Välivaalit

Ensi vuoden tammikuussa käytävä aluevaali on oikeastaan turha. Moni pitää sitä maakuntavaalina, mutta sitähän se ei ole.

Maakuntavaltuusto ja sen hallitus jatkaa elämäänsä ainakin vuoteen 2025. Siitä on oltu kovin hiljaa. Maakuntapäättäjät jatkavat päätöksentekoa muista maakunnallisista asioista, kuten kaavoituksesta ja maankäytöstä, alueellisesta elinkeinostrategiasta ja liikennejärjestelyistä jne.

Olisko maakuntaliitto ja sen päätäntäelimet voineet ottaa sosiaali- ja terveyspalvelut hoitaakseen?

Olisi ja olisi ollut fiksumpaakin lisätä maakuntahallituksen ja maakuntavaltuuston tehtäviä, kuin rakentaa sen rinnalle toinen organisaatio.

Entäpä vuonna 2025 jolloin sekä uusi aluevaltuusto, että maakuntavaltuusto päättävät kautensa seuraavan kerran. Viimeistään siinä yhteydessä on järkevää yhdistää maakuntaorganisaatio ja alueorganisaatio. Tammikuun aluevaaleissa lienee kyse siis välivaaleista ja väliorganisaatiosta, joka tulee kasvattamaan kulurakennetta.

Hassuinta tässä päätöksenteko-organisaatioiden määrässä on, että yhdellä päättäjällä on käytännössä mahdollisuus olla ihan jokaisessa konklaavissa mukana, aina kunnanvaltuustosta ministeriksi asti.

Aluevaltuustoon halutaan nyt mieluusti sote-alan asiantuntijoita, joka myöskin voi olla talousnäkökulmasta hankalaa. Jos päättäjä työskentelee alalla tai on alan asiantuntija, niin siitä on toki valtaisesti apua uuden alueorganisaation käynnistämisessä,  mutta onko siellä sitten halua ja tahtoa lähteä hakemaan niitä säästöjä joita uudistuksen pitäisi tuoda tullessaan. Lienee riski, että haavelluista säästöistä tuleekin lisäkustannuksia. Pukki kaalimaan vartijana.

Maakuntaorganisaation hyvänä puolena on ollut laaja-alainen osaaminen, johtuen laaja-alaisista aihepiireistä ja jossa päätöksentekoa on tarkasteltu monelta kannalta.

Lisäksi haasteena on tällä hetkellä se, että osa kansalaisista kuvittelee äänestävänsä päätäjiä maakuntavaltuustoon, jopa vaaleihin ehdolle asettuvista ehdokkaista osa kuvittelee aluevaltuuston työtehtäviin kuuluvan maakuntavaltuuston tähän asti hoitamat tehtävät.

 

+3
parviainen
Sosialidemokraatit Siuntio

51 vuotias
Siuntion kunnanvaltuutettu .Siuntion kunnanhallituksen II-varapj
Siuntion sosialidemokraatisen yhdistyksen puheenjohtaja
Intohimona jalkapallo, jääkiekko ja pyöräily

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu