Vastaamon tietomurtoa ei pidä vähätellä – kyse ei ole pelkästään potilastiedoista

Täällä Puheenvuorossa on julkaistu blogeja ja kommentteja joissa vähätellään psykoterapiakeskus Vastaamoon tehtyn tietomurron seurauksia sen kohteeksi joutuneille Vastaamon asiakkaille.

Mielenterveysongelmat ovat niistä kärsiville jo raskas taakka itsessäänkin, ja vain hyvin harva haluaa niistä julkisesti puhua. Leimautumisen pelko ja häpeä on monelle näistä ongelmista kärsivälle jokapäiväinen tunne. Voin vain kuvitella miltä tuntuu kun omat hyvin henkilökohtaiset ja arkaluonteiset tiedot leviävät netissä täysin tuntemattomien, ja mikä vielä pahempaa, ehkä myös tuttujen ihmisten nähtäville.

Tietomurtoon liittyy myös toinen vakava asia. Potilastiedot sisältävät Vastaamon asiakkaiden henkilötiedot osoitteineen ja henkilötunnuksineen. Näitä tietoja voivat rikolliset käyttää monella tavalla. Tietomurron uhrien pitääkin nyt rikosilmoituksen tekemisen lisäksi ottaa itselleen luottokielto, tehdä PRH:lle rekisteröintikielto, Postille lomakekielto sekä Digi- ja väestötietovirastolle tietojen luovuttamiskielto. Ja jos oikein huonosti käy niin voi olla että jopa henkilötunnuksen joutuu vaihtamaan.

Kuulostaako harmittomalta?

 

 

 

 

+8

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu