Aluevaalit

Tammikuussa 2022 käydään aluevaalit eli aivan pian. Puolueet ovat kuitenkin vasta lähtökuopissa, vaikka vaaleihin on vain reilu nelisen kuukautta aikaa.

Jokainen puolue lienee liikkeellä poikkeuksellisen pienellä budjetilla ja kaikki tietävät, että tämä vaali tulee olemaan äänestysaktiivisuudeltaan huono.

Valtavasta kritiikistä huolimatta puolueiden tarkoituksena on vallan keskittäminen ykköspelureille. Aluevaltuustot täyttyvät kansanedustajista ja muista ykköskaartin poliitikoista.

Politiikan ruohonjuuritasolla kysytään, miksi kansanedustajat asetetaan ehdolle.  Vastaukseksi saa helpon heiton, ” koska kaikki muutkin puolueet tekevät niin”.

Miksi puolueet eivät sovi keskenään menettelystä jossa kansanedustajat jättäytynyt ehdokkuudesta?

Tällöin helppo vastaus on, että demokratiassa ei voi kieltää ketään asettumasta ehdolle, jos tämä niin tahtoo.

Eli ehdolle asettuvat kansanedustajat ovat kiinnostuneita oman vallan maksimoimisesta?

Puolueilla on nyt myös poikkeuksellisen kova tahto löytää julkisuudesta tuttuja ehdokkaita, jotka eivät vielä välttämättä tiedä olevansa poliittisesti aktiivisia.

Toki listaa täydennetään ruohonjuuritason työmyyrillä, jotka saavat omin nokkinensa kerätä irtoäänet.

Jonkun vuoden maakuntavaltuustossa olen ollut edustamassa Siuntiota, mutta oppinut matkan varrella, että oman kunnan etua tärkeämpi on ollut ajaa koko maakunnan etua, josta se omakin kunta lopulta hyötyy enemmän.

Vallan keskittyminen Suomessa on pelottava suuntaus, johon kaikkien puoluejohtajien tulisi löytää ratkaisu, mutta puolueissa ratkaisevat askeleet otetaan tällä hetkellä juuri päinvastaiseen suuntaan.

Miksi?

Jos aluevaaleissa äänestysprosentti on noin 30%, niin puolueille on tärkeää saada ehdolle tunnettuja ihmisiä. Sillä ei ole väliä onko heillä aikaa, kiinnostusta tai taitoa hoitaa tehtäviä. Vain puolueen tuloksella on väliä.

Miksi itse kuitenkin olen kiinnostunut ehdokkuudesta aluevaaleissa?

Haluan antaa mahdollisuuden demokratialle ja kuitenkin uskon, että osalle ihmisistä on tärkeää saada äänestää niitä jotka tekevät ruohonjuuripolitiikkaa yli kunta- ja puoluerajojen.

Aluevaltuuston rooli ja tehtävä on tärkeä Suomessa ja toivon itse, että sen kokoooonpanossa olisi päättäjiä, jotka keskittyvät aluevaltuuston tehtäviin, eivätkä nimenhuudon jälkeen häviä Eduskuntatalon katakompeihin.

 

 

0
parviainen
Sosialidemokraatit Siuntio

51 vuotias
Siuntion kunnanvaltuutettu .Siuntion kunnanhallituksen II-varapj
Siuntion sosialidemokraatisen yhdistyksen puheenjohtaja
Intohimona jalkapallo, jääkiekko ja pyöräily

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu