Kirkko ei ole samanmielisten ihmisten keskustelukerho tai some-ryhmä

Eräs henkilö totesii sanomalehdessä, ettei ole tervetullut seurakuntaan. Kenenkään ei pitäisi loukkaantua tai harmistua yksittäisistä kirkon opinkappaleista. Kirkko ei ole samanmielisten ihmisten keskustelukerho tai some-ryhmä. Kirkolla on tarjolla sama sanoma riippumatta ihmisestä, kansoista ja kulttuureista. Kirkko ei harjoita talouspolitiikkaa eikä tee turvallisuuspolitiikkaa. Kirkko ei ole olemassa myöskään sosiaalipolitiikkaa varten. Nämä aiheet kuuluvat yhteiskunnalliseen päätöksentekoon eli politiikan puolelle. Kirkko ei ole liikelaitos, ei sosiaalitoimisto eikä puoletoimisto. Kirkko on syntisten ihmisten sairaala. Sen tehtävänä on hoitaa rikkinäisiä, eksyneitä, elämässään pahoille teille joutuneita ja tarkoituksettomuuteen vaipuneita ihmisiä ja johtaa heidät takaisin Jeesuksen ja Jumalan luo.

Erilaiset näkemykset ja tulkinnat ovat aina kuuluneet kirkkoon alusta saakka. Siksi meillä on neljä erilaista evankeliumiakin yhden ainoan sijasta. Kristillinen sanoma on luonteeltaan historiallista ja sidoksissa omaan aikaansa. Niinpä Raamattu heijastaa kaikessa oman aikansa näkemyksiä. Varhaiskristityt tulkitsivat Jeesuksen asemaa ja sanomaa omalla tavallaan ja haastavat meitä tekemään samoin nyt.

Jumala on täynnä rakkautta. Tuohon rakkauteen mahtuu erilaisten tulkintojen hyväksyminen Jumalasta, Jeesuksesta ja hänen sanomastaan. Ei Jeesus elänyt siksi, että jälkipolvet kävisivät toistensa kimppuun ja haukkuisivat toisiaan harhaoppisiksi, vaan että ihmiset eläisivät rakkaudessa. Rakkaudesta Jumalan totuus tunnetaan.

Kirkko ei ole luopumassa luomisen teologiasta, vaan ottamassa huomioon tiedettä. Raamattu ei ole luonnontieteen eikä biologian oppikirja. Se on historiallinen dokumentti sisältäen oman aikansa näkemyksiä näistä asioista. Sanoma Jumalan armosta on ainoa pysyvä ja ajaton opetus kristillisessä perimätiedossa.

Sodat, ilmastonmuutos, kansainvälinen kauppa ja uudet kansainvaellukset yhdessä sosiaalisen median kanssa ovat muuttaneet ja muuttavat maailmaa. Me joudumme kohtaamaan erilaisia ihmisiä joka puolella ja joudumme opettelemaan erilaisuuden hyväksymistä, toistemme kunnioitusta ja suvaitsevaisuutta aivan uudella tavalla. Seurakunnissakin joudutaan kuuntelemaan erilaisia näkemyksiä ja elämään rauhanomaisesti eri mieltä olevien kanssa. Vastakkainasettelun ja sotimisen sijasta meidän pitäisi oppia elämään sulassa sovussa toisiamme kunnioittaen, olipa toinen mitä mieltä asioista. Se on myös Jeesuksen opetus tähän päivään. ”Rukoile ja työtä tee, muu Luojalle jää”, lauletaan nuoren seurakunnan laulukirjassa. Jokainen on tervetullut seurakunnan ja kirkon toimintaan.

Pasi Toivonen
Sitoutumaton Tampere

Olen kasvatuksen ammattilainen ja tietotekniikan käyttäjä Suomesta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu