Königsbergin sillat

Länsimaiden reaktiot Venäjän toimintaan ovat olleet selvästi hämmentyneitä ja monen lähivaltion mielestä myös varsin hampaattomia ja varovaisia. Pelokkaimpien arvioiden mukaan olemme jo ryhtyneet Chamberlainia myöntyväisempään politiikkaan, onhan rajoja jo siirretty yksipuolisilla ilmoituksilla. Kaikki tämä on vahvistanut Putinin itseluottamusta ja valmiutta seuraaviin askeliin.

Tämä vaarallinen myöntyväisyyspolitiikka ei kuitenkaan johdu epäpätevistä poliitikoista tai rahanhimoisista liikemiehistä, vaan pääosin Venäjän ja länsimaiden erilaisesta arvopohjasta. Se mikä on EU:n kannalta moraalisesti kestämätöntä tai kansainvälisen lain vastaista, löytyy Putinin keinovalikoimasta jo alkusivuilta. Konflikti, joka alkoi Krimin miehittämisestä (tai kenties jo Georgian harjoitussodasta) on siis varsin epäsymmetrinen; näin ilmaistuna yleensä terrorismiin liitetyllä muotitermillä.

Symmetrinen vastaus Krimin miehittämiseen olisi käyttää EU:n mittakaavassa pieni summa rahaa ja luvata kaikille Kaliningradin (ent. Königsberg) asukkaille roima palkankorotus mikäli he siirtyvät kannattamaan EU:hun liittymistä Venäjän sijaan. Putinin opaskirjaa lukien seuraavassa vaiheessa EU voisi lähettää kaupunkiin tunnuksettomia harmaita miehiä varmistamaan ettei paikallisten ihmisten ihmisoikeuksia tai kulttuurihistoriallisia aarteita (niitä siltoja) tuhota. Historiallinen yhteys Saksaan, Puolaan ja Liettuaan on jo olemassa, sitä ei tarvitsisi keksiä. Vanhoja virheitähän tässä vain korjattaisiin.

En kuitenkaan halua nähdä länsimaiden ottavan tällaisia askelia, koska tuo mainittu arvopohja on kallis ja säilyttämisen arvoinen. Vastapuolen toimintatapa pitää kuitenkin ymmärtää ja luoda skenaariot myös siitä miten itse toimisimme toisten arvojen puitteissa. Näin osaamme arvioida paremmin omat resurssimme ja vaikutuskeinomme sekä tehdä arvopohjaamme sopivat ja kestävät ratkaisut.

Clausewitziä mukaillen vastatoimien olisi oltava johdonmukaisia, voimakkaita ja keskitettyjä, sellaisia joihin vastapuolella ei ole varaa tai kykyä. Yksi tällainen olisi Venäjän eristäminen kokonaan länsimaiden rahamarkkinoista. Tämän ei suinkaan tarvitsisi olla pitkäaikainen toimenpide, koska Putin todennäköisimmin lopettaisi konfliktin ymmärtäessään Italian kokoisen taloutensa olevan varsin nopeasti Hollantia tai Suomea pienempi. Asevarusteluakaan ei voi jatkaa ilman rahaa.

 

PasiHurri

Kirjoittaja on BaseN Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Kansainvälisen yritystoiminnan ohella sydäntä lähellä ovat isänmaa, luonto ja energia- sekä kaikenlainen muukin tehokkuus ja näillä ihmisten hyvinvoinnin parantaminen. Tietoliikenne- ja pilvilaskentateknologiat ovat hallinnassa. Kirjoitan hieman kaupallisempaa blogia osoitteessa <a href="https://www.basen.net" title="https://www.basen.net">https://www.basen.net</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu