Persut ja naisviha

Sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa on aiheestakin noussut pieni myrsky perussuomalaisten ajatuspajan Suomen Perusta julkaisemasta filosofi Jukka Hankamäen ”tutkimuksesta”. Salaliittoteorioiden, vaihtoehtoisten faktojen ja solvausten lisäksi huomiota on kiinnittänyt erityisesti sen räikeä naisviha.

Perussuomalaisten puoluejohto on nyt kilvan joskaan ei kovinkaan uskottavasti sanoutumassa irti tuotoksesta. Mutta poikkeaako Hankamäen ajattelu kovinkaan paljoa perussuomalaisten yleisistä ajattelutavoista?

On erityisen kiinnostavaa verrata Hankamäen ilmaisemaa naisvihaa perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kirjoituksiin Scripta-blogissaan ajalta, joilloin Halla-aho ei vielä pyrkinyt antamaan itsestään kuvaa sisäsiistinä asiapoliitikkona. Perussuomalaisten ydinkannatus ja sille keskeinen Hommafoorumi rakentui tämän blogin päälle. Halla-aho esittää kirjoituksissaan naisista ajatuksia, jotka eivät ole kovinkaan erilaisia kuin Hankamäen nyt kohua herättäneet lausumat.

Esimerkiksi kirjoituksessaan ”Monikulttuurisuus ja nainen” Halla-aho lausuu näin:

Todellinen ongelma on se, että eurooppalaisista naisista on tullut barbaarivalloittajien riistaa omassa maassaan. Ongelma ratkeaa vain poistamalla barbaarivalloittaja. Miesten enemmistö olisi tehnyt tämän jo kauan sitten, ellei harhautunutta hoivaviettiään hyväilevä eurooppalainen nainen seisoisi järkähtämättä barbaarivalloittajan suojakilpenä. – – Silti minun on vaikea olla tuntematta kollektiivista närkästystä naisia kohtaan, ensinnäkin siitä, minkä he (ja muutama miespuolinen hännystelijä) antavat tapahtua tälle yhteiskunnalle ja itselleen, ja toiseksi siitä, että jokaisen joukkoraiskauksen ja muun naisiin kohdistuvan väkivallanteon jälkeen tiedostava naisväki syyllistää minua, suomalaista miestä, siitä, että suomalaiset naiset tuntevat turvattomuutta. – – Raiskaukset tulevat joka tapauksessa lisääntymään. Koska näin ollen yhä useampi nainen tulee joka tapauksessa raiskatuksi, toivon hartaasti, että uhrinsa sattumanvaraisesti valitsevien saalistajien kynsiin jäisivät oikeat naisihmiset. Vihervasemmistolaiset maailmanparantajat ja heidän äänestäjänsä. Mieluummin he kuin joku muu. Heihin ei tehoa mikään muu kuin se, että monikulttuuri osuu omaan nilkkaan.

Kirjoituksessaan ”Itsenäisyyspäivä” Halla-aho kirjoittaa puolestaan näin:

Feministiä loukkaa se, että miehisissä valtarakenteissa, esim. yritysmaailmassa, häntä kohdellaan naisena. Samaan aikaan hän kuitenkin huomaa jäävänsä vaille naisille perinteisesti kuuluneita privileegioita. Hänelle ei avata ovia, hänelle ei auteta takkia päälle, hänelle ei tuoda kukkia, eikä hänelle sanota kohteliaisuuksia. Lisäksi hän on aggressiivisuudellaan saanut miehet pelkäämään ja nöyristelemään. – – Feministin ei tarvitse myöntää suomalaiselle miehelle, että hän haluaisi vahvan miehen, vaan voi edelleen olla sitä mieltä, että suomalainen mies on sovinistinen paska, jota nainen ei tarvitse. Afron sovinismiin hänen sen sijaan ei tarvitse puuttua, koska sovinismi ”kuuluu” afron ”kulttuuriin”, eikä afron kulttuuria saa ruveta arvostelemaan. Näin feministi saa vahvan karjun, joka kertoo, missä kaappi seisoo, mutta samalla hän voi olla feministi ja ”vahva nainen”. Kaiken kruunuksi hänen vihaamaansa suomalaista miestä vituttaa entistä rankemmin. Afro on tyytyväinen, naisessa asuva feministi on tyytyväinen, ja naisessa asuva nainen on tyytyväinen. Vain suomalainen mies ei ole tyytyväinen, mutta se on hänelle oikein, koska hän on sovinisti ja rasisti.

Esseessään ”Virheellistä toiseutta” Halla-aho kirjoittaa näin:

Hyvä ja suvaitsevainen maahanmuuttopolitiikka on muiden ominaisuuksiensa ohella käänteistä seksiturismia, jonka avulla osa naispuolisesta väestöstämme voi a) toteuttaa eksoottisia seksifantasioitaan ilman kallista ja hankalaa matkustelua, b) lisätä omaa seksuaalista markkina-arvoaan ja c) ärsyttää suomalaista miestä, tuota kaiken kavaluuden alkujuurta, joka maksaa fetissin maassaolon, saa todennäköisimmin hänen puukostaan ja joutuu kuuntelemaan, kuinka ihq fetissi on verrattuna suomalaiseen HK:n sinistä syövään kalsarisankariin. – – Thai-vaimot ärsyttävät suvaitsevaisia juuri siitä samasta syystä, joka saa Juntti-Reiskan katselemaan mustaa miestä alta kulmain: ulkoa tuleva tarjonta on uhka omalle markkina-arvolle.

Eivät nämä lausunnot naisvihan osalta poikkea juurikaan edukseen Hankamäen tuoreemmista lausunnoista. Pikemminkin Hankamäki vain jatkaa Halla-ahon viitoittamalla tiellä. Halla-aho kommentoi Hankamäkeä YLE:llä näin:

Halla-aho kertoo tunteneensa Hankamäen vuosien ajan. Puheenjohtaja kuvailee Hankamäkeä ”raflaavaksi ja poleemiseksi blogikirjoittajaksi”, joka on tuottanut paljon mielenkiintoista materiaalia. (linkki)

Vai voisiko sanoa, että Hankamäki on tuottanut materiaalia, joka vastaa melko läheisesti Halla-ahon omaa todellista ajatusmaailmaa?

Panu Raatikainen
Vasemmistoliitto

Kirjoittaja on filosofian professori Tampereen yliopistossa ja dosentti Helsingin yliopistossa. [Olen katsonut reiluimmaksi kertoa puoluekantani: olen Vasemmistoliiton jäsen, ja ollut vaihtelevasti jonkin verran mukana sen toiminnassa. En kuitenkaan "edusta" Vasemmistoliittoa. Kaikki mielipiteet ovat vain omiani.]

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu