Askel tuntemattomiin työehtoihin

Jätin luottavaisena vuodenvaihteessa ammattiliitto Pron pääluottamusmiehen tehtävät seuraavalle aktiiville ja jatkan tavallisena ammattiliiton jäsenenä.

Muutama viikko sitten Teknologiateollisuus teki uuden avauksen ja irtautui osittain työehtosopimustoiminnasta. Mitä se tarkoittaa?

Hyvät työnantajat ovat hyvin pystyneet toimimaan valtakunnallisen tes-tuloksen kanssa. Osissa yrityksiä on tehty huomattavasti parempiakin sopimuksia ja tes-tulos ei ole sitä koskaan estänyt.  Omassa työpajassakin on paikallisia sopimuksia jotka antavat valtakunnallisen sopimuksen päälle hitusen lisäkannustetta.

Onko siis tarkoituksena antaa heikoille tai ahneille työnantajille etua?

Vai onko kenties tarkoitus yrittää romuttaa yhteiskunnan tukirakenteista pois ammattiliitot?

Tiedän että monessakin yrityksessä on halua poistaa lisiä, kuten ilta-, yö-, lauantai- ja sunnuntailisä. Jotkut mielellään lyhentäisivät sairasloma-aikoja tai luopuisi lomarahasta yms.

Moni normaalia päivätyötä tekevä pitää esimerkiksi vuorolisiä turhina kuluina,  mutta tuskin heistäkään kovin moni on halukas tekemään jatkuvasti lauantain ja sunnuntain välistä yötä työpisteessään.

Jotenkin taustalla vaikuttaa olevan enemmän kyse perisuomalaisesta kateudesta, kuin oikeasta halusta lisätä paikallista sopimista. Jos minä en saa lisiä, niin ei muidenkaan pidä saada.

Onko tavoitteena ajaa eri työryhmiä eriarvoiseen asemaan? Tuotantoporukka ei lakkoile jos työmaalla aletaan paikallisesti sopimaan ja heikentämään toimihenkilöiden etuja ja päin vastoin.

On matkan varrella minultakin kysytty, että voidaanko sopia pienemmästä korotuksesta kuin tes-tulos antaisi. Tulevaisuudessa sitä ei tarvitse kysyä, työantaja voi sen neuvotella paikallisesti kertomalla, että tänä vuonna ei ole varaa palkkoja korottaa, koska osakkeenomistajat odottavat enemmän voittoa tulevalta vuodelta.

Puhutaan työssäjaksamisesta, puhutaan pitemmistä työurista ja samalla tehdään avaus työmarkkinaelämään joka luo epäluottamusta ja hämmennystä. Moni kuusikymppinen on todennut, että onneksi kello pelastaa ja pääsee työmarkkinoilta eläkemarkkinoille.

Eikö työnatajapuoli haluakkaan valoisampaan tulevaisuuteen katsovaa työmarkkinamaailmaa?

Nähtävästi se haluaa takaisin patruunoiden kulta-ajalle, jossa tehtaan portin pielestä valittiin hyväkuntoisimmat uroot ja varmistettiin ettei tämä vaan kuulu ammattiliittoon.

Hyvässä työpaikassa on pysytty ja pystytään edelleen neuvottelemaan nykyisen työehtosopimusten pohjaesitysten mukaan ja kannustamaan hyviä työntekijöitä monilla lisäkannustimilla.

Nykyinen työhtosopiminen ei ole estänyt työaikojen joustavuutta,  ei parempia palkkoja, ei hyvän työntekijän kannustamista.

Nykyinen työehtosopimuksen on estänyt halpatyön teettämisen.

Tuleva järjestelmä antaa uutuutena mahdollisen leikata palkaa ja sen eri lisiä.

Toisen onni on toisen epäonni.

Kummastuttaa että valtakunnan poliitikot ovat kovasti hiljaisia.

+1
parviainen
Sosialidemokraatit Siuntio
Ehdolla kuntavaaleissa

51 vuotias
Siuntion kunnanvaltuutettu .Siuntion kunnanhallituksen II-varapj
Siuntion sosialidemokraatisen yhdistyksen puheenjohtaja
Nyt myös Uudenmaan maakuntavaltuuston Siuntion edustaja
Intohimona jalkapallo, jääkiekko ja pyöräily

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu