Henry Laasanen on väärässä
Laasasen mukaan naisilla on jatkuva etuasema parisuhdemarkkinoilla, koska naiset kykenevät käyttämään seksuaalista valtaa. Tämä valta syntyy siitä, että miehet haluavat seksiä enemmän kuin naiset. Tämä päättelyketju on virheellinen ja asioita liiaksi yleistävä, koska Laasanen ei ota huomioon kulttuurin vaikutusta, iän vaikutusta eikä ”parisuhdemarkkinoilla”
ilmenevän kysynnän jakautumista toisaalta seksin kysyntään ja toisaalta pitkäaikaisia parisuhteita kohtaan ilmenevään kysyntään.
Kulttuurin vaikutus
Kunigatar Victorian aikakaudella naisille opetettiin, että hieno nainen ei halua seksiä ja että seksiin alistutaan ainoastaan isänmaan ja suvun vuoksi. Seksuaalisen halun salaaminen oli naisille tärkeää myös siksi, jotta kunnon naiset kykenivät erottautumaan huonoista naisista. Samalla seksuaalisesta ”haluttomuudesta” tuli keino, jolla miehistä taloudellisesti riippuvaiset naiset kykenivät parantamaan taloudellista asemaansa maksullisen irtoseksin tai avioseksin avulla. Syntyi maailma, jossa naisten ja miesten väliset suhteet muistuttivat melko pitkälti sitä, mistä mistä ensimmäiset feministit, Ester Vilar ja Henry kirjoittavat.
Nykyisin elämme kuitenkin aikaa, jolle on yhä tyypillisempää ”New York singles” sarjasta tuttu ilmiö, jonka mukaan naiset haluavat yhä enemmän seksiä, yhä parempaa seksiä (tarvittaessa erilaisia apuvälineitä käyttäen) ja yhä paremman pohjavirittelyn seksille. Jos miehet eivät täytä naisen toiveita, naiset ilmaisevat harmistumisensa yhä selvemmin ja naureskelevat taitamattomille rakastajille naisporukassa. Tämä seksuaalisuuden ja halun kulttuurillinen uudelleenmäärittely on jo johtanut USA:ssa tilanteeseen, jossa seksiterapeuttien mukaan yli 50% seksuaalisesta haluttomuudesta kärsivistä pareista on sellaisia, joissa haluton osapuoli onkin mies. Voidaan siis todeta, että kulttuuri ja seksiin liittyvät määrittelyt vaikuttavat olennaisesti siihen, kumpi sukupuoli keskimäärin haluaa seksiä enemmän ja kumpi sukupuoli kykenee tästä halukkuuserosta hankkimaan valtaa itselleen.
Iän vaikutus
Amerikkalaisessa tutkimuksessa selvitettiin sitä, minkä ikäisen partnerin eri ikäiset miehet ja naiset huolisivat itselleen. Tuloksena oli se, että 25-vuotias nainen kelpaisi erittäin suurelle osalle miehistä, mutta 25-vuotias mies kelpaisi seurustelukumppaniksi ainoastaan nuorehkoille
naisille. Tästä johtunee Henry Laasasta kiusaava havainto siitä, että nuoren naisen ”markkina-arvo” on paljon suurempi kuin nuoren miehen. Laasanen kuitenkin valitettavasti lopettaa päättelynsä tähän eikä tarkastele parisuhdemarkkinoita yli 50-vuotiaiden keskuudessa. Kyseisen tutkimuksen mukaan 50-vuotias mies kelpaisi kumppaniksi aika monenikäisille naisille, mutta 50-vuotias nainen puolestaan kelpaisi kumppaniksi vain vanhemmanpuoleisille miehille. Tutkimuksen mukaan naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia 33-vuotiaina – tuolloin heidän kysyntänsä parisuhdemarkkinoilla on yhtä suurta. Tätä nuoremmassa ikäluokassa naiset käyttävät valtaa ja vanhemmassa ikäluokassa valta on miehillä. Laasasen teoria ei siis tämän tutkimuksen mukaan toimi lainkaan, jos tarkastellaan yli 50-vuotiaita miehiä ja naisia.
Parisuhdemarkkinoiden kysynnän jakautuminen
Parisuhdemarkkinoilla näyttäisi olevan kaksi erilaista kysyntäilmiötä, jotka ovat melko riippumattomia toisistaan: Kiinnostus seksiä kohtaan sekä kiinnostus pitkäaikaista parisuhdetta kohtaan. Vaikka olisikin niin, että miehet ovat keskimäärin kiinnostuneempia seksistä kuin naiset, näyttää siltä, että ihmislajin naaraat ovat uroksia kiinnostuneempia sitoutumaan pitkään parisuhteeseen. Vaikka siis naisilla olisikin jonkinlaista seksuaalista valtaa miehiä kohtaan, sinkkumiehillä on vastaavalla tavalla parisuhdevaltaa sinkkunaisia kohtaan. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa monien naisten on varsin helppoa saada seksiä ”seksimarkkinoilta” mutta silti varsin vaikeaa saada parisuhdetta ”parisuhdemarkkinoilta”.
Tämä ilmiö näkyy varsin selvästi myös nettideittailussa. Kohtalaisen normaalin tai kivan näköiset naiset kykenevät seksuaalisen valtansa avulla saamaan nettideittisivustoilla satoja viestejä tai silmäniskuja miehiltä. Tässä nettideittailun alkuvaiheessa naiset ovat vallankäyttäjiä ja kuningattaria. Tilanne kuitenkin muuttuu siinä vaiheessa, kun nainen on tutustunut mieheen hieman paremmin ja mennyt sänkyyn miehen kanssa. Tässä vaiheessa moni mies on jo saanut haluamansa (hieman kärjistetysti sanottuna), mutta monet naiset silti ovat vasta pääsemässä alkuun parisuhteen rakentamisessa. Tässä vaiheessa valta-asetelma kääntyy helposti päin vastoin eli miehellä alkaakin olla enemmän valtaa kuin naisella – erityisesti, jos kyse on vanhemmista naisista ja miehistä.
Johtopäätöksiä
Henry Laasanen näyttää olevan oikeassa siinä, että alle 33-vuotiaiden keskuudessa naisilla on seksuaalista valtaa suhteessa miehiin, varsinkin, jos tarkastellaan sitä kulttuuria, joka vallitsi viktoriaaniselta ajalta aina 1900-luvun loppuun. Jos kuitenkin tarkastellaan vanhempia ikäluokkia taikka 2000-luvun taloudellisesti itsenäisiä ja vaativaisia naisia, naisen seksuaalinen ylivalta ei ole lainkaan niin selkeä asia.
Kaikkein merkittävin asia miesten ja naisten näkökulmasta lienee kuitenkin olevan se, että ”parisuhdemarkkinat” jakautuvat kahteen eri osaan eli seksisuhteiden markkinoihin sekä pitkäaikaisten parisuhteiden markkinoihin. Vaikka naisilla onkin yleensä melko helppoa päästä seksisuhteeseen miehen kanssa, miehillä näyttäisi kuitenkin olevan valta-asema pitkäaikaisten parisuhteiden markkinoilla – etenkin vanhemmissa ikäluokissa.
Mistä olet saanut tuon kursivoidun ensimmäisen kappaleen tekstin?
Onko se Laasasen omaa kirjoitusta, vai jonkun muun?
Ilmoita asiaton viesti
Kursivoitu teksti tiivistää Laasasen argumentaatiota hieman samalla tavoin kuin alla oleva Wikipedian teksti: ”Laasasen tavoitteena on tuoda arkikeskustelun käsite naisten seksuaalisesta vallasta yhteiskuntatieteellisen keskustelun kohteeksi. Hänen mukaansa naisten seksuaalinen valta on eräs keskeisistä vallan muodoista yhteiskunnassa. Tämä valta siirtää varallisuutta ja muita voimavaroja miehiltä naisille. Miehille naisten seksuaalinen valta aiheuttaa kustannuksia, jotka ilmenevät miesten rooliodotuksen ahtautena ja suorituspakkona. Laasanen esittää, että hallitsemalla miesten seksin saantia naiset voivat vaikuttaa miesten käyttäytymiseen, sillä saadakseen seksiä miesten on maksettava seksistä jotenkin. Seksi on voimavara, jota nainen voi tarjota tai jonka tarjoamisesta nainen voi pidättäytyä.”
Olen lukenut Laasasen gradun kokonaan ja selaillut myös tuota ”Naisten seksuaalinen valta” kirjaa. Kaikki viittaa siihen, että Laasanen yleistää aika raa’asti eikä huomaa sitä, että eri ikäryhmissä ja eri kulttuureissa naisten ja miesten väliset valtasuhteet (myös seksuaalinen valta) ovat erilaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Ikäosio on todella oivaltava. Pikatuntumalla luulen naisten silti johtavan, sillä nuoruuden on viettänyt kaikki vanhat, mutta kaikki nuoret eivät ehdi vanhoiksi saakka.
Ilmoita asiaton viesti
Iän vaikutuksesta olisi ehkä ollut hyvä lisäksi mainita, että vanhemmat naiset kaipaavat nuoria enemmän seksiä. Jotain tutkimuksiakin aiheesta pitäisi olla. Käännekohta taisi olla jossain tuon mainitun 33 vuoden paikkeilla. Toisaalta sitten taas miehillä into vähenee iän myötä. Kummassakin ilmiössä voisi varmasti löytää muita syitä iän takaa, jos ei muuten, niin lisäselityksinä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kommentti! Kiitos siitä!
Ilmoita asiaton viesti
Sanot: ”miehillä on näyttäisi kuitenkin olevan valta-asema pitkäaikaisten parisuhteiden markkinoilla – etenkin vanhemmissa ikäluokissa.”
Käytät konditionaalia: ”näyttäisi”.
Sehän on sama väite kuin: ”Jos tädilläni olisi kivekset, hän olisi setäni”.
Onko sinulla faktaa vai onko väitteesi fiktiota?
Ilmoita asiaton viesti
Hei Pauli! Minusta jokaisen tutkijan ja tieteentekijän tulisi osata käyttää suomenkielen tarjoamia mahdollisuuksia erilaisten väittämien esittämiseen. Jos empiirinen todistusaineisto on vahva, voidaan sanoa että ”asia on näin”. Jos empiiristä todistusaineistoa on, mutta aineisto ei ole kiistämätön, kannattaa sanoa ”asia lienee näin” tai ”asia näyttää olevan näin” – tai ”asia näyttäisi olevan näin”.
Ilmoita asiaton viesti
Laasanen on kumminkin oikeassa. Ja se ei tarvitse pitkiä puuduttavia selityksiä, vain havainnointia.
Mies vonkaa, kerjää ja saalistaa seksiä. Nainen sitä tarjoaa..jos tarjoaa. Naisella on siis seksuaalinen yliote ja siten myös eräänlainen – ainakin mahdllinen – kiristysmahdollisuus sekisin kautta.
Tämä tietysti on yleistystä, mutta pääsääntöisesti se tuohon tapaan menee. Aina.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Jorma! Puolustat Laasasta omilla havainnoillasi. Yksittäisen henkilön havainnot eivät kuitenkaan ole riittävän vahva empiirinen todistusaineisto tieteellisestä näkökulmasta katsoen – ainakaan, jos tavoitteena on tehdä vahvoja yleistyksiä. Ota huomioon myös se, että on paljon yksittäisiä henkilöitä, jotka ovat havainneet ihan päinvastaisia asioita.
Ilmoita asiaton viesti
Keski ikäinen suomalainen mies voi valita suomimummon tai miss Vietnamin.
Pariutumismarkkinat ovat globalisoituneet, ja tästä aukenee runsaasti etuja miehille, jotka asuvat varakkaimmisa maissa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kommentti! Tuo näkökulma heikentää Henryn argumenttia, jonka mukaan naisilla on seksuaalista valtaa miehiin nähden.
Perustelu: Jos valta syntyy puutteesta, niin kaikki puutetta vähentävät ratkaisut ja substituutit vähentävät kyseistä valtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle jää tästä vähän epäselväksi, että missä Laasanen on väärässä eli mihin hänen väitteisiinsä tässä tarkalleen viittaat.
”Amerikkalaisessa tutkimuksessa…” Selkeyttäisi varmaan jos viittaisit tutkimukseen jotenkin tarkemmin kuin että se on tehty Amerikassa, helpottaisi etsimistä. Eipä silti, noita ikäpreferenssejä on tutkittu aika monessa tunnetussa tutkimuksessa.
”Iän vaikutus…” En ole huomannut Laasasen kyseenalaistavan tutkimustuloksia eri sukupuolten ikäpreferensseistä. Totta lienee, että hän puhuu naisista usein yhtenäisenä ryhmänä, vaikka valta ja vallankäyttö ovat jakautuneet naisten keskuudessa varsin epätasaisesti.
Onko näitä ”tantraseksiin kallellaan olevia kulttuureita” paljonkin? Suurikin osa maailman väestöstä? Vaikka tantraseksi perustuukin johonkin marginaalisten lahkojen harjoituksiin, se on enimmäkseen länsimainen ilmiö. Vapaan seksuaalisuuden kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.
”Viktoriaanista aikaa ennen on kuitenkin ollut kulttuureja, joissa […] halukkaita naisia ei ole pidetty huonoina.”
Mitä kulttuureja? Mieleeni ei tule yhtään.
”Esimerkiksi Kama Sutraan sisältyneen tantrafilosofian mukaan”
Varmaan aika huono esimerkki, kun Kama Sutra ei liity tantraan mitenkään, muuta kuin ehkä New Age ”-traditioissa”. Hindukulttuureissa aviolliset siveysvaatimukset taitavat edelleen olla aika ”viktoriaanista” tasoa. Se, että on olemassa parisuhdeoppikirja jossa on mainittu seksitekniikoita, ei tarkoita että kulttuuri olisi ollut viktoriaanista yhtään sallivampi. Viktoriaanisen ajan Englannista löytyy myös todella roisia pornoa…
Ilmoita asiaton viesti
Henry esittää väitteensä ”Naiset pitävät hallussaan merkittävässä määrin seksuaalista valtaa suhteessa miehiin” sellaisessa yleistävässä muodossa, joka viittaa siihen, että KAIKKI NAISET tai vähintäänkin NAISET KESKIMÄÄRIN pitävät hallussaan kyseistä valtaa ja että tämä valtaero naisten ja miesten välillä on merkittävän suuri. (Vaikuttaa siltä, että myös sinä pidät hieman kyseenalaisena sitä, että Henry yleistää niin rankasti ja käsittelee naisia yhtenä ainoana vähintäänkin implisiittisellä tavalla homogeenisena ryhmänä.)
Minulla on Facebookissa jossain kaukana menneisyydessä linkki tuohon ikäpreferenssitutkimukseen, mutta en löytänyt sitä. Jos sinulla on tiedossa jotain hyviä linkkejä vastaaviin tutkimuksiin, kerro ihmeessä?
Tantraseksistä puhuminen oli ehkä hieman huono esimerkki. Ehkä olisi ollut parempi puhua siitä, että jos naiset ovat sängyssä erityisen vaativaisia, miehiltä loppuu vähitellen kiinnostus seksiin. Tämä voi ilmetä joko yksittäistapauksina (mies kyllästyy yksittäiseen naiseen), mutta myös kokonaisena kulttuurillisena ilmiönä: Jos vaikkapa amerikkalaisissa TV-sarjoissa yleistyy kuva naisista, jotka vaativat miehiltä todella loistokkaita seksisuorituksia ja itselleen paljon orgasmeja (monia eri apuvälineitä käyttäen), seksi alkaa vähitellen tuntua miehistä työltä tai velvollisuudelta ja seurauksena on miesten seksihalujen väheneminen keskimäärin. Tämä ilmiö näkyy jo jonkin verran siinä, että USA:ssa seksiterapeutit raportoivat, että yli 50% heidän haluttomuudesta kärsivistä asiakkaistaan koskee tapausta, jossa mies on se haluton osapuoli.
Ilmoita asiaton viesti
”Esimerkiksi Kama Sutraan sisältyneen tantrafilosofian mukaan nainen on miestä seksuaalisempi sukupuoli ja seksuaalinen halukkuus on sekä naisilla että miehillä aivan yhtä luonnollista ja tavallista”
Toisaalta se mitä Kama Sutrassa lukee, ei välttämättä kerro mitään siitä, millaset roolit naisilla ja miehillä on siinä kulttuurissa ollu, missä kyseinen opus on kirjotettu. Voi olla että roolit on ollu siellä ja silloin ihan samanlaiset ku ne on nykyäänkin tosta kirjasta huolimatta. Tai sitten erilaiset.
”Esimerkiksi tantrafilosofian mukainen seksin ”määritelmä” pitää sisällään tuntikausien romanttisen tunnelmanvirittelyn ennen yhdyntää ja lisäksi tantrafilosofia kannustaa seksin jatkamiseen myös miehen orgasmin jälkeen. Tällaisten ehtojen ja määrittelyjen tuloksena on periaatteessa mahdollista tilanne, jossa töistä väsyneenä kotiin tulevat miehet eivät ole pätkääkään kiinnostuneita edellisellä tavalla määritetystä seksistä”
Tässä oot täysin oikeessa. Pitkissä parisuhteissa seksi varmaan usein loppuukin melkein kokonaan, jos nainen edellyttäisi mieheltä aina tuntien ponnisteluja seksin eteen ja toisaalta ei ole suostuvainen miehen haluamaan pikaseksiin. Mutta jos tarkemmin mietit, niin toi biologiasta kumpuava ero seksihaluissa selittää paljon asioita. Esim. juuri sen, miksi käytännössä kaikissa kulttuureissa miehet on vonkaava osapuoli. Kyse on hyötyjen ja kustannusten suhteesta. Naisen on paljon kustannustehokkaampaa palkita miehiä seksillä ku toisin päin. Naiselta vaaditaan 2 minuutin kevyt suoritus miehen tyydyttämiseksi. Mieheltä vaaditaan huomattavasti isompia ponnisteluja naisen tyydyttämiseksi. Lisäks naisella on irtosuhteissa kasa sellaisia riskejä, joita miehellä ei vastaavasti ole. Kyse ei siis ole siitä, että kulttuurit täysin sattumanvaraisesti asettelisivat miehiä ja naisia erilaisiin rooleihin vaan roolit syntyvät paljolti biologisten kannustimien tuloksina. Naisilla on seksillä palkitsemisessa suhteellinen etu, joten tyypillisesti naiset ovat seksissä tarjoajina ja miehet kysyjinä.
Ilmoita asiaton viesti
Pitkä rakastelu voi olla merkki siitä, että seksi ei oikeastaan ole täysin tyydyttävää. Seksin pituudella voidaan yrittää kompensoida sen puuttuvaa intensiivisyyttä.
Näin esimerkiksi sitä, että aikuisviihde on ehkä huonompaa ja vähemmän intensiivisempää, kuin oikea seksi, voidaan korvata sillä, että pornoa katsotaan tuntitolkulla.
Myös se, että naisten katsotaan tarvitsevan pitempikestoista seksiä, eikä ns. pikaseksi kelpaa, voi heijastaa sitä, että yhteiskunnassamme naisten seksuaalisuutta tukahdutetaan, jolloin naisten on miehiä vaikeampaa nauttia aktiivsesti seksistä. Naisten seksuaalisuuden kulttuurinen tukahduttaminen on tosiasia, josta ei kuitenkaan puhuta ääneen. Aiheesta:
http://puute.com/3tasoa/tukahduttaminen_alku.htm
http://www.bigdispute.fcpages.com/
Ilmoita asiaton viesti
Kiitokset kommenteista! Poistin artikkelista kokonaan tantraviittaukset, koska siltä osalta argumentaatio ei ollut niin vahvaa.
Toivottavasti tilalle laitettu viittaus New York sinkkuihin sekä USA:n seksiterapeuttien tilastoihin on parempaa argumentaatiota!
Ilmoita asiaton viesti
Seksuaalinen valta varmastikin jakautuu epätasaisesti iän suhteen. Nuorilla naisilla sitä on ylivoimaisesti eniten. Mutta kyllä kaikki tuntuu viittaavan siihen, että kaikissa relevanteissa ikäryhmissä naisten seksuaalista resurssia kysytään enemmän ku miesten. Sitä ei kumoa se, että vanhemmilla korkean statuksen miehillä on naisia enemmän muuta valtaa. Parisuhdekysynnän osalta miehet voivatkin olla joissain ikäryhmissä keskimäärin paremmassa asemassa. Tosin markkinoilta täysin pudonneita lienee kuitenkin miehissä enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoisin käsitystäsi siitä, että seksuaalisuuden normit periytyvät viktoriaaniselta ajalta. Tämä on hyvin yleinen virheväittämä.
Yhteiskuntatieteissä tiedätään hyvin, että ihmisten arvot ja moraalisäännöt muuttuvat hyvin nopeasti, jos yhteiskunta muuttuu. Ja yli sadan vuoden takaisesta ajasta yhteiskunta on todella muuttunut nopeasti.
Yleensä myös historiassa on hylätty ajatukset, että joku ilmiö syntyisi historian suurmiehen tai suurnaisen henkilökohtaisen hulluuden tai nerouden tuotoksena, vaan kyse on koko yhteiskunnan laajoista kehitystrendeistä.
Viktoriaaninen moraali syntyi, koska sille oli sinä aikana ja siinä yhteiskunnassa sosiaalinen tilaus, ja yhteiskunta tarvitsi voimakasta seksuaalisuuden kontrollia. Myös nykyinen yhteiskunta tarvitsee seksuaalisuuden kontrollointia, mutta ei niin voimakkaasti, kuin vikotriaanisena aikan. Pitääkin kysyä miksi yhteiskunta tarvitsee seksuaalisuuden rajoittamista ja tiukkaa kontrollia? Syyt liittyvät ilmiselvästi perheiden asemaan ja perheiden merkitykseen lasten kasvatuksessa ja perheiden taloudelliseen merkitykseen yhteiskunnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentista! Poistin tekstistä lauseen ”Elämme vieläkin viktoriaanisen ajan jälkimainingeissa”.
Ilmoita asiaton viesti
Arvoisa herra de Silva,
oletetaan, että naisilla on biologiasta (tai kulttuurista) johtuva kaipuu romantiikkaa, henkistä läheisyyttä, luottamuksen tunnetta sekä sitoutumisen tunnetta kohtaan. Tämä tarkoittaisi sitä, että nämä kaipuut muodostavat miehille valtaa suhteessa naisiin, koska miehet pystyvät pihtaamaan näitä naisten toivomia ja kaipaamia asioita.
Monet miehet pystyvät hyväksikäyttämään tätä kaipuuta siten, että lypsävät naisilta rahaa vastineeksi naisten kaipaamasta romantiikasta, silmiin katsomisesta ja hellistä sanoista. Niin – ja itse asiassa monet myös kykenevät vaihtamaan romantiikkaa ja henkisen yhteenkuuluvuuden tunnetta seksiin, ainakin jos PUA-kirjallisuutta on uskominen.
Tällaisessa tilanteessa on hieman yksisilmäistä korostaa vain pelkkää naisten seksuaalista valtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Pasi, sulta meni nyt vähän mun pointti ohi.
”oletetaan, että naisilla on biologiasta (tai kulttuurista) johtuva kaipuu romantiikkaa, henkistä läheisyyttä, luottamuksen tunnetta sekä sitoutumisen tunnetta kohtaan. Tämä tarkoittaisi sitä, että nämä kaipuut muodostavat miehille valtaa suhteessa naisiin, koska miehet pystyvät pihtaamaan näitä naisten toivomia ja kaipaamia asioita”
Noi muodostais miehille valtaa suhteessa naisiin siinä tapauksessa, että miehillä olis hallussaan noita resursseja mitä naiset haluaa ja ne resurssit olis helposti ”tuotteistettavissa”(en nyt keksinyt parempaa termiä). Tällä tarkoitan sitä, että noi halut joita esität naisilla olevan, ei oo sellasia mitä miehet vois tosta vaan tyydyttää ”at will”. Ts. jotta mies sais tyydytettyä noi kyseiset halut, sen täytyy ryhtyä naisen kanssa pitkään suhteeseen ja panostaa siihen valtavasti. Tällasia panoksia yksittäisellä miehellä ei yhen elämän ajalle ole kuin muutama jo elämän rajallisesta pituudesta johtuen. Lisäks kun mies ryhtyy tollaseen suhteeseen, sillä on siinä valtava vaihtoehtoiskustannus, ts. ne potentiaaliset seksi/parisuhteet jotka jää saamatta siks, että ryhty suhteeseen tietyn naisen kanssa. Miehet ei siis oikeestaan voi ”pihdata” noita naisten haluamia asioita, koska miehillä ei oo niitä ylenmäärin hallussaan.
Miesten seksihalujen suhteen tilanne on täysin erilainen. Miehen välittömän seksihalun saa tyydytettyä muutamassa minuutissa. Naisilla on hallussaan valtava määrä sellaista seksuaalista resurssia, jota miehet haluavat ja se resurssi on helppo ”tuotteistaa” toisin kuin yllä. Periaatteessa hommaan vaaditaan muutaman minuutin vaivannäkö, jota voisi verrata vaikka hierojan tarjoamaan palveluun. Koska naiset kuitenkin säännöstelevät seksuaalista resurssiaan, sille muodostuva ”hinta” on huomattavasti korkeampi kuin hieronnalle.
Edellä mainitun eron lisäksi on vielä se, että miesten halut eivät ole yhtä kärjistyneesti jakautuneet kuin naisten halut. Jos otetaan yksittäinen nainen, niin on olemassa suht pieni määrä miehiä, joka edes teoriassa pystyy tarjoamaan naiselle romanttisia elämyksiä. Miehet taas ovat huomattavan vähemmän valikoivia seksihalujensa suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Joonas, naisten ja miesten tarpeet ja toiveet voivat olla parisuhteiden osalta keskimäärin aika erilaisia. Fiksu mies pystyy kuitenkin tekemään toimivia vaihtokauppoja siten, että hän antaa naiselle, mitä nainen haluaa ja saa vaihdossa mitä itse haluaa – jä vieläpä siten, ettei vaihtokauppa tunnu liian selvästi kaupankäynniltä.
Laskelmoidussa muodossa tätä prosessia voi tuotteistaa PUA-tekniikoiden avulla sekä antamalla naiselle vaikutelman romanttisista tunteistaan ja sitoutumishalustaan. Kuitenkin myös ilman laskelmointia ja huijaamista voi menestyä.
Lisäksi kannattaa muistaa, että seksuaalisen laukeamisen tarpeen voi saada tyydytettyä myös ilman kumppania. Tämä vähentää naisten seksuaalista valtaa miehiä kohtaan (ja päin vastoin).
Argumentti siitä, että mies menettää paljon (vaihtoehtoishyötyjä) parisuhteeseen ryhtyessään on epäyhteensopiva sen oletuksen kanssa, että sinkkumiehen on hirveän vaikea saada seksiä. (Jos seksin saanti on sinkulle niin kauhean vaikeaa, niin miksi se parisuhteeseen ryhtyminen olisi niin suuri menetys?).
Ilmoita asiaton viesti
” Fiksu mies pystyy kuitenkin tekemään toimivia vaihtokauppoja siten, että hän antaa naiselle, mitä nainen haluaa ja saa vaihdossa mitä itse haluaa – jä vieläpä siten, ettei vaihtokauppa tunnu liian selvästi kaupankäynniltä”
Joo mutta toi vaatii jo taitoa ja pelisilmää jota ei todellakaan oo kauheen monella miehellä. Tai sitten niin kovan statuksen, että jo se itsessään saa naisen kokemaan ”romanttisia tunteita” ja lankeamaan miehen pauloihin. Aika harva mies hallitsee naisten manipuloinnin niin hyvin, että pystyis saamaan sitä kautta itselleen hirveesti hyötyä. Tota mahdollisuutta ei siis oikeen voi rinnastaa naisten seksuaaliseen resurssiin, jota enemmistöllä naisista on enemmän tai vähemmän ainakin nuorella iällä.
”Argumentti siitä, että mies menettää paljon (vaihtoehtoishyötyjä) parisuhteeseen ryhtyessään on epäyhteensopiva sen oletuksen kanssa, että sinkkumiehen on hirveän vaikea saada seksiä. (Jos seksin saanti on sinkulle niin kauhean vaikeaa, niin miksi se parisuhteeseen ryhtyminen olisi niin suuri menetys?)”
No siis toki parisuhteeseen ryhtymisen vaihtoehtoiskustannus koostuu miljoonasta muustakin asiasta ku menetetyistä pari/seksisuhteista. Tuskin oot sitä mieltä, että parisuhteeseen ryhtymisen vaihtoehtoiskustannus olis lähelläkään samaa mittaluokkaa kun yhden seksikerran vaihtoehtoiskustannus? Jo naisen alustava vakuuttaminen tunteistaan ja sitoutumishalustaan vaatii moninkertaisesti vaivannäköä suhteessa yhteen seksikertaan.
Ja siis niillä sinkkumiehillä jotka ei irtoseksiä saa, ei tietenkään edes ole minkäänlaista valta-asemaa parisuhdemarkkinoilla suhteessa naisiin. Ne miehet luultavasti haluaa parisuhdetta ja sitoutumista ihan yhtä paljon ku naisetkin, koska niillä ei parisuhteen ja oman käden lisäks oo muita vaihtoehtoja selibaatille. Toinen tilanne on niillä (status/peli)miehillä, joilla on mahdollisuus viettää vilkasta seksielämää ilman parisuhdettakin. Sellaisilla miehillä voi sanoa olevan jonkinlaista valtaa naisiin nähden tossa mielessä mitä esitit, mutta kyseinen miesten joukko tuskin on kovin suuri.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos mielenkiintoisesta blogikirjoituksesta Pasi Malmi.
Joonas da Silva arvelee että vilkasta seksielämää ilman parisuhdetta viettävien miesten joukko tuskin on kovin suuri. Rohkea päätelmä.
Mielestäni vilkasta seksielämää viettää noin 20 % sinkkumiehistä. Alle kolmikymppisistä sinkkumiehistä 30 %.
Silva puhuu status ja pelimiehistä ja arvelee, että pääsääntöisesti vain näillä miestyypeillä olisi vilkas seksielämä sinkkuna. Mielestäni on huomioitava että alemman ”pelimiesmarkkina-arvon” ihmiset harrastavat seksiä keskenään ei ainoastaan pelimiehet ja -naiset.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä näkökulma. Laasasen tapa käsitellä naisia yhtenä yhtenäisenä ryhmänä on yksi suurimpia syitä, mihin hänen pseudotieteellinen teoriansa kaatuu.
Ilmoita asiaton viesti