Kun mieli sairastaa

Tänään 10.10 viettää sekä Aleksis Kiven päivää, että mielenterveyspäivää.

Siuntiossa kaikki pääteoksensa kirjoittanut kansalliskirjailija Kivi sairastui mieleltään viimeisinä vuosinaan.

Jokainen suomalainen on sairastanut tai sairastuu  lyhytkestoiseen masennukseen. Lääketieteellisesti se ei ole sairaus , vain lyhytkestoinen masennus. Nykyinen terveydenhuollon tulkinta on ongelmallinen.

Hetkellinen tai lyhytaikainen masentunut mieliala on normaali reaktio erilaisiin pettymyksiin tai menetyksiin. Mielialahäiriöissä mielialan muutos kestää yhtäjaksoisesti vähintään 2–3 viikkoa.

Apua on vaikea saada ennenkuin olet sairastunut tosissaan. Yhteiskunnan kannalta ehkä apua tarvitsevan olisi syytä saada apua kun siltä tuntuu.

Suru ja viha ovat mielentiloja, jotka voivat aiheuttaa mielenhäiriöitä johon tarvitaan ammattilaisen apua. Useimmat meistä pääsevät surusta ja vihasta ylitse, kun aikansa murehtii asioita. Toisille kynnys voi olla liian iso ylitettäväksi.

Jokaisen velvollisuus on kuunnella kun toisella on hätä, kaikista ei vain ole siinä tilanteessa auttajaksi. Kuunteleminen ja toisen hädän, pienen tai ison, väheksyminen on karhunpalvelus hädästään avautuneelle.

Kun maailma mullistuu henkilökohtaisella tasolla on hyvä olla joku jolle se kertoa. Kuuntelijan rooli on arvokas, parhaimmillaan voi nostaa toisen ylös kuvitteellisesta suosta tai ainakin tarjota hetken tukipuun. Toisaalta voit pahimmillasi upottaa apuatarvitsevan suonsilmään.

Kuuntelethan jos sinulle joku kertoo ongelmistaan, hädästään, pahasta olosta, surusta, masennuksesta, vihasta tai muista murheistaan. Neuvo ja tarjoa keinoja jos et osaa itse auttaa.

Meidän kaikkien etu on että hetkellinen masennus sairastetaan lyhyenä kausitautina, kuin pitkäkestoisena sairautena.

 

+2
parviainen
Sosialidemokraatit Siuntio

51 vuotias
Siuntion kunnanvaltuutettu .Siuntion kunnanhallituksen II-varapj
Siuntion sosialidemokraatisen yhdistyksen puheenjohtaja
Intohimona jalkapallo, jääkiekko ja pyöräily

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu