Nopeita energiaratkaisuja
Muuttunut ulkopoliittinen tilanne ja sen vaikutukset Suomen energian tuottamiseen sekä energian hintaan on muuttunut nopeasti ja radikaalisti.
Tarvitaan erittäin nopeita poliittisia muutoksia, jotka tukisivat esimerkiksi tuulipuistojen rakentamista uusille aluille.
Nykyisissä maakuntakaavoissa tuulivoimapuistoille ei juuri löydy tilaa ruuhka-Suomessa ja muuallakin lupakäsittely on tehty vaikeaksi ja hitaaksi.
Uudellamaalla olisi metropolialueen läheisyydessä sopivia alueita tuulivoimalle, jos vain maakuntakaava antaisi siihen mahdollisuuden.
Tuulivoiman rakentamista ohjataan pääsääntöisesti yleiskaavoituksen tasolla maankäyttö- ja rakennuslain 77a-c §:n mukaisella tuulivoimakaavalla, jonka perusteella voimaloille voidaan antaa suoraan luvat. Tuulivoimakaavan käsittely on kuitenkin hidasta johtuen pitkälti valitusten pitkästä käsittelystä ja erilaisista viranomaisten tulkinnoista ympäri Suomea.
Toivottavasti nopeasti nousevat energiakustannukset saavat nyt aikaan myös nopeita uudistuksia,joilla helpotetaan tuulivoimaloiden rakentamista lähemmäs asutuskeskuksia, nopeutetaan valituskäsittelyä ja yksinkertaistetaan hakemusprosesseja.
Ainuttakaan ”tuulivoimapuistoa” ei pitäisi enää rakentaa sillä niiden avulla ei energian saatavuutta voida ratkaista.
Vähin mitä pitäisi tehdä on vaatia tuulivoimayhtiöltä jatkuvaa tuotantoa. Rakentakoot tuulimyllynsä viereen sen dieselvoimalansa jotta voivat tuottaa muutakin kuin sattumavoimaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Ainuttakaan ”tuulivoimapuistoa” ei pitäisi enää rakentaa sillä niiden avulla ei energian saatavuutta voida ratkaista.”
Tuulivoimapuistoilla ei energian saatavuutta ratkaista, näillä vain lasketaan energian hintaa silloin kun on saatavuutta.
”Vähin mitä pitäisi tehdä on vaatia tuulivoimayhtiöltä jatkuvaa tuotantoa.”
Ei siinä ole mitään järkeä. Ethän sinäkään tuota jatkuvasti.
”Rakentakoot tuulimyllynsä viereen sen dieselvoimalansa jotta voivat tuottaa muutakin kuin sattumavoimaa.”
Juuri tänään uutisoitiin että Venäjän öljy kielletään 6kk kuluessa ja öljyriippuvuutta vähennetään muutenkin. Missään dieselgeneraattorissa ei ole yhtään mitään järkeä.
Parempi idea olisi varastoida energiaa tuulettomia jaksoja varten. Siihen on olemassa niinkin yksinkertaista teknologiaa kuin lämminvesivaraajat tai kylmälaitteet.
Energian saatavuuteen auttaisi pari patoallasta ja turpeennosto.
Ilmoita asiaton viesti
Tuulivoima ei kylläkään laske energian hintaa, ei edes silloin kun on saatavuutta. Tuulivoimala on lyhytikäinen ja kallis.
Energian arvokkuus perustuu sen käyttökelpoisuuteen. Käyttökelpoisuuteen vaikuttaa se että energiaa on silloin kun halutaan, ei silloin kun sitä on saatavissa.
Työntekijät eivät hyväksyisi ehtoa että työtä on vain silloin kun tuulee.
Energian varastointi nostaa hinnan ainakin kaksinkertaiseksi. Silloin se ei ole enää halpaa millään mittareilla.
Patoaltaita ei saa rakentaa ja turpeennosto juuri saatiin suurin piirtein kielletyksi. Tilapäinen käyttölupa ei ole kiinnostava tuottajille.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuulivoima ei kylläkään laske energian hintaa, ei edes silloin kun on saatavuutta.”
Tietenkin laskee. Sähkön hinta kun määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Pörssisähkön hinnassa näkyy miten halpenee kun on tuulista.
”Työntekijät eivät hyväksyisi ehtoa että työtä on vain silloin kun tuulee.”
Ja sähkön hinta halpenee taas kun jotkut lakkoilee.
”Energian varastointi nostaa hinnan ainakin kaksinkertaiseksi. ”
Ei nosta. Lämminvesivaraajia on Suomessa asennettu siksi, että yöllä sähkö ollut edullista. Lämminvesivaraajat eivät sitä sähkön hintaa nostaneet vaan ennemminkin laskivat kun osa energian kysynnästä siirtyi yöhön jolloin sähköä oli enemmän tarjolla. Kas kun ne ydinvoimalat eivät niin helposti laske tehoja.
Toista se on vaikka Englannissa missä lämminvesivaraajia ei juurikaan ole vaan vettä kuumennetaan silloin kun sitä käytetään. Tuollainen systeemi ei jousta ja energianhinnat on nyt pilvissä.
Ilmoita asiaton viesti
Käyttövedelle toki on varaajat. Lämpövaraajia ei ole enää pitkään aikaan rakennettu, kun yösähkön hinta ei juuri poikkea päiväsähköstä.
Lisäksi lämpövaraajan asentaminen usein aiheuttaisi lämmönjakojärjestelmän muutoksen.
Sinä jaksat tätä samaa soopaa jatkaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Lämpövaraajia ei ole enää pitkään aikaan rakennettu, kun yösähkön hinta ei juuri poikkea päiväsähköstä.”
Tuota tehtiin silloin kun oli tehty ydinvoimaloita joiden tuotantoa ei paljoa säädelty. Öisin oli halpaa sähköä.
Ne varaajat tehtiin sitten niin, että mitoitettiin lämmittäminen yösähköllä että päiväsaikaan oli lämmin käyttövesi.
Nyt kun on paljon tuulivoimaloita ja määrä lisääntyy, pitäisi tuo energian varaaminen saada pidemmäksi aikaa kuin vuorokaudeksi. On tarve 2000-3000 litran varaajille jonkun 300 litran sijasta, että saadaan enemmän varastoitua energiaa.
”Lisäksi lämpövaraajan asentaminen usein aiheuttaisi lämmönjakojärjestelmän muutoksen.”
Niin, mitä sitten?
Tämä on se mille on tarvetta. Ei varmaan kannata mihin tahansa purkukuntoiseen asbestitönöön tehdä vaan ensisijaisesti uusien rakennusten yhteydessä.
Pointti oli huomauttaa Karisen hölmöä logiikkaa jostain dieselmoottoreista, että ikäänkuin sähkön tuottajan pitäisi tuollaisia tehdä vaikka se energian varaaminen pitäisi tehdä siellä missä sitä energiaa käytetään.
Ilmoita asiaton viesti
Joka toista hölmöksi sanoo on itse sellainen, sanovat tarkkanäköiset lapset hiekkalaatikolla.
Tietenkin sähköverkko voi määritellä millaiset tuottajat pääsevät tuottamaan sähköä verkkoon. Haitallista sattumavoimaa ei kannattaisi päästää verkkoon horjuttamaan tuotannon ja käytön suhdetta.
Olisi hyvinkin luontevaa antaa määräyksiä siitä millaista sähköä verkkoon tuotetaan. Tietenkään ei määrättäisi tuottamaan varasähköä dieselillä, se jäisi tuottajan itse harkittavaksi millä keinoin varasähkö tuotettaisiin, se voisi tapahtua vaikkapa varastosähköä verkkoon syöttämällä.
Ilmoita asiaton viesti
Jatkat taas sitä hölmöä logiikkaa että sähkön tuottajaa velvoitetaan tuottamaan jotain määriä sähköä vaikka se ei sille kuulu. Pitäisikö viljelijöitä velvoittaa myymään mansikoita kaikikkina vuoden aikoina? Silloinkin vaikka tulisi 100000 pakolaista jotka innostuvat mansikoista ja päättävät syödä kaiken? Millä tavalla viljelijää rangastaan siitä, että mansikoita ei saa jouluna?
Kysynnän ja tarjonnan kuuluukin vaihdella. Markkinataloudessa hinta säätyy sen mukaan ja se ohjaa resurssien tehokkaaseen käyttöön.
Ilmoita asiaton viesti
’Tuulivoimapuistoilla ei energian saatavuutta ratkaista, näillä vain lasketaan energian hintaa silloin kun on saatavuutta.”
Näyttää kuitenkin silta kuin mitä enemmän myllyjä sitä kalliimmaksi sähkön keskihinta muodostuu.
Ilmoita asiaton viesti
Virhepäätelmä.
Sähkön hinta keskihinta kallistuu sähkön niukkuuden takia. Poistamalla myllyt sähkö olisi paljon kalliimpaa koska sitä olisi vähemmän.
Sähkön hintaa voi seurata vaikka että miten paljon halvempaa sähkö on kun tuulee. Poistamalla tuulimyllyt sähkö olisi aina sen hintaista mitä on tuulettomana aikana.
Ja hinta nousee lisää Venäjän tuontienergian vähetessä.
Ilmoita asiaton viesti
Sähkö kallistuu kalliin säätö- ja varavoiman vuoksi, jota tuulivoima tarvitsee rinnalleen.
Sähköverkolle kaikken parastilanne on se, missä perustarve tuotetaan tasaisesti ja ennakoitavasti, eikä siten, että 3000MW tehoa tulee tunnissa lisää ennakoimatta (vastaavasti jotain pitää säätää alas yhtä nopeasti).
Nopea taajuusreservi on hämmentävän kallista, sillä sen tuottama sähkön hinta ylittää helposti €1000,-/MWh hinnan.
Mitä nopeampaa reserviä tarvitaan, sitä kalliimpaa se on.
Ilmoita asiaton viesti
”Sähkö kallistuu kalliin säätö- ja varavoiman vuoksi, jota tuulivoima tarvitsee rinnalleen.”
Ei se mitenkään välttämättä tarvitse. Kyllä sitä voidaan sopia niinkin, että myydään sähköä niin, että sähkö katkaistaan automaattisesti mikäli pörssisähkön hinta nousee rajan X yli tai että katkaistaan mikäli tuulivoiman tuotanto laskee rajan X alle. Tai sopia niin, että asiakas ei saa kuluttaa sähköä kuin X verran tuulisuuden mukaan.
Tällä tavalla varavoimat, tai minkä ratkaisun nyt keksiikään, voi jättää sähkön ostajan hoidettavaksi eikä ne sitten vaikuta sähkön hintaan.
Että kysehän on siitä että mitä ihmiset sopivat keskenään.
Ilmoita asiaton viesti
Mietin monasti sitä, kuinka kaukana höpinäsi ovat tästä todellisuudesta?
Sinulla ei ole edes kalpeaa aavistusta, millainen tekninen vaikeus kuvailemasi systeemin rakentaminen on ja mitä sen kustannukset ovat.
Juttusi ovat kuin Mtv3scifi kanavan mainos:
”Kaukana tästä todellisuudesta!”
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on helppo havaita, kun katselee Euroopan maiden sähkön hintoja ja asennettuja tuulisähkötehoja. Mitä enemmän myllyjä sitä kalliimpi hinta ja lisäksi tukiaiset verovaroista.
Ilmoita asiaton viesti