni muukin toimii näin, eräänlainen maan tapa.

Olen vuosien varrella jakanut satoja joulupulloja Laitilan ympäristöön ja aina Keski-Suomeen saakka. Käsittääkseni siinä ei ole mitään pahaa. Kirjanpitäjätkään saatikka varotarkastajatkaan eivät ole asiasta huomauttaneet. Asiaa on mietitty monelta kantilta.

Mitä pahaa jos 45 000 € vuodessa tienaavalle pikkupomolle kerran vuodessa ojentaa 35 euron arvosta skotlantilaista perinnejoulujuomaa? Entä 20 000 tienaava vaihetyöntekijä, joka pääsee pikkujouluristeilylle drikkilippunivaskan kanssa syömään kinkkua ja rosollia ja juomaan täyteläistä jouluolutta.

 

Miksei sitä nummien elämän nestettä voi antaa kaikille sen tuotantolaitoksen muillekin työnsankareille?

No tämä pikkupomo tai varastomies on siitä erityinen, että ensinnäkin hän tekee työpäiväni helpommaksi. Heidän kanssaan hoidan päivittäin reklamaatiot ja kaikki ongelmatilanteet. Vuodesta toiseen hän taikoo aina tarvittavat paperit taikka luvat ja kun tulen kakalta tai kahvilta, hän onkin jo lastannut kuorman ja paperitkin ovat valmiina minun harakanvarpaitani varten. Hän on muutenkin mukava tyyppi. Vastaavasti on näitä, joiden kanssa tappelet jokaisesta mahdollisesta asiakirjasta ja jos jotain voi kysyä ylempää, se tehdään. Nämä hankalat mulkut eivät saa joulupulloa.

Yhtään ainoaa urakkatarjousta tai työsopimusta en ole jouduttanut näillä viinoilla, enkä usko se olisi mahdollistakaan vaan ne ovat olleet vilpittömiä kiitoksen osoituksia kuluneen vuoden hyvästä yhteistyöstä. Ihan jo siitäkin syystä, että lahjomani pikkupomot ja varastomiehet eivät osallistu yhtiön päätöksentekoon ja monikansallisten yhtiöiden pomoja en välttämättä ole nähnyt edes kuvissa.

 

Korruptiopullo

Olen useasti joutunut lahjomaan työtekijää jäämään esimerkiksi ylitöihin tai purkamaan lastia viikonloppuna. Useasti on käynyt niin, että lasti on purettu lauantaina vartissa, mutta yhtään tuntia (lauantailisä 50%) ei ole merkitty listaan eikä hälytysrahastakaan (2h 50%) ole puhetta. Sen sijaan kahvituvan pöydältä on kadonnut sinne sijoittamani kolmen vartin venäläinen vodkapullo (arvo n.8€).

 

Monissa pienissä yrityksissä on vielä tänäänkin tapana viedä koko henkilöstö onnistuneen vuoden jälkeen ulkomaille all-inclusive-periaatteella. Saunaillat ja ”koulutusristeilyt” ovat tietysti työyhteisön kannalta ns. sosiaalista liimaa, mutta työstä on jo maksettu sopimuksen mukainen palkka, eli nämä ovat kaikki jotain extraa.

Toki olen ollut aina miesvoittoisilla aloilla, mutta jauhemaalaamossa parhaat työtekijät olivat naisia. Eivät hekään tuoppiin sylkeneet, mutta naisia on huono saada ylitöihin pullopalkalla. Mutta entä hierontalahjakortti. Joskus toimii.

 

Korruptio isossa mittakaavassa.

Kollegani oli todistamassa kun 20 000€ kirjekuoressa livahti Arevalaisen herran povitaskuun. Tämän jälkeen nippuun maalausraportteja lyötiin leimoja urakalla ja allekirjoitettiin. (Leimauksen jälkeen raportit ovat muutettavissa laskuiksi). Tämä tapahtui Olkiluoto 3 työmaalla. Vähän ennen tuloani Olkiluotoon (2012) Arevan kakkosjohtaja pidätettiin Espanjassa epäselviin rahansiirtoihin liittyvästä jupakasta. Arevalla tämä on siis ”maan tapa”. Älä siis yhtään ihmettele, jos OL3 ei vielä syötä sähköä valtakunnan verkkoon vielä tänä vuonna. Sinne on uponnut yli 10 miljardia euroa. Sillä rahalla olisi rakentanut samassa ajassa kolme laitosta.

Eli kaksi laitosta on jonkun valkokypäräisen povitaskussa.

 

Toivon asiallista keskustelua korruption rajoista.

pakanapoika

Kekkosen aikana syntynyt kansalainen, jolle sattuu ja tapahtuu vielä 2000-luvullakin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu