Kännykkäsovellus ja testaus eivät riitä Suomen COVID-19 exit-strategiaksi
Kansainväliset tutkijaryhmät suosittavat, että COVID-19-kriisin torjunnassa tai exit-strategiassa ei tukeuduttaisi koskaan vain yhteen toimenpidesuositukseen, kuten vaikkapa tehokkaaseen testaamiseen ja altistuneiden jäljittämiseen kännykkäsovelluksella. Altistuneiden jäljittämisen lisäksi tarvitaan epidemian torjuntaan mm. kansallista kasvomaskisuositusta sekä sosiaalisen etäisyyden pitämistä tavalla, joka ei rasita taloutta liikaa. Tämän artikkelin tarkoituksena on esittää kymmenen toimenpidesuositusta COVID-19 exit-strategiaksi siten, että kukin suositus tuottaa melko todennäköisesti hyötyjä ja lähes varmasti vain kohtalaisen vähän haittoja tai kustannuksia. Kustannusten ja hyötyjen vertaileminen on tärkeää, koska jokainen rajoituksia ylläpitävä viikko maksaa Suomelle Keskuskauppakamarin mukaan 1.2 miljardia euroa. Lisäksi artikkelissa painottuu se, että exit-strategian laatijoiden tulisi etsiä tietoa alkuperäisistä tieteellisistä lähteistä, koska tieteellisellä tiedolla on taipumus degeneroitua tiedon kulkiessa useista paineen alla työskentelevistä kansainvälisistä ja suomalaisista organisaatioista muodostuvan verkoston lävitse.
HTT Pasi Malmi
Tarvitaan lisätoimenpiteitä kännykkäsovelluksen sekä altistuneiden jäljittämisen tueksi
Kiinalainen tutkijaryhmä on kuvannut laskentamallin, jolla voidaan arvioida COVID-19-epidemian torjuntakeinojen yhteisvaikutuksia lääketieteellisestä ja epidemologisesta näkökulmasta. Tutkijaryhmän artikkelin mukaan erityisen tehokas yhdistelmä muodostuu siitä, jos vähintään 70% kansalaisista käyttää kasvomaskeja ja 60% viruksen kantajille altistuneista jäljitetään.
Tätä tulosta voidaan soveltaa myös laajemminkin eli ei ole järkevää toteuttaa vain yhtä epidemian torjuntakeinoa (esimerkiksi jäljitystä) vaan sen tueksi kannattaa ottaa kaikki muutkin keinot, joista on melko varmasti hyötyjä ilman, että niistä olisi merkittäviä haittoja. Tähän samaan päätökseen on päätynyt myös toinen kansainvälinen tutkimusryhmä, jonka mukaan.
”Combining low efficacy masks with improved levels of the other anti-COVID-19 intervention strategies can lead to the elimination of the pandemic. This study emphasizes the important role social-distancing plays in curtailing the burden of COVID-19.”… ”Using face-masks in public (including the low efficacy cloth masks) is very useful in minimizing community transmission and burden of COVID-19, provided their coverage level is high.”
Yleisin kansainvälinen suositus tiedeyhteisössä näyttäisi siis olevan se, että COVID-19-kriisin hoitamiseen käytetään yhtaikaisesti kaikkia mahdollisia keinoja, joilla epidemia saadaan pidettyä kurissa ja joiden hyödyt ylittävät niistä mahdollisesti aiheutuvat haitat.
Yhteenveto suositelluista toimenpiteistä on esitetty seuraavassa kuvassa vihreällä värillä (erittäin suositeltavat toimenpiteet) sekä keltaisella (melko lupaavat toimenpiteet). Punaisia ei missään tapauksessa suositella:
Erityisen suositeltavat toimenpiteet
Testaus ja altistuneiden jäljittäminen: Tämä on erittäin tärkeä toimintalinja, mikäli halutaan joko nujertaa epidemia kokonaan tai vaihtoehtoisesti madaltaa epidemiaa siten, että markkinoille ehditään saada yhä parempia ja parempia hoitoja ja rokotuksia. Ulkomaisten tutkijaryhmien mukaan tämä ei kuitenkaan yksistään riitä. Yhä useampi maa edellyttää myös muita toimenpiteitä.
Kasvomaskien käyttö: Hengityssuojaimet suojaisivat kansalaisia tehokkaasti tartunnalta, minkä lisäksi ne myös ehkäisivät viruksen kantajia levittämästä virusta. Koska hengityssuojaimia ei riitä muille kuin lääkäreille ja sairaanhoitajille, tulisi kankaasta tehtyjen kasvomaskien käyttösuositukset perustaa tutkittuun tieteelliseen tietoon. Euroopan tautitorjuntakeskus ECDC:n raportin mukaan kasvomaskeista on tehty 27 tutkimusta, joiden mukaan kangasmaskit suodattavat 2 % – 38% viruksista. WHO:n tuottaman puolueettoman, COVID-19-kriisiä edeltäneen raportin mukaan kangasmaskien hyödyt ovat samantasoiset kuin huolellisella käsien pesemisellä. ECDC:n luettelemien 27 tutkimuksen joukossa oli vain yksi tutkimus, joka löysi kasvomaskien käytöstä haittoja. Kyseinen tutkimus päätyi suosittelemaan, ettei kangasmaskeja käytettäisi ammattikäytössä sairaaloissa. Vaikka ECDC tulkitsikin aluksi virheellisesti, että kyseisen tutkimuksen haittoja koskeva suositus olisi koskenut kaikkia maskinkäyttötilanteita, on ECDC korjannut suositustaan 2020-04-11 siihen muotoon, että kansalaisten olisi syytä harkita maskien käyttöä julkisilla paikoilla, erityisesti ahtaissa tiloissa liikkuessaan. Myös THL:n pääjohtaja kannattaa tätä ajatusta, minkä lisäksi tukea tulee myös HUS:ilta.
Maskien suodatusominaisuuksia on mahdollista parantaa käyttämällä hyväksi USA:n tautitorjuntakeskuksen laatimia kangasmaskin valmistusohjeita.
Kokonaisarvio hengityssuojainten ja kangasmaskien osalta on se, että niiden laajamittainen valmistus Suomessa voisi työllistää satoja ihmisiä, minkä lisäksi maskit olisivat yksi tärkeä osatekijä epidemian kontrolloimisessa – yhtä tärkeä osatekijä kuin käsien peseminen. Jotta nämä hyötyvaikutukset saavutettaisiin, maskien käyttö tulisi säätää pakolliseksi julkisessa liikenteessä, kaupoissa sekä ostoskeskuksissa.
Kansalaispalkka: Mikäli tuemme suoraan yrityksiä, osa tuesta valuu Suomen ulkopuolelle. Jos sen sijaan tukisimme kansalaisia kansalaispalkan avulla, tuki kohdistuisi aina suoraan kansalaisille. Tämä myös mahdollistaisi kansalaisten toimimisen pienipalkkaisissa töissä, joille on nyt kova kysyntä. Kansalaispalkka tarjoaisi monelle suomalaiselle marjojen poimijalle, lehden jakajalle tai alustayrittäjälle turvaa ja rahoitusta pieneksi jäävän peruspalkan lisäksi. Samalla yritykset saisivat kipeästi tarvitsemaansa työvoimaa. Mikäli kansalaispalkan positiivisia työllisyysvaikutuksia haluttaisiin kokeilla laajasti, oikea ajankohta olisi juuri nyt!
Automaattinen starttiraha: Jos kansalaispalkka katsotaan liian kalliiksi ratkaisuksi, voidaan myös muuttaa nykyisen starttirahan myöntämisperusteita väliaikaisesti siten, että starttiraha annettaisiin automaattisesti jokaiselle hakijalle ja se olisi kestoltaan 12 kuukautta nykyisten 6 kuukauden sijasta. Tämä antaisi joustavan ja nopean mahdollisuuden uuden yritystoiminnan perustamiselle COVID-19 epidemian aikana.
Tupakkaveron ja alkoholiveron nosto: Tutkimusten mukaan tupakointi lisää COVID-19-potilaiden riskiä joutua tehohoitoon, mutta nikotiini pienentää riskiä. Alkoholin käyttö puolestaan vähentää vastustuskykyä sekä lisää keuhkokuumeen ja ARDS-syndrooman riskiä. Toisin sanoen, sekä alkoholiveron että tupakkaveron nostamisesta olisi hyötyä COVID-19-taudin torjunnassa, kuitenkin siten, että nikotiinipurukumien verotusta voisi jopa laskea. Lisäksi verojen nostaminen ei lisäisi lainkaan alkoholin tuontia Baltian maista tai Venäjältä, koska rajat ovat kiinni. Tämä tarkoittaisi merkittävää lisätuloa valtiolle.
D-vitamiinia koskevat suositukset: Terveyskirjasto Duodecimin mukaan D-vitamiini parantaa elimistön puolustuskykyä taudinaiheuttajia vastaan. Duodecimin mukaan suositusannos aikuisille on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ja ikäihmisille 20 mikrogrammaa. Granadan yliopiston tutkijat suosittelevat huomattavasti tätä suurempiakin annoksia sekä uskovat lisäksi, että D-vitamiinin normaalia suuremmista annoksista on hyötyä vielä COVID-19-oireiden alkamisen jälkeenkin. Kun hyötyjä verrataan haittoihin, on huomattava, että Duodecimin mukaan 125 mikrogrammaa päivässä on vielä turvallinen annos.
Irlannin ravitsemusinstituutti sekä Irish Society for Parenteral and Enteral Nutrition suosittelevat Dublinin yliopiston tutkimuksen perusteella, että irlantilaisten tulisi nauttia D-vitamiinia 20-50 mikrogrammaa vuorokaudessa. Vaikka D-vitamiinin tarve on kesällä vähäisempää runsaan auringonvalon vuoksi, on huomattava, että exit-strategian tulee kattaa myös ensi syksy ja talvi, koska COVID-19-rokotteiden markkinoille tulo kestää todennäköisesti vähintään huhtikuulle 2021. D-vitamiinisuositusten välitön nostaminen Suomessa auttaisi siis torjumaan erityisesti COVID-19-epidemian jatkovaihetta syksyllä 2020 sekä talvella 2021.
Yleisötapahtumat vain verkossa: Meillä on jo riittävästi näyttöä suurten yleisötapahtumien vaaroista. Jalkapallo-ottelulla näyttää olleen merkittävä osuus Italian COVID-19-epidemian räjähdysmäisessä käynnistymisessä. Naistenpäivän konsertti puolestaan käynnisti Suomessa vähintään 7 uutta tartuntaketjua. Mikäli suuria yleisötapahtumia halutaan järjestää, ne tulisi toteuttaa joko drive-in näytöksinä taikka tietoverkossa, erilaisten uusien sosiaalista toimintaa edistävien sovellusten avulla. Esimerkkinä vaikkapa Fortnite sekä erilaiset interaktiiviset konsertit ja yhteislaulutapahtumat. Tämänkaltaisten uusien sosiaalisten sovellusten avulla on mahdollista luoda taiteen ja median alalle uusia työpaikkoja sekä saada aikaan myös pysyviä, rakenteellisia muutoksia ihmisten käyttäytymiseen.
Lupaavalta vaikuttavat toimenpide-ehdotukset
Alkoholin maahantuontikielto: Poikkeustilan nojalla saattaisi olla mahdollista kieltää alkoholijuomien maahantuonti. Vaikka tämä olisi normaalioloissa EU:n sääntöjen vastaista protektionismia, kieltoa voitaisiin perustella sillä, että 1) rajat on muutenkin suljettu ja vain välttämättömien tuotteiden maahantuonti on sallittua, 2) alkoholi lisää COVID-19-kuolleisuutta. Myyntikiellon avulla olisi mahdollista työllistää satoja suomalaisia panimoihin, tislaamoihin sekä tilaviinien tuotantoon.
Vuokrien jäädytys: Valmiuslaki mahdollistanee ratkaisun, jossa vuokralaisten häätäminen vuokrarästien sekä vuokrarästeihin perustuvat konkurssihakemukset kielletään. Tämä suojaa yrityksiä konkursseilta ja mahdollistaa sen, että yritykset ensisijaisesti vain lomauttavat, eivät niinkään irtisano.
Koulujen rajoitettu avaaminen: 1900-luvun alun tuhoisasta influessastaepidemiasta aiheutunut kuolleisuus oli pienintä niissä USA:n osavaltioissa, joissa koulut suljettiin jo ennen vakavaa epidemiaa ja koulujen sulkeminen kesti pitkään. Tämä viittaa siihen, että koulujen avaaminen Suomessa jo nyt olisi iso riski. Mikäli tämä riski halutaan välttää, koulut tulisi pitää kiinni syyslukukauden alkuun asti. Tarvittaessa alakoulut voitaisiin kuitenkin avata siten, että lastensuojelun asiakkailla, yksinhuoltajien lapsilla sekä sairaanhoitajien ja lääkärien lapsilla on oikeus käydä alakoulua heti 1.5.2020 alkaen. Näillä toimenpiteillä pudotettaisiin koulujen osittaisen kiinni pitämisen haitat hyvin pieniksi. Mikäli koulut pidetään pääsääntöisesti kiinni elokuuhun asti, COVID-19-epidemia pysyy paremmin kurissa ja Suomi saa lisäaikaa taudin lääkehoitojen ja rokotteiden tutkimista ja testaamista varten.
Ravintoloiden rajoitettu avaaminen: Ravintoloiden avaaminen on mahdollista toteuttaa välittömästi siten, että riskit minimoidaan. Määräykseksi voidaan asettaa Ruotsin mallin mukaisesti se, että vain ruuan myynti ravintolasta ulos sekä pöytiintarjoilu on sallittua, minkä lisäksi pöytien välimatkan on oltava yli 2 metriä. Lisäksi yli 6 hengen pöydät voidaan kieltää. Tämä helpottaisi tehokkaasti ruokaravintoloiden toimintaa, mutta pitäisi edelleen baarit ja yökerhot suljettuina. Samalla pöytiintarjoilupakko saattaisi jopa luoda uusia työpaikkoja tarjoilijoille.
THL:n ja Työterveyslaitoksen jarrutusvoiman vähentäminen: Suomessa on paljon terveydenhuoltoalaa tukevia innovatiivisia pk-yrityksiä, joilla on tuotteita, jotka voisivat edistää exit-strategiaa. THL ja Työterveyslaitos kuitenkin jarruttavat näiden yritysten keksintöjen markkinoille pääsemistä.
Esimerkkinä voidaan mainita Cleamix Oy, joka on kehittänyt puolustusvoimien, VTT:n ja Vaisalan kanssa yhteistyössä kannettavan, vetyperoksidiin perustuvan dekontaminointilaitteiston. Laitteisto soveltuu myös SARS-COV-2-viruksen torjuntaan ja sillä olisi välittömät markkinat kaikissa maailman maissa. Testit Mikkelin keskussairaalassa heinäkuussa 2019 osoittivat että Cleamix-menetelmä on erittäin lupaava ja mahdollisesti jopa parempi muut Suomessa käytössä olevat menetelmät. THL ja Työterveyslaitos eivät kuitenkaan millään tavoin noteeraa tehtyjä testejä eivätkä vastaa yrityksen yhteydenottopyyntöihin, mikä hidastaa laitteiston käyttöönottoa soteyhtymissä.
Mikäli uusien terveydenhuoltoalaan liittyvien keksintöjen käyttöönoton valvonta siirrettäisiin väliaikaisesti uuteen työ- ja elinkeinoministeriön johtamaan työryhmään, jossa THL ja Työterveyslaitos voisivat olla mukana, nämä keksinnöt saataisiin nykyistä nopeammin kattavien ja tieteellisesti pätevien testien piiriin ja sen jälkeen nopeasti julkisorganisaatioiden käyttöön. Tämä synnyttäisi todennäköisesti runsaasti uusia työpaikkoja ja vientituloja, minkä lisäksi myös COVID-19-torjunta saattaisi tehostua.
Jatkotoimet
Ennen esittämieni toimenpidesuositusten hyväksymistä tai hylkäämistä sekä suositukset että niihin liittyvät alkuperäiset tieteelliset lähteet olisi tutkittava Suomen parhaiden asiantuntijoiden toimesta. Tähän soveltuu parhaiten 8.4.2020 perustettu Tiedepaneeli, mutta mielipidettä kannattaa kysyä myös THL:n pääjohtaja tohtori Markku Tervahaudalta tai HUS:n johtavilta asiantuntijoilta, jotka tarkastelevat asioita teho-osaston näkökulmasta – eivät pelkästään laumasuojan edistämisen näkökulmasta.
HTT Pasi Malmi
julkishallintotieteiden tohtori
LinkedIn / Twitter
Lähteet:
Duodecim (2020). ”D-vitamiinin turvallinen annos aikuisille”.
ECDC (2020). ”The use of face masks may reduce the spread of the infection in the community by minimising the excretion of respiratory droplets from those, who are infected”. Twitter-tiedote 2020-04-11.
Farsalinos, Barbouni & Niaura (2020). ”Smoking, vaping and hospitalization for COVID-19”
Markel, Lipman, Navarro et al. (2007). ”Nonpharmaceutical interventions implemented by US Cities During the 1918-1919 Influenza Pandemic”.
McCartney & Byrne (2020). ”Optimisation of Vitamin D Status for Enhanced Immuno-protection Against Covid-19”
Ngonghala, Iboi, Eikenberry, Scotch, MacIntyre, Bonds & Gumel (2020). ”Mathematical assessment of the impact of non-pharmaceutical interventions on curtailing the 2019 novel Coronavirus”.
Sarkar, Jung & Wang (2015). ”Alcohol and the Immune System”.
Tian, Li, Qi, Tang, Tang, Liu, Li, Cheng, Li, Shi, Liu & Tang (2020). ”Calibrated Intervention and Containment of the COVID-19 Pandemic”.
WHO (2019). ”Non-pharmaceutical public health measures for mitigating the risk and impact of epidemic and pandemic influenza”.
WHO EMRO (2020). ”Tobacco and waterpipe use increases the risk of suffering from COVID-19”
Kiitokset
Niin, kieltolaithan tunnetusti toimii niin hienosti, ei tuolla saataisi kuin uusi laiton markkina rikollisten pelikentälle, kävisi myös todennäköisesti kuten nuuskanmyyntikiellon kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Itse ehdotin veronkorotusta, josta olisi tuplahyöty: 1. Valtiolle lisää rahaa ja 2. tupakoinnin väheneminen.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä usko että se noin menisi, salakuljetus kasvaisi. Lafferin käyrä toimii tässäkin. Onneksi tupakointi vähenee ihan itsekseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymyksessä koulujen avaamisesta ei voi käyttää verrokkina espanjantautia. Se tarttui tai oli vaarallinen nuorille terveille ihmisille, lapset ja vanhukset useimmiten säästyivät siltä. Siitä oli ilmeisesti neljä versiota tai mutaatiota ja sekin tekee siitä löytyvän vähäisen tiedon epäluotettavammaksi.
Olen siis sen HUS:n lääkärin kannalla, joka äskettäin suositti koulujen avaamista. Alle 60-vuotialle todennäköisyys kuolla koronaan on korkeimmillaan vain 0,6 %. Tietysti jos kuuluu riskiryhmiin, pitäisi tarjota kunnollisia hengityssuojaimia, mutta muuten kangasmaskit voisi olla hyvä ratkaisu.
Ilmoita asiaton viesti
Raimo, samassa tv-ohjelmassa jossa tämä lastenlääkäri (ei epidemologi) suositteli koulujen avaamista, oli myös ihan oikea epidemologi, joka ei missään tapauksessa kannattanut koulujen avaamista ennen elokuuta.
Kyse ei ole nyt lasten kuolemisesta vaan siitä, että he tartuttavat toinen toisensa, vanhempansa ja isovanhempansa.
Ilmoita asiaton viesti
Aika harva lasten vanhempi kuuluu ikänsä puolesta riskiryhmään. Isovanhempien tapaaminen taas pitäisi tehdä karanteenisääntöjä noudattaen. Minulla on naapurina varmaankin yli 80-vuotias eläkeläinen ja oli hienoa seurata pari päivää sitten, kun hänelle ostoskassin portaille tuonut nuori sukulainen keskusteli ikkunan läpi noudattaen vielä kahden metrin turvaväliä.
Koulujen avaamisessa ei tietenkään kannattaisi mennä takaisin vanhaan vaan käyttää saatuja oppeja. Jos esimerkiksi lapsen vanhemmat kuuluvat riskiryhmään, voisi oppilas olla ainakin pääosin etäopetuksessa ja lähiopetuksessa asianmukaisesti suojattuna.
Minä en ole nyt viime aikoina seurannut opetusalaa, mutta Khan Academyä ei ole vieläkään suomennettu. Ruotsinnos on jo sentään saatu valmiiksi. Suomalainen Peda.net perustuu pitkälti maksulliseen materiaaliin, joten ilmaisen Khan Academyn tukeminen ei suomalaiselle yhteiskunnalle näköjään sovi. Peda.net rahoituksesta tai organisaation tyypistä ei näytä löytyvän helpolla tietoa, mutta aika vahva kytkös vaikuttaisi olevan Jyväskylän Yliopistolla eli rahoitus tulisi yhteiskunnalta tavalla tai toisella ja silti tuetaan elinkeinoelämää eikä vapaita oppimateriaaleja.
Ilmoita asiaton viesti
Periaatteessa kyllä kannatan sitä, että yhteiskuntatieteiljöiden, jopa hallintotieteilijöiden, mielipiteitä kysytään nykyistä useammin. Mielipide ei kuitenkaan muutu tutkimustulokseksi sillä, että sitä siteerataan; eikä sillä, että sen tueksi siteerataan.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Jari-Pekka! Ehdotukseni oli se, että Hetemäen ryhmä tarkastaisi kaikki nämä alkuperäiset tieteelliset lähteet. Uskon, että THL:n johdosta ja HUS:in johdosta löytyisi riittävä pätevyys tähän työhön – ja THL:n johtaja on jo ennestään kasvomaskiasiassa kanssani samoilla linjoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Jari-Pekka, jos Pasi olisi ilmoittanut ammatikseen vaikkapa metsätyömies, olisiko avoin kirje Hetemäelle saanut enemmän arvostusta, olihan siinä ihan konkreettisia toimintaohjeita eikä vain tieteellisiä yhteiskunta- eikä hallintotieteilijöiden liirumlaarumeita? Tuskin tässä oli kysymys edes tutkimustuloksesta vaan erään Pasi nimisen kansalaisen mielipiteestä, joka oli hänen omansa ja jota voin uskoa kunnes joku sen täällä tai muualla tieteellisellä liirumlaarumilla kumoaa, mikä on aika vaikeaa koska Pasin ehdotukset ovat aika konkreettisia, esim. tupakoinnin haitat.
Ilmoita asiaton viesti
”Tutkijaryhmän kirjoittaman artikkelin mukaan erityisen tehokas yhdistelmä muodostuu siitä, jos vähintään 70% kansalaisista käyttää kasvomaskeja, minkä lisäksi vähintään 60% viruksen kantajille altistuneista onnistutaan jäljittämään.”
Jäljittäminen lienee tärkein yksittäinen toimenpide. Valitettavasti näyttää siltä, että tässä asiassa ei ole päästy lainkaan eteenpäin. Vaatimus, että jäljittäjällä on tartuntatautijäljittäjälääkärin virallinen koulutus on naurettava tekosyy olla etenemättä asiassa. Näitä virallisia jäljittäjiä ei liene Suomessa montaakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Koulujen avaamisesta tuli mieleen se, että koulutuksen järjestäjä on lähes aina kunta. Useissa kunnissa ei vielä ole ensimmäistäkään todettua koronatapausta. Koulujen avaamisesta voitaisiin siis päättää kunnissa tilanteen mukaan. Yhdenvertaisuuden kannalta tuo on tietysti ongelmallista, mutta nyt ollaan poikkeustilassa.
Ilmoita asiaton viesti
Testaamisen agressiivinen lisäys puuttuu keinoista. Tavallaan se kyllä sisältyy altistuneiden jäljittämiseen. Abbott Laboratories tuottaa pikatestejään todennäköisesti vain Yhdysvaltojen markkinoille. Kesäkuussa niiden kuukausituotanto pitäisi olla jo 20 miljoonaa ja uusin testi antaa tuloksen jo 5 minuutissa. En tunne testien markkinoita, mutta varmaankin niitä jostain Suomeenkin saadaan. Niiden tarjonta on joka tapauksessa nousussa, kun kysyntä on ollut jo pitkään huipussaan.
Lisäsin kirjoitukseeni New Yorkin kaupungin pelottavat luvut, mikä on todennäköisyys kuolla koronaan alaotsikon Hyviä uutisia Yhdysvalloista, jossa on lisää Abbottin testeistä ja miten niitä Detroitissa käytetään.
Yhdysvalloissa keskushallinnon koronatiedotus on ilmeisesti lähes pelkkää tylsää Trump-showta, jota en ole viitsinyt seurata, mutta Kalifornian ja New Yorkin kuvernöörien tiedotustilaisuudet ovat olleet mielenkiintoisia. Kaliforniassa N95-hengityssuojaimia pestään, tyhjentyneisiin hotelleihin majoitetaan asunnottomia ja paljon muuta järkevää on noissa puheissa tullut esille. On myös väitetty, että isojen kaupunkien pormestarit johtavat käytännössä maata, kun keskushallinto on lamaannutettu. Detroitin pormestari on siitä hyvä esimerkki, josta video kirjoituksessani.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Raimo! Lisäsin aggressiivisen testaamisen artikkeliin aiempaa selvemmin. Kiitos kommentista!
Ilmoita asiaton viesti