Kuinka bitcoinilla tienaa ja olenko jo myöhässä?

Kuvan © Denarium 2020

Bitcoinin hinnan noustessa rajusti kohti uusia ennätyksiä, myös yleinen mielenkiinto kryptovaluuttaa kohtaan lisääntyy. Tyypillisesti asiaan perehtymättömät luulevat olevansa myöhässä, kun yksi bitcoin maksaa jo yli 15.500 euroa, vaikka myös bitcoinin kanssa käytetään desimaaleja, itseasiassa jopa kahdeksaa. Tässä artikkelissa kerron, kuinka tässä vaiheessa bitcoinia omistavat ovat itse asiassa vielä hyvinkin ajoissa liikkeellä, eivät suinkaan myöhässä.

Äskettäin eräs sukulaiseni kyseli minulta bitcoinista, kun tiesi minun olevan asiasta jonkin verran perillä. Tämä artikkeli sai alkunsa tuosta keskustelusta.

Kuvailin Messengerillä lyhyesti sukulaiselleni, kuinka ”bitcoinilla voi tehdä rahaa”. Periaatteessa kuvassa on tämän artikkelin tiivistelmä.

Hän ihmetteli muun muassa sitä, miten bitcoin-sijoittamisesta voisi tulla rahaa. Luonnollisesti kerroin hänelle, että se on kuin valuuttakauppaa – samalla tavalla ”rahaa” eli tässä tapauksessa euroja voi tehdä ostamalla dollareita tai jenejä ja myymällä ne myöhemmin voitolla. Yhtä hyvin kaupankäynti voi olla tappiollista.

Tämä valuuttakauppa on varmasti osaltaan se syy, miksi moni varsinkin WinCapitasta viisastuneena pitää bitcoinia pyramidihuijauksena. Bitcoin ei kuitenkaan ole pyramidi, vaan sen arvonmuodostus perustuu täysin samaan asiaan kuin eurojen, dollareiden ja jenienkin – siis odotukseen siitä, että niillä on ostovoimaa tulevaisuudessa eli että ne säilyttävät arvoa.

Euroista, dollareista ja kaikista muista valuutoista poiketen bitcoineja ei kuitenkaan ole potentiaalisesti loputtomasti, vaan bitcoineja on ehdottoman varmasti rajallinen määrä, 21 miljoonaa bitcoinia, joista kukin jakautuu sataan miljoonaan satoshiin. Niitä ei voi myöskään kukaan väärentää, eivät mafiosot, eivät hakkerit, eivätkä edes valtioiden virkamiehet.

Muita valuuttoja, joita kutsutaan fiat-valuutoiksi, koska niiden olemassaolo perustuu valtioiden määräyksiin, painetaan jatkuvasti lisää. Uutta luotua rahaa käytetään nykyisin enemmän markkinoiden manipulointiin, kun taas ennen sillä oli tapana rahoittaa valtioiden menoja.

Rahan painaminen, niin paperiseteleiden printtaaminen kuin pankkitileillä bitteinä säilytettyjen ykkösten ja nollien lisääminen, aiheuttaa rahan arvon laskua. Euro tänään on enemmän kuin euro viiden tai kymmenen vuoden päästä.

Esimerkiksi dollari on reilun sadan vuoden aikana menettänyt yli 96% vuoden 1913 arvostaan, koska dollareita ja dollarimääräistä velkaa on nykyisin paljon, paljon enemmän. Dollari tänään on vähemmän kuin neljän sentin arvoinen vuoden 1913 dollariin nähden. Yli sadan vuoden aikaväli huomioiden tämä saattaa kuulostaa siedettävältä, mutta ikävä kyllä fiat-valuuttojen arvon lasku on ainoastaan kiihtymässä.

Joskus (tai lopulta aina?) fiat-valuutat muuttuvat täysin arvottomiksi hyperinflaation kautta, jossa rahan arvo romahtaa jopa miljoonien prosenttien inflaation myötä.

Bitcoinille niin ei käy. Bitcoineja on rajallisesti, nyt ja aina. Se laki on kirjoitettu niin syvälle bitcoinin ytimeen, että sitä ei voi käytännössä muuttaa. Tästä johtuen bitcoin viiden tai kymmenen vuoden päästä on enemmän kuin bitcoin tänään.

Sitä kannattaa hieman makustella. Bitcoin viiden tai kymmenen vuoden päästä on enemmän kuin bitcoin tänään.

Joko ymmärrät, miksi bitcoinissa kannattaa olla mukana jo tänään? Tänään ne ovat vielä halpoja.

Nykyisin bitcoinia omistavat miljoonat ihmiset ympäri maailman. On arvioitu, että vuonna 2030 olemassa olevat bitcoinit voisivat olla jakaantuneet miljardin ihmisen omistukseen, jolloin 0.28 bitcoinia (nykykurssilla alle 4400 euroa) omistamalla kuuluisi rikkaimpaan yhteen prosenttiin. Koska varallisuus ei jakaudu tasaisesti, em. summalla voisi kuulua jopa rikkaimpaan prosentin kymmenykseen. Nykyisin 0.1% eliittiin pääsee muutaman miljoonan vuosituloilla.

Jos bitcoineja käyttäisivät kaikki maailman asukkaat, keskimääräinen yhden ihmisen varallisuus nykyisellä ihmiskunnan väkiluvulla olisi vain 0.0024 bitcoinia eli 240.000 satoshia. Sen hinta nykyisellä kurssilla on vajaat 38 euroa.

Jos olet nyt mukana bitcoinissa edes pienellä summalla, olet mukana kokeilijoiden joukossa.

Kuten minkä tahansa muunkin uuden teknologian, myös bitcoinin käyttöönotto etenee normaalijakaumaa noudatellen. Kaaviossa käyttö ja aika etenevät vasemmalta oikealle.

Olet ehkä kuullut, että jotkut ihmiset ovat tehneet bitcoinilla todella suuret summat rahaa (euroja tai dollareita). He olivat mukana innovaattorivaiheessa eli he kuuluvat siihen todella harvalukuiseen joukkoon, joka oli valmis laittamaan aikaa, rahaa ja vaivaa kiinni johonkin, minkä onnistumisesta ei ollut yhtään mitään takeita. On heidän ansiotaan, että olemme ylipäätään tässä pisteessä. He ovat palkkionsa ansainneet.

Kokeilijat eivät tule rikastumaan bitcoinilla kuten jotkut alkuvaiheen innovaattorit ovat jo tehneet ja tulevat vielä tekemään. Kokeilijat voivat kyllä vaurastua tuntuvasti, mutta bitcoin ei ole enää lottokuponki. Sillä on jo selkeä mahdollinen tulevaisuus eikä riski siten ole enää niin suuri ja potentiaalinen tuottokin on näin ollen jo pienempi. Mutta vaurastua voi, ehdottomasti, ja varmasti myös sangen mukavasti.

Seuraavaksi bitcoinia alkavat hankkia ensimmäiset aikaisista massoista. Aikaiset massat ovat jo varsin suuri joukko ja sen vaiheen saavuttamisen jälkeen juna ei enää pysähdy. Tällä hetkellä riski pysähtymiseen on vielä olemassa.

Aikaisten massojen tullessa mukaan yhä sankemmin joukoin potentiaalinen tuotto laskee jyrkästi. Kun valtaosa aikaisista massoista on mukana, bitcoinia käytetään jo arjessa ainakin vaihtoehtoisena rahana useammassa maassa. Nykyisin bitcoinia käytetään rahana lähinnä eräissä ongelmavaltioissa kuten Venezuelassa, muualla se on vielä enemmän sijoituskohde. Luultavasti jotkin maat alkavat hyväksyä sen veronmaksuun, kuten ainakin yksi Yhdysvaltain osavaltio on jo aloittamassa.

Kun myöhäiset massat liittyvät mukaan, bitcoinin omistamisen tuotto alkaa muistuttaa normaalia talletuksille maksettavaa korkoa, enkä nyt todellakaan tarkoita fiat-aikakauden varhaisten kuolonkorinoiden nollakorkoja, vaan tervettä, ehkä muutaman prosentin vuotuista tasaisen varmaa tuloa. Silloin bitcoiniin siirtyminen on oikeastaan enää valinta siitä, että haluaako esimerkiksi yritys pitää asiakkaansa ja työntekijänsä, jotka ovat jo siirtyneet bitcoiniin.

Viimeistään tässä vaiheessa tuotto ei siis enää tule vaihtamalla bitcoineja ”takaisin” fiat-rahoiksi, vaan bitcoineissa pysyvästi säilytetyn varallisuuden arvon nousuna. Valuuttakauppavaihe on silloin pääosin ohi ja valuutanvaihtopalvelut eivät ole enää samanlaista bisnestä kuin nykyisin, vaan nykyiset kryptovaluuttatoimijat alkavat muistuttaa enemmän pankkeja ja niiden palveluvalikoima on laajempi.

Lopulta, kun penetraatio lähestyy huippuaan, bitcoinia alkavat käyttää viimeisetkin jupisijat, jotka siihen asti ja senkin jälkeen jaksavat marista eurojen ja dollareiden perään aivan kuin nykyiset markkojen haikailijat. Heidän marinansa tosin perustuu ehkä enemmänkin omaan katkeruuteen myöhästymisestään kuin siihen, että he aidosti arvostaisivat fiat-valuuttoja enemmän.

Vihoviimeisten vastarannankiiskien joukosta löytyvät ainakin kultabugit (goldbugs), jotka eivät vieläkään suostu luopumaan lujasta uskostaan keltaiseen metalliin. Tosin tämän blogin pitkäaikaiset lukijat muistanevat, että allekirjoittanutkin oli vielä kymmenen vuotta sitten vahvasti kultakantaan kallellaan. Ei ole enää, vaikka kyseistä jalometallia onkin muun muassa nimettömässä ja kaulalla.

Tämä ei ole sijoitusneuvo, vaan ystävän nöyrä toive, ettei sinusta koskaan tulisi jupisijaa. Ehkä sinulle sopii jäädä jopa myöhäisiin massoihin, toivottavasti kuitenkin edes aikaisiin massoihin. Varhaisten innovaattoreiden joukkoon ei enää pääse, mutta meillä jokaisella on vielä jonkun ihan todellisen määrän riskiä sisältävä mahdollisuus liittyä kokeilijoiden joukkoon.

Riskistä puheenollen, on tietenkin vielä mahdollista, että kokeilijoita ei tule tarpeeksi tai että teknologian kehitys kompastuu johonkin. Tällöin junan vauhti ei riittäisi saavuttamaan aikaisia massoja. Itse pidän sitä jo epätodennäköisenä skenaariona, mutta on se vielä ihan mahdollista.

Se olisi kyllä harmi, sillä bitcoin on toistaiseksi paras mahdollisuutemme vapauttaa raha vallankäytöltä. Rahan tulee olla puhdas markkinahyödyke, eikä kenelläkään ole oikeutta manipuloida sitä omien päämääriensä edistämiseksi. Poliitikkojen ja byrokraattien kontrolloimien fiat-rahojen kanssa on aina epärehellisiä voittajia ja syrjittyjä häviäjiä, kun taas bitcoin täysin neutraalina on absoluuttisen tasapuolinen kaikkia kohtaan.

Riski kannattaa joka tapauksessa jokaisen huomioida oman riskinsietokykynsä mukaisesti. Mutta pidemmittä puheitta, tervetuloa bitcoineriksi!

Läpinäkyvyyden vuoksi mainittakoon, että kirjoittaja toimii kryptovaluutta-alalla teknologiatoimintojen johtotehtävissä. Hänen työnantajansa palveluvalikoimaan kuuluvat muun muassa kryptovaluuttojen vaihtopalvelut. Tässä artikkelissa esitetyt näkemykset ovat kuitenkin täysin kirjoittajan omia.

Käyttäjäkuva
Sitoutumaton Jyväskylä

Vapausradikaali. Yhteydenotot osoitteella pasi(a)pasi.fi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu