Eritasoliittymä ja sen rakentaminen / Siuntio

Varmasti kaikki autoilevat siuntiolaiset haluavat kantatie 51:n risteysalueelle eritasoliittymän, mutta mikä on se hinta ja kuinka moni on valmis maksamaan sen hinnan, joka kunnalle koituu?

Olin kunnanhallituksessa ihmeissäni ja tällä hetkellä vielä enemmän ymmälläni. Tekninen lautakunta oli omassa kokouksessa 24.9 käsitellyt pykälässä 111 , vuoden 2020 investointihankkeet ja hyväksyi sellaisenaan liitteenä olleen investointiohjelman vuodelle 2020.

Siinä vuodelle 2020 oli esitetty eritasoristeyksen suunnitelemiseen ja rakentamiseen 120 000€, sekä vuoden 2023 taloussuunnitelmaan merkattu 5 000 000€.

Tälläisesta projektista ja sen vaikutuksesta kuntatalouteen ei olla käyty keskustelua kunnanhallituksessa eikä kunnanvaltuustossa. Kunnanhallituksen kokoukseen 7.10 samainen investointihankeliite oli muuttanut muotoaan. Vuodelle 2020 oli edelleen 120 000€, mutta 2023 vuodelle aiemmin merkattu 5 miljoonaa oli muuttunut siten, että  kulut näyttävät mukavammalle. Vuodelle 2022 1,125 000 € ja vuodelle 2023 1.125000 € . Edellisen kokouksen liitteen 5miljoonan euron potista katosi 2,5 miljoonaa euroa. No, eihän se tietenkään mihinkään katoa, se piiloutuu suunnitelmavuosien 2020-2023 jälkeiselle ajalle.

Ongelmana tässä on se , ettei poliittisessa päätöksenteossa olla tehty asiasta päätöksiä, eikä keskusteltu talousvaikutuksista tai yleensäkkään koko eritasoliittymän rakennuskustannuksiin osallistumisesta.

Nyt sain vain vastaukseksi, että tästä ollaan sovittu ELY- keskuksen kanssa. Minä kysyn, että millähän mandaatilla? Onko tämä sama sopija valmis veroprosenttien korotukseen ja tekemään eritasoliittymän kuntarahoituksella, joka ei kunnan vastuulle edes kuulu ja kuka voi sopia asiasta, josta kunnanvaltuusto tai kunnanhallitus ei ole puhunut.

Siuntion kunta tulee kolkuttelemaan kriisikunnan ovia jo uuden sivistykampusprojektin kanssa, kuntaa ei kannata sen lisäksi upottaa sille kuulumattomalla eritasoristeys projektilla. Valtion velvollisuus on huolehtia, että sen omistamat risteykset ovat käyttäjilleen turvallisia.

Siuntiossa hinnalla millä hyvänsä eritasoristeystä ajavat  voivat miettiä, että kunnallisveron 1% nosto tuo kassaan noin 1 miljoonan. Luulen, että siinä vaiheessa on kunnassa on aika monta asukasta vähemmän.

Kunnanhallituksen lähetekeskustelussa jäin mielipiteineni kuitenkin yksin ja suunnitelmat etenevät yhä. Muita ei tuntunut haittaavan, että ks.projektilla ei ole mitään poliittista perustaa… joka lie tarkoittaa, että jossakin piireissä asia on viety eteenpäin ilman julkista keskustelua.

 

 

 

 

 

parviainen

50 vuotias Siuntion kunnanvaltuutettu .Siuntion kunnanhallituksen II-varapj Siuntion sosialidemokraatisen yhdistyksen puheenjohtaja Nyt myös Uudenmaan maakuntavaltuuston Siuntion edustaja Intohimona jalkapallo, jääkiekko ja pyöräily

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu