Laura Huhtasaaren vaino gradun kautta saa jopa rikollisia (?) piirteitä
Seuraavia kysymyksiä selviteltänee seuraavaksi käräjäoikeudessa:
1. Jyväskylän yliopiston ja Chydenius-instituutin rooli
1.1 Laura Huhtasaaren gradun digitointi ilman lupaa
Miten on mahdollista, että Jyväskylän yliopiston alainen Chydenius-instituutti on digitoinut Huhtasaaren gradun ilman lupaa? Tähän yliopistolla ei ollut gradun tekijänoikeuksien haltijan Huhtasaaren lupaa, hän on jättänyt lopputyönsä vain paperimuodossa vuonna 2003.
Lisäksi yliopisto on todistettavasti lähetellyt laittomasti digitoitua gradua sitä pyytäneille ihmisille. Yksi tällaisen pdf-muodossa olleen gradun saanut henkilö Espoon kaupunginvaltuutettu (vih) Risto Nevanlinna myönsi asian oheisessa tweetissaan (kuva 1). Myös myöhemmin tässä tekstissä esiteltävä Tuomas Tiainen myöntää saaneensa digitoidun gradun suoraan yliopistolta.
Yliopiston toimintaa (kirjallisen tuotoksen muuntaminen digitoituun muotoon ja jakelu eteenpäin ilman tekijän suostumusta) pidetään yleisesti tekijänoikeusrikkomuksena asiantuntijoiden parissa.
Tässä yksi asiantuntija-arvio asiasta:
”Julkisuuslainsäädännöstä johtuva rajoitus eli teoksen tuleminen julkiseksi asiakirjaksi on tekijän tahdosta riippumaton, kun taas julkistaminen tekijänoikeudellisessa mielessä, siis esimerkiksi webissä julkistaminen tai kirjana painaminen, pysyy tekijän yksinoikeutena.
Asiakirjojen julkisuus, joka nykyisin perustuu lakiin viranomaisten toiminnan julkisuudesta, kylläkin menee tekijänoikeuden edelle määrätyssä mielessä (25d §), mutta tämä ei kumoa tekijänoikeutta.
Opiskelijan kirjoittamaan tutkielmaan, ohjelmaan tai muuhun teokseen on hänellä itsellään tekijänoikeus. Oppilaitoksella ei ole siihen minkäänlaista tekijänoikeutta. (http://jkorpela.fi/tekoik/all.html).”
1.2 Miksi yliopisto edes aloitti HTK-esiselvityksen Huhtasaaren gradusta?
Onkin erikoista, miksi Jyväskylän yliopisto osallistuu tällaisiin shikaaninomaisiin (lakitermi: kiusantahtoinen) tarkoitusperiin. ”Oppi- tai tutkimuslaitos voi kuitenkin päättää, ettei HTK-tutkintaa suoriteta, jos väitetystä loukkauksesta on kulunut niin pitkä aika, ettei tutkinnalla ole merkitystä tutkimuseettisesti kestävien käytäntöjen, tutkimuksen laadun varmistamisen eikä muiden oikeusturvan kannalta." (http://www.tenk.fi/fi/epailyjen-tutkinta)
Jäljempänä kuvattu Tuomas Tiaisen toiminta asiassa viittaa siihen, että yliopisto on jopa tahallisesti (?) halunnut digitoitua gradua jakamalla luoda julkista painetta aloittaa esiselvitys, jonka aiheellisuutta on muuten hyvin vaikea nähdä.
2. Tuomas Tiaisen toiminta
Liberaalipuolueen puoluesihteerin Tuomas Tiaisen toiminta Huhtasaaren gradun tiimoilta herättää epäilyn, että koko gradu-kohu on poliittisesti motivoitunut mustamaalauskampanja. Huhtasaarihan on profiloitunut hyvin konservatiivisena poliitikkona, joten Liberaalipuolue on sikäli hänen selkeä poliittinen vastustajansa.
Tuomas Tiainen omin lupinensa julkaisi vaalisivuillaan Huhtasaaren koko gradun pdf-muodossa tarkoituksenaan aiheuttaa haittaa ja vahinkoa (kuva 2). Tämä rikkoo Huhtasaaren tekijänoikeutta. Näin ollen Tiainen voimisti yliopiston gradun digitoinnilla aloittamaa tekijänoikeusloukkausta ja kirjallisen tuotoksen laitonta jakelua koko avoimen verkon käyttäjien saataville.
Tässä vaiheessa Tiainen antoi myös Ylelle lausuntoja, että hän ajoi Huhtasaaren gradun sellaisen tietokoneohjelman läpi, jolla etsi yhtäläisyyksiä muihin opinnäytetöihin. Myöskään opinnäytetyön ajamista tällaisiin ohjelmiin ei saa tehdä ilman työn tekijän suostumusta.
Jyväskylän yliopisto on joutunut tässä ikävään valoon. Jyväskylän yliopisto on itse laittomalla toiminnallaan saattanut sähköisen aineiston Tiaiselle. Tiainen paitsi julkaisi aineiston, myös laittomalla aineiston analyysillään loi painetta esiselvitykseen. Jyväskylän yliopiston rehtori sitten päätti itsenäisesti ottaa gradun arviointiin julkisuudessa Tiaisen laittomasti jaetun materiaalin perusteella. Koko kuvio vaikuttaa hyvin omituiselta. Yliopiston rehtori kuitenkin käynnisti 17.1.2018 esiselvityksen, ja nyt uudestaan 15.5. Kaikesta syntyy vaikutelma, että Jyväskylän yliopistolla on jotain henkilökohtaisia tarkoitusperiä Huhtasaaren gradun jatkuvaan tutkimiseen.
3. Hommaforumilla julkisina analyysiohjelmistojen tulokset
Netin avoimella Hommaforumilla löytyy sekä Huhtasaaren että Simpasen gradu on ajettuna gradun analyysiohjelman läpi, vaikka siihenkin olisi lain mukaan tarvittu lupa. Myös Simpaselta. Eli Tiaisen ja Jyväskylän yliopiston sähköisenä levittämä materiaali päätyi ihan anonyymien nettiaktivistien ruodittaviksi julkisesti.
Linkissä ko. selainpohjaisen analyysiohjelman säännöt, joissa kielletään ilman tekijän lupaa käyttö:
https://plagiarismcheckerx.com/terms-conditions
Tämä kaikki on vahingoittanut pahoin Huhtasaaren presidentinvaalikampanjaa ja julkista kuvaa kansanedustajana.
4. Svenska Ylen rooli asiassa
Suurimman vastuun Huhtasaaren laittomasti yliopistolta digitoidussa muodossa vuodetun gradun julkisesta levittämisestä kantaa Svenska Yle. Svenska Ylellä olisi ollut kaikki mahdollisuudet selvittää, oliko kaikki digitoidulle gradulle netissä tapahtunut lainmukaista ja Huhtasaaren oikeuksia kunnioittavaa. Myös Hommaforumin aineisto oli silloin jo julkista.
Svenska Yle ei mitään tällaista analyysiä tehnyt, vaan jatkoi Tiaisen aloittamaa vainoa artikkelissaan sellaisenaan (kuva 3). Artikkelin perusteella vaikuttaa, että myös Svenska Yle teki omia analyysejaan laittomasti ohjelmistoja käyttäen ilman Huhtasaaren tai Simpasen lupaa. Artikkelin miniatyyrikuvat vaikuttavat analyysiohjelmiston tuottamilta.
Näin toimien Svenska Yle saattoi koko kansan tietoisuuteen ja jopa TV:n pääuutislähetyksen ykkösuutiseksi aivan alusta saakka laittomien menetelmien avulla Huhtasaaren gradua väärinkäyttäneiden tahojen toiminnan Huhtasaaren mustamaalaamiseksi.
Ei ihme, että Svenska YLE ei suostunut luovuttamaan Huhtasaarelle materiaalia, vaikka Huhtasaari sitä pyysi. Laittomasti saadun artikkelin tausta-aineiston käyttäminen on tietenkin laitonta.
5. Huhtasaaren omia kommentteja asiaan sosiaalisessa mediassa:
Jyväskylän rehtori on kommentoinut twitterissä, että koulutamme opiskelijoita hyvään tutkimusetiikkaan. Onko Huhtasaari saanut riittävää ohjeistusta gradun tekoon?
Huhtasaari on laatinut Pro gradu -tutkielmansa lähes 15 vuotta sitten. Ensimmäisen kerran työ on tarkastettu joulukuussa 2003 sen hyväksymisen yhteydessä. Lähtökohtaisesti työssä olevat puutteet olisi täytynyt tulla jo tässä vaiheessa selvitetyksi.
Oikeusturvan kannalta Huhtasaari ei pysty tehokkaasti puolustautumaan väitteitä vastaan, joita nyt esitetään 15 vuotta vanhan tutkielman perusteella. Myöskään mikään julkinen intressi ei perustele tutkielman ottamista uudelleen ja uudelleen tarkasteluun. Huhtasaari joutuu vastailemaan syytteisiin pelkkien muistikuvien varassa.
Gradun tieteellisyydestä on juridisessa vastuussa sen ohjaaja.
Ilmoita asiaton viesti
No voi voi Janne, jos tämä ois tapahtunu jollekkin kommarille niin ois täys someraivo pystyssä. Vaadittais vähintäänkin ristiinnaulitsemista. Älä puhu uhriutumisesta (vrt. Jessikka Aro, Hanna huumonen) – kuka uhriutuu? Tämä on täysin oikeudenmukaista ottaa selvää onko toimittu oikein.
Ilmoita asiaton viesti
Jessikka Arosta ei pidä puhua tässä yhteydessä.
Ilmoita asiaton viesti
Jessikka Arosta ei saa puhua missään yhteydessä, paitsi…
Ilmoita asiaton viesti
Muutama tarkentava kysymys.
1. Koska gradu on julkinen asiakirja, voi siitä saada kopion pyydettäessä. Mikä estää antamasta tuota kopiota pdf-muodossa paperikopion sijaan?
2. Mikä laki tai asetus kieltää ketään ajamasta mitä tahansa tekstiä analyysiohjelman läpi?
3. Oliko Plagiarism Checker X Tiaisen käyttämä analyysiohjelmisto? Mikä käyttöehdoissa edellyttää tekstin kirjoittajan lupaa?
Ilmoita asiaton viesti
#5. Olen samaa mieltä asiasta. Mutta koska en yleensäkään piittaa juridiikasta, se on vain käsikirja Sudenpennuille, eikä sillä saavuteta mitään järkevää lopputulosta, niin pidän oleellisena sitä, että plagiointisyyte selvitetään julkisesti eikä saivarrella juridiikalla.
Ilmoita asiaton viesti
Karmaisevia rikollisia haistapaskantiedehouruja on päästelty ”väitöskirjoinakin”!
Pannaan jonkinlaiseen merkitysjärjestykseen. Sellaiset kuin Salen ja Lauran lopputyöt viimeisiksi, jumbofinaaliin… Niiden merkitys on muodostunut tekijän myöhemmästä asemasta. Itsessään niiden on alun perin ollut tarkoituskin olla halivilivoo ja huhhahei.
Näin ei ole kaikkien haistapaskantiedetuotosten kohdalla: niihen tarkoitus on voinut ola ”muutta maailma muuksi”…
Tästä tuli mieleen, että minukin on pantava dippikseni nettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös yliopistot ole julkisesti rahoitettuja laitoksia ja siellä opiskelevat ovat (ainakin teoriassa) julkisella opintotuella rahoitettuja opiskelijoita? Periaatteessa kaikki, mitä yliopistosta tulee ulos, on julkista tietoa.
Gradut ovat usein luonteeltaan referaatteja muista lähteistä, mutta sellaisenakin kuitenkin osa tieteellistä julkaisutoimintaa ja näin ollen vapaata ”riistaa” kaikkien käytettäväksi. Valitettavasti tätä avoimmuutta on jo pitkään rajoitettu liikesalaisuuksiin vedoten, mutta tällöinkin osan tekstistä pitäisi olla julkista.
Ei graduihin voi olla tekijänoikeutta sen tavanomaisessa merkityksessä tai jos on, niin lainsäädännössä menty rankasti väärään suuntaan.
Kokonaan toinen kysymys on se, että tietenkin Huhtasaaren gradun kaivelu ja yritys saattaa se jälkikäteen mitättömäksi on ollut mitä törkeintä poliittisesti motivoitua kiusaamista ja oikeuttaisi esittämään jopa tutkintapyyntöjä kiusaajien toiminnasta.
Ilmoita asiaton viesti
Kaiken mitä tiedeyliopistot ja ”Akatemia” tuottavat, on oltava julkista rahoittajasta riippumatta, koska niitä on voitava kenen tahansa tieteellisesti kritisoida. Poikkeuksena ovat jotkin tekniset ym. sovellutukset, jotka eivät ole varsinaisia tieteellisiä tuloksia.
Ilmoita asiaton viesti
Sorry, olikin toimimaton linkki Korpelan tekstiin tekijänoikeudesta. Se vastaa moniin tässä esitettyihin kysymyksiin. Linkki on nyt tekstissäkin korjattu:
http://jkorpela.fi/tekoik/all.html
Digitointi on räikeä tekijänoikeusloukkaus, koska se mahdollisti muut netissä tapahtuneet väärinkäytöt:
Ilmoita asiaton viesti
En löytänyt tuolta vastausta yhteenkään esittämistäni kysymyksistä.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta annettu linkki oli hyödyllinen, koska sieltä selviää, että blogisti on kirjoitellut hölynpölyä:
http://jkorpela.fi/tekoik/all.html#julkisuuslaki
Oletan, että tämä asia kaikesta Twitter-sönkötyksestä huolimatta ei koskaan päädy käräjille, koska vastakkain olisivat gradun tekijän tekijänoikeus (koskeeko se myös plagioituja osia?) ja yhteiskunnallinen keskustelu. Koska gradu on hankittu täysin laillisin keinoin, yhteiskunnallinen keskustelu painaa tässä enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, totesin myös referenssimateriaalista, että oma mutu taisi osua oikeaan. Kopiointioikeus (omaan käyttöön) antoi Tiaiselle oikeuden kopioida ja kopioinnin pystyi ulkoistamaan. Että skannattu kopio on siirretty pdf-muodossa eikä ensin tulostettu paperille, ei vaikuttane tuon taivaallista.
Silti odotan jännityksellä blogistin tarkennuksia esittämiini kysymyksiin. Ilman niitä vaikuttaisi blogauksen pihvi olevan, että harmittaa kovasti.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kannata jännittää, blogisti ei kysymyksiisi vastaa.
Ilmoita asiaton viesti
Gradun tekijänoikeus on vain tekijällä, ei koskaan oppilaitoksella ilman tekijän antamaa suostumusta, jota Laura ei ole antanut.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä näitä graduja on voinut lukea aiemminkin kuin Huhtasaaren tapauksessa. Myös tohtoriväitökset ovat julkisia tilaisuuksia ja ne ovat myös halukkaiden luettavissa. Mikä tässä on ongelma? Pitäisikö opintotulokset julistaa salaisiksi?
Ilmoita asiaton viesti
Siitä vain kokeilemaan oikeuteen. Sinänsä jossain päin maailmaa (en tiedä kuinka yleisesti) tämäkin ongelma on huomioitu. Tekijänoikeus on tietenkin tekijällä mutta oppilaitos tekee aina ottaessaan vastaan opinnäytetyön implisiittisen sopimuksen opinnäytetyön tekijän kanssa, jossa se varaa itselleen oikeuden tehdä ja luovuttaa kopioita työstä haluamassaan muodossa.
Voi olla, että oikeus toteaisi tällaisen implisiittisen oikeuden olevan olemassa suomalaisissakin oppilaitoksissa. Jos osia työstä halutaan jättää julkisesti esittämättä mutta ottaa kuitenkin huomioon työn kokonaisuudessa, siitä on tehtävä erillinen sopimus. Tämä tulee kai lähinnä kyseeseen, jos työssä esitettävillä asioilla on työn rahoittajan kannalta taloudellista arvoa.
Voidaan tietenkin jatkaa näitä byrokratiatalkoita ja lisätä opiskelijan gradun jättöön myös lomake, jossa hän luovuttaa oppilaitokselle oikeuden julkaista työn kopioita oppilaitoksen haluamassa muodossa. Montakohan muuta lomaketta pitäisi vielä lisätä, että oppilaitoksen selusta on taatusti suojattu.
Ilmoita asiaton viesti
«Gradun tekijänoikeus on vain tekijällä»
Tekijänoikeus on tekijänoikeus, kopiointioikeus tai muu käyttöoikeus eivät ole tekijänoikeuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Kopiota ei saa myydä.
Kaikki yliopistojen kirjastot antavat ensinnäkin niihen talletettuja ko. yliopiston tuotteita lainaksi ja toisekssen niitä myös kopioita palvelumaksua vastaan. (Se ei ole myymistä vaan kirjastopalvelua.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka sen sinne käräjäoikeuteen vie?
Ilmoita asiaton viesti
Niin eihän tuollainen mustamaalauskampanja voi tuottaa huomattavaa haittaa tai vahinkoa presidenttiehdokkaalle….. Kukaan ei pysty sanomaan kuinka paljon ääniä Laura menetti npoden takia
Ilmoita asiaton viesti
”Tekijänoikeusrikoksesta tuomitaan myös se, joka tietoverkossa tai tietojärjestelmän avulla loukkaa toisen oikeutta 1 momentissa mainittuihin suojan kohteisiin siten, että teko on omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa loukatun oikeuden haltijalle.”
Ilmoita asiaton viesti
#16. Tällaiseksi haitaksi ei lasketa rikoksen tai laiminlyönnin tai petoksen julkituloa.
Ilmoita asiaton viesti
Huhtasaaren gradun tapauksessa PDF -kopioinnin asianomistajinahan olisivat ne henkilöt, joiden töitä Huhtasaari oli lähdettä ilmoittamatta kopioinut.
Mutta vakavasti puhuen, gradukohu oli varsin paljastava psykologinen testi Huhtasaaren persoonasta.
Huhtasaarella oli paljon aikaa ja lukuisia tilaisuuksia tunnustaa tehneensä vilppiä. Hän ei kuitenkaan missään vaiheessa tunnustanut omaa syyllisyyttään vaan keksi yhä uusia verukkeita ja sijaissyyllisiä.
Miksi näin?
Siksi että kärähtäminen ja siitä seurannut kohu olivat asioita, joita Huhtasaaren psyyke ei kyennyt käsittelemään aikuisella tavalla. Hän ei siis PYSTYNYT ottamaan vastuuta väärinkäytöksestään. Sen sijaan että Huhtasaari olisi ottanut vastuun kauan sitten tekemästään vilpistä, hän sepitti muita syitä ja syyllisiä. Vika oli hänen mukaansa puutteellisissa ohjeissa tai peräti työn ohjaajan/tarkastajan laiminlyönneissä.
Huhtasaari siis turvautui kehittymättömän persoonan defensseihin. Sellaisiin defensseihin, joihin lapset turvautuvat selittäessään itsensä kannalta ikäviä tapahtumia. Lapsethan herkästi kieltävät syyllistyneensä tuhmuuksiin tai sysäävät ne kaverinsa syyksi silloinkin, kun asia on aikuisen silmin ilmiselvä.
Tällainen persoona oli siis presidenttiehdokkaana. No USA:ssa meni läpi vielä pari pykälää rikkinäisempi luonne…
Ilmoita asiaton viesti
Täsmennetään vielä. Niin gradut kuin väitöskirjat ovat julkisia asiakirjoja. Menkää nyt vaikkka yliopistojen arkistoihin.
Jos ketjun aloittaja ei tätä tajua, niiin se on hänen ongelmansa. En ainakaan minä pysty häntä auttamaan.
Ilmoita asiaton viesti
700 000 €uroa maksanut Himasen ”tekele” sisältää prosentuaalisesti paljon plagiointia jo aijemmin julkaistuista materiaaleista. Ketään ei kiinnosta!
Ilmoita asiaton viesti
Olisikohan eroa lainausten merkitsemisessä? Ja eiköhän sitä paperia käsitelty melko kattavasti julkisuudessa.
Ns. suuri yleisö (!?) ei käsittääkseni mitenkään erityisen innokkaasti puolustellut Himasen hengentuotetta.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan totta, mutta halusin hieman provosoida ja kiihdyttää aivosolujen vuorovaikutteita myös eri kuplissa pyörivien osalle.
Ilmoita asiaton viesti
Huuhtanen, jos asia kerran noin kovasti askarruttaa, ole hyvä ja tee poliisille tutkintapyyntö.
Saatat yllättyä, et kuitenkaan iloisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Se että Laura Huhtasaari itse suosittelee Huuhtasen soopaa kertoo paljon Huhtasaaresta. Huhtasaari on täysin kelvoton lainsäätäjänä. Ymmärrys ei riitä. Ei tietystikään ole ainoa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Laura Huhtasaarelle on syntynyt tekijänoikeus tuotokseensa jota nyt nimitämme graduksi, niin siinä tapauksessa kaikilla Suomen koululaisilla ja opiskelijoilla on tekijänoikeus tuotoksiinsa, ja ei pidä niitä siten näytettämän tahi esitettämän julkisesti missään muodossa ilman asianomaisen kirjallista lupaa, ei etenkään esitettämän koululaisten vanhemmille tai kyseisen opettajan kollegoille.
Blogin kirjoittajalla ei ole lainkaan käsitystä siitä mitä tekijänoikeus tarkoittaa ja mitä tarkoittaa tässä yhteydessä teos.
Amen.
edit
Lisätään Reinolle.
Yksityisyyden suoja on aivan eri asia kuin tekijänoikeus.
Jatkan vielä esimerkillä.
Tuolla Joensuun tuolla puolen tulee vajaan viikon kuluttua esitykseen teos missä minulla on tekijänoikeutta mukana. Olen aikoinaan suomentanut kyseisen näytelmän tekstin.
En suinkaan ole ainoa tässä kyseisten oikeuksien nivaskassa. Ensiksi on alkuperäinen kirjoittaja, häneltä tai agentiltaan tarvitaan lupa. No toiseksi sitten suomentaja, sen jälkeen esittäjät voivat aloittaa rauhallisin mielin työnsä: muokata, säveltää musiikkia, tehdä puvut ja lavasteet, ohjata ja harjoitella esitys. Tällä kollektiivilla on sitten yhdessä ja erikseen oikeus esittämäänsä teokseen, sitä ei esimerkiksi saa videoida ilman lupaa, ei etenkään ansiotarkoituksessa.
Tämä esitys on teos, samoin smm. sitä varten kirjoitettu teksti on teos.
Laura Huhtasaaren gradusta on kieltämättä kehkeytymässä tahaton farssi, mutta koska sitä ei ole sellaiseksi tarkoitettu, vaan opinnäytteeksi, ei siitä saa millään väännöllä / taikatempulla teosta mitä tekijänoikeuslaki suojaisi.
Se nyt vain on näin, nämät näreet 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Antti:
”Lisätään Reinolle.
Yksityisyyden suoja on aivan eri asia kuin tekijänoikeus.”
Eikö yksityisyyden suoja koskekkaan tasavertaisesti kaikkia?
Ilmoita asiaton viesti
Reino:
Tottahan toki koskee tasavertaisesti. Tekijänoikeuslaki, mistä tässä keskustelussa on kyse, ei sen sijaan lankea luonnostaan kaikelle tekstille.
Jos Laura kirjoittaisi runokirjan, hyvän tai huonon, olisi sillä automaattisesti tekijänoikeuslain suoja.
Tuo Himasen tapaus on sitten erikseen pohdittava. Sen pitäisi täyttää teoksen edellytykset. Tieteellinen analyysi ei sitä välttämättä ole. Toisaalta Himasen näkemyksellisyys saattaa painaa vaakakupissa. Tässäkään hyvyys tai huonous tai tuotteen hintalappu ei vaikuta asiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Laura Huhtasaari on itse innostunut tästä täysin huuruisesta tulkinnasta. Jussi Halla-aho olisi nostanut Huhtasaaren presidentiksi ja olemaan vastuussa koko valtiota koskevasta tiedosta. Nyt alkaa hirvittää.
Tietenkään graduaan ja tutkimustuloksiaan ei voi piilottaa. Opintoja ei käydä ilmaiseksi siksi että tulokset saadaan jemmata. Niiden digitoiminen on aivan toissijainen seikka. Ja jos se on rikos niin miksi Suomen Uutiset, Lauran oma pulju niin tekisi?
Halla-ahon olisi syytä puuttua tähän pelleilyyn niin kauan kuin vielä jotain kasvoja on pelastettavissa.
Ilmoita asiaton viesti
Voivat ollakin-jossakin määrin. Mutta julkaiseminen ilman lupaa ei ole laillista.
Kokeilkaa ottamalla kuvia julkisella paikalla (on laillista)esim. turvapaikan hakijoista. Ei siinä vielä mitään. Mutta jos julkaisette kuvat esim. netissä, löydätte itsenne käräjiltä.
Kyllä Panu on mielestäni oikeassa – tässäkin!
Reijo, on eri asia lukea kirjastossa ja levittää netissä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos kopiointioikeuttaan käyttänyt asettaa kopionsa saataville netissä, ollaan vaarallisilla vesillä. Nythän Tiaisen tapauksessa ei kuitenkaan ollut kyse siitä, vaan lähinnä fair use -lainauksista. Jos Panu tosiaan on kykenemätön vastaamaan yllä esittämiini kysymyksiin, on hän yksiselitteisen väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos taas oppilaitokset haluaisivat digitoida kaikki vanhat opinnäytetyöt ja asettaa ne saataville julkiseen arkistoon, sille ei varmaan olisi mitään estettä. Ehkä kaikkein pahimmat plagiaatit voisi jättää julkaisematta…
Jääväthän kaikki typerätkin kommentit verkon muistiin, joten kai yhtä hyvin nekin opinnäytetyöt, joita tekijä ei välttämättä haluaisi muistella.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan fair use -käyttö pätisi tähän tapaukseen, mutta pitäisin vielä olennaisempana asian yhteiskunnallista merkitystä. Jos asiat olisivat viime kesänä ps:n puoluekokouksen jälkeen menneet toisin, Huhtasaari saattaisi olla nyt ministeri (ei nyt takerruta siihen, riittäisikö hänen asiaosaamisensa ministeriksi). Perustuslain 60 § mukaan valtioneuvoston jäsenten tulee olla ”rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia”. Gradun plagiointi ei viittaa ainakaan rehellisyyteen, ja taitavuudenkin kanssa on vähän niin ja näin, ja tästä syystä sössöttäminen tekijänoikeuksista on pelkkä surkea viikunanlehti, jolla yritetään peitellä varsinaista asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Näillä teksteillä ja sylkemisillä alkaa jo pikkuhiljaa hävitä se pienen pieni uskottavuus Huhtasaarelta.
Alkaa vaikuttaa tuo Lauran puolesta uhriutuminen jo jonkunlaiselta maanisuudelta.
Eikö nämä puolestapuhujat yhtään huomaa, kuinka naurettavalta tämäkin blogi vaikuttaa.
Niinkuin edellä sanottiin, siitä vaan tekemään tutkintapyyntöä poliisille, jos tuntuu varmalta tapaukselta.
On nää uskomattomia kavereita nää persut ja Lauran vuoksi uhriutuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä ei ole mitään vikaa että Huuhtanen on hyvin vaikuttunut Huhtasaaresta. Onhan Huhtasaari komia ja karismaattinen. Mutta se että Huhtasaaren mielestä tämä on ihan järkeenkäypä tulkinta herättää kysymyksen onko hän kyvykäs hoitamaan päättäviä tehtäviään.
Ilmoita asiaton viesti
#31. Liikaa on näitä penkkiurheilijoita, jotka samaistuvat sokeasti mielijoukkueeseensa ja järki sumenee.
Kyllä on kaikkien etu, että Huhtasaaren opinnäyte selvitetään oli lopputulos mikä tahansa. Juridiikan tuonti esteeksi opinnäytteen ei-kaupalliselle jakelulle tai julkaisulle on naurettavaa näpertelyä.
Ilmoita asiaton viesti
Yllättävän vaikealta tuntuu kommentoijien ymmärtää, että Lauran gradu on julkinen vain paperiversiona. Yliopisto syyllistyi tekijänoikeusrikkeeseen digitoidessaan ja levittäessään gradua digitoidussa muodossa.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko sinä Huuhtanen huolestunut tekijänoikeusrikkeistä? No mitä ihmettä sinä olet tehnyt hyvän tovin hyysäten Ilja Janitskinia joka on täysin brutaalisti kupannut sisältöä muilta ihmisiltä hyötyäkseen siitä rahallisesti ja poliittisesti?
Ilmoita asiaton viesti
Tekijänoikeussuojan alaisen teoksen levittäminen digitoidussa muodossa on luvattomana ilman muuta luvatonta. Nän mm. youtubessa.
Mutta nyt on kyseessä opinnäyte, ei tekijänoikeuslain tarkoittama teos.
Esimerkiksi kun tässä kommentoin hengentuotettasi, en ole millään tavoin tekijänoikeuden suojaama, en vaikka turauttaisin tähän runon tai novellin.
Ilmoita asiaton viesti
Antti, mitäs sanot tästä julkisuuslain kohdan säädöksestä?
”16 §
Asiakirjan antamistavat
Viranomaisen asiakirjan sisällöstä annetaan tieto suullisesti taikka antamalla asiakirja viranomaisen luona nähtäväksi ja jäljennettäväksi tai kuunneltavaksi tai antamalla siitä kopio tai tuloste. Tieto asiakirjan julkisesta sisällöstä on annettava pyydetyllä tavalla, jollei pyynnön noudattaminen asiakirjojen suuren määrän tai asiakirjan kopioinnin vaikeuden tai muun niihin verrattavan syyn vuoksi aiheuta kohtuutonta haittaa virkatoiminnalle.”
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/199906…
Ilmoita asiaton viesti
En ole Antti, mutta vastaan lainauksella linkittämästäsi laista.
5§: ”Asiakirjalla tarkoitetaan tässä laissa kirjallisen ja kuvallisen esityksen lisäksi sellaista käyttönsä vuoksi yhteen kuuluviksi tarkoitetuista merkeistä muodostuvaa tiettyä kohdetta tai asiaa koskevaa viestiä, joka on saatavissa selville vain automaattisen tietojenkäsittelyn tai äänen- ja kuvantoistolaitteiden taikka muiden apuvälineiden avulla.”
Eli myös bittimuodossa oleva kelpaa asiakirjaksi. Ja tästä viranomaisen hallussa olevasta asiakirjasta on siis annettu pyydettäessä kopio, kuten lainaamassasi pykälässä sanotaan. Edelleenkään ei törmätä rikokseen, vaikka Huuhtanen moista tekstissään vihjaileekin.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä tapauksessa on kuitenkin kirjoituksen / kommentin mukaan kyseessä paperimuodossa jätetty opinnäyte. Oliko 15 v sitten mahdollista kaikille jättää se sähköisessä muodossa? Kyllä mainitsemani lain 16 §:ssä on säädetty myös sähköisen opinnäytteen tietojen luovuttamisesta.
Taitaa muuten olla erilaisia tapoja yliopistoilla noiden julkisten tietojen luovuttamisessa. Vrt Jyväskylän ja Oulun yo. Oulussa lähtökohtaisesta lienee käytäntönä opinnäytteiden katselu/lukeminen yo:n tiloissa.
Toisaalta opintotietojen julkaisemisesta internetissä on olemassa päätös TSV 12.11.1999. Onko gradua pidettävä opintotietona?
https://koppa.jyu.fi/avoimet/viesti/julkisuuslaki/…
Tässäpä on netistä löytyvää ohjeistusta mm.asiakirjan julkisuudesta ja tietosuojasta opetustoimessa.
https://www.oph.fi/download/152370_julkisuus_ja_ti…
https://www.avi.fi/documents/10191/900227/Julkisuu…
Ilmoita asiaton viesti
Nyt Anttikin heräsi.
Tuossahan on kyse viranomaisesta. Selitä itsellesi mikä on viranomainen. Tapahtuu lukemalla antamasi linkki ja ymmärtämällä mitä siinä sanotaan.
Nyt juon kahvia (kuin holkeri). Piste.
Ilmoita asiaton viesti
Antti, niinpä niin. Tuo julkisuuslaki koskee viranomaistahoja. Kommentissani 67,yllä olevassa linkissä (viimeinen) on tarkemmin selvitetty opiskeluun liittyen tietojen julkisuudesta ja niiden luovuttamisesta.
Viranomaisen tulee esittää perustelut tietojen saamiseksi julkisuuslain perusteella. Sen sijaan henkilötietolaki koskee sekä viranomaisia että yksityisiä. Perustuslaki antaa oikeuden saada tieto julkisesta asiakirjasta.
Gradun julkisuudesta ei pitäisi olla epäselvyyttä. Se on julkinen asiakirja jollei siihen sisälly salaista tietoa, kuten esim. liikesalaisuutta. Entä henkilötietojen luovuttaminen sivulliselle? Tarkoittaako sitä ettei gardun tekijän henkilötietoja saa luovuttaa ilman lupaa?
Oliko kahvi hyvää näin aamutuoimaan? 😉
Ps. ei oikein ajatuksenkulku mene hyvin näin aamutuimaan, vaikka kahvitkin on juotu. Toivottavasti tuli edes jotenkin ymmärrettävästi ”ulostettua”.
Ilmoita asiaton viesti
Olen hieman lueskellut tekijänoikeusasioita, ja vaikka en alan ammattilainen olekaan, uskallan väittää blogistin tulkintaa vääräksi. Yliopisto saa arkistoida kokoelmissaan olevia opinnäytteitä myös digitaalisessa muodossa, ja jos joku haluaa opinnäytteestä kappaleen itselleen, yliopisto antaa sen siinä muodossa kuin sovitaan.
Blogistin jankkaminen tallennusmuodon tärkeydestä jättää epätoivoisen vaikutelman, jonka takana lienee todellisuuskriittisyys ja yritykset nuoleskella Huhtasaarta. On tietysti mahdollista, että yliopistollisen kirjaston väki ei tekijänoikeusasioista tiedä mitään ja että blogistin tapainen yliopistomaailman ulkopuolella täysin oleva henkilö tietäisi aiheesta kaiken, mutta en pidä sitä kovin todennäköisenä.
Mikäli blogisti on asiastaan niin varma, on syytä tehdä rikosilmoitus. Epäiltyjen listalle kuuluu myös Suomen Uutiset -niminen, erään eduskuntapuolueen lehti:
https://www.suomenuutiset.fi/wp-content/uploads/20…
Ilmoita asiaton viesti
jyväskylän yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta
Hyväksytty 19. 12.3003 cum laude approbatur
Jyväskylän yliopisto o erehtynyt tuhannella vuodella päiväyksessään. Tietysti voi olla niin, että Huhtasaari on tuolla päiväyksellä päätynyt tavoittelemaan tuhatvuotista valtakuntaa,
Ilmoita asiaton viesti
Yliopistot levittävät nykyään kaikki väitöskirjat netissä julkisina. Ja siellä on VARSINAISIA MEGATUHNUJA JOUKOSSA, joista periaatteessa voitaisiin nostaa Haagissa syyte jokkomurhan (massacre) valmistelusta.
Gradut eivät ole sen salaisempia.
Ilmoita asiaton viesti
Hietasaaren oma kommentointi gradukohun aikaan avasi viimeistään kaikkien silmät siitä mitä moni oli tajunnut jo paljon aiemmin. Minkälaisen persoonan kanssa tässä ollaan tekemisissä ja miksi sen pitäisi vallanhimossaan saada päättää sellaisistakin asioista mistä itse kukin voi nyt haluamallaan tavalla päättää itse.
Huuhtasen selityspuheenvuorokin on osoittava esimerkki siitä etteivät kansanedustajan kannattajatkaan ole ihan rehellisin aikein liikkeellä. Syytäminen rikollisesta toiminnasta olemattomin perustein on iso asia.
Voi tietty olla että tässä realisoituu se uusi normaali.
Ilmoita asiaton viesti
Laura Huhtasaari on käytännössä myöntänyt vilppinsä ja Huuhtanen on samaa mieltä. Miksi muuten sitä gradua pitäisi niin kauheasti piilotella, kuin lapsi näpistämäänsä piparipurkkia selkänsä takana?
Ilmoita asiaton viesti
”1.1 Laura Huhtasaaren gradun digitointi ilman lupaa”
Mihin perustuu se, että julkisen gradun digitointiin tarvittaisiin lupa? Tekijänoikeus toki säilyy tekijällä, mutta itse työ on julkinen. Mihin perustuu se, ettei sitä saisi digitoida tai ajaa plagiattiohjlemista läpi. Tai edes sen tulosten julkaisu.
Tätä on nyt vatvottu monella taholla, mutta kukaan ei osaa viitata pykäliin, joihin väitteet perustuvat. Luultavasti koska ne perustuvat pelkkään mutuun.
Itse en toki ole asiantuntija ja tekijänoikeuslaki on melkoinen sekamelska, joten olisi kiva saada vastaus tähän.
lisäys: asia tietysti selviää, jos Huhtasaari pitää kiinni väitteestään että hänen tekijänoikeuttaan on rikottu ja vie asian oikeuteen. Mutten ole kuullut sellaisista aikomuksista, mikä saa tämän kuulostamaan ihan perinteiseltä uhriutumiselta.
Ilmoita asiaton viesti
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/3…
Tässä onpi eräs digitoitu gradu. Soinin gradu. Kertoo populismista.
Ilmoita asiaton viesti
Tuon kun joku vuosi sitten lukaisin, aloin ymmärtämään perussuomalaisia ihan eri tavalla. Ei sillä että tutkielma mikään erikoinen tekele olisi, mutta puolueen ”sielunmaailmaa” se avasi enemmän kuin puolueohjelma.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki kunnia heille jotka väkersivät gradunsa mekaanisilla tai sähköisillä kirjoituskoneilla. Siinä ei copypasteiltu yhtään mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos ja kunnia
Väkersin graduani paitsi Adlerilla myös lattialla kontaten. Tuotokseen kuului siitepölydiagrammeja ja graafisia esityksiä rannansiirtymisistä mitkä kaikki tekstasin ja piirsin tussilla manuaalisesti. Ylistetyt olkoot Rotring-kynät!
Ilmoita asiaton viesti
#47. Soinin maisterinpaperit tulivat tässä hyvin rennoin rantein. Aika turhanpäiväinen gradu.
Ilmoita asiaton viesti
Rosvot kiinni ja linnaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä yksi hölmöys blogistin esittämässä tulkinnassa, että gradua saa levittää vain alkuperäisessä tallennusmuodossa: Jos gradu on tehty alun perin sähköiseksi, ei kukaan – ei edes gradun tarkastaja – saa tulostaa sitä paperille vaikkapa merkintöjä tehdäkseen ilman tekijän lupaa. Tässähän ei selvästi ole mitään järkeä.
Ehkä järkkäriliivissä keekoilu ei sittenkään anna kovin vahvaa pohjaa juridisten arvioiden tekemiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäinen tavoite on saada tällä asian julkisella esiintuonnilla Jyväskylän yliopistolta lausunto, miten ihmeessä laittomasti digitoitua gradua jaeltiin meileillä ulos?
Lausunnon jälkeen PS varmasti päättää jatkotoimista. Rikosilmoitus on siinä ensimmäinen askel.
Ilmoita asiaton viesti
Haluatko lyödä vetoa, että ei tee persut yhtään mitään, unohtaa ne haluaa tämän tapauksen, mutta joku aina sen nostaa pinnalle, tällä kertaa jopa omat tukijat.
Ilmoita asiaton viesti
Liittyykö perussuomalaisuuteen kiinteänä osana se, että luettua tekstiä ei lainkaan ymmärretä?
Ilmoita asiaton viesti
#62
Olen aivan varma siitä että PS ei tarkoittamiisi jatkotoimiin ryhdy.
Kyseisen puolueen puheenjohtajalla on akateeminen tausta ja kyky hahmottaa monimutkaisiakin asioita. Varapuheenjohtaja Huhtasaaren akateemisuus on peräti ohkaiseksi havaittu ja logiikkansa poikkeaa tavanomaisesta. Teuvo Hakkaraisella ei akateemista taustaa ole, mutta on sen sijaan käytännön älyä ja kokemusta.
Ilmoita asiaton viesti
Älä ole varma. Kanteen hylkäävä päätös olisi osoitus demla-oikeuslaitoksen mädännäisyydestä. Perussuomalainen ei voi saada oikeutta…
Asian oikeuteen vieminen on puhdas win-win. Perussuomalaisiin uskovat eivät muuta kantaansa oikeuslaitoksen päätösten perusteella, joten +-0-tulos on huonoin mahdollinen vaihtoehto. Yksikin muusta syystä jo oikeuslaitokseen kyrsiintynyt on puhdasta nettoa.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakaan minä en ole vieläkään nähnyt, mikä pykälä sen digitoinnin kieltää ja julkista gradua pyynnöstä ulos antamaan.
Muttei PSllä ole tähän mitään sanomista, tekijänoikeusrikokset ovat käsittääkseni asianomistajarikoksia ja rikosilmoituksen voi siis tehdä vain Huhtasaari itse.
Ilmoita asiaton viesti
Halla-ahon älyä jaksavat monet persumieliset ylistää. Mutta sen säteilyvoima puolueen kaaderistoon on olematon. Minkäänlaista älyllistä auktoriteettiä H:alla ei taida olla. Sehän on tietysti loogista jos ei uskota emansipatooriseen valistukseen. Silloin älykkäät eivät halua ympärilleen toisia jotka ottavat mallia vaan pikemminkin päinvastoin.
Halla-aho on Huhtasaarensa valinnut. Akateemiset kunniakoodit roskiin ja fundamentalistiset vulgaarihöpötykset tilalle. Niillä mennään.
Ilmoita asiaton viesti
Sini, Halla-aho ei ole tyhmä, hänellä on kykyä analysoida asioita, mutta juuri tämä hänen ominaisuutensa tekee hänen asemansa populistipuolueen johtajana mahdottomaksi. Tämän puolueen ”kansa” haluaa samaistua toisenlaiseen esikuvaan, nätisti sanottuna, ja näitä värikkäitä esikuvia on kärkipaikoilla nyt kaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Halla-aholla ei ole tieteellistä ajattelukykyä:
https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2011/09/halla-…
perjantai, 30. syyskuu 2011
Halla-ahon hyökkäys ihmisarvoaksioomaa vastaan osoittaa, että hän ei ymmärrä tieteen menetelmiä
FT Jussi Halla-ahon (pers) blogihyökkäys kaikille yhtenäisen perusihmisarvon käsitettä vastaan mm. oikeustieteen perusteita koskien on herättänyt huomiota ympäri Eurooppaa hänen kansanedustajaksi valintansa jälkeen.
Kummallista on että Halla-aho ei tohtorismieheksi näytä tietävän tieteellisestä metodologiasta mitään – ei I:tä S:än leuan alta, vaikka kirkkoslaavin tutkija taatusti osaa venäjääkin, jolla parhaat lähteet tuostakin aiheesta on kirjoitettu:
http://www.halla-aho.com/scripta/ihmisarvosta.html
Halla-aho: ” Ihmisarvosta
Aksioomalla tarkoitetaan väitettä, jonka totuudellisuus on niin ilmeinen, ettei sitä tarvitse erikseen perustella. Lienee aksiomaattista (pun intended), että myönnettäessä väitteille aksiooman statusta pitäisi olla erityisen varovainen. Väitteen pitäisi mielellään olla sellainen, että sen voidaan todeta olevan ja olleen totta kaikkialla ja aina.
Yksi nykyajan aksioomista on, että kaikilla ihmisillä on ihmisarvo, ja että tuo ihmisarvo on kaikilla ihmisillä samansuuruinen. Pahinkin rasisti ja antiegalitaristi yrittää yleensä mahduttaa ihmisarvoaksiooman omaan teoreettiseen kuvioonsa. Aksiooman kieltäminen on kerta kaikkiaan epäkorrektia.
Jos väitetään, että kaikki ovat samanarvoisia, väitetään samalla, että ihmisen arvo tunnetaan ja se voidaan mitata. ”
HM: Ei väitetä. Aksioomaa ei testata suoraan, vaan tieteessä sen teorian kokonaisuutta testattaessa,mjota muodostettaessa aksioomaa on käytetty. Teoriasta voidaan sitten ennustaa kaikenlaisia muitakin testattavia lauseita, joiden välityksellä koko teoria, ja siinä ohessa myös aksiooma voidaan todistaa, yleensä suhteellisiksi totuuksiksi. Esimerkiksi erityisessä suhteellisuusteoriassa on aksiooma, että on voimassa partikkelien Lobachevskin nopeusavaruus. Siitä sitten seuraa kaava E = mc^2,jota testataan.
HA: ” Ellei sitä voida mitata, ei voida todentaa, miten paljon kullakin yksilöllä on sitä.”
HM: Kaikilla ihmiseksi luokitelluilla on täysi ihmisarvo YK:n hyväksyttävissä olevassa lainsäädännössä.
HA: ” Mikään ulkoa (taivaasta) tuleva ominaisuus ihmisarvo ei voi olla, tai ainakaan sitä ei voida sellaiseksi osoittaa, koska sitä ei ole kirjoitettu tähtiin, vesiin eikä kallioihin. ”
HM: Ei ole kukaan väittänytkään.
HA: ” Itse asiassa mikään ei viittaa siihen, että ihmisten yhtäläinen arvokkuus (tai ylipäänsä arvokkuus) olisi mitään muuta kuin ajallemme tyypillinen konventio ja julistus, ”
HM: ” Se on ajallemme tyypillinen konventio, joka oli korkeintaan rajoiteusti voimassa feodaalisessa yhteiskunnassa, esimerkiksi pelkästään rikoslaissa (ja vain erittäin harvoissa tapauksissa sielläkään).
HA: ” samanlainen kuin menneiden aikojen aksioomat: ”aurinko kiertää maata”, ”paavi on erehtymätön”, ”
HM: ” Nämä ovat esimerkkejä epätosiksi osoittautuneista perustettomista aksioomista.
HA: ” ”naisella ei ole sielua”, ”
Eipä ole miehelläkään kuolematonta sielua…
HA: ” ”itsetyydytys aiheuttaa likinäköisyyttä”. Jälkimmäisiin on aikanaan uskottu aivan yhtä sokeasti kuin nykyään samanarvoisuuteen. Niiden tueksi on ollut yhtä vähän mitattavaa evidenssiä kuin on samanarvoisuuden tueksi.
Koska niitä ei ole voitu perustella, ne on julistettu aksioomiksi, joita ei tarvitse perustella. ”
HM: Niitä perustellaan esimerkiksi niistä seuraavalla odotetulla, ja niiden rikkomista seuraavalla odotetun vastaisella kehityksellä.
HA:” Ainoa mitattava ja siten kiistatta olemassaoleva ihmisarvo on yksilön instrumentaalinen arvo. ”
HM: ” Sellaisenaan mittaaminen ei ole ainoata todentamista.
Aksiomaattis-deduktiivinen tieteellinen metodi on nykyaikaineen tieteellinen metodi.
Pelkkä mittaaminen sellaisenaan ei sitä ole.
Halla-aho on oikeassa siinä, että yhtäläinen ihmisarvo on juuri aksiooma.
Mutta hänellä ei siis ole haisuakaan, mikä aksiooma tarkoittaa!
Aksiooma otetaan erääksi lähtökohdaksi esimerkiksi teorian- ja lainmuodostuksessa sekä moraalissa,ja siitä päätellään yhdessä empiirisen tiedon kanssa johtopäätöksiä ja seurannaisvaikutuksia, joita sitten varsinaisesti testataan arvioidaan.
Niin tieteellinen, juridinen kuin normatiivinenkin tietomme on väärällään kaikenlaisia aksioomia, joista ei päästä millään eroon, eikä sellaiselle ole varsinaisesti mitään tarvettakaan, sillä ne ovat testattavaa EMPIIRISTÄ TIETOA, joita testataan, kuten sanottu, VAIKUTUSTENSA VÄLITYKSELLÄ.
Samanlaisia aksioomia ovat ainakin todistumistavaltaan perustavimmat fysiikankin lait, vaikkapa valonnopeuden vakioisuus kaikkien havaitsijoiden suhteen, joka on tällä hetkellä maailman tarkin fysikaalinen fakta, puhutaan jopa 17 numerosta, kun kvanttimekaniikassa päästään 12:en, ja Newtonin mekaniikassa luokkaa 6 – 7:än
http://www.vapaa-ajattelijat.fi/keskustelu/read.ph…
” Aksiooma (kr. axíōma = annettu, otettu asettamus, muodosta axió = katson kelvolliseksi) = jonkin tietyn teorian asettamus, jota tätä teoriaa deduktiivisesti rakennettaessa ei todisteta siinä, vaan se otetaan tämän teorian muiden lauseiden todistusten pohjana olevaksi lähtökohdaksi.
Tavallisesti aksioomaksi valitaan tarkasteltavan teorian sellaisia lauseita, jotka tiedetään tosiksi tai voidaan tämän teorian puitteissa katsoa tosiksi.
Ollen lähtöisin muinaisesta kreikasta termi ’aksiooma’ esiintyy ensimmäisen kerran Aristoteleella ja sitten se siirtyy Eukleideen seuraajien ja kommentaattoreiden töiden kautta geometriaan.
Keskiajalla aristoteelisen filosofian (ns. skolastiikan,RK) hallitseva asema aiheutti sen (aristoteelisen aksioomakäsitteen) tunkeutumisen myös muille tieteenaloille ja niiden kautta jokapäiväiseen elämään.
Aksioomaksi alettiin nimittää sellaista yleistä asettamusta, joka ”riittävää ilmeisyyttään” ”ei tarvitse” todistusta.
Tämän ilmeisyyden luonne nähtiin, jo Platonilta tulevia näkökantoja (mielipiteitä) seuraten, sellaisten perustotuuksien kuten matemaat-tisten aksioomien (muka) ”synnynnäisyydessä” ihmiselle. ”
(Tämä Platonin rooli ”apriorisen tiedon” idean synnyssä vaatii tarkennusta. Kts. em. linkki: ”Platonin tietoteoriasta”, RK)
” I. Kantin oppi (tiettyjen) perusaksioomien apriorisuudesta eli siitä, että ne (muka) ”edeltävät kaikkea kokemusta eivätkä riipu sellaisesta” oli kaikkien sellaisten aksioomakäsitysten huipennus.
Ensimmäinen ankara isku käsityksille (mistään) aksioomista ikuisina ja ehdottomina ”aprio-risina” totuuksina oli N.I. Lobačevskin epäeuklidinen geometria.
Kritisoidessaan Hegelin näkökantoja loogisia aksioomia (aristoteelisia syllogistisia muotoja) koskien V.I. Lenin totesi:
”…ihmisen käytännöllisen toiminnan on täytynyt saattaa tajunta miljardi kertaa toistamaan jotakin loogista muotoa, jotta nämä muodot ovat voineet saada aksioomien merkityksen” (”Filosofian vihot”, ven. 1969, s. 172).
Nimenomaan monisatavuotisen inhimillisen kokemuksen, käytännön, mukaan lukien kokeet ja tieteen etenemisen kokemus, aikaansaamassa riippuvuudessa on aksioomien, jotka otetaan tosina ilman todistusta, ”ilmeisyyden” syy. ”
(Leninin määritelmää voidaan nimittää ’aksiooman’ ”arkkipavlo-vistiseksi” määritelmäksi, RK)
” Samalla näkökannan kumoutuminen ’aksioomista’ ”apriorisina” totuuksina johti ’aksiooman’ käsitteen jakautumiseen kahtia.
Yhteydessä käytännön vaatimuksiin yhä kasvava välttämättömyys kokeilla uusien teorioiden muodostamisen alueella, korvata yksi aksiooma toisella, ja myös niiden suhteellisuus, riippuvuus aikaisemmin vallinneista konkreettisista kokemusolosuhteista ja tieteen kehitystasosta, joka johtaa mahdottomuuteen valita aina ja ikihyviksi aksiooman ominaisuudessa sellaisia asettamuksia, jotka aina tulisivat olemaan tosia kaikissa oloissa, kaikki tämä johti ’aksiooman’ käsitteen ilmaantumiseen jossakin määrin traditionaalisesta poikkeavassa merkityksessä.
Tässä mielessä ’aksiooma’ riippuu siitä, millaisen teorian rakennetta tarkastellaan ja miten se tapahtuu.
Tietyn teorian aksioomiksi nimitetään tässä yhteydessä yksinkertaisesti niitä tämän teorian lauseita, jotka sen kyseisessä rakenteessa deduktiivisena teoriana asetetaan lähtökohdiksi,aivan täysin riippumatta siitä, kuinka yksinkertaisia tai ilmeisiä ne siinä yhteydessä ovat.
Sitäkin enemmän jo kokemuksesta esimerkiksi erilaisten epäeuklidisten geometrioiden rakentamisesta ja niiden seuraavasta tulkinnasta ja soveltamisesta käytäntöön kävi selväksi mahdottomuus jotakin teoriaa rakennettaessa (tai aksiomatisoitaessa) joka kerta vaatia ennakolta sen aksioomien totuutta. ”
(Piilo)aksioomat pitää vain TIEDOSTAA, ja ainahan niitä voi myös koettaa varioida ja ainakin älyllisesti ennakoida sellaisen vaikutuksia…
Kaikille yhtenäisen perusihmisarvon käsitettä ei ole mitään syytä lähteä poropeukaloimaan joksikin muuksi.
Kaikkien muodollinen tasa-arvo (aluksi rikos)oikeuden edessä on muuten melko uusi sellaisena oikeusperiaatteena, joka on (eräs) lain laillisuuden edellytys. Sen oikeustieteeseen tuoja tässä ominaisuudessa on muuan professori Feuerbach, rikosoikeuden professori (Paul Johann) Anselm (Ritter) von Feuerbach (1775 – 1833), silloisen Baijerin feodaalisen ruhtinaskunnan rikoslain uudistaja ja filosofi Ludwig Feuerbachin isä. Hänet tunnetaan myös kirjailijana, joka mm. julkisti Kaspar Hauser -”susilapsi”-tapauksen.
http://de.wikipedia.org/wiki/Paul_Johann_Anselm_vo…
http://de.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Feuerbach
http://de.wikipedia.org/wiki/Kaspar_Hauser
Suomenkielinen vaskisti-Wiki tuntee nimellä Anselm Feuerbach vain hänen saman-nimisen taidemaaripojanpoikansa viittamatta tämän tie- demiesisään, -isoisään tai neljään -setään.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Anselm_Feuerbach
Ei olisi tämäkään selvinnyt ilman Sovjetskaja entsiklopedijaa…
http://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Feuerba…
” Warning! The following article is from The Great Soviet Encyclo- pedia (1979). It might be outdated or ideologically biased.
Feuerbach, Paul Johann Anselm
Born Nov. 14,1775,in Hainichen,near Jena; died May 29,1833,in Frankfurt am Main. German criminologist;representative of the classical school of criminal law.Father of the philosopher L. Feuerbach.
Feuerbach advanced a number of progressive principles of bourgeois criminal law, such as the equality of all citizens before the law,and defined the judicial concept of sanity as the basis for criminal accountability.He advocated the theory of psycholo- gical coercion (intimidation) as the aim of punishment. This theory was reflected in the Bavarian Criminal Code of 1813, which was drawn up by Feuerbach.
WORKS
Revision der Grundsätze und Grundbegriffe des positiven peinlichen Rechts, vols. 1–2. Erfurt, 1799–1800.
Lehrbuch des gemeinen in Deutschland geltenden peinlichen Rechts. Giessen, 1801.
The Great Soviet Encyclopedia, 3rd Edition (1970-1979).
© 2010 The Gale Group, Inc. All rights reserved. ”
Halla-ahon sananvapaustuomio selaisenaan on laiton:
http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2013/03/korkein…
Täällä edelleen keskustelua aiheesta:
http://simopasanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/70904-…
Ilmoita asiaton viesti
Asia on erittäin helppo testata. Lähettää gradun sähköisen kopion Ilja Janitskinille, jonka jälkeen sähköisen gradun hallussapidon laillisuus kyllä varmasti selvitetään perin juurin ja kustannuksia säästelemättä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun rikosilmoituksen tekijänoikeusrikkomuksessa voi tehdä vain asianomistaja, ei ole mitään viranomaista, joka moisen esitutkinnan voisi aloittaa ilman että Huhtasaari tekee rikosilmoituksen.
Eli pallo asian testaamisen suhteen on hänellä.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoituksen ydin mielestäni nivoutuu siihen;
ensimmäisenä, onko gradu luovutettu laillisin mentelmin ulkopuolisen käyttöön ja
toiseksi etenkin mikä on ollut tarkoituksena saadun tiedon jakamisella netin kautta. Onko tiedon luovuttamisella, tietojen kirjoittamisella ja jakamisella ollut rikoslaissa määritelty syy.
Näitä näkökulmia nähdäkseni kirjoituksella ajetaan takaa. Nämä seikat tuskin selvinnee muutoin kuin oikeusteitse, jos siihen on halua tahoilla, jotka tuntevat kärsineensä vahinkoa.
Tämä yllä oleva näin maalaisjärjellä pohdittuna. Siis ilman lainopillista koulutusta.
Ilmoita asiaton viesti
Minä ainakin toivon, että persut veisivät asian oikeuteen, nyt ei olekaan yhtään persuoikeudenkäyntiä näkyvissä.
Tämä olisi hyvä tuollainen välipala, ennen seuraavia kohuja. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Miksi katsot puolueen olevan suurin vahingonkärsijä ja vievän oikeuteen? Tuo on yksi tärkeä kysymys kommenttisi johdosta. Kannattaa aina perustella näkemyksensä.
Ilmoita asiaton viesti
Esim Huhtasaaren suosittelu tälle hervottomalle blogille on merkki siitä että persut kokevat laittomuuden tapahtuneen. Huhtasaari on virallinen eliittipersu.
Tai onko jo niin että jos persu syyttää laittomuuksista se on vaan sitä parempaa syyllistämistä eikä sitä tarvitse osoittaa perustelluksi.
Ilmoita asiaton viesti
No Huhtasaari sitten, ja persu ja persupoliitikkona kohdellaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Kirjoituksen ydin mielestäni nivoutuu siihen;
ensimmäisenä, onko gradu luovutettu laillisin mentelmin ulkopuolisen käyttöön ja
toiseksi etenkin mikä on ollut tarkoituksena saadun tiedon jakamisella netin kautta.”
Tuleeko sinulle äkkiseltään mieleen miten julkisen asiakirjan voisi luovuttaa jonkun käyttöön laittomin menetelmin?
Ilmoita asiaton viesti
Murtautuisi arkistoon, veisi asiakirjan mukanaan ja luovuttaisi sen toimeksiantajalle…
Ilmoita asiaton viesti
Minäkään en keksi miten julkisen asiakirjan luovuttaminen tai haltuun saaminen voisi olla laitonta muuten kuin jos murtohommiin alkaisi.
Ilmoita asiaton viesti
Ajaisi ylinopeutta gradua viedessään…
Ilmoita asiaton viesti
Tuota kysymyksesi vastausta kannattaakin miettiä. 🙂
Lisäys; Kommenttini aiemmin perustui siis kirjoituksessa esitettyyn näkemykseen eli siihen ettei paperitulosteena jätettyä gradua olisi voitu antaa sivullisen käyttöön toisenlaisessa muodossa kuin se on hyväksytty eli paperisena graduna. Kirjoituksessa sanotaan ”yliopisto on todistettavasti lähetellyt laittomasti digitoitua gradua sitä pyytäneille ihmisille.”
Ilmoita asiaton viesti
Jos sinun pitää oikeasti miettiä kysymystä niin jokin on pahasti pielessä.
”Kommenttini aiemmin perustui siis kirjoituksessa esitettyyn näkemykseen eli siihen ettei paperitulosteena jätettyä gradua olisi voitu antaa sivullisen käyttöön toisenlaisessa muodossa kuin se on hyväksytty eli paperisena graduna.”
Oletko tosissasi? Paperille alunperin tulostettua julkista asiakirjaa ei saisi siis jakaa digitaalisessa muodossa? Typerintä mitä olen kuullut vähään aikaan. Ystävällinen neuvo, ei kannata tukea tätä pelleilyä, jos ei halua nolata itseään täysin. Ja jos asiakirja on julkinen niin miksi kukaan puhuisi sivullisista.
Ilmoita asiaton viesti