Siinä ja välissä

Sosiaalisessa mediassa, lehdissä, toreilla, kahvipöydissä ja missä liekkään käydään keskustelua äärilaidoilla.

Yksi pilkkaa ilmastoaktivistia, toinen haluaa maidot ja lihat pois koulusta. Yksi julistaa luonnonsuojelujärjestön olevan ilmastopelottelija, joku taasen estää kaiken metsätalouden. Joku estää kajakillaan risteilyalusta ja toinen aikoo kiusallaan polttaa autonsa vanhat öljyt pihamaallaan.

Me siinä keskellä ihmetellään, mitä hittoa noiden ääripäiden päässä liikkuu, eikö kultaista keskitietä kuljekkaan valtaosa kansasta?

Kyllä siellä kultaisella keskikaistalla kuitenkin valtaosa tallustaa ja alkaa olla aika kyllästynyt tuohon toisten pilkkaamiseen ja syyllistämiseen… kyllästynyt molempiin ääripäihin.

Meillä on kaksi autoa ja tusina polkupyöriä. Syödään lihaa ja maitotuotteita, kasviksia ja hedelmiä, paljon myös ulkomaisia elintarvikkeita. Käydään laivamatkoilla ja ajellaan autolla ihan huvikseen ja pystytään kuitenkin samaan aikaan suojelemaan ja kunnioittamaan luontoarvoja, kierrättämään ja toivotaan yrityksiltä ympäristövastuullista panosta, sekä mielellään käytetään luontoystävällisiä tuotteita.

Me valtaosa kansasta, jotka pysymme poissa ääriväittelystä, olemme iloisia vähemmän kuluttavista autoista, kaasua käyttävistä laivoista, tuulivoimasta ja aurinkoenergiasta, mutta toivomme, että myös kansan enemmistöä edustavat päättäjät tekevät päätöksiä oikeassa järjestyksessä ja ilman ääriajattelua.

Ei ensin keppiä ja sitten vasta porkkanaa, ei se keppiä saanut halua saman käden tarjoamaa porkkanaa.

Mielellään ostettaisiin sähköauto ja talon katolle aurinkopaneelit tai matkustettaisiin purjeveneellä, mutta kenellä kaikilla siihen on varaa?

Isojen kaupunkien päättäjillä tuntuu välillä olevan katvealue siinä kohtaa tiedoissa, mikä koskeen kaupunkien ulkopuolella asuvien elämää, liikkumista, julkisia kulkuyhteyksiä ja varallisuutta.

On typerää olla kehittämättä ilmastoystävällisempiä tuotteita ja menetelmiä. On typerää vedota, että ei ne kiinalaisetkaan tee muuta kuin tuprutavat nokea taivaalle, ehkä tupruttavatkin, mutta ovat myös maailman johtavin aurinkokennojen valmistaja.

Toisaalta on typerää meuhkata vaikkapa koulun liharuokien ja maidon poistamiseksi. Tulisitte edes kokouksiin ensin kävellen tai pyöräillen, tai ajaisitte edes sen autonne jonnekkin nurkan taakse piiloon, ettekä valtuustosalin oven eteen. Olisi harmi, jos koululainen ei saisi kokea ja maistaa suomalaisia perinneruokia, minusta se on osa kasvatusta, yleissivistystä ja senkin ruuan voi tehdä lähituotteista.

Hei, te siellä äärilaidoilla! Keksikää jo vaihteeksi joku uusi leikki, teidän ilmastohiekkalaatikkoleikki alkaa kyllästyttämään.

parviainen

50 vuotias Siuntion kunnanvaltuutettu .Siuntion kunnanhallituksen II-varapj Siuntion sosialidemokraatisen yhdistyksen puheenjohtaja Nyt myös Uudenmaan maakuntavaltuuston Siuntion edustaja Intohimona jalkapallo, jääkiekko ja pyöräily

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu