EPIDEMIAKORVAUS – KENELLE?

MITEN TÄSSÄ NÄIN KÄVI?

Kelan sivulta poimittua:”Epidemiakorvaus tukee taloudellisesti heikoimmassa asemassa olevia henkilöitä ja perheitä tilanteessa, jossa koronaepidemiaan liittyneet rajoitustoimet ovat aiheuttaneet ylimääräisiä kustannuksia.”

Nelihenkinen perhe (vanhempainvapaa, ansiosidonnainen työttömyysturva, lapset 6 kk ja 18 kk) sai huhtikuussa 28 euroa perustoimeentulotukea hammaslääkärilaskun takia. Nyt perhe on saanut toimeentulotukea yhteensä 36 euroa elo- ja syyskuussa silmälääkäri- ja silmälasimenojen takia. Lokakuussa heidän tililleen ropsahtaa 600 euroa epidemiakorvausta. Lisäeurot ovat varmasti tervetulleita, vaikkei koronarajoituksista perheelle menoja olekaan aiheutunut.

Pienen työkyvyttömyyseläkkeen saaja, monisairas riskiryhmäläinen, sai keväällä toimeentulotukea terveydenhuoltomenojensa takia. Hän maksoi eläke-euroistaan ja toimeentulotuestaan ruuan ja lääkkeiden kotiinkuljetusmaksuja ja ajoi terveyskeskukseen sekä tutkimuksiin taksilla koska riskiryhmiin kuuluville ei julkista liikenettä pidetty suotavana. Mitä kotiinkuljetuksista jäi uupumaan, ostettiin ”markkinahintaan” siitä lähikaupasta: tarjousjauhelihan tai punalappuisten perässä ei juosta voinut. Nyt terveydenhuollon omavastuukatot alkavat täyttyä ja toimeentulotukipäätös näyttää 12 euron ylijäämää: epidemiakorvausta ei tipu. Ei, vaikka samat kustannukset kuormittavat riskiryhmiin kuuluvia yhä edelleen.

Työttömyyden riivaamalla muuttotappiopaikkakunnalla asuva, kahden perusterveen pitkäaikaistyöttömän talous on saanut perustoimeentulotukea asumiskustannustensa takia yhtäjaksoisesti yli vuoden ajan ja saa sitä edelleen. Koronarajoituksista ei kustannuksia ole aiheutunut käsidesipullon hintaa lukuunottamatta, mutta toimeentulotuen epidemiakorvaus maksetaan täysimääräisenä eli lokakuussa sitä tähän talouteen tulee 300 euroa, jatkossa 150 euroa kuukaudessa vuoden loppuun asti.

Kahden kouluikäisen lapsen ja kahden opiskelevan vanhemman perheessä lapset opetettiin ja syötettiin keväällä kotona koronarajoitusten takia. Kesällä ei töitä ollut, koska koronan takia ei keikka- ja kesätyöläisiä tarvittu – siispä tarvittiin toimeentulotukea. Nyt syksyllä ei tukea tipu, koska opintolaina lasketaan tuloksi: ei siis heru epidemiakorvaustakaan.

Yllä vain muutama esimerkkitapaus, mutta jokainen todellisesta elämästä – ei mistään mielikuvahattarasta.

Vasemmistoliitto, miten tämä nyt näin meni? Ettekö teettäneetkään vaikutusarvioita hallituksen esitystä (HE 105/2020) laatiessanne?

https://www.kela.fi/ajankohtaista-henkiloasiakkaat/-/asset_publisher/kg5xtoqDw6Wf/content/toimeentulotukiasiakkaat-saavat-valiaikaista-epidemiakorvausta-loppuvuonna-korvausta-ei-tarvitse-hakea-erikseen

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_105+2020.aspx

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu