Ammattitautina korona

Moni jupisee kun työpaikalla pitää tehdä töitä maski naaman edessä.  Monikaan ei kuitenkaan  muista tai tiedä, että työnantajan velvollisuuksiin kuuluu pitää työntekijän turvallisuudesta huolta. Tämä huolenpitovelvoite koskee myös tarttuvia tauteja.

Jos työntekijä saa työpaikallaan koronatartunnan voi hän olla oikeutettu ammattitautikorvaukseen. Tämä korvaus tulee työnantajan vakuutuksen kautta. Työmatkalla, kotona tai muualla vapaa-ajalla saatuja koronasairauksia ei luokitella ammattitaudiksi.

Jos työpaikalla roihahtaa koronarypäs on työnantaja suoriutunut huonosti velvollisuuksistaan huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta. Tämän takia moni työnantaja jatkaa maskipakkoa, vaikka samaan aikaan valtiovalta keventää maskisuosituksia.

On selvää, että vähäinen tieto koronan pitkäaikaisvaikutuksista ja mahdollisesta ammattitautinimikkeestä ei ole tavoittanut sairaudesta kärsineitä. Sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattiliitot ovat asiaa nostaneet esille omille jäsenilleen. Suurin osa ammattitautipäätöksen saaneista onkin juuri sosiaali- ja teveydenhoitohoitoalalla, mutta ihan jokaisella työpaikalla on samanlainen oikeus ammattitautikorvaukseen.

Ammattitaudit ovat sairauksia, joiden pääasiallinen aiheuttaja on jokin työssä oleva fysikaalinen, kemiallinen tai biologinen tekijä. 

Työnantaja on velvoitettu pitämään luetteloa niistä työntekijöistä, jotka ovat altistuneet tai sairastuneet koronaan työpaikalla.

Koronasairauden ja sen aiheuttamien hoitokustannuksien korvaaminen ammattitautina vaatii ensin työterveyshoidon diagnoosin sairaudesta.  Myöhemmin työnantajan vakuutusyhtiö pyytää lausuntoa Tapaturmavakuutuskeskukselta ( TVK). TVK: ssä asian käsittelee tapaturma-asiain korvaus­lautakunta, joka jälkeen vakuutusyhtiö toimii tämän lausunnon mukaisesti.

 

0
parviainen
Sosialidemokraatit Siuntio

51 vuotias
Siuntion kunnanvaltuutettu .Siuntion kunnanhallituksen II-varapj
Siuntion sosialidemokraatisen yhdistyksen puheenjohtaja
Intohimona jalkapallo, jääkiekko ja pyöräily

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu