Lakkovahdin aatoksia

Ay-liikeestä käytettävät halventavat nimitykset ovat lisääntyneet selkeästi viime vuosina, kuten muukin yhteiskunnan mustavalkoisuus.

Kuka on sitten se ammattiliittolainen? Vaikka moni viljelee että ammattiliittoon kuuluisi vain demareita ja vassareita, niin todellisuus on ihan erilainen. Kyllä siellä on koko poliittinen ihmiskirjo, joku liitto toki on enemmän vasemmalla kuin toinen, osa puolestaan hyvikin oikealla.

Puhutaan että nämä lakot kohdistuvat syyttömään työnantajaan. Onko todella näin?

Työntekijä joka kuuluu ammattiliittoon maksaa omalle liitolleen jäsenmaksua, minä esimerkiksi kuulun ammattiliitto Prohon ja odotan liiton henkilökunnan hoitavan työsuhdeturvaani. Liitto taas puolestaan kuuluu muiden eri  liittojen kanssa keskusjärjestöön, Pro kuuluu SAK:hon. Tämän tehtävä olisi neuvotella kaksi tai kolmikantaisesti  liittojen etuja ja sen jäsenten etujen mukaisesti.

Yritysmaailmassa on ihan sama järjestelmä, työnantajani kuuluu Teknologiateollisuuteen ja maksaa sinne jäsenmaksunsa ja odottaa että Teknologiateollisuus hoitaa jäsenensä etua. Teknologiateollisuuden yläpuolelle sitten Elinkeinoelämän keskusliitto (EK),  johon kuuluu yhteensä 19 toimialaliittoa.

Normaalisti työntekijöiden SAK ja työnantajien EK neuvottelevat keskenään ja Suomen hallitus siinä välissä touhuilee rakentavasti.

Nyt kun EK sai omat prinsiippinsä suoraan hallituksen hallitusohjelmaan sen ei tarvitse neuvottelupöydässä joustaa.

Kun neuvottelutie on tukossa ei työntekijäpuolella ole enää muuta konstia kuin lakkoilla tai alistua.

Entäpä se syytön työantaja? Syytön työnantaja on maksanut jäsenmaksunsa liitolleen ja antanut ohjeet kuinka toimia ja liitto edelleen eteenpäin EK: lle joka ei ole halukas, eikä sillä ole tarve neuvottella, hallituksen porukka on sen kaveripiiriä.

 

Eli ollaan tilassa jossa toisella puolella on työntekijä ja toiselle puolella hallitus, joka on asettunut työnantajan puolelle.

Työnantaja uhriutuu syyttömäksi osapuoleksi vaikka todellisuudessa se täysivaltainen jäsen organisaatiossa joka neuvottelut ajoi kivikolle.

Jos EK:lla olisi halua ja tahtoa joustaa se ilmoittaisi hallitukselle että sen näkemykset hallitusohjelman kirjauksista ovat liian kovia…. mutta koska koska yksittäisetkin työnantajat kuitenkin haluavat kiristyksiä käytäntöön, niin EK pysyy tiukasti kannassaan ja toimii jäsentensä tahdon mukaan. Uhriutuva työnantaja ei ole uhri, vaan alkuperäinen liikkeellepaneva voima.

Erikoista että on olemassa kaksi identtistä rinnakkaista organisaatiota, toista haukutaan jopa hallituksessa mafiaksi ja toista ei. Toisen jäseniä voidaan nimitellä, toisen ei

Eli lakot tulevat jatkumaan mustavalkoisessa Suomessa.

parviainen
Sosialidemokraatit Siuntio

53 vuotias
Siuntion kunnanvaltuutettu .Siuntion kunnanhallituksen II-varapj

Intohimona jalkapallo, jääkiekko ja pyöräily

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu