Maailman eeppisin salaliittoteoria

Maailma on menossa päin helvettiä. Se tosiaankin on, vaikka sen ei lainkaan tarvitsisi olla. Kansantaloudet kärvistelevät julkisen velan paineessa, inflaatio laukkaa rahanpainamisen seurauksena, korkojen kiristäminen kuristaa taloudet taantumaan. Sodat ja konfliktit laajenevat. Yksilönvapauksia rajoitetaan kaikkialla, jopa sananvapaus on kokenut kovia myös suhteellisella vapaudellaan ylpeilevissä länsimaissa.

Kun kutakuinkin kaikki menee pieleen, niin aivan ymmärrettävästi moni alkaa kysymään, onko kaikki tämä tarkoituksellista vai ainoastaan vastuussa olevien päättäjien täydellistä osaamattomuutta.

En ole koskaan ollut varsinaisesti salaliittoteorioiden ystävä. Hurjimmat teoriat käyvät kuitenkin tällaisina aikoina varsin villeinä maailman tapahtumista ja kovimmat sankarit luonnollisesti julistavat jopa keskenään ristiriitaisia teorioita täysinä totuuksina. Onnekseni sosiaalinen kuplani on varsin monipuolinen ja näen syötteissäni useiden eri äärilaitojen edustajien enemmän tai useimmiten vähemmän onnistuneita suorituksia, mikä tukee hyvin omien jalkojen pitämistä maassa. Yksipuolisessa kuplassa on tunnetusti turhankin helppoa lähteä leijailemaan kuumien ilmavirtausten mukana.

Olen luonnostani skeptikko, ja jopa omalle idealismilleni mieleisistä salaliittoteorioista tapaan kyseenalaistaa perusteettomat ja todisteettomat väitteet. Minulle ei riitä todisteeksi pelkästään se, että jokin asia näyttää salaliitolta, sillä tiedostan hyvin ihmisluonnon sekä vahvuudet että heikkoudet. Esimerkiksi yhtäältä taloudelliset kannustimet ja toisaalta vallanhimo voivat helposti saada aikaan sen, että jokin näyttää salaliitolta, mutta tosiasiallisesti kyseessä voi olla vain joukko yrityksiä, organisaatioita ja ihmisiä käyttämässä samaa veruketta saadakseen itselleen jotain lisää, jopa täysin ilman mitään keskinäistä koordinaatiota eli salaliittoa.

Toisaalta tiedostan myös sen, että historia on täynnä onnistuneita salaliittoja sekä erityisesti sellaisen yrityksiksi jääneitä. Brutuksia kumppaneineen on ollut maailman sivu. Aivan jokaista salaliittoteoriaa ei kannata tyrmätä todisteiden puutteessa, mutta jokaisen on ehdottomasti pidettävä Occaminsa terässä. Useimmiten esimerkiksi henkilöiden täydellinen osaamattomuus on loogisempi johtopäätös kuin asioiden pilaaminen tarkoituksella.

Olen kuitenkin osittain huvikseni, osittain harrastuneisuuden ylläpitämisen hengessä kehitellyt ultimaattisen salaliittoteorian. Pidä tuolistasi kiinni, sillä jos tämä ei ole kaukaa haettu, niin ei sitten mikään. 😅

Kuvitellaanpa, että käynnissä on jonkinlainen maailmanlaajuinen salaliitto, jonka tavoitteena on vähentää maailman väestöä rajusti aiheuttamalla erilaisia kurjuuksia, kuten lamaa, työttömyyttä, yhteiskunnallista epävakautta, yksilönoikeuksien polkemista, toisten syyttelyä, luokkasotaa, suurta resettiä, konflikteja ja sotia, puhumattakaan keinotekoisesta mutta siinä mielessä yllättävän tehottomasta pandemiasta sekä tietenkin, oi tietenkin, ihmisiä tarkoituksella tappavasta mutta juuri siinä yllättävän tehottomasta pandemiarokotteesta.

Eri kuplissa tosiaankin on ihmisiä, jotka uskovat jotain enemmän tai vähemmän tällaista. Jotkut voivat olla oikeassa toisissa asioissa, toiset muissa yksityiskohdissa, mutta harvalla tuskin kovin tarkkaa kokonaiskuvaa. Ja vaikka itsekin toisinaan identifioidun sangen hörhöksi, niin mikäs sen mukavampaa, kuin naureskella erilaisille todellisuudesta irtaantuneille hörhöille omasta ja heidän kuplastaan riippumatta.

Oman villin teoriani twisti onkin se, että entäpä jos tämän maailman massiivisimman salaliiton taustalla ovatkin omaankin viiteryhmääni jossain määrin kuuluvat libertaarit (tai libertaanit, kuten jotkut Puheenvuorossa tapaavat sanoa, tai libertardit, kuten toiset heihin viittaavat)?

Libertaarithan eivät kannata tai harjoita aloitteellista väkivaltaa. Se on oikeastaan hyvin libertarismin ytimessä. Libertaarille väkivalta on sallittua ainoastaan puolustustarkoituksessa, eikä sanoja uudelleen määritellen, vaan ihan aidosti. Äkkiseltään olisi kovin ristiriitainen ajatus, että lukuisia erilaisia väkivallan ja pakottamisen muotoja hyödyntävä globaali salaliitto olisi juuri sellaista nimenomaisesti vastustavan libertaarijoukon aikaansaannosta.

On kuitenkin rakennettavissa kohtuullisen mukiinmenevä argumentti, että sellainen salaliitto olisi itseasiassa täysin libertarismin mukainen, sillä se olisi ainoastaan puolustustoimenpide. Tällaiseen argumenttiin uskova libertaari väistämättä ajattelisi varsin misantrooppisesti, että jokainen jollakin tavalla epälibertaaria vallankäyttöä kuten valtioita ja ylikansallisia organisaatioita lakeineen ja armeijoineen eri tavoin tukeva tavallinen ihminen on aloitteellisen väkivallan kannattaja, tukija ja varsin käytännön tasolla oikeastaan harjoittajakin eli siten vihollinen. Toisin sanoen, mitä vähemmän äänestäjiä ja ”lampaita”, sitä helpompi olisi pystyttää pienemmän väestön aidosti vapaa yhteiskunta.

Sellainen libertaristinen salaliitto kokisi oikeudekseen ja jopa velvollisuudekseen käyttää hyväkseen juurikin valtioita ja ylikansallisia organisaatioita väkivaltamonopoleineen saadakseen aikaan mittavaa tuhoa niiden kautta ja sillä tavoin nostaakseen kaikesta edellä kuvatusta kurjuudesta lopulta selviävät tavalliset ihmiset vastustamaan aloitteellista väkivaltaa ja kaatamaan epälibertaarin maailmanjärjestyksen.

Jos libertaristisia salaliittoja olisi olemassa, niin itse uskoisin mieluummin sellaiseen, joka pyrkii puolustamaan yksilönoikeuksia ja vapaata markkinataloutta rakentaen teknologisia ja sosiaalisia edellytyksiä paremman maailman saavuttamiseksi, sillä jokainen elämä on pyhä, harhaanjohdetuksi tulemista ei varsinaisesti voi pitää syyllisyytenä, eikä väkivaltaa voida koskaan kokonaan lopettaa väkivalloin, vaan vain luopumalla väkivallasta. Erityisen harmillista olisi, jos ainoa libertaristinen salaliitto olisi sen sijaan kurjuuden ja tuhon kautta voittoa tavoitteleva, sillä silloin meillä ei olisi vähäisintäkään toivoa helvetin välttämisestä.

Toivoa on kuitenkin siinä, että aidosti hyvä ”salaliitto” syntyy ja laajenee käden käänteessä, jos sellaista ei vielä satu olemaan. Sellaiseen liittymiseksi ei tarvitse pyytää lupaa keneltäkään, vaan ihan kuka tahansa voi vain yksinkertaisesti tarttua toimeen ja varmistaa, että omalta osaltaan ja yhteistyössä muiden kanssa rakentaa joka päivä parempaa maailmaa, tekee yksilöiden vapautta ja vastuuta edistäviä valintoja, eikä suostu tukemaan väkivaltaisia tai pakottavia ratkaisuja edes äänestämällä niiden puolesta.

Käyttäjäkuva
Sitoutumaton Jyväskylä

Vapausradikaali. Yhteydenotot osoitteella pasi(a)pasi.fi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu