THL:n päättelyvirheet sekä päätöksenteko epävarmuuden vallitessa
Johdanto ja tiivistelmä
THL näyttää perustavan monet toimenpidesuosituksistaan seuraavaan virhepäätelmään: Väitettä X ei ole todistettu ==> Voidaan todeta että X ei ole totta.
Tämä virhepäätelmä saattaa maksaa Suomessa ja maailmalla tuhansia ihmishenkiä. Syynä on se, että terveysviranomaiset on koulutettu tekemään päätöksiä varman ja luotettavan tieteellisen tiedon varassa. Heitä ei ole koulutettu tekemään päätöksiä epävarman tiedon vallitessa. Epävarmuuden, kriisin ja kiireen vallitessa hallituksen tulisi kuunnella enemmän riskinhallinnan ja päätöksentekoteorian asiantuntijoita, joita löytyy esimerkiksi hallintotieteen ja sotatieteen taikka kriisiolosuhteissa työskentelevien lääkärien joukosta. Päätöksenteon jättäminen pelkästään THL:n käsiin on vaarallista, vaikka käsillä oleva kriisi näyttäisikin hyvin ”lääketieteelliseltä”.
Hallintotieteiden tohtori Pasi Malmi
Oletteko huomanneet, että THL ja sitä lähellä olevat tahot ovat viime aikoina esittäneet seuraavan tyyppiseen logiikkaan perustuvia virhepäätelmiä?
- Viruksen tarttumistapaa ei vielä tiedetä
- ==> riski laajamittaiselle epidemialle on hyvin pieni (THL 2020-01-16).
- Emme tiedä, kuinka nopeasti virus leviää
- ==> matkailuun Kiinassa ei liity merkittävää riskiä saada koronavirustartuntaa (THL 2020-01-23).
- Emme tiedä, kuinka nopeasti virus leviää
- Emme tiedä, kuinka vakavasta taudista on kyse
- ==> Italiassa on tehty tarpeettoman tiukkoja rajoituksia COVID-19-infektiota vastaan (THL 2020-02-24).
- Meillä ei ole tietoa kuinka paljon hengitysmaskeja, hengityskoneita ja sairaanhoitajia tarvitsemme
- ==> Meillä on resurssit kunnossa. (STM 2020-02-26)
- Ei ole todistettu, että SARS-COV-2-virus säilyisi pinnoilla tartuttamiskykyisenä muutamia tunteja pidempään
- ==> Virus voi tarttua pintojen kautta vain, jos pinnoille on hiljattain päätynyt sairastuneiden hengitystie-eritteitä (Tukes, Työterveyslaitos ja Fimea 2020-04-02)
- Emme tiedä, onko itse tehdyistä hengityssuojaimista hyötyä vai ei
- ==> Paras ratkaisu on olla käyttämättä itse tehtyjä suojaimia ja sen sijaan pitää 1-2 metrin etäisyys muihin ihmisiin sekä pestä kädet (Tukes, Työterveyslaitos ja Fimea 2020-04-03).
Näistä päätelmistä jokainen on loogikan sääntöjen vastainen ja virheellinen. Voidaan yleispätevästi todeta, ettei väitettä X tukevien tieteellisesti luotettavien todisteiden puuttuminen todista sitä, että väite olisi virheellinen. Tätä virhepäätelmää kutsutaan nimellä ”Absence of evidence fallacy” tai ”Argument from ignorance”. Siitä huolimatta THL ja STM näyttävät soveltavan tämänkaltaista päättelyä. Sanon ”näyttää”, koska nämä viranomaistahot eivät ole kunnolla avanneet yleisölle sitä, millaisiin päättelyketjuihin ja todistusaineistoihin heidän päätelmänsä ja suosituksensa ovat COVID-19-kriisin aikana perustuneet.
Päätöksenteko epävarmuuden vallitessa
Päätöksenteko epävarmuuden vallitessa on toisaalta teoreettinen tutkimusalue, jota tutkitaan hallintotieteen, tilastotieteen ja insinööritieteiden piirissä. Toisaalta se on myös käytäntö eli praxis, jota sovelletaan kriisiolosuhteissa työtä tekevien lääkärien keskuudessa. Kutsun näistä kahdesta näkökulmasta muodostuvaa teorioiden ja käytäntöjen kokonaisuutta Jenner-paradigmaksi, isorokkorokotteen kehittäjän Edward Jennerin mukaan.
Tämän paradigman mukaan päätöksentekijän ei koskaan pidä tutkia vain yhtä vaihtoehtoa päätöksiä tehdessään. Oikea tapa on luetella kaikki tunnetut asiantilojen vaihtoehdot ja sen jälkeen arvioida niiden todennäköisyydet. Esimerkiksi, jos yksi vaihtoehto on se, että ”Virus ei tartu ihmisestä toiseen”, meidän pitää muodostaa vaihtoehto ”Virus tarttuu ihmisestä toiseen”. Sen jälkeen näitä molempia vaihtoehtoja pitää arvioida olemassa olevan tieteellisen näytön pohjalta. Hyvin usein päädytään tilanteeseen, jossa meillä ei ole tieteellisesti vahvoja todisteita kummankaan vaihtoehdon puolesta. Tällöin meidän on vertailtava parhaan olemassa olevan asiantuntija-arvioiden varassa muodostettuja todennäköisyysarvioita:
Virus tarttuu ihmisestä toiseen : Varsin mahdollista, koska muutkin koronavirukset tarttuvat ihmisestä toiseen.
Virus ei tartu ihmisestä toiseen : Mahdollista, mutta epätodennäköistä.
Jotta tilannearvio täsmentyisi, tulisi asiaintilojen vaihtoehdoille antaa todennäköisyydet prosentteina. COVID-19-epidemian alkuvaiheessa olisi esimerkiksi voitu arvioida, että on 75 % todennäköisyys sille, että virus tarttuu ihmisestä toiseen ja 25 % todennäköisyys, ettei tartu. Tieteellisen tiedon puuttumisesta huolimatta asiantuntijoiden pitäisi asettaa jokaiselle loogiselle vaihtoehdolle todennäköisyydet ja vieläpä siten, että todennäköisyyksien summa on 100 %.
Parhaan toimintamallin tai päätöksen valinta
Kun asiantilojen todennäköisyyksille on muodostettu arviot, on seuraavaksi tehtävä rationaalinen päätös siitä, minkälaisiin toimenpiteisiin kannattaa ryhtyä. Tällöinkin on mahdollista tehdä virheitä. Alla on esitetty Suomessa tehtyjä virhepäätelmiä, jotka liittyvät siihen, kannattaako jokin toimenpide tehdä vai ei:
- Ei ole todistettu, että virus tarttuisi ihmisestä toiseen ==> Meidän ei kannata tehdä mitään muuta, kuin seurata tilanteen kehittymistä.
- Ei ole todistettu, että hengityskoneista tulisi pulaa Suomessa ==> Hengityskoneista ei tule pulaa ==> Yritysten ei kannata ryhtyä Suomessa valmistamaan hengityskoneita.
- Ei ole todistettu, että hengityssuojaimista olisi hyötyä ==> Suomalaisten ei kannata käyttää hengityssuojaimia
Kuten sanoin, kaikki nämä päätelmät ovat virheellisiä, sillä ne on tehty ilman toimintavaihtoehtojen kunnollista vertailemista: Ei ole esimerkiksi vertailtu sitä, olisiko parempi ratkaisu tilata vaikkapa 1000 ylimääräistä hengityskonetta (ihan vain varmuuden vuoksi) vai onko parempi ottaa riski siitä, että hengityskonekapasiteetti ylittyy? Jostain syystä THL ja STM haluavat pitää tämänkaltaisiin kysymyksiin liittyvän päätöksenteon itsellään ja tiedottaa omista oletuksistaan, parametreistaan ja päätelmistään ensisijaisesti vain hallitukselle. Oppositiolle sekä tiedotusvälineille THL ja STM eivät avaa näitä päätelmiään juuri lainkaan. Oman auktoriteetin taakse piiloutuminen on kuitenkin vaarallista, varsinkin, jos edellä kuvatut päättelyvirheet ovat omalle ajattelulle tyypillisiä. THL:ää parempi taho erilaisten riskien arvioimiselle voisi löytyä vaikkapa
- Puolustusvoimista
- Presidentti Niinistön ehdottamasta ”nyrkistä”, johon kutsuttaisiin terveysviranomaisten lisäksi myös riskinhallinnan, hallintotieteen sekä viestinnän asiantuntijoita.
Toimintavaihtoehtojen hyötyjen ja haittojen vertailu
Kun Jenner-paradigmaa noudattava päätöksentekijä on muodostanut arvion päätöksentekotilanteeseen vaikuttavien eri asiaintilojen todennäköisyyksistä hän muodostaa joukon mahdollisia toimintavaihtoehtoja. Lopuksi hän valitsee kunkin sen toimintamallin, jossa hyötyjen ja haittojen suhde on paras. Vaikka jonkin toimintamallin hyötyjä ei olisi todistettukaan tieteellisesti, se saattaa silti olla paras toimintamalli, jos siitä on ihmisille vain vähän haittaa tai muita kustannuksia.
Käytän nyt tarkoituksella hieman epämääräistä ilmaisua ”hyötyjen ja haittojen suhde”, jotta lukija ei ajautuisi pohtimaan matemaattisia kustannus-hyötyanalyyseja taikka tilastomatemaattisia hyötyfunktion odotusarvoja. Tämä siksi, että päätöksenteon teoriasta Nobel-palkinnon saaneen Herbert Simonin mukaan kiireen ja puutteellisen tiedon vallitessa ei ole järkevää yrittää ratkaista ongelmia matemaattisella optimoinnilla ja hyötyfunktioon liittyvällä differentiaalilaskennalla.
Esimerkiksi Kiinassa käytettiin COVID-2-taudin hoitamiseen suoraan suoneen annettavaa C-vitamiinia tehohoidossa. Espanjassa käytetään hydroksiklorokiinia ja D-vitamiinia COVID-19-potilaiden hoitoa täydentävänä hoitomuotona. Minkään näiden hoitojen hyödyistä ei ole olemassa tieteellisesti täysin varmaa todistusaineistoa, joka olisi hankittu perusteellisessa ja pitkäkestoisessa tutkimuksessa.
Mikäli tarkastelemme rationaalista päätöksentekoa epävarmuuden vallitessa soveltavaa suomalaista lääkäriä, hän vertailee toisiinsa Espanjasta ja Kiinasta saatujen kokemusten pohjalta
- hydroksiklorokiinihoidon hyötyjä ja haittoja
- D-vitamiinihoidon hyötyjä ja haittoja
- C-vitamiinihoidon hyötyjä ja haittoja
- Edellä mainittujen hoitojen mahdollisia yhteisvaikutuksia
Tämän jälkeen rationaalinen Jenner-paradigmaa soveltava lääkäri valitsee sen tai ne hoitomuodot, jotka tarjoavat melko suurella todennäköisyydellä hyötyjä ja riittävän pienellä todennäköisyydellä haittoja. Jos hoitava lääkäri on epäitsekäs, hän ajattelee potilaan etua eli mitä hyötyjä ja haittoja hoidosta potilaalle koituu – ja mitä tapahtuisi, jos mitään näistä hoidoista ei anneta. On kuitenkin mahdollista, että hoitava lääkäri on rationaalisesti itsekäs, jolloin hän saattaa ajatella ensisijassa omaa uraansa sekä sitä, minkälaisia rangaistuksia hänelle saattaa koitua, mikäli hän käyttää sellaista hoitoa, jota THL, Fimea tai ylilääkäri eivät suosittele.
THL:n ja Fimean ongelmana on se, että niiden sisälle näyttää viimeisten 80 vuoden aikana pesiytyneen paradigma nimeltä ”lääketieteellinen viranomaispäätöksenteko normaalioloissa”, jota kutsun jatkossa THL-paradigmaksi. Tämän paradigman perustana ovat terveydenhuoltoalaa koskeva lainsäädäntö sekä ohjeistukset, jotka on tarkoitettu sovellettaviksi normaaliolosuhteissa – ei välttämättä poikkeustilan aikana. THL-paradigma sisältää joitain hyvinkin rationaalisia elementtejä, mutta toisaalta siihen kytkeytyy myös monia haitallisia ja vaarallisia meemejä. Seuraavassa on kuvattu näitä THL-paradigmaan kuuluvia meemejä eli ”diskursiivisia elementtejä” sekä niistä mahdollisesti aiheutuvia haittoja.
THL-paradigman puitteissa on tärkeää taistella sellaisia uusia kokeellisia hoitomuotoja vastaan joita ei ole vielä todettu turvallisiksi vuosikausia kestävissä testeissä. Paradigman kannattajat pyrkivät ampumaan alas terveysväittämiä, joita sooloiluun taipuvaiset lääkärit taikka lääkärikunnan ulkopuoliset tahot esittävät. Huhtikuun 7. päivänä haastattelemani hammaslääketieteen yliopistoasiantuntijan mukaan ”Joka kerta kun joku ehdottaa jotain uutta hoitomuotoa, syntyy sota terveysviranomaisten ja lääkärikunnan välille”. THL-paradigmaan liittyy usein ajatus siitä, että ”Ei pitäisi kokeilla lääkkeitä, joita ei ole testattu”. Toisin sanoen, ajaudutaan helposti tilanteeseen, jossa ei voida testata, ennen kuin on testattu.
THL-paradigmaan kuuluu myös se, että kaikenlainen kansalaisten harjoittama itselääkintä katsotaan vaaralliseksi ja edes vitamiineja ja reseptivapaita lääkkeitä ei pitäisi käyttää omatoimisesti, ilman asian keskustelemista oman lääkärinsä kanssa. THL-paradigman kannattajat ovat huolestuneita siitä, että ihmiset ovat alkaneet etsiä sitä ”omaa lääkäriään” Internetistä ja noudattavat nyt näiden Internet-lääkärien suosituksia. (Sinänsä järkevä huolenaihe).
THL-paradigman yhtenä ongelmana on se, että THL:n asiantuntijat eivät uskalla tehdä päätöksiä ennen varmaa tietoa, mikä johtaa päätöksenteon halvaantumiseen ja toimettomuuteen. Tärkeät päätökset jätetään tekemättä, vaikka niillä olisi kiire: Onko koko Italia epidemia-aluetta? Pitäisikö myös Tiroli laskea epidemia-alueeksi? Onko WHO:n pääjohtaja oikeassa väittäessään, että COVID-19-kuolleisuus on 3.5%? Mikä on oikea kuolleisuusprosentti? Tarttuuko virus pisaratartunnan lisäksi myös aerosolitartuntana? Onko hengityssuojaimista hyötyä? Kuinka moni suomalaisista tarvitsee tehohoitoa, jos 50% suomalaisista sairastuu? Me (THL) emme tiedä varmasti, joten emme tee mitään päätösehdotuksia
- koulujen tai ravintoloiden sulkemisen suhteen
- Italiasta ja Tirolista saapuvien hiihtoloman viettäjien karanteeniin asettamisen suhteen.
- hengityssuojainten käytön suhteen
Vielä huolestuttavampi ongelma on se, että THL-paradigmaan näyttää liittyvän ajatus siitä, että viranomaiset ovat viisaita ja kansalaiset tietämättömiä ja vastuuttomia sekä taipuvaisia panikoimaan, jos asiantuntijat eivät anna kansalaisille luottamusta herättäviä ja optimistisia uutisia. Tämä johtaa helposti siihen, että viranomaiset alkavat uskoa, että
- kansalaisten velvollisuus on uskoa THL:n antamiin tietoihin
- vain lääkärit ja virusasiantuntijat tietävät oikeasti jotain COVID-19-epidemiaan liittyvistä asioista
- viestinnän, psykologian, sotatieteen, oikeustieteen, hallintotieteen ja insinööritieteiden edustajien ei pitäisi osallistua COVID-19-päätöksentekoon
- THL:llä ei ole velvollisuutta avata laskentamallejaan, estimaattejaan ja päätelmiään yleisön reposteltaviksi
- THL:n kritisoiminen on epäisänmaallista, koska joidenkin vieraiden valtioiden edustajat pyrkivät jo muutoinkin horjuttamaan ihmisten luottamusta THL:n kaltaisiin viranomaisiin
- kansalaiset kokevat epävarmuutta ja THL:n tehtävänä on vähentää tätä epävarmuuden tunnetta
- on parempi antaa hieman epätieteellistä ja optimistista tietoa kuin jakaa kansalle pitkästyttävän tieteellistä taikka huolestuttavan tulevaisuudenkuvan antavaa tietoa
Nämä kaikki THL-paradigman osaset edesauttavat sellaista ajattelua ja viestintää, jossa THL:n edustajat laukovat julkisuudessa epätieteellisiä väittämiä mitään kritiikkiä sietämättä. Jos vaikkapa joku futurologi, hallintotieteilijä tai riskinhallinnan asiantuntija esittää jotain omia ratkaisuehdotuksiaan COVID-19-kriisin torjumiseksi, THL-paradigman kannattajat kokevat velvollisuudekseen ampua ne alas, koska kritiikki ja ehdotukset tulivat terveysviranomaisista muodostuvan yhteisön ulkopuolelta. Tämä tarkoittaa demokraattisen yhteiskunnan sekä kritiikille avoimen tieteen ihanteista etääntymistä.
Mikäli terveysviranomaiset vapautettaisiin THL-paradigman kahleista ja heidän annettaisiin tehdä ”rationaalisia päätelmiä ja päätöksiä epävarmuuden vallitessa” eli Jenner-paradigman puitteissa, heidän suosituksensa saattaisivat olla täysin toisenlaisia. Tällöin he antaisivat epävarmuuden, kriisin ja kiireen vallitessa sellaisia suosituksia, jotka tarjoavat melko suurella todennäköisyydellä hyötyjä ja pienellä todennäköisyydellä haittoja. Seuraavassa pari esimerkkiä:
C-vitamiini näyttäisi lyhentävän kaikkien flunssien ja influenssojen kestoaikaa noin 10 prosentilla (tilastollinen luotettavuus yli 90%) ja jos päiväannos on alle 3000 milligrammaa päivässä, normaalipainoiselle aikuiselle ei todennäköisesti tule vatsan löystymistä vakavampia oireita. Johtopäätös: Rationaalinen THL:n asiantuntija suosittelee kansalaisille, että nämä alkavat ottaa 1000 milligrammaa C-vitamiinia heti COVID-19-infektion oireiden alettua. Hän kuitenkin muotoilee tiedotteen tieteellisesti pätevällä tavalla: ”Aiempien tutkimusten perusteella C-vitamiini näyttäisi lyhentävän flunssan kestoa noin 10 % sekä lievittävän pahimpia hengitystieoireita. Koska COVID-19 infektio saattaa kestää jopa 30 päivää ja koska nimen omaan hengitystieoireiden lievittäminen on COVID-19-taudin aikana tärkeää, suosittelemme että suomalaiset ottaisivat 1000 milligrammaa C-vitamiinia päivittäin heti ensimmäisten oireiden alkamisesta lähtien”.
D-vitamiinin, sinkin, melatoniinin ja jodin puute näyttäisivät heikentävän ihmisen puolustuskykyä kaikkia viruksia vastaan ja niille kaikille on löydetty tutkimusten perusteella maksimaaliset turvalliset päiväannokset.
Johtopäätös: Rationaalinen THL:n asiantuntija suosittelee kansalaisille, että nämä varmistavat D-vitamiinin, sinkin, melatoniinin ja jodin saannin normaalioloja koskevien annostusten mukaisesti. Lisäksi rationaalinen THL:n asiantuntija tiedottaa lääkärikunnalle, että asiakkaiden mahdollisesti kysellessä heiltä D-vitamiinin, sinkin, melatoniinin ja jodin annostuksista, lääkäreillä on THL:n täysi tuki sille, että nämä suosittelevat asiakkaille normaalia korkeampia annostuksia (turvallisia maksimirajoja kuitenkaan ylittämättä).
Vastaavasti myöskään hengityssuojainten hyödyistä THL:llä ei ole ollut esittää mitään tieteellisiä todisteita – mutta THL ei ole myöskään esittänyt todisteita sen puolesta, ettei hengityssuojainten käytöstä olisi hyötyä. Tällaisessa tilanteessa rationaalinen päätöksentekijä asettaa molemmille vaihtoehdoille todennäköisyydeksi 50 %. Näitä alustavia todennäköisyyksiä THL olisi sen jälkeen voinut vaikkapa joka viikko täsmentää esiin tulevan tutkimustiedon nojalla. Hengityssuojainten vaikuttavuutta koskevia tutkimuksia löytyy kymmenittäin ja niiden perusteella näyttää siltä, että hengityssuojaimista on merkittävää hyötyä jopa silloin, kun käyttäjä pyrkii suojaamaan itseään ympäristöstä tulevia pisara- ja aerosolitartuntoja vastaan. Hyödyt eivät siis rajoitu pelkästään siihen, että hengityssuojaimen käyttäjä suojaisi muita ihmisiä omalta tartunnaltaan (L1: Annals of International Medicine, L2: Saksalaisen tutkijaryhmän artikkeli, L3:, Royal Society L4: Science-lehden yhteenveto).
Seuraavaksi pitää vertailla kustannuksia hyötyihin. Mikä on se kustannus, joka koituu käyttäjälle ja yhteiskunnalle hengityssuojaimen käyttämisestä? Yksilölle tämä kustannus voi tarkoittaa sitä, että hän käyttää hengitysmaskia väärin (koskettelee sitä tai kasvojaan infektoituneilla käsillä) ja lisää oman tartuntansa riskiä. Yhteiskunnallisesti hengityssuojainten liiallinen käyttö puolestaan voi aiheuttaa sen kustannuksen, ettei niitä riitä kaikille – ei edes terveydenhuoltoalan työntekijöille. Hyödyt puolestaan riippuvat yksilön näkökulmasta siitä, minkä ikäinen hän on eli yli 70-vuotiaille hengityssuojainten käytön hyödyt voivat olla hyvinkin suuria, varsinkin jos suojaimen käyttö on ohjeistettu kunnolla. Yhteiskunnalle hengitysmaskien käytön suurimmat hyödyt ilmenevät silloin, kun henkilö työskentelee riskiryhmässä olevien ihmisten kanssa vaikkapa esimerkiksi vanhainkodissa. Tämänkaltaisessa tilanteessa THL voisi antaa selkeän suosituksen siitä, että
”Koska hengityssuojaimia on Suomessa vain rajallinen määrä, suosittelemme, että niitä käyttäisivät koronapotilaiden hoitoon osallistuvan hoitohenkilökunnan lisäksi vain yli 70-vuotiaat (itseään suojatakseen) sekä riskiryhmien kanssa työskentelevät henkilöt (asiakkaitaan suojatakseen).
Mikäli tehdasvalmisteisia hengityssuojaimia ei ole saatavilla, on hyvä tietää, että myös itse tehdyistä hengityssuojaimista voi olla hyötyä taudin leviämisen ehkäisemisessä, kunhan suojaimet valmistetaan Tukesin ohjeiden mukaan ja kunhan niitä käytetään THL:n ohjeiden mukaan.”
Esimerkiksi USA:n tautitorjuntakeskus CDC antoi huhtikuun 2020 alussa kansalaisilleen tiedotteen suunnilleen yllä esitettyä viestiä soveltaen. Se antoi samalla myös erittäin selkeät ohjeet siitä, miten itse tehty maski kannattaa valmistaa ja miksi sitä kannattaa käyttää aina kotoa poistuttaessa. THL päätyi kuitenkin omassa tiedotteessaan ensisijaisesti torjumaan kansalaisten omatoimisuutta ja vasta toissijaisesti COVID-19-epidemian leviämistä. Vaikuttaa siltä, että THL ei uskalla julkisesti sanoa, että hengityssuojaimista olisi hyötyä, ellei tälle näkemykselle löydy 100 prosenttisen varmoja todisteita. Tässä kohdin THL unohtaa sen, että myöskään väitteelle ”hengityssuojaimista ei ole hyötyä” ei ole löytynyt tieteellisesti päteviä todisteita. Olisi siis vakava virhepäätelmä ajatella, että hengityssuojaimista ei ole hyötyä myös muille kuin COVID-19-potilaiden kanssa työskenteleville lääkäreille ja hoitajille.
Täydellisen varman tiedon vaatimus estää:
- nopean päätöksenteon vaikeissa tilanteissa
- tehokkaat lääkehoidot tilanteessa, jossa on olemassa lupaavalta näyttäviä lääkehoitoja, joita ei kuitenkaan ole vielä perusteellisten tieteellisten tutkimusten mukaan testattu
- ihmisten suojaamisen hengityssuojainten avulla, varmuuden vuoksi
- ylimääräisten hengityskoneiden ostamisen valtiolle varmuuden vuoksi
Täydellisen tiedon vaatimus johtaa myös helposti tässä kirjoituksessa kuvattuun ”Argument form ignorance” päätelmään, jonka mukaan Jos ei voida todistaa todeksi väitettä X ==> niin voidaan päätellä että X on epätosi. Vaikka THL ei sortuisikaan suoranaisesti tähän päättelyvirheeseen, vaarana on se, että THL päättää olla tekemättä päätöksiä, ennen kuin sillä on varmaa ja tieteellisesti todistettua tietoa hallussaan. Päätöksenteko siis lamaantuu ja tärkeitä päätöksiä lykätään. Jotta THL välttäisi tämänkaltaisen lamaantumisen puutteellisen tiedon vuoksi, olisi THL:n edustajien syytä tutustua
- riskinhallintaa koskevaan kirjallisuuteen
- hallintotieteen Nobel-palkinnon saajan Herbert Simonin tutkimuksiin siitä, miten päätöksentekijän tulee toimia kiireen sekä puutteellisen tiedon vallitessa.
- Espanjan, Italian ja USA:n lääkärien soveltamiin hoitoihin (joita THL ja Fimea eivät missään tapauksessa olisi hyväksyneet vielä pari viikkoa sitten).
On surullista, jos Suomen terveysviranomaiset ovat niin oman normaaliolosuhteisiin soveltuvan THL-paradigmansa vankeja, etteivät he pysty tekemään Suomen kannalta välttämättömiä ratkaisuja, päätöksiä ja suosituksia nopeasti – ihan vain siksi, että normaalioloissa asiat tehdään normaalisti toisella tavalla. Jotta THL:n jähmeää paradigmaa saataisiin muutetuksi, olisi tärkeää muodostaa sellaisia työryhmiä ja ”nyrkkejä”, joissa THL:n edustajat olisivat vähemmistönä ja joutuisivat siksi kuuntelemaan myös esimerkiksi kriisinhallinnan, kriisiviestinnän, tieteenfilosofian, insinööritieteen, hallintotieteen tai futurologian asiantuntijoita sekä sellaisia lääkäri Sari Arposen kaltaisia mittaamattoman arvokkaita kokemusasiantuntijoita, joilla on hallussaan ensi käden tietoa COVID-19-potilaiden hoitamisista epävarman tiedon, kriisin ja kiireen keskellä. Lisäksi tarvittaisiin juridinen analyysi siitä, mitkä lait hidastavat COVID-19-hoitojen testausta, sekä arvio siitä, voitaisiinko näitä lakeja valmiuslain perusteella joustavoittaa. Yksi pätevä henkilö tämän analyysin suorittajaksi voisi olla Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen, joka on jo ehtinyt osoittautua THL:ää luotettavammaksi tietolähteeksi hengityssuojainten ja hengityskoneiden tarpeeseen ja puutteeseen liittyen.
HTT Pasi Malmi
Artikkelin jatko-osa selittää julkishallintotieteen teorioihin perustuen, miksi julkisorganisaatioilla on taipumus levittää virheellistä tietoa kriisien aikana.
Okei. Eli asioita pitää hoitaa helppoheikkien mielipiteillä.
Ilmoita asiaton viesti
Rehellisesti sanoen tämä kirjoitus ei ihan kokonaan avaudu. Sehän on selvää että päätöksiä joudutaan tekemään lennossa vaillinnaisin tiedoin. mutta kun aattelee miten toimivaa viruksentorjunta on koko ajan ollut, on kiistatta vähän hullunkurista silloin arvostella strategiaa. Jos se toimii, kuten se toimii, se on tietenkin oikeaa
Ilmoita asiaton viesti
Viruksentorjunta toimii, mutta sepä se, THL:n arviot ovat olleet pielessä myös sen suhteen. Siinä missä THL on pahasti aliarvioinut virusta, THL on myös selvästi aliarvioinut ihmistä, eli ihmisten kykyä vaikuttaa viruksen etenemiseen:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jhiden/thl-ylioptimistinen-viruksen-suhteen-ylipessimistinen-ihmisten-suhteen/
Ilmoita asiaton viesti
THL ja mediassa haastatellut viranomaistahot näyttävät toistavan näitä kirjoituksessani mainittuja virhepäätelmiä ja siksi antavat suurelle yleisölle harhaanjohtavia ohjeita. Tämä antaa sellaisen vaikutelman, että THL on systemaattisesti epäpätevä tai vaihtoehtoisesti pyrkii ”välttämään paniikkia” kertomalla tahallisen ylioptimistisia tietoja kansalle. En tiedä, kummasta vaihtoehdosta nyt on kysymys, mutta molemmat vaihtoehdot ovat mielestäni epämiellyttäviä.
THL:n ja median haastattelemien lääkärien antamat oheistukset ovat myös ristiriitaisia keskenään: Ensin sanotaan, ettei korona tartu pintojen kautta – mutta sen jälkeen sanotaan, ettei ihmisten pitäisi käyttää kaupoissa kertakäyttöhansikkaita koska muutoin on vaarana, että ihminen koskettaa ensin jotain kontaminoitunutta kohtaa (kuten oven kahvaa tai maksupäätettä) ja sen jälkeen hän koskettelee hansikoiduilla käsillä kasvojaan.
Lopuksi vielä vastaväite kommenttiisi, jonka mukaan THL on hoitanut asiat hyvin ja siitä on todisteena se, että virustorjunta näyttää nyt pelaavan. On liioittelua sanoa, että THL:n valitsema strategia toimii ja siksi THL:ää ei saisi kritisoida. Minusta näyttää pikemminkin siltä, että COVID-19-epidemia on saatu kuriin ensisijaisesti Lasse Lehtosen, Risto Linturin, aktiivisten somevaikuttajien sekä poliitikkojen ansiosta. Joku voisi jopa sanoa, että tilanne on Suomessa melko hyvä THL:stä huolimatta – ei THL:n ansiosta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos mielenkiintoisesta artikkelista! Tärkeä asia. Erityisesti nyt voitaisiin ihmishenkiä säästää, jos THL ”sallisi” hengityssuojaimet,olivatpa vaikka itse tehtyjä.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi Suomessa on pääsääntöisesti laillista liikkua naamioituneena myös yleisillä paikoilla, vaikka eräät perussuomalaiset haluaisivat asian olevan toisin. Jotta omatekoisten hengityssuojainten käytöstä tulisi myös sosiaalisesti hyväksyttyä, niin joidenkin on se vain aloitettava ensimmäisenä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos THL olisi osallistunut päätöksentekoon talvisodan aikana ja THL:ltä olisi kysytty: ”Kannattaako venäläisiä panssarivaunuja heittää Molotovin cocktaililla” niin THL olisi vastannut: ”Ei kannata, koska Molotovin cocktailien tehosta ja hyödyistä ei ole olemassa tieteellisen varmaa ja luotettavaa tietoa”.
Ilmoita asiaton viesti
internetin ihmeellisessä mailmassa oli lista THL lausunnoista….ehkä nämä tosiaan THL on lausunut. Voi toki olla että kyseessä on joku vitsi , ainakin siltä se ensilukemalta vaikuttaa. Jos lausunnot on tosiaan olleet noita niin on meillä siinä asiantuntijuutta kerrakseen :
20.1 ”Korona ei tule Suomeen”
21.1 ”tartuntariski matkailijalla pieni”
21.1 ”epidemiariski Euroopassa olematon”
24.1 ”ei riskiä Kiinaan tai Aasiaan matkustamisessa”
25.1 ”saattaa joitain tartuntoja tulla Suomeenkin”
27.1 ”leviämisen riski todella pieni”
29.1 ”Covid-19 ei vaikuta kovinkaan helposti tarttuvalta virukselta”
4.2 ”koronavirus ei uhkaa Suomalaisten suosikkilomakohteita”
7.2 ”riski sairastua Kiinassa tai Aasiassa melko pieni”
13.2 ”voi vaikuttaa matkustamiseen mutta riski on äärimmäisen pieni”
15.2 ”erittäin epätodennäköistä että Euoopassa asuvia kuolisi virukseen”
24.2 ”THL pitää Italian varustautumista yliampuvana”
26.2 ”Italiaan matkustamisessa ei riskiä”
26.2 ”resurssit kunnossa,Suomelle ei riskiä koronasta”
26.2 ”maahantulo-ja lähtötarkastukset täysin turhia”
9.3 ” jpa kolmannes suomalaisista vaarassa sairastua”
Ilmoita asiaton viesti
Hei Tero! Kiitokset tästä listauksesta! Tarkastin kaikki mainitsemasi terveysviranomaisten lausunnoiksi väitetyt sanomiset ja löysin kunnollisen linkin vain puoleen noista.
Korvasin näillä uusilla lainauksilla ne aiemmat ”lainaukset”, jotka olivat pelkkiä esimerkkejä mahdollisista virhepäätelmistä.
Osaatko löytää tämän julkaisemasi listan alkuperäistä ilmenemispaikkaa? Haluaisin tietää, onko joku ottanut näistä näytönkaappauksia, koska esimerkiksi THL on päivittänyt 2020-04-02 joitain ohjeistuksiaan siten, etteivät ne enää sisällä yllä mainittujen kaltaisia ongelmaväitteitä.
Ilmoita asiaton viesti
Ollee jo varmaan tiedossasi mutta nämä THL:n lausunnot ovat olleet varsin tarkan luupin alla
Faktabaarissa jo 16.3
https://faktabaari.fi/somessa-leviv-thl-ja-koronavirus-uutisissa-kooste-on-harhaanjohtava-ja-vahingoittavaa-tietoa/
ja 18.3 Kimmon blogissa http://kokonaisvaltainenkirjoittaminen.fi/2020/03/18/thln-viestinta-ja-pakenevat-faktat/
Ilmoita asiaton viesti
Hei Pekka! Tarkastin jokaisen THL-kritiikkikoosteessa mainitun meemin alkuperäisestä medialähteestä ja poistin tältä pohjalta puolet, joissa THL:ää koskevalle ”virheellisen tai heikkotasoisen tiedon levittämisväitteelle” ei ollut perusteita tai perusteet oli tehty olinuken tai vääristelyn avulla.
Puolet kuitenkin jäi jäljelle. Osaatko löytää omista linkeistäni yhtään, joka olisi virheellinen?
Ilmoita asiaton viesti
THL:n toiminnassa tulee näkyviin viranomaisille tunnusomainen piirre, kaikkien ratkaisujen pitää olla 100 prosenttisia, elleivät ole, ne ovat kelvottomia. Tai ehkä kyse onkin viranomaisen itsesuojelusta, jos antaa 99 prosenttisen ohjeen, se yhdenprosentin väärä tieto riittää erottamiseen virkavirheen johdosta.
Onkohan ”tieteellisesti todistettu” siis 100 prosenttisesti oikeaa tietoa. Tiedekin voi muuttua kun saadaan uutta tietoa. Aikoinaan todistettiin, että maapallo on pannukakun muotoinen.
Ilmoita asiaton viesti
Epävarmuuden sietokyky on monille ihmisille valtaisa haaste. Jos jotain ei tiedetä niin huomaamatta kiirehditään silti johonkin johtopäätelmään, jotta ei tarvitsisi elää avoimen kysymyksen ja epävarmuuden kanssa. Filosofiassa on myös käsite nimeltään ”arvostelusta pidättäytyminen”, mikä ei tarkoita vain moraalista tuomitsemattomuutta, ennen kuin asiaa on käsitelty oikeudessa ja syytös todistettu aiheelliseksi, vaan myös tieteellisessä prosessissa kykyä olla kiirehtimättä vastaukseen ennen itse tutkimusprosessia.
Jos ihmiset valmiiksi arvaavat oikean vastauksen, heillä on sitten taipumus huomata vain todistusaineisto joka tukee tätä lopputulosta. Sama pätee rasismiin ja ennakkoluuloihin. Jos jonkun ihmisen luonteesta tehdään päätelmiä etnisyyden pohjalta niin aletaan nähdä käytöstä joka tukee tätä ennakko-oletusta. Kyse on siis hyvin tyypillisestä inhimillisestä itsepetoksesta.
Toiminta on sitten vielä asia erikseen. Joskus täytyy toimia vaikka varmuutta ei olisi. On hyvin harvinaista että ihmisessä yhdistyy nämä kaksi taitoa: olla kiirehtimättä johtopäätöksiin, mutta kuitenkin kiirehtiä ennakoivaan toimintaan, varovaisuusperiaatetta silmälläpitäen.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Juho! Olisiko sinulla antaa jotain linkkejä tai vinkkejä tähän ihmisten heikkoon epävarmuuden sietokykyyn liittyen tai vaikkapa filosofian ”pidättäytyminen arvostelusta” periaatteeseen liittyen?
Olen kirjoittamassa tästä aiheesta tieteellistä artikkelia englannin kielellä ja kaikki apu olisi nyt hyväksi!
Ilmoita asiaton viesti
Arvostelusta pidättäytyminen on antiikin filosofiassa nimeltään ”epokhee”. Täältä löytyy käsitteet esittelyä, mutta laajempaa kuvausta täytyisi etsiä antiikin filosofian kirjallisuudesta:
https://www.britannica.com/topic/epoche
Antiikin skeptikoiden ihanteena oli se, että mielipiteitä ei lyöty lukkoon. Siinä he erosivat nykyajan skeptikoista, joiden mielipiteet ovat äärimmäisen jyrkkiä. Antiikin skeptikot olisivat kohauttaneet olkapäitään huuhaalle, kun taas nykyskeptikot jaksavat loputtomiin inttää menettäen lopulta mielentyyneytensä.
Epävarmuuden sietokyvystä en osaa tarjota tähän ajanhetkeen liittyvää lähdettä, olen vain itse päätellyt, että monilla on vaikeuksia olla hyppäämättä johonkin tiettyyn näkökantaan, vaikka tieto on epävarmaa. On niin vaikea myöntää, ettei tiedä. Ehkä se liittyy sokraattiseen asenteeseen? Viisain on se, joka myöntää, ettei tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
Lääkäri hoitoratkaisuja tehdessään nimenomaan nojaa todennäköisyyksiin.eikä mihinkään 100 % varmuuksiin. Lääketiede harvoin on eksaktia tiedettä.
Sen sijaan THL:ssä on ilmeisesti enemmän teoreettisiin mallinnuksiin mieltynyttä väkeä ja virkamiesmäistä liiallista varovaisuutta.
Uskoisin, että juuri HUS:n käytännön lääkärit, presidentin ohella, ovat saaneet hallitukseen vauhtia.
Valitettavasti vain kaikki toimenpiteet tehdään viiveellä.
Nytkin jo pitkään on tiedetty testaamisen hyödyt ja vieläkään ei oireellisetkaan pääse välttämättä testauksiin.
Näitä monia lääkityksiä kokeillaan kliinisesti eri puolilla maailmaa. Ei voida kuitenkaan tietää, ettei esim. hydroksiklorokiinista ole enemmän haittaa kuin hyötyä, ennen kuin asiasta on muutakin näyttöä kuin Trumpin hypetys ja pieniä 10 -20 potilaan aineistoja vieläpä ilman kunnollisia verrokkeja.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Kari! Muokkasin artikkeliani ja uudelleennimesin ”päätöksenteko epävarmuuden ja kiireen vallitessa” paradigman Jenner-paradigmaksi isorokkorokotteen kehittäjän Edward Jennerin mukaan.
Sen lisäksi etäännytin kirjoitusta hieman matemaattisesta ”hyötyfunktion optimointinäkökulmasta” sekä differeniaalilaskennasta.
Yritin myös korostaa sitä, että nimen omaan hoitava lääkäri tekee päätökset vaikkapa hydroksiklorokiinin, melfokiinin, D-vitamiinin, C-vitamiinin tms. epävarmojen mutta mahdollisia hyötyjä tuottavien hoitomuotojen käyttämisestä – parhaaseen mahdolliseen tietoon tukeutuen, hyötyjä ja haittoja vertaillen.
Ilmoita asiaton viesti
Hengityssuojainten käytön ”hyödyttömyydessä” on se tekijä, että koronaviruspotilaita hoitavilla lääkäreillä ja hoitajilla on 100 % todennäköisyys olla kontaktissa tartuttavaan henkilöön. Jos hengityssuojain maksaa (ennen epidemiaa) 2,5 euroa, tarkoittaa se varman kontaktin estämistä 2,5 eurolla.
Ruokakaupassa käyvällä taviksella on useimmilla alueilla Suomessa tällä hetkellä ehkä alle 1/1000 mahdollisuus olla minkäänlaisessa kontaktissa tartuttavaan henkilöön. Tällöin hengityssuojaimen hinta per kontakti on 1000-kertainen, sanotaan 2 500 euroa per mahdollisesti tartuttava kontakti.
Siinä mielessä sellaisen investoinnin tekeminen on ”hyödytöntä”. Kuten sinällään se käsien pesukin ja ja …
Hankaluutena onkin, että epidemia juuri leviää niillä hyvin pienillä todennäköisyyksillä, kun ne kerrotaan massojen valtavilla määrillä. 1/1000 todennäköisyys 100 000:n asukkaan kaupungissa tarkoittaa 100 riskikontaktia.
Itse toki mielelläni alan käyttämään hengityssuojainta heti kun se julistetaan sosiaalisesti hyväksytyksi, jottei minulle naureskeltaisi.
Ilmoita asiaton viesti
Marko, uuden tutkimustiedon valossa näyttää siltä, että koronavirus leviää aerosolitartuntana. Matemaattisissa simulaatioissa on todettu, että virusta sisältävät aerosolit leviävät kaupassa suunnilleen samalla tavoin kuin tupakansavu – eli itse asiassa lähes joka puolelle. On siis riskialtista päätellä, että ihmiset eivät olisi kaupassa käydessään ”kontaktissa” virusta tartuttaviin henkilöihin.
Pointtisi ”minulle saatetaan naureskella” on erittäin tärkeä. Mielestäni THL lisäsi omalla tiedotteellaan hengityssuojaimia ja varsinkin itse tehtyjä hengityssuojaimia käyttävien henkilöiden ”naurettavuutta” käyttämällä ilmaisua ”katukuvassa näkyy kaikenlaisia itse tehtyjä virityksiä”. THL siis vähentää ihmisten motivaatiota hengityssuojainten käyttämiseen.
Lisäksi THL viestitti niin, että lähinnä vain virustartunnan saaneiden tarvitsee käyttää hengityssuojaimia – muita ihmisiä suojatakseen. Tämäkin on vaarallista viestintää, koska tämä aiheuttaa hengityssuojaimia käyttäville ihmisille stigman: On todettu, että USA:ssa ja Euroopassa hengityssuojaimia käyttäviin ihmisiin on suhtauduttu viimeisen kuukauden aikana kielteisesti – ikään kuin nämä olisivat mahdollisia tartunnan levittäjiä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo epäilemättä leviää kaupoissakin, mutta edellyttää, että joku niistä kaupungin parista sadasta sairaasta on käynyt samassa kaupassa samana päivänä samoihin aikoihin samoilla kujilla ja sitten ne vähäiset virusjäänteet sattuvat omalle kohdalle. Sikäli arvioisin tartunnan todennäköisyyden ehkä 1/1000 verrattuna siihen, että on hoitokontaktissa sairastavaan ja siinä mielessä suojainten kustannustehokkuus on mitätön verrattuna hoitohenkilökunnan suojavarusteisiin.
Tuo, että THL:n kuolemantohtorit suorastaan yllyttävät olemaan käyttämättä mitään suojia on tosiaan käsittämätöntä ja hankalaa monien kannalta, jotka mielellään hengityssuojia käyttäisivät. Itsekin riskiryhmään kuuluvana mielelläni käyttäisin (ihan tehokasta hengityssuojaa joita on ollut jemmassa juuri tälläisen varalta), mutta nyt ei sitten voikaan kun on liian noloa. Sinällään hassua ja typerää, kuinka paljon se stigma vaikuttaa tuollaisessa.
Ilmoita asiaton viesti
Tää on sillain hassu kirjoitus kun sitä vertaa THLn aikaansaannoksiin. Tällä hetkellä maamme torjunta- ja karanteenitoimenpiteet edustaa kiistatta maailman huippua. Jos olen tilastoja oikein katsonut, tauti on eristetty väestöön joka edustaa puolta promilea väestökokonaisuudesta ja kuolleitakin on niin vähän että vähemmän ei olisi enää uskottavaakaan. Kannattaa muistaa että tuolla muualla raatoja vedetään suurinpiirtein puskutraktorilla kasarmin taakse.
Tehokkuus menetelmissä on selvästi yllättänyt jopa THLn itsensä. Se ei varmaan itsekään tahtoisi uskoa ilman pitäviä todisteita että tauti on kertakaikkiaan lähes pysäytetty. Sillä jokainen tietää että viruksia ei voi pysäyttää. Tai ainakaan siinä ei ole koskaan onnistuttu. Tässä mielessä THL on tehnyt suuren luokan maailmanhistoriaa joka muistuttaa jo raamatullista ihmettä.
Aina voi toki kritisoida. Jos jalkapallojoukkue voittaa pelinsä 16-0 niin aina voi sanoa että väärin pelattu ja valmentaja johti peliä väärin, mutta eikö sellainen kritiikki herätä lähinnä hyväntahtoista naurua? Elä hyvä mies nolaile ittees tämän enempiä.
Ilmoita asiaton viesti
Jukka, ole hyvä ja lue artikkeli uudestaan, koska olen nyt lisännyt siihen suoria linkkejä THL:n lausuntoihin ja väittämiin. Kun tarkastelet näitä väittämiä, sinullekin ehkä muodostuu sellainen kuva, että Suomessa on nyt varsin hyvä tilanne THL:stä huolimatta – ei THL:n ansiosta.
Ilmoita asiaton viesti
Suomella on tosiaan hyvä mahdollisuus tässä vielä, kun lähdettiin edes kohtuullisen varhaisessa vaiheessa voimakkaampiin eristystoimiin kuin mitä THL:n kuolemantohtorien vähättelyt olisivat edellyttäneet. Kuten Pasi tuossa sanoi, tilanne vaikuttaa hyvältä THL:stä huolimatta.
On silti varhaista sanoa, paljonko toimenpiteet ovat nyt vaikuttaneet, kun olemme kuitenkin viikkoa-paria monia muita maita jäljessä epidemian alkamisessakin. Taidamme edelleen olla eksponentiaalisen kasvun vaiheessa, vaikka se vaikuttaakin hieman hitaalta, eikä tauti siten ole tukahtumassa. Siihen taidettaisiin tarvita lisätoimia.
Ilmoita asiaton viesti
Olen usein huomannut. ettei lääkäreiden tieteellinen päättelykyky oli hallussa. Jotkut väitöskirjat ovat pöyristyttävä. Tässäkin jutkut asiantuntijuuden arvovallalla heti alkuunsa esittivät varmana faktana sellaista jota kukaan ei vielä tiennyt, esim, ettei oireeton henkilö tartuta muita. Ja että jossain ulkomailla suoritetut desinfioinnit ovat ihan turhia koske tartinta ei juurikaan välity pintojen kautta.
Ilmoita asiaton viesti
MB
Ketkä lääkärit ovat väittäneet, ettei oireeton voi tartuttaa eikä virus tartu pinnoilta?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä niitä lääkäreitä oli monia. Nyt niitä artikkeleita on vain vaikea enää löytää.
Google-haku antaa esimerkiksi tuloksen: ”Oireeton ei tartuta uutta koronavirusta – ”Viruksen … – Aamulehti
… Mar 6, 2020 – – Uusi koronavirus ei tartu oireettomasta ihmisestä toiseen, sanoo Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin infektiolääkäri Janne Laine. Vaikka …”
Kuitenkin: Juttu on poistettu. ”Tässä oli alun perin koronavirusta käsittelevä juttu, joka perustui maaliskuun alussa tehtyyn infektiolääkärin haastatteluun ja senhetkiseen tietoon viruksesta. Julkaisuajankohtanaan jutussa ei käytettävissä olleen tiedon perusteella ollut asiavirheitä, mutta julkaisun jälkeen tieto viruksesta on olennaisesti täydentynyt. Artikkelin pääväite, että oireettomat kantajat eivät tiettävästi tartuttaisi virusta, on osoittautunut vääräksi. Uuden tutkimustiedon mukaan sairastunut ihminen saattaa tartuttaa muita jo ennen oireiden alkamista. Tästä syystä juttu on poistettu.”
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti infektioläääkärin lausunto ei perustunut ollenkaan tietoon koronaviruksesta vaan kokemukseen muista viruksista lähinnä influenssaa aiheuttavista. Silloin kun ei tiedä on viisainta sanoa ettei tiedä, ei ainakaan esittää mutua varmana tietona.
Ilmoita asiaton viesti
Kai niitä löytää ylen haastattelutallenteista ainakin,
Ilmoita asiaton viesti
Hei Kari! Otin näytönkaappaukset talteen Aamulehden artikkelia koskevasta hakukoneen yhteenvedosta. On tärkeää dokumentoida tämänkaltaista tietoa, jotta julkisorganisaatiot oppisivat omista virhepäätelmistään sekä tapauksissa, jossa ne ovat levittäneet mis-informaatiota.
Ilmoita asiaton viesti
Jos teet tutkimusta aiheesta sinun on syytä käyttää ylen tallenteet niin television kuin radion puolella. Pitäisin niitä tärkeimpinä informaation levittäjinä, joita valtaosa kansasta seuraa.
Ilmoita asiaton viesti
En minä niitä nimiä muista. Ylen hastattelujalähinnä katsoin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole muistiinpanoja ylen hastatteluista kriisi alkupuolella. Tallenteita voi kelata Areenasta. Välillä joskus jälkeenpäin harmittaa ettei ole muistiinpanoja.
Ilmoita asiaton viesti
En ole sanonut että kukaan olisi väittänyt ,että virus ei tartu pinnoilta, mutta joku infektiolääkäri, nainen muistaakseni, väitti että sellainen tartuntariski ei ole merkittävä. Minulle jää huonosti nimet mieleen. Löytyy varmaan Areenasta vielä nämä koronahaastattelut.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Margareta! Olisiko sinulla antaa linkkiä tai tarkempaa lähdeviitettä väittämiin ”oireeton henkilö ei tartuta muita” taikka ”pintojen desinfioinnit ovat turhia, koska tartunta ei juurikaan välity pintojen kautta”? Ne olisivat arvokasta dokumentaatiota, jonka avulla THL ja tiedeyhteisö kykenisivät jälkikäteen pohtimaan sitä, mikä heidän päättelyssään ja viestinnässään meni pieleen.
Ilmoita asiaton viesti
Ylen haaststteluista suurimmaksi osaksi. Ei ole li.kkiluettelo. luulisin Areenasta tallenteet löytyvän.
valitettavasti en ehtinyt tutustua vielä kiinnostavalta vaikuttavaa kirjoitukseesi
Ilmoita asiaton viesti
Pahin moka on mielestäni kun asiantuntija asiantuuntijuutensa auktoriteettillä esittää faktana sellaista asiaa jota kukaan ei vielä tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen eri mieltä. Tautien torjuminen on lääkärinkoulutuksen saaneiden ja terveydenhuollon asiantuntijoiden työtä. Siellä ei minun mielestäni todellakaan tarvita ihmisiä, joille terveydenhuollon kenttä on aivan vieras. Jotkut filosofit ja insinöörit huutamassa yhteen ääneen kukin omaa agendaansa vain sotkevat, eivät selvitä asioita, koska he eivät ymmärrä tilanteen perusluonnetta eivätkä käytössä olevia resursseja.. Epävarmojen c-vitamiinihuhujen kannattaminen ja äkkiä peruminen, kun ne kumoutuvat, taas antaa todella epäammattimaisen kuvan ja levittää paniikkia ja epävarmuutta. Kaikista haitallisinta minusta tässä on ollut joidenkin poliitikkojen harjoittama kaiken jälkiviisas kyseenalaistaminen halpojen pisteiden toivossa ja oman kannattajakunnan miellyttämiseksi, vaikka itse olisi ollut tammikuussa aivan kuutamolla.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Bussi! Olen huomannut, että lääkärikunta on jakautunut THL:läisiin ”päätöksenteko normaaliolosuhteiden vallitessa” paradigman kannattajiin ja toisaalta lääkäreihin, jotka joutuvat koko ajan työssään tekemään päätöksiä epävarmuuden ja kiireen keskellä, Jenner-paradigmaa noudattaen. Raja-aita ei siis kulje lääketieteen ja ”maallikoiden” välillä vaan lääkärikunnan sisällä siten, että toisaalla ovat ”terveystirehtöörit” ja ”matemaattisten mallien nysvääjät” ja toisaalta oikeaa lääkärintyötä tekevät lääkärit.
Lääkärikunnan sisältä löytyy todella asiantuntevaa porukkaa, joka tekee paljon viisaampia analyyseja kuin THL:n ”kunnanjohtaja-asiantuntijat” jotka vaikuttavat jossain määrin todellisesta lääkärintyöstä vieraantuneilta. Esimerkkinä todella kovan tason pätevistä lääkäriosaajista ovat mm. HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sekä Espanjassa koronapotilaita hoitava Sari Arponen https://yle.fi/uutiset/3-11271359.
Tähän voisi myös lisätä sen C-vitamiinista väitöskirjansa tehneen lääkärin, joka itse ottaa aina ”muutaman gramman C-vitamiinia” aina, kun flunssan ensi oireet ilmaantuvat (kunhan vain ensin googletan hänen nimensä).
Ilmoita asiaton viesti
Henkilökohtainen lääkärityö on erilaista kuin kansanterveystiede. Lääkäri lähestyy kutakin potilasta yksilönä, ottaen huomioon hänen historiansa, annetut hoidot ja niiden tulokset, labra-arvot jne. Hoitolinjaa voidaan vaihtaa nopeasti tilanteen mukaan. Päätöksenteko on tässä hyvin erilaista. Koko kansalle kun järjestetään strategia, täytyy antaa rajattu viesti, joka on pysyvä ainakin viikon ajalla, mielellään kauemminkin, Silloin kannattaa viesti valita niin, että se on varmalla pohjalla ja strategiana konservatiivinen on oletus. C-vitamiinin vaikutus tavalliseen flunssaan on tunnettu, mutta sen vaikutus koronaan on vielä auki. Luin italialaisia sanomalehtiä, ja siellä lehdessä terveydenhuoltoihmiset vetosivat ihmisiin, jotta nämä eivät uskoisi laukalle lähteneitä juttuja C-vitamiinin koronan parantavista vaikutuksista ja pitäisi sen takia koronan riskiä pienenä, kunhan syövät C-vitamiinia ja eivät enää varo tartuntaa. Ilmeisesti villitys lähti liikkeelle jonkun random-naisen Facebook-videosta. Siksikin on parempi olla suosittamatta C-vitamiinia kansan tasolla niin kauan kuin sen tehosta ei olla varmoja. Sairaalassa voidaan sellaista antaa sairastuneille. Mä olen itse dosentti tätä sivuavalta alalta. Minusta tuossa Arposen haastattelussa ei tullut ilmi mitään uutta. Ei varmasti THL:ssä ole kaikki asiantuntemus, mutta eiköhän sielläkin kuunnella kollegoita. Lehtonen antaa joka asiassa kuvan, että hän on alan paras auktoriteetti. Se on mahdotonta, kun katsoo sen kentän laajuutta, millä hän hyvin erilaisia asioita kommentoi. Se on luonnekysymys, että on niin vahva itseluottamus.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Jussi! Sanoit näin: ”Koko kansalle kun järjestetään strategia, täytyy antaa rajattu viesti, joka on pysyvä ainakin viikon ajalla, mielellään kauemminkin.” Olen kanssasi pitkälti samaa mieltä ja siksi ihmettelenkin, miksi THL:n, Fimean ja Tukesin johtajat päättävät lähettää tiedotteita (2020-04-03), joiden tieto osoittautuu epätieteelliseksi tai suorastaan virheelliseksi jo parin päivän päästä.
Esimerkiksi väite, jonka mukaan ”paras toimintamalli on pitää 1-2 metrin turvaväli ja pestä kädet…” on osoittautunut virheelliseksi heti alkuunsa, koska ei ole minkäänlaisia tieteellisiä perusteita väittää että tämä mainittu toimintamalli suojaisi tartunnalta paremmin kuin toimintamalli ”pidä VÄHINTÄÄN 1-2 metrin turvaväli ja pese kädet…, minkä lisäksi pidä aina kotoa poistuessasi hengityssuojainta, jollaiseksi kelpaa myös itse tehty maski, vaikka sen antama suoja onkin todennäköisesti vähäisempi kuin tehdasvalmisteisten kirurgisten maskien suoja.”
C-vitamiinin ja D-vitamiinin osalta olen myös esittänyt artikkelissa oman ehdotukseni siitä, miten THL:n olisi kannattanut näitä aiheita käsitellä olemassa olevan tutkimustiedon pohjalta.
Ilmoita asiaton viesti
Hei vielä, Jussi! Sari Arposen haastattelun alkuperäinen versio sisälsi maininnan siitä, että Espanjassa käytetään COVID-19-taudin hoitoon reumalääkkeitä, malarialääkkeitä sekä D-vitamiinia. Nämä maininnat poistettiin artikkelista kuitenkin myöhemmin.
Kun selvitin Arposen tieteellisiä kirjoituksia aiheeseen liittyen, niistä löytyi tieto, jonka mukaan Kiinassa C-vitamiinia annetaan koronapotilaille suoraan suoneen. Olen täysin tietoinen siitä, että tutkimusten mukaan C-vitamiini ei näyttäisi millään tavoin ennaltaehkäisevän COVID-19-taudin puhkeamista. Kuitenkin jopa Terveyskirjasto Duodecim kertoo, että C-vitamiini lyhentää flunssien kestoa jonkin verran sekä erityisesti lievittää hengitystieoireita (jotka COVID-19-taudissa ovat nimen omaan se vaarallisin osa).
Ilmoita asiaton viesti
Hyvinkin saattaa olla, että näin on Suomessakin tehty vitamiinien jne. kanssa. Infektiolääkärit epäilemättä keskustelevat keskenään ja vertailevat eri hoitojen tuloksia. THL:n tiedossa tai johdossa ei taida olla lääketieteellinen tutkimus tai kokeelliset hoidot, en usko sen kuuluvan sen tehtäviin. Tuskin siellä osataan sanoa näistä mitään. Se taitaa olla ennemmin Valviran alaa? Se valvoo lääkärien antamia hoitoja. Ei varmasti Suomessa ole kenelläkään mitään sitä vastaan, että näitä kokeillaan valvotusti sairaalassa. Sen sijaan ei välttämättä ole viisasta koko kansalle toitottaa, että ehkä tällaiset hoidot toimii. Trump teki näin Yhdysvalloissa ja yksi ihminen kuoli kun otti Trumpin puheet tosissaan. Näille on aikansa ja paikkansa. Terveiden ja lieväoireisten ei kannata ottaa kokeellisia hoitoja.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tautien torjuntakeinoilla on laajoja yhteiskkunnallisia vaikutuksia on tarvitaan tietenkin laaja-alaista asiantuntemusta , ettei torjunnan vahingot olisivat mittavammat kuin torjuttavan taudin aiheuttamat vahingot.
Onko laskettu miten paljon kuolonuhreja on jo kertynyt torjunnan takia, heitteille jätettyjen vanhusten kuolemia , itsemurhia, turhia onnettomuuksia…?
Ilmoita asiaton viesti
«Tautien torjuminen on lääkärinkoulutuksen saaneiden ja terveydenhuollon asiantuntijoiden työtä.»
Lääkärinkoulutuksessa ei välttämättä ole yhtään mitään tartuntatautien torjunnasta muuta kuin diagnostiikan ja hoidon keinoin. Ehkä juuri sen vuoksi THL:nkin johdossa olevat kuolemantohtorit katsovat epidemian torjuntaa korostuneesti diagnostiikan ja hoidon näkökulmasta.
Varmastikaan lääkärinkoulutukseen ei sisälly juuri mitään jos ei mitään tietämystä torjuntaoperaatioista, kuten koulujen ja rajojen sulkemisesta, eikä mitä luultavimmin edes tartuntaketjujen selvittämistä ja karanteenitoimia. Ne ovat yhtä paljon lääkärin hommia kuin sodanjohto, vaikka sodassa pitääkin hoitaa haavoittuneita. Nyt meillä kuitenkin ovat lääkärit johtamassa sotaa.
«Siellä ei minun mielestäni todellakaan tarvita ihmisiä, joille terveydenhuollon kenttä on aivan vieras. Jotkut filosofit ja insinöörit huutamassa yhteen ääneen kukin omaa agendaansa vain sotkevat, eivät selvitä asioita, koska he eivät ymmärrä tilanteen perusluonnetta eivätkä käytössä olevia resursseja.»
Tässä vaikuttavat myös ne ”asiantuntijat” olleen täysin ulkona epidemian perusluonteesta ja myös käytössä olevista resursseista, varsinkin suhteessa tarpeeseen. Ei voi sanoa että kaikki – kyllä monet lääkäritkin varoittivat ongelmista jo varhaisessa vaiheessa.
Ilmoita asiaton viesti
Mä olen itse tehnyt tutkimusta lääketieteessä, vaikken ole lääkäri. Mä voin vakuuttaa, että kunkin alan erikoislääkäreillä on paras käsitys siitä, millaista hoitoa kuhunkin sairauteen sairastunut tarvitsee ja millaisia laitteita tähän tarvitaan ja miten niitä on saatavilla, miten taudit leviää jne. Pandemiassa lisäksi tarvitaan osaamista taudin leviämisen matemaattisessa mallinnuksessa, mutta siihenhän on hankittu apuja. Samoin kuin viestintään on käytetty apua. Varmasti on virheitäkin tullut, mutta niin aina tulee uuden uhkan edessä. Jälkiviisaasta naureskelusta sen sijaan ei ole kenellekään mitään iloa.
Ilmoita asiaton viesti
« voin vakuuttaa, että kunkin alan erikoislääkäreillä on paras käsitys siitä, millaista hoitoa kuhunkin sairauteen sairastunut tarvitsee ja millaisia laitteita tähän tarvitaan ja miten niitä on saatavilla, miten taudit leviää jne.»
Aivan niin, se oli juuri se mitä sanoin yllä. Lääkäreillä on paras asiantuntemus sairauksien diagnoosista, hoidosta ja muusta sellaisesta.
Mutta yleisesti lääkäreillä ja ei välttämättä infektiolääkäreilläkään ole välttämättä suurta jos mitään tuntemusta epidemioiden hallinnasta eli mitä yhteiskunnallisia toimia siihen tarvitaan – jäljittämistä, sulkemisia, kieltoja, eristämisiä, jne. Sellaisella ei ole juuri mitään tekemistä lääketieteen kanssa. Suomessa epidemiologiakin pääasiassa käsittelee kansantauteja, jotka pääosin eivät ole tartuntatauteja.
Itsekin olen (bio-)matematiikan sivuaineopiskelijana käynyt nuo epidemiologioiden matemaattisen mallintamisen syventävät kurssit, mutta sekään ei mitenkään pätevöitä noihin yhteiskunnallisiin toimiin, vaikka toki antaa jotain ymmärrystä epidemioiden leviämisestä. Joka ei siis juurikaan ole lääketiedettä.
Epidemioiden hallinta on aivan oma alansa siinä missä palontorjunta tai sodankäynti, vaikka useimmilla hätätilaorganisaatioilla onkin kytkös terveydenhuoltoon.
Silti uskon, että epäilemättä monet epidemioiden torjuntaan erikoistuneet ovat juuri lääkäreitä, vaikka se ei olekaan suoraan heidän ydintehtäviään. Sattuvatko nämä asiantuntijat sitten olemaan THL:n organisaatiossa johdossa lienee mahdollista, mutta epätodennäköistä.
Ilmoita asiaton viesti
THL:ssä on näköjään pohdittu epidemian hallintaa monella tavalla. Tässä tuore artikkeli. https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2020.25.13.2000317
Ilmoita asiaton viesti
MITÄ HELVETTIÄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Siis tuo on THL:n kuolemantohtorien tieteellinen ulostulo – antropologinen tutkielma siitä, miten ihmiset ovat reagoineet THL:n puppuun??????????????
Anteeksi nyt jos tälleen myöhäisenä hetkenä pälli räjähtää, mutta tuo on uskomattominta paskaa mitä akateemisessa elämässäni olen koskaan nähnyt.
Ja tähän nämä THL:n kuolemantohtorit….siis ”asiantuntijat”, jotka ovat Suomen epidemian huippunimet, ovat käyttäneet aikansa???
Aivan epätodellista, ei ei ei, tuollainen ei voi olla totta, Suomen pääasiantuntijoiden ainoa tieteellinen anti koskien epidemiaa on ”antropologinen” analyysi yleisön reaktioista heidän tuottamiinsa valheisiin.
Tuo on suoraan sanottuna pelottavin ”tieteellinen” artikkeli, mitä olen koskaan eläessäni nähnyt. Täällä, Suomessa, meidän maailmassamme, nyt. Nämä ihmiset ovat nyt vallassa.
Ei helvetti.
Ei helvetti.
Ei helvetti.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrät varmaan, että tuon työn on oikeasti 95%:sti kirjoittanut se eka kirjoittaja ja muut on vain lisänneet nimensä perään saadakseen meriittejä. Se ei siis ole heidän tekeleensä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, Jussi! Olen kirjoittamassa julkishallintotieteellistä artikkelia aiheesta ”Miksi julkisorganisaatiot levittävät kriisin aikana virheellistä tietoa?”. Linkkisi THL:n strategiapaperiin / työpaperiin antoi arvokasta lisätietoa tästä aiheesta!
Ilmoita asiaton viesti
Pubmedistä löytyi pari artikkelia hakusanoilla covid finland
Ilmoita asiaton viesti
Niin minunkin kokemuksen perusteella erikoiskääkärit ovat yleensä varsin korkeatasoisia. Minä viittasin tutkimusmetodologian jossa on puutteita joillakin aloilla.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy myös kästtää yhteikunnallista todellisuutta kokonaisvaltaisesti, kulttuuria, Ihmisten väliset suhteet jne. Oliko viisasta. eistää ihmiset turvaerkoistaan kuin saksilla leikaten vai olisiko voinut vähentää fyysistä kanssakäymistä muulla tavoin?
Ilmoita asiaton viesti
Hallitushan on selvinnyt hyvin tässä paineisessa tilanteessa missä nyt ollaan. Onneksi on Yle ja THL, seuratkaa niiden tiedonantoja niin ei tarvi kaiken maailman huru-ukkoja kuunnella. Hyvää pääsiäistä!
Ilmoita asiaton viesti
Onnea graduprojektiisi, Jussi! Ehkä sinäkin vielä joskus pääset kansainvälisen tiedeyhteisön jäseneksi!
Ilmoita asiaton viesti
Hallitus on selvinnyt paremmin kuin hyvin. Suorastaan loistavasti, Mutta eiväthän he voi tehdä päätöksiä pelkästään omien järkeilynsä perusteella, vaan niiden asiantuntijoiden käsitysten perusteella jotka ovat käytettävissä. Jotain olennaista tietoa on kuitenkin jäänyt uupumaan. Eikä kansasta huolehtiminen poikkeusoloissa riitä vedota vain satunnaiseen hyväntekeväisyyteen.
Ilmoita asiaton viesti
Muutama linkki – on vähän kiire, en ehdi tarkistamaan onko jo viitattu näihin:
Pihlannon blogi:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/lokari/yle-ja-kaupat-arvostelevat-asiakkaiden-hanskojen-kayttoa/
Ylen alkuperäinen ostikko:
”Koronan pelko toi kauppoihin petollisen ilmiön – asiakkaat alkoivat käyttää kertakäyttöhanskoja. Koronavirus ei nykytietojen mukaan tartu elintarvikkeiden välityksellä”
koko artikkeli (josta edellinen, ylläoleva, versio hävisi) valkopestiin, eikä samana päivänä, niinkuin tästä voisi luulla:
”Koronan pelko toi kauppoihin petollisen ilmiön – näin käytät kertakäyttöhanskoja oikein”
https://yle.fi/uutiset/3-11256898
Myös Iltasanomat jakoi tätä juttua, mutta sekin on ”hävinnyt”.
____________________________________
”Miksi Suomessa ei suositella kasvomaskien käyttöä kaikille? ”Siitä voi tulla jopa virusgeneraattori”, sanoo ylilääkäri
Kasvomaskien käyttökehotuksia harkitaan jo Yhdysvalloissakin, sillä osa asiantuntijoista uskoo niiden suojaavan koronavirukselta. Suomen viranomaiset pitäytyvät WHO:n linjassa: maskit säästetään terveydenhuollon ammattilaisille ja sairastuneille.”
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006460956.html
(Siis kasvomaskit suojaavat vain, jos määrätyt ammattiryhmät käyttävät niitä????)
_____________________________________
Nämäkin artikkelit saattavat kiinnostaa:
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/mielipide-kotimaa/viisi-tutkijaa-vaatii-koronaepidemia-pitaa-tukahduttaa-suomessa-nyt-aasia-johtaa-torjuntataistelussa-eurooppaa-6-0/?fbclid=IwAR0haSk0oi17Q583SxySadXDil6Q26y2jdjJ9tUAewYAl4_2uVgu-UJZJ40
ja
https://www.nytimes.com/2020/03/17/opinion/coronavirus-face-masks.html?fbclid=IwAR0IeDXWHU4b_nVhYxr6TktoXW0fEQTUnU_d1kIuo26Q187qP9KRzl02APQ
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Kiitokset kaikille lähdevinkeistä! Näistä on hyötyä, kun kirjoitan aiheesta hieman laajemman tieteellisen artikkelin!
Kiitokset myös artikkelieni jakamisesta! On osaksi teidän ansiotanne, että THL muutti näkemystään kasvomaskien käyttöön liitten!
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006474077.html
Ilmoita asiaton viesti