Aikuisen pahoinvointi ja nuoret

Tänä päivänä on ehkä jo aiheellista kyseenalaistaa suomalaisen koulujärjestelmän kyky yleissivistyksen ja hyvän käyttäytymisen opettajana ja kehittäjänä.

Pieni piipahdus nykyhallituksen ministerien Twitter, Facebook tai Instragram tilillä kertoo karua kieltä. Kirjaimellisesti karua kieltä, vulgaaria purkautumista. Suomelaiset perheenisät ja äidit, nuoret ja vanhat voivat pahoin.

Mietin kuinka noin pahoinvoiva ihminen, jonka ulostulot ovat täynnä vihaa, inhoa ja sivitysmättömyyttä pystyy kasvattamaan lapsiaan ja toimimaan yleisestikään yhteiskunnassa, jossa toisen arvostaminen on demokraattisen yhteiskunnan peruskivi.

Kun olin nuori oli omassakin koulussa muuta iso jengi nuoria, joille piti antaa mitä he halusivat tai sai selkäänsä. Rahaa, karkkia, tupakkaa, mitä nyt milloinkin tarvitsivat. Heillä oli nyrkkirautoja ja stilettejä. Viikonloppuisin menivät naapuripitäjään pesäpallomailojen kanssa, tuskin kuitenkaan pelaamaan. Oppitunnin jälkeen sai huomata, että takin taskut oli tyhjennytty tai farkkuliivistä oli revitty irti metallibändin kangasmerkki, joka komeili muutaman päivän päästä jonkun toisen takissa. Silloin ei puhuttu maanmuuttajista.

Englanissa nuorille jalkapallo on henkireikä ja mahdollisuus, samalla rotko johon tippua. Jalkapallojoukkueiden akatemioihin pääsee parhaat nuoret ja sinne päästyään on panostettava palloiluun ja unohdettava muu.

Teini-ikäisenä ammattilaisjoukkuiden akatemiohin päässeistä vain vajaa 2% pääsee edustusjoukkueen kokoonpanoon. 98% niistä jotka ovat panostaneet lajiin ovat yhtä-äkkiä tyhjän päällä. Unelma on muuttunut monelle nuorelle liian rajusti. Vuonna 2013 englantilaisissa vankiloissa istui 124 alle 25 vuotiasta entistä ammattilaisjalkapalloilijaa. Monille yhteiskunta on näyttänyt selkänsä.

No go -zone, termi jota käytetään monesta Ruotsin lähiöstä on poliittinen termi, jolla tuodaan esiin asuinalue oman poliittisen ideologian näkökulmasta. Ruotsin poliisi on toistuvasti tuonnut esille, ettei ole sellaista aluetta, kuin no go -zone, vaan termi on poliittinen, jolla tuetaan omaa poliittista ideologiaa.

Viranomaiset ja poliisit käyttävät termiä, Utsatta områden. Näillä alueilla tehdään paljon työtä , jotta nuoriso jolla on ongelmia saadaan takaisin yhteiskunnan raiteille. Näillä aluilla myös poliisien määrä on isompi ja läsnäolo laajempaa.

Suomessa on varmasti perheitä, jossa uskonto, muut perinteet tai poliittinen ideologia menevät ohi suomalaisen lainsäädännön, niitä on varmasti niin maahanmuuttajaperheissä, kuin kantaväestössä.

Nuorisorikollisuutta ei saada koskaan loppumaan, siihen ei ole yksittäistä ja helppoa ratkaisua. Kotoa ja yhteiskunnasta saatu tuki ja oppi kuitenkin se peruskivi, josta on lähdettävä liikkeelle.

Mutta onko kaikilla suomalaisilla edes halua ratkaista ongelmia, koska omalta polittiselta ideologialta katoaisi perusta?

Nuorison, eikä myöskään vanhempien pahoinvointi  katoa sulkemalla maan rajat, eikä sulkemalla ongelmien edessä silmät.

On vain yhdessä panostettava viranomaistoimintaan ja etsiä uusia konsteja pahoinvoinnin ehkäisyyn.

parviainen

50 vuotias Siuntion kunnanvaltuutettu .Siuntion kunnanhallituksen II-varapj Siuntion sosialidemokraatisen yhdistyksen puheenjohtaja Nyt myös Uudenmaan maakuntavaltuuston Siuntion edustaja Intohimona jalkapallo, jääkiekko ja pyöräily

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu