Kolme hyvää koronauutista!

Tilanne on nyt Suomessa paljon parempi kuin 3 viikkoa sitten: Sosiaalisen etäisyyden pitämistä edistävät valmiuslait on otettu käyttöön ja tauti leviää hitaammin kuin esimerkiksi Ruotsissa. Tähän kirjoitukseen on koottu joukko muitakin hyviä koronauutisia, koska suomalaiset tarvitsevat nyt positiivisia uutisia ja myönteisiä toimintaohjeita.

COVID-19-taudin hoitamiseksi on jo kehitetty kymmeniä lupaavia hoitomuotoja

Esimerkkeinä mainittakoon reumalääke anakinra sekä interferoni, reumalääke Kevzara, hydroksiklorokiini, melfokiini, Remdesivir sekä ivermektiini. Nyt jos varmistamme HUS:n tutkijoille kunnon resurssit sekä riittävän määrän vapaaehtoisia koehenkilöitä COVID-19-hoitojen tutkimusprojektiin, saatamme saada käyttöön tehokkaita uusia lääkehoitoja jo melko nopeastikin. Myös hoitotahdon lataaminen Omakantaan voi nopeuttaa COVID-19-hoitojen löytämistä.

Näiden toimenpiteiden lisäksi voimme vaatia hallitusta nopeuttamaan uusien hoitojen testausprosessia valmiuslakiin perustuen. Ei talvisodankaan aikana tarvinnut tutkia kuukausitolkulla Molotovin cocktailien turvallisuutta, vaan ne otettiin heti käyttöön!

Jokainen meistä voi vähentää COVID-19-infektion riskiä

Vaikka meillä ei olekaan vielä tieteellisesti täysin varmaa tietoa hengitysmaskien käytön hyödyistä, alustavia tietoja jopa itse tehtyjen hengityssuojainten hyödyistä on olemassa. Meidän ei siis tarvitse jäädä surkuttelemaan sitä, että esimerkiksi Itävalta on säätänyt maskit pakollisiksi, mutta Suomesta on vaikeaa saada ostetuksi tehdasvalmisteisia suojuksia, kun niitä ei meinaa riittää edes lääkäreille ja hoitajille. Tukes, Työterveyslaitos ja Fimea ohjeistavat tekemään kasvomaskin lakanakankaasta, jota tulee käyttää useampi kerros, ei kuitenkaan niin paljon, että se haittaisi hengittämistä. Vaikka tiedotteessa esitetään samalla myös liioiteltuja ja epätieteellisiä väitteitä maskien hyödyttömyydestä, nuo maskien valmistusohjeet ovat kuitenkin hyödyllisiä, joten siitä täydet pisteet viranomaisille! Toisaalta, USA:n kansallisen tautitorjuntakeskuksen CDC:n antamat omatekoisen hengitysmaskin valmistusohjeet ovat paljon selkeämpiä ja niiden yhteydessä  myös selvästi tiedotetaan, että maskia on käytettävä aina kotoa poistuttaessa.

Sama koskee myös D-vitamiinia, joka saattaa ehkäistä COVID-19-taudin puhkeamista sekä lisätä todennäköisyyttä sille, että sairastat taudin oireettomana. Vaikka varmaa tietoa hyödyistä ei olekaan, alustavaa tietoa löytyy kyllä ja lisäksi D-vitamiinin käyttö on Terveyskirjasto Duodecimin mukaan turvallista, kunhan normaalikokoisen aikuisen päiväannos on alle 125 mikrogrammaa. Lisäksi voimme kaikki pienentää sairastumisen riskiä vähentämällä alkoholin käyttöä (koska alkoholi heikentää immuunijärjestelmän toimintakykyä) sekä lopettamalla tupakoinnin (jos nyt joku vielä sattuu tupakoimaan).

Myös turvavälien pitäminen muihin asiakkaisiin esimerkiksi kaupassa vähentää tartuntariskiä, joskin on huomattava, että uusimpien tutkimusten mukaan turvavälin olisi parempi olla selvästi yli 2 metriä eli käytännössä kaikki turha julkisilla paikoilla liikkuminen on jätettävä pois.

C-vitamiini voi pienentää sairaalaan joutumisen riskiä

Kiinassa COVID-19-potilaita hoidettiin antamalla tehohoidon potilaille C-vitamiinia suurina annoksina suoraan suoneen. Terveyskirjasto Duodecimin mukaan C-vitamiinin käyttö runsaina (jopa yli 1000 milligramman annoksina) näyttäisi lyhentävän flunssien ja influenssojen kestoa sekä lievittävän hengitystieoireita. COVID-19-infektiossa nimenomaan hengitystieoireet ovat se vakavin asia, joka vie ihmisiä sairaalaan.

C-vitamiinista väitöskirjan tehnyt Harri Hemilä ottaa aina C-vitamiinia muutaman gramman päivässä heti flunssan ensi oireiden ilmaannuttua. Tämä neuvo voi osoittautua COVID-19-epidemian aikana kullan arvoiseksi – varsinkin, kun C-vitamiinin yliannostuksesta ei ole juuri haittaa, mikäli yliannostus jää vain muutaman viikon mittaiseksi.


Nyt on syytä olla yleisellä tasolla positiivinen ja COVID-19-testeissä negatiivinen! On muistettava, että oma henkinen kunto pysyy paljon parempana, jos suuntaa energiaansa pieniin tekoihin, joilla voi parantaa perheensä ja läheistensä hyvinvointia. Tämä auttaa samalla torjumaan voimattomuuden, lohduttomuuden ja tarkoituksettomuuden tuntemuksia.

Mikäli haluat osallistua COVID-19-epidemian vastaiseen taisteluun omalla panoksellasi, jaa tämä kirjoitus sosiaalisessa mediassa tai kommentoi sitä täällä Uuden Suomen blogipalvelussa!

Pasi Malmi
Espoo

I received my master's degree 1992 and my doctoral degree 2009. During my academic career (and hobby) I have focused at the analysis of cultural evolution using the "Dawkins-Habermas theory" of cultural evolution as my frame of reference. Year 1988-1992 I applied this theory to the analysis of the evolution of organizations and other social systems. After that, I studied cultural evolution and cultural services 1993-1995. During years 2004 - 2010 my focus was at the analysis of the discourses, memes and power-spheres that cause gender discrimination. Year 2020 I studied the evolution of the discourses and beliefs that caused international health organizations not to recommend face masks to the greater public in spring and summer 2020.

My newest research challenge is to apply the Dawkins-Habermas theory of cultural evolution to the analysis of Indo-European and African prehistory.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu